Μετά την Τέιλορ Σουίφτ, τα deepfakes «έγδυσαν» και τη 16χρονη Τζένα Ορτέγκα

Διαφημίσεις για ένα deepfake app σε Instagram και Facebook «έγδυσαν» μια φωτογραφία της 16χρονης Τζένα Ορτέγκα Facebook Twitter
Τζένα Ορτέγκα/ Φωτ.:EPA
0

Το Facebook και το Instagram φιλοξένησαν διαφημίσεις που περιείχαν μια θολωμένη ψεύτικη γυμνή εικόνα της Τζένα Ορτέγκα, όταν αυτή ήταν ακόμα ανήλικη, σε μία προσπάθεια προώθησης μιας εφαρμογής που αυτοχρηματοδοτείτο ως τρόπο δημιουργίας σεξουαλικών εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης. 

Μια ανασκόπηση της βιβλιοθήκης διαφημίσεων του Meta έδειξε ότι η εταιρεία πίσω από την εφαρμογή παρουσίασε 11 διαφημίσεις που χρησιμοποιούσαν μια παραποιημένη, θολή φωτογραφία της ηθοποιού Τζένα Ορτέγκα, που τραβήχτηκε όταν ήταν 16 ετών. Οι διαφημίσεις εμφανίστηκαν στις δύο πλατφόρμες καθώς και στην εφαρμογή Messenger για το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου. Η εφαρμογή, που ονομάζεται Perky AI, διαφήμιζε ότι μπορούσε να γδύσει γυναίκες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Οι διαφημίσεις έδειχναν πώς η εφαρμογή Perky μπορούσε να αλλάξει τη στολή της Ορτέγκα στη φωτογραφία με βάση μηνύματα κειμένου, όπως «στολή λάτεξ», «εσώρουχα Μπάτμαν» και τέλος, «Χωρίς ρούχα». 

Διαφημίσεις για ένα deepfake app σε Instagram και Facebook «έγδυσαν» μια φωτογραφία της 16χρονης Τζένα Ορτέγκα Facebook Twitter

Η εφαρμογή υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να φτιάξει εικόνες «NSFW» - συντομογραφία για «not safe for work» και σημαίνει γυμνό ή σεξουαλικά άσεμνο.

Η εταιρεία που αναφέρεται ως προγραμματιστής της εφαρμογής Perky AI ονομάζεται RichAds. Ο ιστότοπος της RichAds αποκαλεί την εταιρεία «παγκόσμιο δίκτυο διαφημίσεων αυτοεξυπηρέτησης» που προσφέρει στις εταιρείες τρόπους δημιουργίας «διαφημίσεων προώθησης» και άλλων ειδών αναδυόμενων διαφημίσεων και ειδοποιήσεων. Η διεύθυνση της εταιρείας βρίσκεται στην Κύπρο και η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αφού το NBC News επικοινώνησε με τη Meta, ανεστάλη η λειτουργία της σελίδας της εφαρμογής Perky, η οποία είχε προβάλει περισσότερες από 260 διαφορετικές διαφημίσεις στις πλατφόρμες της Meta από τον Σεπτέμβριο.

Η Apple αφαίρεσε επίσης την εφαρμογή Perky που διαφημιζόταν από το App Store της μετά την επικοινωνία του NBC News. Η εφαρμογή δεν φαινόταν να είναι διαθέσιμη στο Google Play.

Το χρονικό με τις fake φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ

Πλήθος φωτογραφιών που απεικόνιζαν την Τέιλορ Σουίφτ να ποζάρει προκλητικά, οι οποίες φτιάχτηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κατέκλυσαν τα social media στα τέλη Ιανουαρίου. 

Επρόκειτο για μία χυδαία απεικόνιση της τραγουδίστριας, κάτι που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο η τεχνολογία αυτή, με την ικανότητά της να δημιουργεί πειστικές, αληθοφανείς απεικονίσεις κάποιου. Οι φωτογραφίες αυτές της Τέιλορ Σουίφτ πάρθηκαν από εμφάνισή της κατά τη διάρκεια ενός αγώνα των Kansas City Chiefs, στον οποίο αγωνίζεται ο σύντροφός της.

Δεν είχε γίνει σαφές από πού προήλθαν οι εικόνες που σχετίζονται με την Τέιλορ Σουίφτ, παρότι ορισμένες βρέθηκαν σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το Reddit. Το συμβάν ωστόσο συνέπεσε  επίσης με την άνοδο των εργαλείων δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Dall-E. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας πολύ ευρύτερος κόσμος μη ρυθμισμένων μη ασφαλών για την εργασία μοντέλων AI σε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ