Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ - Γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών καταδικάζουν το διάταγμα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ - Γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών καταδικάζουν το διάταγμα Facebook Twitter
1

Συνεχώς αυξάνονται οι αντιδράσεις εναντίον του διατάγματος περιορισμού εισόδου στις ΗΠΑ που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ.

Οργανώσεις, εκατομμύρια πολίτες από χώρες όλου του κόσμου, διάσημες προσωπικότητες, ηγέτες και φορείς έχουν ήδη παραταχθεί απέναντι από την απόφαση που από χθες προκαλεί έντονη αμφισβήτηση κατά του νέου προέδρου

Πριν από λίγο στη λίστα προστέθηκαν και οι γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζουν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δικαστικές αποφάσεις

Δικαστές σε τουλάχιστον τέσσερις αμερικανικές πολιτείες μπλόκαραν σήμερα την εφαρμογή του διατάγματος.


Δικαστές στη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, πολιτείες όπου βρίσκονται μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, εξέδωσαν αποφάσεις ακολουθώντας την απόφαση της δικαστή Αν Ντόνελι του Μπρούκλιν, η οποία εξέτασε την υπόθεση των δύο Ιρακινών που κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.


Αν και καμία από τις αποφάσεις δεν ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα, οι δικαστικές αποφάσεις θα εμποδίσουν την εφαρμογή του από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Και οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν (Αριζόνα) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσαν σήμερα ότι το διάταγμα είναι πιθανόν ότι θα συμβάλει περισσότερο στην στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Τελικά, φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα αποτελέσει αυτοτραυματισμό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμποδίσουν τους κατόχους πράσινης κάρτας «να επιστρέψουν στη χώρα που αποκαλούν πατρίδα τους».


«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα στέλνει ένα σήμα, εκ προθέσεως ή μη, ότι η Αμερική δεν θέλει μουσουλμάνους να έρχονται στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλειά μας», δηλώνουν στην ανακοίνωση οι δύο γερουσιαστές.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας ζητούν ακύρωσή του διατάγματος

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σάμερ ζήτησε σήμερα την ακύρωση του διατάγματος λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται «λιγότερο ανθρωπιστικές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο Αμερικανικές».


«Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και οι Δημοκρατικοί θα εισαγάγουν νομοθεσία για την ανατροπή του», δήλωσε ο Τσακ Σάμερ.


Ο Σάμερ δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζον Κέλι τον πληροφόρησε ότι 42 άνθρωποι που κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια θα εξετασθούν και θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση δικαστηρίου. Του γνωστοποίησε επίσης ότι το διάταγμα Τραμπ δεν αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ το περασμένο 24ωρο.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Πολιτισμός / Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και τα άλλα «κακόγουστα» πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Οι αμφιλεγόμενες προσωπογραφίες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την Αυστραλία και τον κόσμο - «Η δουλειά μου θέλει να κάνει το κοινό να σκεφτεί την επιρροή και τα προνόμια κάποιων ανθρώπων»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σίγουρα θα είναι ο πρώτος στην μεταψυχροπολεμικη εποχη. Παοιοτερα ο Nixon είχε παραιτηθεί λόγω watergate. Και ακόμη ένας, o William Henry Harrison, πέθανε το 1841 πριν κλείσει καν μήνα στην προεδρία. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι επαθε πνευμονία στην μαραθωνια ομιλία της ορκωμοσίας του.