Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
H Aνδριάνα Μπάμπαλη με το γυναικείο της γκρουπ Quarderinas. Φωτο: Όλγα Μαλέα
0

Στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και φέτος ο Κήπος της Πειραιώς 260 θα γεμίσει μελωδίες, με ιδιαίτερες συναυλίες που ενώνουν την ελληνική μουσική με τις μουσικές του κόσμου, αλλά και πρωτότυπα ελληνικά σχήματα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολυσυλλεκτικές μουσικές παραγωγές του Τρίτου Προγράμματος της EΡΤ που γίνονται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ. Γνωστοί παραγωγοί του σταθμού επιμελούνται ξεχωριστές παραστάσεις που θα μεταδίδονται ταυτόχρονα από το κρατικό ραδιόφωνο.

Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Ο Δαυίδ Ναχμίας ξεκινάει το αφιέρωμα στις 12 Ιουνίου με την παράσταση Στον καιρό της Αθήνας. Με έντονο νοσταλγικό χαρακτήρα για μια παλιά Αθήνα, κάνει μια αναδρομή στα ξεχασμένα και παραγνωρισμένα τραγούδια του 20ού αιώνα από Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές όπως ο Αττίκ, ο Χαιρόπουλος, ο Σουγιούλ, η Δανάη, η Βέμπο και ο Γούναρης. Θα ακουστούν διασκευές τους αλλά και πρωτότυπα τραγούδια από ένα πλούσιο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει τάνγκο, φοξ τροτ, σουίνγκ και βαλς.

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
Δαυίδ Ναχμίας


Στις 22 και 23 Ιουνίου η ελληνική τζαζ έχει την τιμητική της στο Jazz in the City Sessions, έναν διήμερο μουσικό μαραθώνιο που επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας. Στόχο του έχει να δείξει την εξέλιξη και την πολυπολιτισμικότητα της εγχώριας σκηνής τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχουν έξι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα σχήματα της εγχώριας σκηνής, οι Next Step Quintet, George Kontrafouris Trio και Χάρης Λαμπράκης Quartet, αλλά και τα σύνολα Adedeji Adetayo Presents Afreekanism, Ziad Rajab Trio και Haig Yazdjian Quartet με διεθνείς μουσικούς που τα τελευταία χρόνια ζουν και δημιουργούν εδώ.

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
Adedeji Adetayo Presents Afreekanism


Το Τρίτο Πρόγραμμα ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του στις 25 Ιουνίου μέσα σε παραμυθένιο κλίμα. Ο Χώρος Β της Πειραιώς θα μεταμορφωθεί σε έναν μυθικό κόσμο του μπαρόκ όπου κατοικούν νύμφες, ξωτικά, νεράιδες και ποιμένες, σε μια μουσική παράσταση με αφηγήσεις της Τζουλιέττας Καρόρη σε συνεργασία με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio.

Τα υπόλοιπα

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
Νίνα Λοτσάρη με τους Opera Chaotique

Στις 6 Ιουνίου οι Quarderinas, το γυναικείο γκρουπ της Ανδριάνας Μπάμπαλη, μας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι Από τη Δύση ως την Άπω Ανατολή με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και γνωστές επιτυχίες της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Μία μέρα μετά, η Νίνα Λοτσάρη μαζί με τους Opera Chaotique παρουσιάζουν το Καμπαρέ Τρούμπα και μας μεταφέρουν στο παρελθόν και σε διάφορα λιμάνια του κόσμου με διάσημες διασκευές και κινηματογραφική διάθεση.


Στις 11 Ιουνίου οι String Demons, τα «δαιμόνια» αδέρφια των εγχόρδων Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, παντρεύουν με μοναδικό στυλ το χέβι μέταλ με την κλασική μουσική και την παράδοση με το ροκ και παρουσιάζουν το Athens Demon Concert, ένα κονσέρτο τελείως διαφορετικό απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει έως τώρα.

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
String Demons


Στις 14 Ιουνίου οι Τακίμ προσλαμβάνουν τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά στο δυναμικό τους για τις ανάγκες της παράστασης Γιατί, γλυκό μου sweet heart / Τζαζ και χιτζάζ: Από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο και θυμούνται τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και τις ενδιαφέρουσες μουσικές μείξεις που συνέβησαν όταν το ζεϊμπέκικο και ο καρσιλαμάς ενώθηκαν με την τζαζ και τις οπερέτες.

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
Οι Τακίμ προσλαμβάνουν τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά στο δυναμικό τους.


Το ίδιο όμως επιχειρεί και το Homesickness Blues του Κώστα Βόμβολου σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Για δύο βραδιές, στις 2 και 3 Ιουλίου, «ζωντανεύουν» οι πρώτες ηχογραφήσεις που έκαναν οι Έλληνες στην Αμερική και με αυτό τον τρόπο ρίχνει αυλαία ο Κήπος της Πειραιώς 260 και μας εύχεται καλό καλοκαίρι.

Μουσική στον Κήπο της Πειραιώς 260: όλα τα events του Ιουνίου Facebook Twitter
Homesickness Blues του Κώστα Βόμβολου. Φωτο: Εύχαρις Λεοντοπούλου

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

Θέατρο / Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

O διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, λίγο πριν από την έναρξη του πρώτου φεστιβάλ που φέρει πλήρως την υπογραφή του, μιλάει στη LiFO για το στοίχημα που αισιοδοξεί να κερδίσει
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σφαγή των Παρισίων: Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του περσινού Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει

Θέατρο / Η Σφαγή των Παρισίων: Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του περσινού Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει

Το μυστηριώδες κείμενο της Ελισαβετιανής δραματουργίας για τον αέναο κύκλο της βίας ανεβαίνει στην Πειραιώς 260 με όπλο την κίνηση και τη μουσική.
ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ