Τα μουσικά events που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι

Τα μουσικά events που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Ένα από τα μεγαλύτερα ροκ σχήματα του 21ου αιώνα έρχεται στην Αθήνα για πρώτη φορά.
0

The Killers

Ένα από τα μεγαλύτερα ροκ σχήματα του 21ου αιώνα έρχεται στην Αθήνα για πρώτη φορά, επίσημος καλεσμένος της πρώτης μέρας του Ejekt Festival, το Σάββατο 24 Ιουνίου. Σχηματίστηκαν το 2001 στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, από τους Brandon Flowers (φωνητικά) και Dave Keuning (κιθάρα). Έναν χρόνο αργότερα προστέθηκαν στο συγκρότημα ο Mark Stoermer (μπάσο) και ο Ronnie Vannucci, Jr. (ντραμς). Όλα συνέβησαν όταν ο Flowers πήγε σε συναυλία των Oasis και αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον του προς το ροκ. Μέχρι τότε είχε μια synthpop μπάντα, τους Blush Response. Για τη σκηνή του Λας Βέγκας, που ήταν τίγκα στο ραπ και στο μέταλ, οι Killers θεωρήθηκαν κάτι πρωτόγνωρο. Γνώρισαν τεράστια αναγνώριση το 2004 με το άλμπουμ τους «Hot Fuss» και τραγούδια όπως το «Smile like you mean it» και το «Somebody told me». Ειδικά το τελευταίο έγινε απρόσμενη επιτυχία και παραμένει ένα από τα καλύτερα κομμάτια που χαρακτήρισαν τα '00s, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αγαπημένοι του «Pitchfork», κυκλοφόρησαν άλλα τρία άλμπουμ, τα «Sam's Town» (2006), «Day & Age» (2008) και «Battle Born» (2012), κι ακόμα περισσότερα hits, όπως το «Human». Αξιομνημόνευτο είναι το βίντεο για το κομμάτι «Bones», στο οποίο τους σκηνοθέτησε ο Tim Burton. Έχουν ανέβει πολύ ψηλά από τότε που ξεκίνησαν, κάνοντας πρόβες σε ένα γκαράζ. Μερικοί αριθμοί ακόμη: Έχουν πουλήσει πάνω από 22 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως (έχει κάνει κάποιο σύγχρονο συγκρότημα κάτι ανάλογο;) κι έχουν παίξει σε πάνω από 50 χώρες και 6 ηπείρους. Φέτος είναι η σειρά της Ελλάδας. Την ίδια βραδιά θα εμφανιστούν οι Kills, οι Circa Waves και οι Deaf Radio.

24/06, πλατεία Νερού, Φάληρο, είσοδος: €40-75

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Evanescence

Τα μουσικά events που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται οι Evanescence στην Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη στιγμή.

Το «Bring me to life» ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του ελληνικού κοινού αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Είναι και από τα πιο πολυπαιγμένα στο ραδιόφωνο, ένα κράμα nu-metal και κλασικού ροκ. Έγινε τεράστια επιτυχία, εκτοξεύοντας τους Evanescence στην κορυφή με τη μία το 2003. Το βίντεο του κομματιού στο YouTube έχει κάνει πάνω από 370 εκατομμύρια views μέχρι σήμερα και συνεχίζει. Δεν ήταν καινούργιο συγκρότημα. Μετρούσαν ήδη 8 χρόνια πριν γίνουν διάσημοι. Σχηματίστηκαν το 1995 στο Little Rock του Αρκάνσας από την πιανίστρια Amy Lee και τον Ben Moody. Γνωρίστηκαν σε μια νεανική κατασκήνωση, όταν ο Moody άκουσε τη Lee να παίζει ένα κομμάτι του Meat Loaf στο πιάνο. Ξεκίνησαν να παίζουν ως ντουέτο σε διάφορα καφέ της περιοχής και ήταν γνωστοί στην ανεξάρτητη αμερικανική σκηνή πριν κυκλοφορήσουν το «Fallen», που τους άλλαξε ριζικά τη ζωή. Ο Moody όμως αποχώρησε τη χρονιά που κυκλοφόρησε το άλμπουμ, αφήνοντας στη Lee τα ηνία της μπάντας. Οι Evanescence έβγαλαν δύο ακόμα δίσκους, το «Open Door» (2006) και τον ομώνυμο (2011). Φέτος, μετά από 6 χρόνια, ετοιμάζουν νέο άλμπουμ, που θα έχει τίτλο «Synthesis». Έκαναν μια παύση που διήρκεσε 3 χρόνια, από το 2012 μέχρι το 2015. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερη στιγμή. Θα εμφανιστούν τη δεύτερη μέρα του Rockwave Festival. Μαζί τους θα είναι οι Gojira, οι Paradise Lost, Floggy Molly, Anathema, Epica, Poem και οι Tardive Dyskinesia.

02/07, TerraVibe, 37ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, Μαλακάσα, είσοδος: €33-50

Summer Nostos Festival

Τα μουσικά events που δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
Οι Yo La Tengo έχουν εννιά χρόνια να έρθουν στη χώρα μας.

Ένα νέο πολυθεματικό καλοκαιρινό φεστιβάλ έρχεται από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συμμετέχουν 290 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και, πέρα από τον χορό, τον αθλητισμό, τις εκθέσεις, τις προβολές και τις συζητήσεις, το φεστιβάλ έχει πολλή μουσική και άλλες εκπλήξεις. Κορυφαία εμφάνιση είναι αυτή των σπουδαίων Yo La Tengo. Έχουν εννιά χρόνια να έρθουν στη χώρα μας. Τελευταία φορά ήταν το 2008, στο Synch Festival. Η πρώτη φορά που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν το 1987. Ήταν μία από τις πρώτες συναυλίες που έγιναν στο θρυλικό πια Ρόδον. Στη συνέχεια ήρθαν το 1997 στο An Club. Σχηματίστηκαν το 1984 στο Νιου Τζέρσι κι έχουν κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ μέχρι σήμερα, εκτός από τις συλλογές με τις διασκευές που βγάζουν κατά καιρούς. Πέρα από αυτούς, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους Cinematic Orchestra και να απολαύσουμε τους ατμοσφαιρικούς nu-jazz ήχους τους. Δημιουργήθηκαν το 1999 από τον Jason Swinscoe και φέτος πρόκειται να κυκλοφορήσουν το τέταρτο άλμπουμ τους, με τίτλο «Το Believe». Θα εμφανιστούν επίσης ο ράπερ Saul Williams, η Eleanor Friedberger των Fiery Furnaces, που τιμά αρκετά τη δεύτερη πατρίδα της τελευταία, η Βελγίδα τζαζ ερμηνεύτρια Melanie de Biasio, η Ιρανή περφόρμερ Susan Deyhim, οι Bang on a can all-atars, ένα ensemble που φημίζεται για τις μαραθώνιες συναυλίες του, και ο DJ Alex Cruz. Έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση της ηθοποιού Σαρλότ Ράμπλινγκ. Τέλος, περιλαμβάνει μεγάλες συναυλίες με τη Λένα Πλάτωνος, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τη Monika, τις Μelisses και τον Λεωνίδα Καβάκο. Γενικά, είναι ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα, ακόμα και τα πιο απαιτητικά.

18-25/06, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, είσοδος ελεύθερη

Επίσης, στην Αθήνα: Thievery Corporation, Archive (Release Festival, πλατεία Νερού, 16/06), Tectonics Festival (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 16-18/06), Nina Belief & Nao Katafuchi (Death Disco, 17/06), Goran Bregovic (Θέατρο Βράχων, 10/07), Ludovico Einaudi (Ηρώδειο, 19-20/06), King Elephant (Romantso, 25/06), Placebo, Sivert Hoyem (Rockwave-TerraVibe 01/07), Kamasi Washington (Τεχνόπολη, 04/07), The Chap (six d.o.g.s, 06/07), Monophonics (Τεχνόπολη, 12/07), Yan Tiersen (Ηρώδειο, 13/07), Kasabian, The Jesus and Mary Chain (Ejekt Festival, πλατεία Νερού, Φάληρο, 14/07), Sactuary (Gagarin205, 21/07), Kaleo (Piraieus Academy 117, 24/07), New Long Fest (Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης, 15-16/07), Scott Bradlee (Τεχνόπολη, 28/07), Wim Mertens (Ηρώδειο, 30/07).

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ