Θα νομιμοποιηθεί ποτέ η κάνναβη στην Ελλάδα;

Θα νομιμοποιηθεί ποτέ η κάνναβη στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Η κάνναβη συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη κρατική λίστα με τα αποδεκτά φάρμακα στις ΗΠΑ από το 1851 έως το 1941...
1

Οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεράσιμος Μπαλαούρας, Σωκράτης Βαρδάκης, Γεωργία Γεννιά, Νατάσα Γκαρά, Γιάννης Γκιόλας, Εύη Καρακώστα, Βασιλική Κατριβάνου, Αναστάσιος Κουράκης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Θέμης Μουμουλίδης Κώστας Μπάρκας, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάλλης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Κώστας Παυλίδης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ιωάννης Σαρακιώτης, Ελένη Σταματάκη, Γιάννης Στέφος, Γρηγόρης Στογιαννίδης) έκαναν την ερώτηση απευθυνόμενοι στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υγείας, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Εκτός από το θέμα της χρήσης ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους, εγείρουν και το θέμα της κλωστικής ή, αλλιώς, βιομηχανικής κάνναβης.

Όπως αναφέρουν και στην ερώτησή τους, η κλωστική κάνναβη περιέχει μόνο κατά 0,2% την ψυχοτρόπο ουσία THC και αδίκως συγχέεται με τη «γνωστή μας» ινδική κάνναβη, που περιέχει την ουσία σε ποσοστό 16%.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, και μάλιστα η καλλιέργειά της επιδοτείται από την Ε.Ε.


Υποστηρίζουν ότι η καλλιέργειά της θα αναζωογονήσει την ελληνική ύπαιθρο, θα τονώσει την οικονομία με νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους και θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών όπως η Νότια Κρήτη.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση των βουλευτών, για χιλιάδες χρόνια και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, οι άνθρωποι από αυτό το υλικό έφτιαχναν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα καραβόπανα, τα σχοινιά, τα νήματα και τα κορδόνια, τα υφάσματα, το φωτιστικό λάδι, το χαρτί, χρώματα και βερνίκια. Πλέον χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, μονώσεις, κατασκευές κτιρίων, κτηνοτροφές, ενώ θεωρείται και superfood.

Τα προϊόντα που φτιάχνονται από την κλωστική κάνναβη είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Χρησιμοποιούνται όλα της τα στελέχη, άρα δεν πετιέται τίποτα, δεν έχει μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες.


Ως προς την ινδική κάνναβη, υπάρχουν πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια που αναγνωρίζουν τις ευεργετικές της συνέπειες. Η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και, τέλος, αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, οι κακοήθεις νεοπλασίες κ.ά.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) εκτίμησαν ότι το 2004 περίπου το 4% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού (162.000.000 άνθρωποι) έκανε χρήση κάνναβης ετησίως και 0,6% (22,5 εκατομμύρια) περίπου τη χρησιμοποιούσε σε καθημερινή βάση.

H ιατρική χρήση της ινδικής κάνναβης επιτρέπεται σε Αυστρία, Τσεχία, Βέλγιο, Χιλή, Κολομβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Φινλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουρουγουάη κ.α. Επίσης, 26 Πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση της.


Το 2.737 π.Χ. ο Κινέζος Αυτοκράτορας Shennong συμπεριέλαβε σε βιβλίο του την κάνναβη ως ευεργετική ουσία για πολλές παθήσεις.

Στην Αρχαία Ελλάδα λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν κάνναβη για να καλύψουν τις πληγές των αλόγων κατά τη διάρκεια των μαχών. Χρησιμοποιούνταν και σε ανθρώπους για την αντιμετώπιση φλεγμονών. Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης διαδόθηκε από την αρχαία Ελλάδα στις αραβικές χώρες.

Το επίθετο «ινδική» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1785 από τον Γάλλο βιολόγο Ζαν-Μπαπτίστ, ο οποίος σε ένα ταξίδι του στην Ινδία παρατήρησε τη διαφορά του τοπικού φυτού από τον ευρωπαίο συγγενή του, που καλλιεργούνταν κυρίως για αγροτικούς σκοπούς.


Η φαρμακευτική χρήση της ινδικής κάνναβης εισήχθη στη Βρετανία από έναν Ιρλανδό γιατρό έπειτα από ένα ταξίδι του στην Ινδία, όπου παρατήρησε τις ευεργετικές συνέπειες του φυτού.

Η κάνναβη συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη κρατική λίστα με τα αποδεκτά φάρμακα στις ΗΠΑ από το 1851 έως το 1941.

Παρά το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, μόλις το 6% των ερευνών για την κάνναβη επικεντρώνεται στις φαρμακευτικές της ιδιότητες.


Το καλοκαίρι που μας πέρασε ιδρύθηκε το Κόμμα Κάνναβης Ελλάδας. Στη σελίδα του στο Facebook αναφέρεται: «Είμαστε μια ομάδα πολιτών που αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κινήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία "Κόμμα Κάνναβης Ελλάδας" (Cannabis Party of Greece). Είμαστε κόμμα ειδικού σκοπού, με κύριο αίτημά μας τη νομιμοποίηση της κάνναβης (χρήσης και καλλιέργειας) για βιομηχανική, φαρμακευτική και ψυχαγωγική χρήση, με την κατάλληλη τροποποίηση του υπάρχοντος νομικού και θεσμικού πλαισίου».


Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών προσφάτως καταδίκασε όποιες ενέργειες στοχεύουν στη νομιμοποίηση ουσιών. «Το ΕΣΥΝ καταδικάζει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και στέκεται απέναντι σε όσους, με τη δράση και την ανοχή τους, υπερασπίζονται την αντιεπιστημονική θέση για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά"».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ