Ουκρανία: Μια 97χρονη πρόσφυγας διηγείται πώς εγκατέλειψε το σπίτι της για να σωθεί

Ουκρανία: Μια 97χρονη πρόσφυγας διηγείται πώς εγκατέλειψε το σπίτι της για να σωθεί Facebook Twitter
Φωτ. / Youtube
0

Μια 97χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της σε χωριό της Ουκρανίας και να περπατήσει χιλιόμετρα για να σωθεί.

«Περπατούσα, περπατούσα… Πόσο υπέφερα!». Η Λίντια Λομινόφσκα, 97 ετών, περπάτησε ολομόναχη σχεδόν 10 χιλιόμετρα για να φύγει από το χωριό της, το Οτσερέτινε, που βομβαρδίστηκε και μετά καταλήφθηκε από τους Ρώσους, στην ανατολική Ουκρανία. Ντυμένη με ένα ροζ πουλόβερ πάνω από ένα λουλουδάτο φουστάνι, η αδύναμη αλλά αποφασισμένη γερόντισσα βαριακούει λίγο και πρέπει να της μιλούν δυνατά. Κάθεται σε ένα κρεβάτι στο κέντρο φιλοξενίας του Ποκρόφσκ, όπου τη συνάντησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αφηγείται αργά, με σταθερή φωνή, την περιπέτειά της εν μέσω χάους.

Η Λίντια έφυγε την Παρασκευή από το Οτσερέτινε, ένα χωριό με 3.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το οποίο απέχει καμιά δεκαριά χιλιόμετρα από την Αβντιίβκα και βομβαρδιζόταν ανηλεώς τις τελευταίες ημέρες. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του, μετά την ταχεία προέλασή τους και την κατάληψη και άλλων χωριών στη ζώνη αυτή. Έπειτα από έναν βομβαρδισμό η Λίντια Λομινόφσκα έφυγε με τα πόδια από το σπίτι της, στο κέντρο του χωριού, χωρίς να πάρει τίποτα μαζί της.

 «Πόσο υπέφερα! Περπατούσα και δεν υπήρχε κανείς»

«Ο Θεός ξέρει ποιος βομβάρδιζε. Δεν είδα κανέναν, άκουσα μόνο ότι κάτι έπεσε (στο χωριό). Δεν ξέρω πού, δεν ξέρω τι ήταν», εξήγησε η ηλικιωμένη γυναίκα με τα γαλανά μάτια, κάτω από το πολύχρωμο μαντίλι που καλύπτει τα γκρίζα μαλλιά της. Η Λίντια διέσχισε το χωριό, από το οποίο δεν έχουν απομείνει παρά μόνο ερείπια, περνώντας δίπλα από πτώματα στρατιωτών. «Περπατάω και, να ένας στρατιώτης ξαπλωμένος εκεί, ήδη νεκρός, ήταν σκεπασμένος. Και στην άλλη πλευρά, ένας άλλος, αυτός ακάλυπτος», συνέχισε. Στην κοινότητα «σχεδόν τα πάντα είχαν πυρποληθεί. Σήμερα άκουσα να λένε ότι (οι Ρώσοι) κατέλαβαν ήδη τη μισή. Δεν ξέρω τι συμβαίνει εκεί πέρα. Την έκαψαν. Έκαψαν τόσα πολλά σπίτια». «Πόσο υπέφερα! Αλλά ξέρετε, περπατούσα και δεν υπήρχε κανείς. Μόνο άκουγα τους πυροβολισμούς. Νόμιζα ότι θα με πυροβολούσαν καθώς περπατούσα, σέρνοντας τα πόδια μου», είπε.

Κρατώντας ένα μαδέρι αντί για μπαστούνι, η Λίντια έφτασε στον δρόμο που οδηγεί στο Ποκρόφσκ, το οποίο απέχει 30 χιλιόμετρα δυτικά του Οτσερέτινε. «Δεν είχα ρολόι, δεν είχα τίποτα. Περπατούσα για πολλή ώρα. Περπατούσα, περπατούσα, χωρίς να γυρίζω πίσω. Περπατούσα και περπατούσα, ήμουν τόσο κουρασμένη (…) Ωχ, Θεέ μου! Και πήγαινα, και πήγαινα…» επαναλάμβανε μελαγχολική.

«Γιαγιά, πού πας; Πάω όσο πιο μακριά μπορώ»

Η Λίντια περπάτησε για πολλές ώρες μόνη της στον δρόμο, μέχρι που συνάντησε δύο Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι σταμάτησαν τον αυτοκίνητό τους για να την βοηθήσουν. «Γιαγιά, που πας;» την ρώτησαν. «Πάω όσο πιο μακριά μπορώ. Μετά θα πέσω στο χορτάρι και θα περάσω εκεί τη νύχτα», τους απάντησε. Οι στρατιώτες της έδωσαν δύο σάντουιτς. «Έφαγα το ένα. Έτσι κι αλλιώς, δεν είχα πια δύναμη για να φάω», εξήγησε. Αφού τάισαν την ηλικιωμένη, οι στρατιώτες κάλεσαν αστυνομικούς που την μετέφεραν στο Ποκρόφσκ. Σύμφωνα με τον Πάβλο Ντιατσένκο, τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, η 97χρονης περπάτησε μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Το χωριό της είναι πλέον κατεστραμμένο και εκείνη ήταν από τους τελευταίους κατοίκους που το εγκατέλειψαν.

«Κάποιοι βρίσκονται ακόμη εκεί, δεν ξέρουμε πόσοι, ούτε αν είναι ζωντανοί ή νεκροί», είπε ο Ντιατσένκο. Η κατάσταση στα γειτονικά χωριά είναι εξίσου δύσκολη επειδή «οι εχθρικοί βομβαρδισμοί δεν σταματούν», πρόσθεσε. Την Κυριακή σημειώνονταν αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή και πυκνός γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο χωριουδάκι Βοζντβιγιένκα, περίπου 8 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά. Δύο κάτοικοι της κοινότητας αυτής απομακρύνθηκαν το πρωί από τα μέλη των «Λευκών Αγγέλων», μιας αστυνομικής μονάδας που ασχολείται αποκλειστικά με την παροχή αρωγής στους αμάχους, είπε ο Ντιατσένκο. Άλλοι τρεις άμαχοι έφυγαν βιαστικά από το σχεδόν έρημο χωριό, αφού φόρτωσαν μερικά έπιπλα σε ένα φορτηγάκι.

Μετά την πτώση της Αβντιίβκα, τον Φεβρουάριο, ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει στην άμυνα, λόγω και της σοβαρής έλλειψης πυρομαχικών. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η κατάσταση στο μέτωπο «επιδεινώθηκε» και οι ρωσικές δυνάμεις, υπερέχοντας σε οπλισμό και άνδρες, σημείωσαν κάποιες «τακτικές επιτυχίες» σε πολλές ζώνες αν και υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AF

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανάχου, Γκάλαντ

Διεθνή / Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανιάχου, Γκάλαντ

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ στην ομάδα των νομικών που έκανε την γνωμοδότηση στον εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
NEWSROOM
Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM