Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
0
Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
©Εύη Φυλακτού


Ο Nικίτα Μιλιβόγιεβιτς (γεν. 1961), αναγνωρισμένος σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους Σέρβους σκηνοθέτες, είναι γνωστός στην Ελλάδα ήδη από το 1997, όταν παρουσίασε στο θέατρο Αμόρε τον Ιβάνοφ του Τσέχoφ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η σχέση του με το ελληνικό θέατρο οδήγησε σε πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις, όπως οι δύο διασκευές μυθιστορημάτων για τη σκηνή: Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι στο Αμόρε το 1999 και η Μητέρα του Σκύλου του Παύλου Μάτεσι στο Εθνικό Θέατρο το 2011.

Δεν αρκεί να βάλεις στους ηθοποιούς σύγχρονα ρούχα. Αυτός ο επιφανειακός "εκμοντερνισμός" δεν με αφορά, γιατί έτσι επιτυγχάνεται το αντίθετο από το επιδιωκόμενο: τονίζεται η ηλικία του έργου.


Το κλασικό ρεπερτόριο (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κλασικοί του 20ού αι.) αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τον Ν. Μιλιβόγιεβιτς. Επηρεασμένος έντονα από τη γλώσσα του κινηματογράφου, επιδιώκει με τις παραστάσεις του να θίξει ιδέες, ζητήματα και καταστάσεις που αφορούν άμεσα το σύγχρονο κοινό, έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι μια νεωτερική προσέγγιση διόλου δεν σημαίνει μια παράσταση στην οποία η φόρμα έχει εξαφανίσει κάθε συναίσθημα.

Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
©Εύη Φυλακτού


Για την πρώτη του συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Λουκρητία Βοργία (1833) του Βίκτωρος Ουγκώ, διασκεύασε το ρομαντικό δράμα του Γάλλου κλασικού έτσι ώστε τόσο η γλώσσα όσο και η σκηνική δραματουργία να αφορούν ένα θέατρο καθ' όλα σύγχρονο. Η άποψή του είναι δοκιμασμένη και στιβαρή: «Δεν αρκεί να βάλεις στους ηθοποιούς σύγχρονα ρούχα. Αυτός ο επιφανειακός "εκμοντερνισμός" δεν με αφορά, γιατί έτσι επιτυγχάνεται το αντίθετο από το επιδιωκόμενο: τονίζεται η ηλικία του έργου. Τα θέματα που θίγει η Λουκρητία Βοργία συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο προβληματισμό για τις πρακτικές των ανθρώπων της εξουσίας, και σ' αυτά θα εστιάσουμε. Ο Μακιαβέλι, που έζησε την ίδια εποχή με τους Βοργίες, έλεγε "o σκοπός αγιάζει τα μέσα". Αυτή η θέση εμπνέει ακόμη τους ανθρώπους της εξουσίας. Το περίεργο είναι ότι τότε ζούσαν και δημιουργούσαν μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος. Παλιότερα μου φαινόταν πολύ παράξενο που μέσα στην ίδια εποχή, στον ίδιο τόπο, συνυπήρχαν τα χειρότερα και τα καλύτερα. Αλλά έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Σήμερα δεν ξαφνιάζομαι πια κι έχω συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλάω, ως σκηνοθέτης, γι' αυτήν τη σύγκρουση».

Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Λουκρητία Βοργία
του Β. Ουγκώ
30-31 Ιουλίου
Πειραιως260
Χώρος Η

 

Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
©Εύη Φυλακτού

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT