«Θα ήθελα να είναι πιο φθηνό το πάρκινγκ»: Η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη μας ξεναγεί στην Κυψέλη

«Θα ήθελα να είναι πιο φθηνό το πάρκινγκ»: Η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη μας ξεναγεί στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το τραγούδι με το οποίο συνδυάζω την Κυψέλη είναι το «εσένα, που σε ξέρω τόσο λίγο...». Ελπίζω να μείνω αρκετό καιρό εδώ, να μη φύγω πάλι, δεν θέλω άλλη μετακόμιση. Τις μέτρησα μια μέρα κι έχω κάνει 20 μέχρι τώρα! Φωτό: Νίκος Παλαιολόγος / SOOC
0

Είναι λίγο περίπλοκο το θέμα της γειτονιάς για μένα. Γεννήθηκα στην Καλλιθέα, αλλά δεν τη θυμάμαι πολύ, γιατί με τον σεισμό του 1981 πήγαμε στην Παλλήνη, όπου ζούσαν οι οικογένειες των γονιών μου, και ουσιαστικά εκεί μεγάλωσα. Από τα 14 όμως άρχισε η επαφή μου με πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Λύκειο πήγα πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, μετά στο Εθνικό Ωδείο στην πλατεία Βάθη, και στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Πειραιώς δίπλα στην Ομόνοια. Από τα 20, επειδή η Παλλήνη ήταν μακριά σε σχέση με τη δουλειά μου στο θέατρο, έμεινα σε πολλές γειτονιές του κέντρου: Φωκίωνος, Πολυτεχνείο, Μουσείο, Λυκαβηττός. Mετά γύρισα στην Παλλήνη για επτά χρόνια, έπειτα έμεινα στη Θεσσαλονίκη άλλα τρία, δουλεύοντας στο ΚΘΒΕ, και τώρα ζω στην Κυψέλη.

• Έψαχνα σπίτι στο κέντρο από τον Νοέμβριο και δεν έβρισκα όπως το ήθελα. Με έχουν κουράσει τα παλιά σπίτια του κέντρου και έψαχνα κάτι πιο καινούργιο σε κατασκευή ή ανακαινισμένο και οπωσδήποτε σε ψηλό όροφο, για να έχει φως, και το βρήκα στην Κυψέλη που έχει πολλά νεόδμητα κτίρια και είναι και πολύ κοντά στο κέντρο.

• Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κυψέλης είναι η ιστορία της. Η πολεοδομική εξέλιξη της Κυψέλης είναι ζωντανή γιατί έχουν διατηρηθεί πολλά παλιά κτίρια και καθημερινά τα ανακαλύπτω ανάμεσα στις νέες πολυκατοικίες. Επίσης, χαρακτηριστικό της γειτονιάς είναι η μεγάλη ποικιλία εθνοτήτων που την κατοικούν.

Όταν γυρίζω σπίτι, τώρα που έχει ακόμα καλό καιρό, στις εισόδους των κτιρίων, στα σκαλάκια, βλέπω να κάθονται παρέες. Σε καμιά άλλη γειτονιά του κέντρου δεν το βλέπεις αυτό.

• Αγαπημένα σημεία στη γειτονιά είναι η Δημοτική Αγορά, ο Άγιος Γεώργιος, το λύκειο στην Παξών, οι γωνιακές πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου που έχουν καμπύλες.

• Όταν γυρίζω σπίτι, τώρα που έχει ακόμα καλό καιρό, στις εισόδους των κτιρίων, στα σκαλάκια, βλέπω να κάθονται παρέες. Σε καμιά άλλη γειτονιά του κέντρου δεν το βλέπεις αυτό.

• Φεύγοντας από την Κυψέλη για τον περιφερειακό Πολυγώνου, απέναντι από το «stop», σ' έναν τοίχο κάποιος έχει γράψει: «Το πρόβλημα είναι που νομίζεις ότι έχεις χρόνο...».

• Μου αρέσει που η Κυψέλη έχει ακόμα πολλά μικρά μαγαζάκια με επαγγελματίες για καθετί. Μπορείς να βρεις από τσαγκαράδικο μέχρι μαγαζί για να επισκευάσεις έπιπλα, φωτιστικά – έχει τα πάντα.

• Θα ήθελα να είναι πιο φθηνό το πάρκινγκ. Εδώ συνάντησα κάτι για πρώτη φορά: πολυκατοικίες που έχουν θέσεις για αυτοκίνητα να τις νοικιάζουν σε άλλους, από άλλα κτίρια. Τυχαίνει κάποιος που ζει ένα τετράγωνο πιο πέρα να νοικιάζει στη δική σου πολυκατοικία θέση κι εσύ σε κάποιου άλλου κτιρίου.

• Το τραγούδι με το οποίο συνδυάζω την Κυψέλη είναι το «εσένα, που σε ξέρω τόσο λίγο...». Ελπίζω να μείνω αρκετό καιρό εδώ, να μη φύγω πάλι, δεν θέλω άλλη μετακόμιση. Τις μέτρησα μια μέρα κι έχω κάνει 20 μέχρι τώρα!

Info:

H Φωτεινή Μπαξεβάνη πρωταγωνιστεί στον νέο θεατρικό μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά «Η Κυρά της Ρω» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, που ανεβαίνει από 5 μέχρι 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Σφενδόνη.

 

Η Γειτονιά μου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Υπόγεια Αθήνα: η αθέατη (και αληθινή) πόλη κάτω απ’ την πόλη

Urban Culture / Η Υπόγεια Αθήνα: η αθέατη (και αληθινή) πόλη κάτω απ’ την πόλη

Ένα απέραντο δίκτυο από στοές, σήραγγες, καταφύγια, και το ρέμα του Ιλισού δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο στο υπέδαφος του κέντρου της Αθήνας που συνδεόταν πάντα με ιστορίες, μύθους και αστικούς θρύλους
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ