Ρωσία: Επέστρεψαν τέσσερα παιδιά από την Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Κατάρ

Ρωσία: Επέστρεψαν τέσσερα παιδιά από την Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Κατάρ Facebook Twitter
Φωτό αρχείου: EPA/ROMAN PILIPEY
0

Στην συμφωνία να επιστραφούν στην πατρίδα και τις οικογένειές τους τέσσερα παιδιά από την Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία, έπειτα από την μεσολάβηση του Κατάρ, και το σχέδιο της επιστροφής των περισσότερων από τα χιλιάδες παιδιά που πήρε η Ρωσία μετά την  εισβολή της στη χώρα το 2022.

Τα παιδιά, εκ των οποίων ο μικρότερος είναι δύο ετών και ο μεγαλύτερος 17, θα γυρίσουν στις οικογένειές τους, ενώ την ίδια ώρα η Ουκρανία επιμένει στους ισχυρισμούς ότι εντόπισε 20.000 παιδιά που απήχθησαν από τη Ρωσία, με τον αριθμό να πιστεύεται πως είναι πολύ μεγαλύτερος.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο, κατηγορώντας τον για παράνομη απέλαση ουκρανών παιδιών, με τη χώρα να επιμένει ότι τα κίνητρά της ήταν καθαρά ανθρωπιστικά, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές έγιναν για να τα προστατεύσει από τον κίνδυνο.



Η επιστροφή των τεσσάρων παιδιών θα δοκιμάσει ένα σχέδιο που δημιούργησε το Κατάρ, αφού ηγήθηκε των συνομιλιών με τη Μόσχα και το Κίεβο, δήλωσε στα πρακτορεία ειδήσεων ένας διπλωμάτης, και  ελπίζεται ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω επαναπατρισμοί εάν ο πρώτος αποδειχθεί επιτυχής.

Ο Γολγοθάς της επιστροφής των παιδιών στην πατρίδα τους

Ωστόσο, η έξοδος τους από τη Ρωσία δεν ήταν απλή, καθώς στην μία περίπτωση το ένα παιδί χρειάστηκε να ταξιδέψει στο σπίτι μέσω Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, για να καταφέρει να επιστρέψει σπίτι του. Τα παιδιά αυτά είναι μεταξύ των χιλιάδων της Ουκρανίας, που υποστηρίζεται ότι χωρίστηκαν βίαια από τις οικογένειές τους, μεταφέρθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα στη Ρωσία και προσπάθησαν να τους αφαιρέσουν την ουκρανική τους ταυτότητα.

Το BBC είχε διαπιστώσει μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά της Ουκρανίας στη Ρωσία έλεγαν συχνά ότι δεν υπήρχε τίποτα στη χώρα τους να επιστρέψουν και υποβλήθηκαν είδος «πατριωτικής» ρωσικής εκπαίδευση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ουκρανικές οικογένειες αναγκάστηκαν να κάνουν εξαντλητικά ταξίδια στη Ρωσία για να πάρουν πίσω τα παιδιά τους. Πιστεύεται ότι μέχρι στιγμής μόνο περίπου 400 παιδιά από την Ουκρανία έχουν επιστρέψει πριν μεσολαβήσει το Κατάρ για την επιστροφή των τεσσάρων.



«Θέλουν να χωρίσουν τα παιδιά από τις βιολογικές τους οικογένειες, να τα «ρωσικοποιήσουν», να τα κρύψουν», δήλωσε στο BBC η Ντάρια Γερασίμτσουκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου για τα δικαιώματα των παιδιών και την αποκατάσταση.

Ωστόσο, οι εργασίες για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους θα συνεχιστούν, είπε η κ. Lvova-Belova σε ανάρτησή της στο κανάλι της στο Telegram, επικαλούμενη τον Πρόεδρο Πούτιν ότι είπε: «Δεν ήμασταν ποτέ ενάντια στην επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους».

Η Ρωσία θα βοηθήσει επίσης να πληρώσει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής, και όπου είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει ανάλυση DNA, πρόσθεσε. Η υπουργός του Κατάρ, Lolwah Al Khater, επιβεβαίωσε τη διαμεσολάβηση σε δήλωσή της, χαρακτηρίζοντας τους επαναπατρισμούς «μόνο ένα πρώτο βήμα».

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τη δέσμευση και τη διαφάνεια που επέδειξαν και οι δύο πλευρές σε όλη τη διαδικασία, η οποία ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες πρωτοβουλίες με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM