Nordic Monitor: Αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας σε ρόλο κατασκόπου για Γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Nordic Monitor: Αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας σε ρόλο κατασκόπου για Γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ο εισαγγελέας κατέγραψε άτομα που κατασκοπεύονταν στην Ελλάδα ως ύποπτοι σε ποινικές υποθέσεις στην Τουρκία
0

Ένας αξιωματικός, σύνδεσμος της αστυνομίας που είχε διοριστεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, διηύθυνε μια μυστική επιχείρηση για τη συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Nordic Monitor που επικαλείται ένα απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης.

Το έγγραφο φέρεται να εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε περίπου δώδεκα επαρχιακές αστυνομικές υπηρεσίες και να αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από αστυνομικό που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία.

Το ανακοινωθέν, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο, αναφέρει έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 13 κατοίκους που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Απόρρητο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών που εστάλη από την τουρκική πρεσβεία στα κεντρικά γραφεία της Άγκυρας περιγράφει λεπτομερώς την κατασκοπευτική δραστηριότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι που μπήκαν στο μικροσκόπιο ήταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, όπως ένα εστιατόριο, μια μεσιτική εταιρεία ακινήτων και ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο στόχαστρο μπήκαν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών.

Στο έγγραφο φέρεται να σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την ομάδα Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.

Σύμφωνα με το νόμο, η τουρκική αστυνομία, που αποτελεί μέρος του υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύεται να συλλέγει πληροφορίες πέραν των συνόρων της Τουρκίας, αναφέρει το Nordic Monitor. Μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ) επιτρέπεται να συλλέγει τέτοιες πληροφορίες σε ξένες χώρες, ενώ η αστυνομία επιτρέπεται να συλλέγει πληροφορίες εντός της Τουρκίας.

Επιπλέον, η αστυνομία που έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό στις τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία είναι επιφορτισμένη με την παροχή ασφάλειας για τα κτίρια των αποστολών καθώς και για τις κατοικίες των πρεσβευτών. Δεν επιτρέπεται να συλλέγουν πληροφορίες ενώ τους έχει ανατεθεί η προστασία της πρεσβείας και των προσαρτημένων κτιρίων στο διπλωματικό συγκρότημα.

Στην πραγματικότητα, οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν για αυτό που περιγράφηκε ως «προστασία των αποστολών» στο εξωτερικό τέθηκαν προσωρινά υπό την απασχόληση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Με άλλα λόγια, δεν αναφέρονταν ως «αστυνομικοί» καθαυτοί στον διπλωματικό κατάλογο, αλλά τόσο το κράτος αποστολής όσο και το κράτος υποδοχής γνώριζαν ποιοι ήταν και τι έκαναν. Το κύριο καθήκον τους ήταν ο συντονισμός με τους τοπικούς αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου.

Ο εισαγγελέας κατέγραψε άτομα που κατασκοπεύονταν στην Ελλάδα ως ύποπτοι σε ποινικές υποθέσεις στην Τουρκία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM