Washington Post: Οι γελοίες κατηγορίες του Ερντογάν σε βάρος ενός άκακου ακτιβιστή δείχνουν τον ξεπεσμό της Τουρκίας

Washington Post: Οι γελοίες κατηγορίες του Ερντογάν σε βάρος ενός άκακου ακτιβιστή δείχνουν τον ξεπεσμό της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA
0

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στις αρχές του 2000, παρουσιάστηκε ως ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής χώρας - προτύπου με ύψιστη προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Σταδιακά αλλά και αμείλικτα, εξελίχτηκε σε έναν αλαζόνα εξουσιαστή του οποίου τα πρότυπα ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τzιπίνγκ», σχολιάζει η Washington Post, σε άρθρο γνώμης για τις τακτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν όταν επιδιώκει να συντρίψει τους εχθρούς του στο εσωτερικό της χώρας. 

«Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στις φυλακές και καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει καλύτερα αυτή την ποταπή μεταμόρφωση του Ερντογάν, από την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, που την περασμένη εβδομάδα κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης». 

Ο 63χρονος κ. Καβαλά είναι ένας επιχειρηματίας ήπιων τόνων, φιλάνθρωπος και πολιτιστικός ακτιβιστής, γνωστός για τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης Τούρκων και Αρμενίων. Δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός ή ηγέτης της αντιπολίτευσης «αλλά αποτελεί παράδειγμα της φιλελεύθερης, κοσμικής πλευράς της Τουρκίας που ο Ερντογάν απεχθάνεται.»

Πριν περίπου τρία χρόνια, φυλακίστηκε απροειδοποίητα και υποβλήθηκε σε μία καμπάνια κατασυκοφάντησης από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο Ερντογάν τον αποκάλεσε «τοπικό συνεργάτη του διάσημου Ούγγρου Εβραίου» Τζορτζ Σόρος, ο οποίος αποτελεί κεντρικό «ήρωα» σε αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διαδοθεί στην Τουρκία και αλλού. 

Τελικά στον Καβαλά απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη το 2013. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο η Τουρκία λογοδοτεί, αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε τίποτα ενοχοποιητικό σε βάρος του επιχειρηματία και διέταξε την αποφυλάκισή του τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Δύο μήνες αργότερα, ένα τουρκικό δικαστήριο τον αθώωσε αλλά ο Καβαλά συνελήφθη ξανά πριν καν προλάβει να βγει από την φυλακή, καθώς ο Ερντογάν παραπονέθηκε για την ετυμηγορία των δικαστών.

Τώρα ο Καβαλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «εξώφθαλμα γελοία κατηγορία»: ότι συνωμότησε με έναν Αμερικανό καθηγητή πανεπιστημίου, τον Χένρι Μπάρκι, για το συντονισμό της απόπειρας πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν το 2016. 

Ο καθηγητής Μπάρκι, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι τόσο απίθανο να είναι επαναστατικός τρομοκράτης όσο και κ. Καβαλά, έτυχε να έχει συγκαλέσει ένα ακαδημαϊκό συνέδριο σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το Σαββατοκύριακο που είχε λάβει χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος. 

Ο Καβαλά δεν συμμετείχε καν στο συνέδριο, και η μοναδική, φευγαλέα επαφή που είχαν οι δύο άνδρες ήταν σε ένα εστιατόριο. Παρ' όλα αυτά, τώρα κατηγορούνται και οι δύο ότι ενορχήστρωσαν την αιματηρή εξέγερση από τμήματα του τουρκικού στρατού και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπάρκι, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Lehigh στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. 

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, δεν είναι μόνο η συνεχιζόμενη δίωξη ενός επιφανούς Τούρκου διανοούμενου και ενός διακεκριμένου Αμερικανού ακαδημαϊκού, αλλά και η ανάπτυξη μιας συλλογιστικής που ακόμα και ο Πούτιν - ο οποίος πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι - ίσως έβρισκε παρανοϊκή»

«Ο Ερντογάν κάνει επίδειξη της δύναμής του να φυλακίζει οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και για αυταπόδεικτες ανοησίες», σχολιάζει η Washington Post που κλείνοντας αφήνει αιχμές για την στάση της κυβέρνησης Τραμπ.

«Θα περίμενε κανείς ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συχνά καυχιέται για την υπεράσπιση των Αμερικανών πολιτών, θα ασκούσε πίεση για τον καθηγητή Μπάρκι και τον κ. Καβαλά. Όμως πέρα από μερικές δηλώσεις χαμηλόβαθμων αξιωματούχων δεν έχει κάνει τίποτε άλλο. Βέβαια η απειλή πολιτικών αντιπάλων με αβάσιμες κατηγορίες έχει γίνει αγαπημένη τακτική και του προέδρου Τραμπ». 

Πηγή: Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ