Στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη εντοπίζουμε μία αναφορά στη δήθεν λαχανοπώλισσα μητέρα του Ευριπίδη όταν ο Δικαιόπολις εκφράζει την επιθυμία να προμηθευτεί από τον Ευριπίδη άγρια λάχανα. Οι δε Εκκλησιάζουσες κλείνουν με ένα τρομερό φαγοπότι, όπου προσφέρονται λαχταριστές πολυτελείς τροφές, τις οποίες ο Αριστοφάνης περιγράφει με μία μόνο λέξη που καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους.

Πώς διατρέφονταν οι αρχαίοι Αθηναίοι; Τι έτρωγαν και τι έπιναν, και πόσο διέφεραν αυτά από τις σημερινές μας συνήθειες; Ισχύει ότι το αρχαιοελληνικό τραπέζι δεν θύμιζε καθόλου το σημερινό; Ότι πρώτες ύλες όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, το ρύζι, το καλαμπόκι, οι μελιτζάνες δεν υπήρχαν; Το ψωμί των αρχαίων Αθηναίων ήταν σαν το δικό μας; Και πόσο πολύ έτρωγαν όσπρια;

Σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα απαντά η αρχαιολόγος Αναστασία Παπαθανασίου.