Ο πρόεδρος της Τσεχίας ζήτησε συγνώμη από τον σερβικό λαό - Για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999

Ο πρόεδρος της Τσεχίας ζήτησε συγνώμη από τον σερβικό λαό - Για του βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ζήτησε σήμερα συγνώμη για την υποστήριξή του στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 στη Σερβία.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από το σερβικό έθνος», δήλωσε ο 76χρονος πολιτικός κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ζέμαν για την κίνησή του αυτή. Το 1999, ο Ζέμαν υποστήριξε τις αεροπορικές επιθέσεις όταν ήταν πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος είπε ότι αυτό αποτελεί ένα τραύμα για τον ίδιο, από το οποίο θέλει να απελευθερωθεί ζητώντας συγγνώμη.

«Με αυτή την συγνώμη και την έκκληση για συγχώρεση προσπαθώ να ξεπεράσω ένα τραύμα που με βασανίζει για πολλά χρόνια. Η μεταμέλεια απελευθερώνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλος Ζέμαν συμπληρώνοντας την λατινική φράση "Dixi et salvavi animam meam", δηλαδή "Είπα και έσωσα την ψυχή μου.

Ανέφερε ότι ήταν μαρτυρικές οι στιγμές που έζησε όταν έπρεπε να αποφασίσει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την στάση της χώρας του.

«Αναζητούσαμε απεγνωσμένα τουλάχιστον μία χώρα που θα συνταχθεί μαζί μας και θα ψηφίσει κατά των βομβαρδισμών, δυστυχώς δεν υπήρξε, μείναμε μόνοι. Όπως και να 'χει αποτελούσε πράξη έλλειψης θάρρους η στάση μας» επισήμανε ο Ζεμαν και ανέφερε ότι η Τσεχία ήταν η τελευταία χώρα που έδωσε την συγκατάθεση της για τους βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον χαρακτήρισε «γενναίο άνθρωπο», υπογραμμίζοντας ότι ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του.

«Η συγνώμη του προέδρου Ζέμαν αποτελεί ένδειξη γενναιότητας ενός ανθρώπου, που δεν προσπαθεί να κολακέψει κανέναν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα λόγια, τα οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν μας είπε. Από σήμερα, για τους Σέρβους, ο λαός της Τσεχίας δεν είναι μόνο φιλικός αλλά και αδελφικός λαός» τόνισε ο Βούτσιτς ευχαριστώντας τον πρόεδρος της Τσεχίας για την στάση του.

Οι επιδρομές του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν λίγο μετά την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στη στρατιωτική συμμαχία τον Μάρτιο του 1999.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας για να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αξιολόγηση της αποστολής είναι ακόμη και σήμερα αμφιλεγόμενη, καθώς δεν καλύπτεται από εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM
Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM