Να λοιπόν γιατί βγήκε και πάλι ο Τσάβες

Να λοιπόν γιατί βγήκε και πάλι ο Τσάβες Facebook Twitter
12

Παρότι στο εξωτερικό παρουσιάζεται ως ένας στυγνός δικτάτορας που σπαταλά τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, παρότι η οικονομία της Βενεζουέλας είναι για τα διεθνή μέσα υπό κατάρρευση ο Ούγκο Τσάβες επανεξελέγη.

Όμως, σημειώνει στους NYT, ο Mark Weisbrot συνδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον και πρόεδρος του Just Foreign Policy, υπάρχει και η άλλη πλευρά της ιστορίας.

«Από τότε που ο Τσάβες πήρε την εξουσία η φτώχεια στη χώρα του έχει μειωθεί στο μισό και η ακραία φτώχεια κατά 70%. Οι εγγραφές στα σχολεία έχουν υπερδιπλασιαστεί και εκατομμύρια ανθρώπων έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ο αριθμός των ανθρώπων που δικαιούνται σύνταξης έχει τετραπλασιαστεί.

Γι 'αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες της Βενεζουέλας επανεξέλεξαν έναν πρόεδρο ο οποίος έχει βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο. Και αυτό έχει συμβεί με όλες τις αριστερές κυβερνήσεις που έχουν την εξουσία αυτή τη στιγμή στη Νότιο Αμερική.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Ισημερινού με μεγάλη διαφορά το 2009,  τον εξαιρετικά δημοφιλή Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, τον  Έβο Μοράλες, της Βολιβίας, τον  José Mujica, της Ουρουγουάης και την  Cristina Fernández de Kirchner, στην Αργεντινή.

Αυτοί οι αριστεροί πρόεδροι και τα πολιτικά κόμματα τους κέρδισαν την επανεκλογή, ακριβώς διότι, όπως ο Τσάβες, έφεραν σημαντική - και σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια - βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Όλοι έκαναν εκστρατεία κατά του «νεοφιλελευθερισμού», μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πολιτικές των προηγούμενων 20 ετών, όταν η Λατινική Αμερική γνώρισε τη χειρότερη οικονομική ανάπτυξη της σε περισσότερο από έναν αιώνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αριστεροί ηγέτες βλέπουν τη Βενεζουέλα ως μέρος μιας ομάδας που έχει φέρει περισσότερη δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή. Ναι, και δημοκρατία! Ακόμη και στην Βενεζουέλα που έχει δυσφημιστεί πολύ, υπάρχει πολλή περισσότερη απ’ ό,τι  στην προ-Τσάβες εποχή.

Και παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλάνε για επικείμενη οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας περισσότερο από μια δεκαετία, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Μετά την ανάκτηση από την ύφεση που ξεκίνησε το 2009, η οικονομία της Βενεζουέλας παρουσιάζει ανάπτυξη για 2,5 χρόνια και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά. Η χώρα έχει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος της είναι σχετικά χαμηλό, και έτσι εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις. Διαθέτει άνεση να δανείζεται σε ξένο νόμισμα (έχει δανειστεί 36 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, ως επί το πλείστον σε πολύ χαμηλά επιτόκια και μπορεί να δανειστεί στην εγχώρια αγορά, με χαμηλά, ακόμη και με αρνητικά πραγματικά επιτόκια).

Έτσι, ακόμη και αν η ζήτηση του πετρελαίου πέσει προσωρινά  (όπως έγινε στο 2008-2009), δεν θα υπάρξει ανάγκη για λιτότητα και ύφεση. Και σχεδόν κανένας δεν στοχεύει σε μια μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η οικονομία της Βενεζουέλας  έχει μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως ο  σχετικά υψηλός πληθωρισμός και οι ανεπαρκείς υποδομές. Αλλά η ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των ανθρώπων που επί Τσάβες αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τον πληθωρισμό, καθώς και οι επιτυχίες στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, φαίνεται να αντισταθμίζουν τις αδυναμίες της κυβέρνησης σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής του νόμου, στο μυαλό των περισσότερων ψηφοφόρων .

Η Βενεζουέλα παράγει περίπου 500 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ο Τσάβες ή ο διάδοχος του από το κόμμα θα κυβερνούν για πολλά χρόνια στο μέλλον. Το μόνο ερώτημα είναι πότε - αν γίνει ποτέ – η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της δημοκρατικής αλλαγής στην περιοχή».

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Σε γενικές γραμμές οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, μετά από δικτατορίες, αλλεπάλληλα πραξικοπήματα και ΔΝΤ κυβερνώνται από συνασπισμούς αριστερών κομμάτων που εφαρμόζουν ένα δικό τους ιδιότυπο "ανοιχτό" κομμουνισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε χώρας (καμία σχέση με Σοβιετική Ένωση). Δεν έχουν τη στήριξη της Δύσης, εχουν γίνει μάλιστα με την ανάμιξη της CIA και πραξικοπήματα, τα οποία απέτυχαν γιατί ο λαός βγήκε στους δρόμους και στήριξε την κυβέρνηση. Κατ' ουσίαν οι κυβερνήσεις αυτές στηρίζονται από το λαό και μόνο.Δεν είναι ιδανικά, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, έχουν πετύχει όμως σημαντικούς δείκτες ανάπτυξης και -κυριολεκτικά εκπληκτικούς- δείκτες μείωσης της φτώχειας, συνδυασμό που μακράν απέχει από τα προγράμματα του ΔΝΤ.Από τα δικά μας διαπλεκόμενα ΜΜΕ ο Τσάβες αντιμετωπίζεται περίπου ως γραφικός. Ας μου βρουν όμως έναν ηγέτη στην Ευρώπη, που θα μπορούσε μετά από 14 περίπου χρόνια κυβέρνησης, τρεις φορές εγχειρισμένος για καρκίνο, σε μια χώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 18% να εκλεγεί με 54% κυρίως από τους φτωχούς. Οι φτωχοί της Βενεζουέλας ψηφίζουν το συνασπισμό του Τσάβες γιατί φρόντισε την υγεία και την παιδεία, δηλαδή το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δείτε σε αντιπαράθεση τι γίνεται σε όλη τη νότια Ευρώπη σήμερα: η υγεία και η παιδεία κατακρημνίζονται.Ψάξτε λίγο και για το Mujica της Ουρουγουάης, το "φτωχότερο Πρόεδρο του κόσμου". Ζει σε αγροτόσπιτο, κυκλοφορεί με ένα σαραβαλάκι, πηγαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο μόνον όταν έχει ξένους προσκεκλημένους και δωρίζει το 90% του μισθού του στα δίκτυα αλληλεγγύης της χώρας. Ο Mujica -αν μη τι άλλο- έχει πείσει με τον τρόπο ζωής του ότι σέβεται τη φτώχεια του λαού του. Παραδείγματα λέω, είναι πολλά, όπως πάρα πολλά είναι και τα προβλήματα, τι να κάνουμε όμως, όταν η Κίρχνελ πέταξε έξω τη Repsol επειδή δεν εννοούσε να εφαρμόσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και ενεργούσε κατ' ουσίαν υπέρ των δικών της συμφερόντων εις βάρος της οικονομίας της Αργεντινής, δεν πα να χτυπιέται ολόκληρη η Δύση, ο λαός της Αργεντινής ένιωσε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση και αξιοπρέπεια.
Μόνο το γεγονός ότι η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και από τις πρώτες σε εξαγωγή, νομίζω δείχνει ότι όσα έχουν γίνει σχετικά με την οικονομία είναι λίγα αν κοιτάξει κανείς το κατά κεφαλήν εισόδημα άλλων χωρών με μικρότερο εμπόριο πετρελαίου. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ για τον Τσάβες είναι ότι είναι ένας δικτάτορας με προσωπείο λαϊκιστή, μεταρρυθμιστή και ανθρωπιστή ευεργέτη που έχει μεθύσει από την εξουσία και γι' αυτό άλλαξε κιόλας το σύνταγμα ώστε να μπορεί να επανεκλεγεί. Τελικά όντως οι άνθρωποι είναι παντού ίδιοι, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.
είναι λίγα τα όσα έχουν γίνει με την οικονομία ε; το να μειωθεί σε τόσο μεγάλα ποσοστά η φτώχεια, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση παιδιά που πριν ήταν στους δρόμους και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει το άρθρο και που ο δυτικός κόσμος τα θεωρεί δεδομένα (ή μήπως όχι πια;) είναι λίγα ε; σωστά! δεν είναι ασχολούμαστε όταν κάποιος εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ζωής σε μια χώρα, μόνο τα χειρότερα μας φτιάχνουν!
la mujer del mar, δηλαδή θά 'πρεπε να είναι και ευγνώμονες που έχουν ένα κομμάτι ψωμί ενώ θα μπορούσαν να τρώνε με χρυσά κουτάλια; Μιλάς σαν τραπεζίτης. Αν θεωρείς πολλά όλα αυτά κοίτα τι κάνουν στο Ντουμπάι με λιγότερο πετρέλαιο και θα καταλάβεις για τι πράγμα μιλάω. Φαντάσου λοιπόν ότι στη Βενεζουέλα έχουν περισσότερο πετρέλαιο ακόμα. El_Jaibo, σαν μικροαστός Έλληνας μιλάω. Σαν φτωχός Βενεζουελανός να είσαι σίγουρος ότι δε θα ψήφιζα αυτόν και δε θα ήμουν ικανοποιημένος με την τωρινη κατάσταση αφού θα έβλεπα ότι θα είχαμε ως χώρα προοπτικές να γίνουμε πολύ καλύτεροι. Αν θεωρείς πολλά αυτά που έκανε σε διάστημα 14ετών (αν δεν κάνω λάθος) τότε ικανοποιείστε πολύ έυκολα και μάλιστα με ό,τι σας δίνουν.
Συγκρίνεις το Ντουμπάι με χώρα της Λατινικής Αμερικής; Κι εγώ μιλάω σαν τραπεζίτης; (πολύ αστείο...)Τις χώρες δεν τις βάζουμε σε μια ζυγαριά να δούμε ποιος έχει περισσότερα, ποιος τα διαχειρίζεται καλύτερα. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά κι αυτό που μετράει είναι οι άνθρωποι και οι συνθήκες. Προφανώς αν τα προηγούμενα χρόνια ζούσαν σε άθλιες συνθήκες τώρα ευγνωμονούν την αλλαγή προς το καλύτερο, δε νομίζεις; Και ψηφίζουν αναλόγως! Δεν μπορεί να μην γνωρίζεις πως ήταν το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής πριν από λίγες μόνο δεκαετίες; Και τι αλλαγές έφεραν οι κυβερνήσεις αυτές (που αναφέρονται στο άρθρο) τα τελευταία χρόνια.
Βασικά, ο δεύτερος σε ψήφους απέσπασε το 45% οπότε δε λα έλεγα ότι είναι ένα αμελητέο ποσοστό. Αυτό δείχνει κατ'εμέ ότι ο μισός πληθυσμός έχει αντίθετη άποψη από το υπόλοιπο μισό. Όσο για το Ντουμπάι μη ξεχνάς ότι είναι αραβική χώρα, έχεις δει σε τι κατάσταση είναι οι υπόλοιπες αραβικές χώρες; Αυτό σημαίνει ότι όντως διαχειρίζονται καλύτερα τα πράγματα στη χώρα αυτή, αυτό που λες κι εσύ δηλαδή. Άρα το ίδιο λέμε όταν λέω ότι θεωρώ ότι ο Τσάβες δεν διαχειρίζεται καλά τον πλούτο της χώρας. Θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ περισσότερα. Μου θυμίζει τους δικούς μας πολιτικούς που όλο λαϊκισμό διαφημίζουν τις δικές τους υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις (ωστόσο τα σημαντικότερα προβλήματα παραμένουν και δεν αλλάζουν ποτέ) και θεωρούν ότι θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι κιόλας λες και δεν είμαστε εμείς αυτοί που παράγουν τον όποιο πλούτο της χώρας.
Ο Τσάβες διαχειρίζεται τον πλούτο της χώρας για το καλό του λαού. Δεν παίζει με τους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος.Βασικά τα λέει πολύ σωστά η Maria Iribarne πιο κάτω. Με κάλυψε απόλυτα.
Μακάρι να είναι έτσι. Το πρόβλημα είναι όταν στην Ελλάδα αβίαστα και χωρίς σκέψη ξεκινάμε τις υπεραπλουστευτικές συγκρίσεις των δύο χωρών, τυφλωμένοι από τα μορφώματα ιδεολογίας που, ως αντανάκλαση, επικράτησαν στη χώρα μας (τόσο Δεξιά όσο και Αριστερά). Δυστυχώς ο φιλελευθερισμός/σοσιαλισμός χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα για να δώσουν ιδεολογικό κάλυμμα σε ομάδες συμφερόντων των οποίων η "σύγκρουση" νομοτελειακά κατέληγε σε ένα loose loose scenario για όλους μας. Η Ελλάδα (ευτυχώς) δεν είναι Βενεζουέλα.
Και ο Ερντογάν δίπλα μας βγήκε για τρίτη συνεχόμενη φορά με αυξημένο ποσοστό. Προσπαθώ να θυμηθώ ποιος ήταν ο τελευταίος δικός μας που εξάντλησε την τετραετία...