35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter
0

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter


1.

ΣΑΡΑ ΠΙΝΜΠΟΡΟ

Πίσω από τα μάτια της

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 456

Ο Ντέιβιντ και η Αντέλ φαντάζουν το ιδανικό ζευγάρι. Καθώς η Λουίζ, γραμματέας του Ντέιβιντ, έρχεται όλο και πιο κοντά τους, καταλήγει με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις – κάτι δεν πάει καθόλου καλά σ' αυτό τον γάμο. Αλλά ούτε που της περνάει από το μυαλό τι μπορεί να είναι αυτό το κάτι.


2.

ΙΑΝ ΜΑκΓΚΟΥΑΪΡ

Σκοτεινός Αρκτικός

Μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 376

Με άγριο, ασταμάτητο ρυθμό και σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ, ο Ίαν ΜακΓκουάιρ πλάθει μια αξεπέραστη ιστορία ανθρωπιάς κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες. Ψηφίστηκε από τους «New York Times» ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2016. Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2016.

3.

ΠΕΡΣΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΗ

Αλεξανδρινές φωνές στην οδό Λέψιους

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 264

Είναι οι φωνές προσώπων γνωστών και άγνωστων στην οδό Λέψιους της Αλεξάνδρειας στα χρόνια του Μεσοπολέμου (1930-33) που πρωταγωνιστούν σ' αυτό το μυθιστόρημα –απαλλαγμένες από εξωραϊσμούς και υπερβολές, με τις αδυναμίες, τους φόβους και τα πάθη τους–, δημιουργώντας ένα ανάγλυφο ψηφιδωτό της πόλης και της εποχής.


4.

BELINDA BAUER

Άκου τους νεκρούς

Μτφρ.: Βασιλειάνα Ζηκίδη

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 384

Ο Πάτρικ είναι ένας φοιτητής της Ιατρικής και είναι πεπεισμένος ότι ο νεκρός άντρας που βρίσκεται πάνω στον πάγκο της Ανατομίας υπήρξε θύμα δολοφονίας.
Κανείς άλλος δεν πιστεύει ότι έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα. Σιγά-σιγά, το πτώμα φανερώνει τα μυστικά του. Ο Πάτρικ σύντομα θα ανακαλύψει ότι η απειλή βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ' ό,τι αρχικά πίστευε.

5.

ALICE FEENEY

Μερικές φορές λέω ψέματα

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 390

Συναρπαστικό, έξυπνο και εθιστικό, το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε τρεις χρόνους: στο τώρα, που η ηρωίδα βρίσκεται σε κώμα και προσπαθεί από το κρεβάτι του νοσοκομείου να ανακαλύψει τι της έχει συμβεί, στο πριν, μία εβδομάδα πριν από το ατύχημα, και στο τότε, μέσα από το ημερολόγιο των παιδικών της χρόνων.

6.

ARTHUR CONAN DOYLE

Ο βραζιλιάνικος αγριόγατος και άλλες ιστορίες μυστηρίου

Μτφρ.: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 464

Διηγήματα αγωνίας και μυστηρίου που θα σας κόψουν την ανάσα. Ο ίδιος ο Κόναν Ντόιλ τα θεωρούσε σημαντικότερα από τον διάσημο Σέρλοκ Χολμς. Περιπέτειες στη στεριά και στη θάλασσα, σε απομονωμένα νησιά ή σε κατακόμβες με ήρωες δαιμόνιες γυναίκες, αρχαιολόγους, κακοποιούς, τολμηρούς επιστήμονες και ταξιδευτές.

7.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Καινούργια πόλη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 304

Το µυθιστόρηµα, δραµατικό και κωµικό, προσπαθεί να ψυχογραφήσει την εσωτερική διαµάχη των ηρώων σε σχέση µε τους άλλους, αλλά και µε την ίδια την πόλη, που τους επιβάλλεται όχι µόνο ως δραµατικό παρόν αλλά και ως ιστορικό παρελθόν. Ταυτόχρονα, µεταφέρει το κλίµα και την ένταση µιας δεκαετίας που θα καθορίσει και τις επόµενες.

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter

8.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ

Ο χορός των νεκρών

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 312

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας ρίχνει περισσότερο φως στο παρελθόν του πρωταγωνιστή Άντερς Οικονομίδη, εξελίσσοντας περισσότερο τον μύθο που άρχισε να συντίθεται στα δύο προηγούμενα βιβλία του, το «Μίσος» και το «Κάστρο».

9.

ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Κάτι μου κρύβεις

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 256

Το «Κάτι μου κρύβεις» είναι ένα γοητευτικό, περίπου αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά ταυτόχρονα και μια αληθινή αισθηματική ιστορία, όπως και η ιστορία μιας σύγχρονης εναλλακτικής οικογένειας και... πολλές ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, που είναι η αδυναμία της ηρωίδας.

10.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

Ρένα

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 224

Εκατό πατημένα η Ρένα, κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ' έναν νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μια εφημερίδα. Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι.

11.

ELIZABETH HAYNES

Στην πιο σκοτεινή γωνιά

Μτφρ.: Αλέξανδρος Χονδρός

Εκδόσεις Gema

Σελ.: 555

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, μια εξαιρετικά πειστική απεικόνιση της ιδεοληψίας, που ήταν για αρκετούς μήνες στη λίστα με τα ευπώλητα των «New York Times», ενώ το 2011 κέρδισε το βραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς, καθώς και το βραβείο που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς (Rising Star Award) από το Amazon UK.

12.

ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Φιλί στα μάτια

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 592

Με πρώτο επίπεδο μια απαγορευμένη αγάπη στη μεταπολεμική Ελλάδα και άξονα την ένοχη σιωπή που παρασύρει σαν στρόβιλος τις ζωές μιας πλειάδας ανθρώπων, το μυθιστόρημα δεν αποτυπώνει απλώς την έκκληση δύο νέων για έρωτα και επαφή. Με δράση κινηματογραφική, συναρπάζει, αγγίζοντας ταυτόχρονα το ευαίσθητο θέμα της βίας κατά των γυναικών σε κάθε της έκφανσή.

13.

JENS LAPIDUS

Στοκχόλμη

Μτφρ.: Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 664

Ένα παράξενο ζευγάρι νέων ανθρώπων, ο αποφυλακισμένος πρώην γκάνγκστερ Τέντι Μάκσουμιτς και η ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη δικηγόρος Έμελι Γιάνσον, μπλέκονται σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια στην προσπάθειά τους να σβήσουν το παρελθόν τους και να εγκαταλείψουν τον παλιό τους εαυτό.

14.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ

Μια άλλη ευκαιρία...

Eκδόσεις IANOS

Σελ.: 40

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωµένο σε όλους εκείνους, άντρες και γυναίκες, που δίνουν καθηµερινά, υπό αντίξοες συνθήκες, τον αγώνα τους και επιµένουν µέχρι να κερδίσουν. Αυτοί µας διδάσκουν το πραγµατικό νόηµα της ζωής και την αξία της ύπαρξης.

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter


15.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Ντεπό - 27 διηγήματα

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 224

«Στη γραμμή, στην παραίσθηση μεταξύ ύπνου και ξύπνου, μισοβλέπω ακόμα ιστορίες (κρύβε-μίλα) που μπλέκονται με άλλες, δικές μου ή τρίτων, προηγούμενες κι επόμενες [...]».


16.

ΣΑΜΠΑ ΤΑΧΙΡ

Φωτιά και στάχτες

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 528

Στην αρχαία Ρώμη, υπό το καθεστώς της Στρατιωτικής Αυτοκρατορίας, ο θάνατος είναι η αναπόφευκτη κατάληξη για όσους τολμούν να μην υπακούσουν στους κανόνες. Μέσα σ' αυτό τον βίαιο κόσμο, η Λάια θα συναντήσει τον Ελίας. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι οι μοίρες τους είναι αλληλένδετες και ότι οι επιλογές τους θα αλλάξουν τη μοίρα της Αυτοκρατορίας.

17.

JOHN WILLIAMS

Ο Στόουνερ

Μτφρ.: Aθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 409

Το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Στόουνερ, ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Το σημαντικότερο στοιχείο του μυθιστορήματος είναι η συνείδηση του επαγγέλματος που έχει ο Στόουνερ. Η αγάπη για κάτι είναι αυτό που μετράει».


18.

ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ

Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα

Μτφρ.: Γιάννης Στρίγκος

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 336

Διπλή ιστορία έρωτα και προδοσίας κεκλεισµένων των θυρών, τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» είναι ένα µεγάλο µυθιστόρηµα για τα όρια αλλά και για τα αδιέξοδα της ιδιωτικής ζωής, όταν εκείνη συντρίβεται υπό το κράτος της ίδιας της ελαφρότητάς της.

19.

ROBERT KIRKMAN, JAY BONANSINGA

The Walking Dead: Η άνοδος του κυβερνήτη

Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 372

Με νέους ήρωες, καινούργιες ιστορίες και τη γνώριμη ανάλυση χαρακτήρων που έκαναν παγκόσμια επιτυχία τη διάσημη τηλεοπτική σειρά, το «The Walking Dead: Η άνοδος του κυβερνήτη» είναι το πρώτο μυθιστόρημα μιας σειράς βιβλίων που θα κατακτήσει τους λάτρεις των ζόμπι και των δυστοπικών ιστοριών επιβίωσης.


20.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Διάλογοι στο λυκόφως - 90 συνεντεύξεις

Eκδόσεις IANOS

Σελ.: 680

Ενενήντα γραπτές συνεντεύξεις του Μίκη Θεοδωράκη, της χρονικής περιόδου 2003-2015, όπως ακριβώς ανασύρθηκαν από το αρχείο του, και σε σειρά, από τις πιο πρόσφατες έως τις πιο παλιές, ανά έτος. Η επιλογή έγινε από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος διάλεξε και τους τίτλους.


21.

PAUL VITTOROULIS

Camera Belli

Eκδόσεις IANOS

Σελ.: 372

Μια κιβωτός που περιέχει τις συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες του βραβευμένου εικονολήπτη, μέσα από τις οποίες σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή. Ο Vittoroulis αποτύπωσε με την κάμερα και κατέθεσε με την πένα του ιστορίες και σκηνές οι οποίες συνδέονται με προσωπικότητες και γεγονότα συγκλονιστικά που σημάδεψαν μία από τις πιο εκρηκτικές και ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας.

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter


22.

JOHAN NORBERG

Πρόοδος, Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον

Μτφρ.: Γιάννης Βογιατζής

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 272

Τεκμηριωμένο, εύστοχο, ωφέλιμο και αισιόδοξο, το βιβλίο κατορθώνει μέσα από το κατανοητό ύφος του να λειτουργήσει ως υπενθύμιση όλων όσα έχει πετύχει ο άνθρωπος αλλά και ως προειδοποίηση πως η πρόοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γι' αυτό οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στην καταστροφολογία και να επιλέξουμε την αφύπνιση και την ουσιαστική πληροφόρηση.

23.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Μονόλογοι στο λυκαυγές

Εκδόσεις Ianos

Σελ.: 512

Στο παρόν βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη της χρονικής περιόδου 1996 έως 2016, όπως ανασύρθηκαν από το αρχείο του. Η επιλογή έγινε από τον ίδιο, καθώς και η σειρά καταχώρισής τους.

24.

ΦΡΑΝΣΙΣ ΧΑΡΝΤΙΝΓΚ

Το δέντρο των ψεμάτων

Μτφρ.: Κώστια Κοντολέων

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 424

Όταν ο πατέρας της πεθαίνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες, η Φέιθ είναι αποφασισμένη να ξεχωρίσει την αλήθεια από τα ψέματα. Ψάχνοντας στα υπάρχοντά του, ανακαλύπτει ένα περίεργο δέντρο που τρέφεται με ψιθυριστά ψέματα και είναι γεμάτο καρπούς που αποκαλύπτουν μυστικά. Καθώς η κατάσταση ξεφεύγει, η Φέιθ ανακαλύπτει ότι εκεί όπου τα ψέματα γοητεύουν, οι αλήθειες γίνονται κομμάτια...

25.

FORD MADOX FORD

Ο καλός στρατιώτης

Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 366

Επικίνδυνες, περίπλοκες, αληθινές σχέσεις, γάμοι, μοιχείες, έρωτες. Μια ιστορία πάθους και αποδιάρθρωσης ενός ολόκληρου κόσμου με πρωταγωνιστές δύο παντρεμένα ζευγάρια σε μια κοσμική λουτρόπολη, την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η κορυφαία στιγμή του μοντερνισμού στη λογοτεχνία.

26.

ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΑΝΤΕ

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν

Μτφρ.: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 544

Η Έλενα και η Λίλα, οι δύο υπέροχες φίλες, είναι πλέον γυναίκες. Με τον δικό τους τρόπο έχουν γκρεµίσει τους τοίχους που τις κρατούσε εγκλωβισµένες σε µια ζωή βουτηγµένη στη µιζέρια. Μπορούν τώρα να ανοιχτούν στις ευκαιρίες που έφερε η δεκαετία του 1970, ενωµένες από τον άρρηκτο δεσµό µιας µοναδικής φιλίας.

27.

PATRICK AMAR, SILVIA ANDRE

Νίκησε το στρες

Μτφρ.: Λουκία Μπεζέ

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 280

Ένας πρωτοποριακός οδηγός δράσης 21 ημερών που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες σας και να μεταμορφώσετε θετικά την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή. Είναι οργανωμένος με μοναδικό τρόπο και συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και την εμπειρία με την εφαρμογή.

28.

GEORGE R.R. MARTIN

Τα ταξίδια του Ταφ

Μτφρ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 608

Ο Χάβιλαντ Ταφ έχει καταλήξει περήφανος ιδιοκτήτης του τελευταίου λειτουργικού διασπορέα, ενός πανίσχυρου σκάφους της θρυλικής Γήινης Αυτοκρατορίας. Έχοντας αυτό τον μοναδικό εξοπλισμό στη διάθεσή του, ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη, προσφέροντας τη βοήθειά του στους αποίκους, επ' αμοιβή φυσικά.

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter

29.

SOPHIE HANNAH

Το μωρό στην κούνια

Μτφρ.: Μαρία Ευγενία Κουτσάκου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 424

«Η συγγραφέας, με εντυπωσιακή αυτοπεποίθηση, εντάσσεται αρμονικά στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας: οι χαρακτήρες της είναι ολοζώντανοι, η αφήγηση σε πρώτο και σε τρίτο πρόσωπο, αν και αποτελεί πρόκληση, εκτυλίσσεται με μαεστρία, και η κατάληξη του μυθιστορήματος είναι δαιμόνια», «The Sunday Times»

30.

JULIA GREGSON

Το καλοκαίρι των μουσώνων

Μτφρ.: Μαρία Τραϊκόγλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 584

Μια επική ιστορία αγάπης από την Αγγλία ως την Ινδία και ο απαγορευμένος έρωτας δύο ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικούς κόσμους.


31.

ΤΗΟΜAS PYNCHON

Η συλλογή των 49 στο σφυρί

Μτφρ.: Δημήτρης Δημηρούλης

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 281

Η ηρωίδα, μπροστά στον κόσμο του αμερικανικού ονείρου, έχει να απαντήσει σε μια σειρά από αινίγματα και γρίφους. Η μεταμόρφωσή της από τυπική μικροαστή νοικοκυρά σε ευαίσθητο αποδέκτη και αποκρυπτογράφο μηνυμάτων έχει ως αφορμή την εντολή που παίρνει από ένα δικηγορικό γραφείο να εκτελέσει τη διαθήκη του πρώην εραστή της.

32.

EMMA DONOGHUE

Το Θαύμα

Μτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 360

Την Ιρλανδία επέλεξε η Emma Donoghue ως σκηνικό για το νέο της μυθιστόρημα. Αντλώντας έμπνευση από το σχεδόν άγνωστο φαινόμενο των «νηστευουσών νεανίδων» που εμφανίστηκε σε Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική, συνέθεσε ένα ψυχολογικό θρίλερ με ήρωες ανθρώπους που τα «πιστεύω» τους δοκιμάζονται και τα διλήμματά τους μετεωρίζονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

33.

CΗRISTINE LEWICKI

Νίκησε την γκρίνια

Μτφρ.: Λουκία Μπεζέ

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 336

Η συγγραφέας κατέχει πολύ καλά το θέμα της, αφού και η ίδια είχε κάποτε πιαστεί στα γρανάζια της γκρίνιας, αλλά κατόρθωσε να ξεφύγει από αυτήν. Προειδοποιεί πως, αν δεν προσέξουμε, η γκρίνια μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής μας λειτουργίας. Με το βιβλίο της προτείνει έναν πρωτοποριακό οδηγό για να την ξεπεράσουμε.

34.

NEEL MUKHERJEE

Η ζωή των άλλων

Μτφρ.: Μιχάλης Λαλιώτης

Εκδόσεις Gema

Σελ.: 624

Φιλόδοξη, πλούσια και ανθρώπινη, η «Ζωή των άλλων» ανατέμνει την ψυχή ενός έθνους, ξεδιπλώνοντας την ιστορία μιας οικογένειας. Μυθιστόρημα που καταπιάνεται με πολλά πράγματα, όπως τα όρια της ενσυναίσθησης και η φύση της πολιτικής δράσης. Ένα μυθιστόρημα ακατάβλητης δύναμης και συναισθηματικής σφοδρότητας.

35.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 216

Δεκαεννιά διηγήματα και μια παραλογή με καλπάζουσα και φουρτουνιασμένη γλώσσα για τον έρωτα, τον γενέθλιο τόπο ως παντοτινή πατρίδα, τις αποχρώσεις των ονείρων, την εξουσία της φήμης, την τραγικότητα της μοναξιάς, την κοινωνική μειονεξία, τους «επικίνδυνους» ποιητές, το βάπτισμα στο αίμα της τέχνης, τα θηρία που μας τρώνε ψυχή.

35 βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές Facebook Twitter

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ