H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
H Ιμάνυ στις 15 Ιουνίου θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

0

Οι όπερες και τα κλασικά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών με δύο εμβληματικές όπερες του Ρομαντισμού. Ανεβάζει το αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι και μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες όλων των εποχών, το Μαντάμα Μπαττερφλάι (για 5 παραστάσεις, στις 31 Μαΐου και στις 2-4 και 7 Ιουνίου, στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σπουδαίος Αργεντινός Ούγκο ντε Άνα σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Ο τραγικός έρωτας της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν με έναν Αμερικανό αξιωματικό που έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά το 1904 στο Μιλάνο μεταφέρεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης με ένα διεθνές καστ που αποτελείται από τους Τσέλια Κοστέα, Σάε Κιουνγκ Ριμ, Ελένα Κασσιάν, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρη Πακσόγλου, Διονύση Σούρμπη κ.ά. Για τον Ιούλιο, σειρά έχει ο Βέρντι και το Τροβατόρε. Δυο αδέρφια που δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους ερωτεύονται την ίδια γυναίκα και ο διάσημος Ιταλός συνθέτης δημιουργεί το 1853 μια όπερα-ορόσημο για το κίνημα του Ρομαντισμού. Θεωρείται η κατεξοχήν όπερα τραγουδιστών, όπου οι φωνές εξέχουν, και γι' αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σειρά από κορυφαίους ερμηνευτές παγκοσμίως, όπως οι Πιέρο Πρέττι, Βάλτερ Φρακκάρο, Τσέλια Κοστέα, Γελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός, Τάσος Αποστόλου. Στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Ο Τροβαδούρος. Φωτο: Μ. Σταφυλίδου

Τον δολοφονικό κουρέα που θερίζει στους δρόμους του βικτωριανού Λονδίνου του 19ου αιώνα ζωντανεύουν η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου σε μία από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών. Το Sweeney Todd είναι ένα από τα πιο σημαντικά μιούζικαλ που συνέθεσε και έγραψε ο ζωντανός θρύλος του Μπρόντγουεϊ Στίβεν Σοντχάιμ. Ο Σοντχάιμ πάντρεψε τη μαύρη κωμωδία με το μιούζικαλ και σάρωσε τα βραβεία Τόνι όταν το μιούζικαλ ανέβηκε για πρώτη φορά, το 1979, ενώ κέρδισε το νεότερο κοινό με την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον το 2007. Στην Αθήνα ανεβαίνει με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και κλασικούς τραγουδιστές αλλά και 35μελή ορχήστρα. Για μία μόνο παράσταση, στις 29 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Sweeney Todd

Στις 17 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Βρανού, προσκαλεί τον διεθνή σολίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, πριν ξεκινήσει τη μεγάλη διετή παγκόσμια περιοδεία του, και συμπράττουν στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του Σ. Ραχμάνινοφ. Στην ίδια ενότητα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει τη Δωδεκανησιακή σουίτα αρ. 1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παιχτεί η Συμφωνία αρ. 5 σε μι ελάσσονα, έργο 64 του Τσαϊκόφσκι.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Φιλαρμονική της Θεσσαλονίκης


Στις 21 Ιουνίου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής για να ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο έργα του Μπαχ, του Νίνο Ρότα και του Μοντέστ Μουσόργκσκι. Όλα αυτά υπό τις οδηγίες του Αναστάσιου Συμεωνίδη, που είναι ο νέος της καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ τους συνοδεύει ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου.


Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση που αφηγείται το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παίξει ζωντανά στις 5 Ιουνίου τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, παράλληλα με την προβολή της ταινίας. Η μουσική διεύθυνση έχει ανατεθεί στον Γερμανό αρχιμουσικό Γενς Τρέστερ.


Στις 6 και 7 Ιουλίου ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης για δύο μοναδικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Την πρώτη ημέρα θα ερμηνεύσουν το έργο Ο θρύλος της αόρατης πολιτείας του Κιτέζ και στη συνέχεια το Παραλλαγές ροκοκό του Τσαϊκόφσκι με τη συνοδεία του Ισπανού τσελίστα Πάμπλο Φερράντες. Τη δεύτερη ημέρα μαζί τους θα είναι ο Ρώσος πιανίστας Ντένις Ματσούεφ για τις ανάγκες του Κονσέρτου για πιάνο αρ. 3 του Ραχμάνινοφ, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μουσική από το μπαλέτο Πετρούσκα του Στραβίνσκι.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης.


Στις 15 Ιουλίου οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία πραγματικά ξεχωριστή βραδιά: μία από τις πιο σπουδαίες πιανίστες των τελευταίων χρόνων, η Μάρτα Άργκεριχ, θα συμπράξει στη σκηνή με την αγαπημένη της μαθήτρια, την Ελληνίδα Θεοδοσία Ντόκου, για να ερμηνεύσουν το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ αλλά και το Καρναβάλι των ζώων του Καμίγ Σαιν-Σανς, με αφήγηση από τη Γαλλίδα ηθοποιό και κόρη της Άργκεριχ, Ανν Ντυτουά. Θα ακουστούν επίσης έργα των Μιγιώ και Ραβέλ.

Η παράδοση

Φέτος όμως το Φεστιβάλ Αθηνών τιμάει και την παράδοση, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 28 Ιουνίου στο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου. Στις «Μουσικές της Κρήτης» θα ανέβουν πάνω στη σκηνή εξήντα μουσικοί και τραγουδιστές και είκοσι χορευτές και θα φέρουν μαζί τους όλο τον μουσικό πλούτο και την κληρονομιά του νησιού με ιδιωματικούς σκοπούς και τραγούδια, νανουρίσματα, μαντινάδες της νύφης, λύρες, βιολιά, ακόμη και αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, σε μία από τις πιο συγκινητικές και αξέχαστες βραδιές του καλοκαιριού.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Μουσικές της Κρήτης


Στις 3 Ιουλίου η βυζαντινή μουσική αντικρίζει την οθωμανική μουσική σε ένα απροσδόκητο ηχητικό πάντρεμα. Τα δύο αυτά είδη θα ενώσουν δύο όργανα, η λύρα των Ελλήνων της Πόλης και το νέι των δερβίσηδων. Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» του Κωνσταντίνου Αγγελίδη που μελετά την ψαλτική παράδοση συναντιέται με ένα σύνολο Τούρκων τραγουδιστών, ενώ στη σκηνή θα πρωτοστατούν ο Kudsi Ergüner, περίφημος δεξιοτέχνης του νέι και πρεσβευτής της Ουνέσκο για την τέχνη, και ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.


Δύο μέρες πριν, την 1η Ιουλίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 180 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του, το 1837, και διοργανώνει μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στο Ηρώδειο με κείμενα, ήχους και με όλη τη μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν στα Προπύλαια τα χρόνια αυτά, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της πόλης της Αθήνας για περίπου δύο αιώνες.


Τα 20 χρόνια μελέτης των ήχων της Μεσογείου κλείνει και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Γι' αυτόν το λόγο στις 30 Ιουνίου προσκαλεί στη σκηνή του Ηρωδείου σημαντικούς μουσικούς και σχήματα, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, οι Encardia, o Θοδωρής Κοτονιάς, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρίνα Σάττι, σε ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά, στέλνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας.


Το Φεστιβάλ δεν ξεχνά το ελληνικό τραγούδι, με εμφανίσεις σπουδαίων Ελλήνων συνθετών και ερμηνευτών. Στις 13 Ιουνίου ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει μερικές από τις πιο πετυχημένες συνθέσεις του που πέρασαν από γενιά σε γενιά σε μια μεγάλη συναυλία που έχει τίτλο «Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω». Τα πιο ωραία τραγούδια που έχει γράψει θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Μαρία Φαραντούρη


Στις 22 Ιουνίου η σκηνή ανήκει στη Μαρία Φαραντούρη σε μια συνάντηση «Πέρα από τα σύνορα». Ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου έγραψε ένα πρωτότυπο έργο αποκλειστικά για τη φωνή της, ενώ μαζί με την Kαταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ θα ερμηνεύσουν ισπανικά και καταλανικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Το κονσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά από τη μεγάλη γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM.


Στις 9 Ιουλίου το «Όλα σε θυμίζουν...» είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Μανώλη Ρασούλη, με συμμετοχές από τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Ναταλία Ρασούλη, Μπάμπη Στόκα κ.ά.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Η Ελένη Βιτάλη συμμετέχει στο αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη

Τα ξένα

Τέλος, από το πρόγραμμα δεν θα λείψουν οι μεγάλες ξένες συναυλίες, με τις εμφανίσεις της Ιμάνυ στις 15 Ιουνίου, του Ιταλού πιανίστα Λουντοβίκο Εϊνάουντι στις 20 Ιουνίου, του Γάλλου συνθέτη Γιαν Τιέρσεν στις 13 Ιουλίου και του σπουδαίου Βιμ Μέρτενς στις 30 Ιουλίου.

H μουσική αποθεώνεται φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Facebook Twitter
Λουντοβίκο Εϊνάουντι. Φωτο: Ray Tarantino

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

Θέατρο / Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος: Διευθύνω το Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης που αναλαμβάνει την ευθύνη

O διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, λίγο πριν από την έναρξη του πρώτου φεστιβάλ που φέρει πλήρως την υπογραφή του, μιλάει στη LiFO για το στοίχημα που αισιοδοξεί να κερδίσει
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ