in ,

Πλύσιμο πιάτων: όταν η Josephine Cochrane βαρέθηκε να περιμένει

“Αφού δεν το κάνει κάποιος άλλος, θα το κάνω μόνη μου”

“Αφού δεν το κάνει κάποιος άλλος, θα το κάνω μόνη μου” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

scott umstattd wxruheY5nG8 unsplash

Ορισμένα κομματάκια της καθημερινότητας θα ήταν πολύ δυσκολότερα χωρίς την ύπαρξη κάποιων γυναικών νεκρών και ξεχασμένων. Το πρώτο δεν αλλάζει, το δεύτερο διορθώνεται.

Η Josephine Cochrane είναι μια γυναίκα αποφασισμένη. Eίναι επίσης μια γυναίκα που έχει περάσει μια τραγωδία. Έχει χάσει το ένα της παιδί στην ηλικία των 2 ετών.

josephine

Μετά την απώλεια του παιδιού της, γίνεται μια γυναίκα του καλού κόσμου που υποδέχεται πολύ κόσμο στο σπίτι της και διοργανώνει συχνά δείπνα και γιορτές. Αποτέλεσμα; Πολλά βρώμικα πιάτα.

Λέγεται ότι είχε δηλώσει πως: Aν κανείς δεν πρόκειται να εφεύρει ένα μηχάνημα που πλένει πιάτα, θα το κάνω μόνη μου.

Το 1883 ο αλκοολικός σύζυγός της πεθαίνει αφήνοντάς την με βαριά χρέη κι ελαφριές τσέπες. Αυτό είναι το κίνητρο που χρειάζεται για να στρωθεί να υλοποιήσει μια ιδέα που στριφογύριζε στο μυαλό της καιρό. Να φτιάξει ένα αυτοματοποιημένο πλυντήριο πιάτων που θα περιορίσει τις ζημιές που έκαναν οι υπηρέτες απ’τη μια, θα αλαφρύνει τις νοικοκυρές από τον καθημερινό ζυγό του πλυσίματος μετά το φαγητό απ’την άλλη.

Η Cochrane δεν έχει σπουδάσει κάτι αλλά προέρχεται από οικογένεια με πατέρα μηχανικό και παππού εφευρέτη. Η δημιουργικότητα ρέει στο αίμα της.

Έχει σχεδιάσει το πρωτόλειο πριν το θάνατο του συζύγου της αλλά η ανάγκη για ρευστό την κάνει να βιαστεί. Μέχρι τότε, κανείς δεν είχε καταφέρει να φτιάξει ένα μηχάνημα που πλένει πιάτα κατάλληλο για εμπορική χρήση, ικανό να διατεθεί στο καταναλωτικό κοινό. Η Cochrane φτιάχνει ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί την πίεση απ’το καυτό νερό για ν’απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών από τα γυάλινα πιάτα.

EarlyadforGarisCochraineDishwashingmachine

Πατένταρε την εφεύρεση στις 28 Δεκεμβρίου 1886 και έφτιαξε μια εταιρεία κατασκευής πλυντηρίων. Τα μηχανήματά της έκαναν πάταγο στις επιχειρήσεις και δεν προτιμήθηκαν από τους ιδιώτες. Έπρεπε να έρθει το 1920 για να αποδεχτεί η μέση Αμερικανίδα νοικοκυρά την χρησιμότητα του πλυντηρίου πιάτων και το 1950 για να το δούμε ως αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού.

Έψαξα να βρω κάποιο βιβλίο για τη ζωή της, μια βιογραφία. Δεν βρήκα. Τα λίγα διάσπαρτα που υπάρχουν είναι αρκετά για να προκληθεί περιέργεια. Όταν παντρεύτηκε τον Cochran, πήρε το επώνυμό του, όπως συνηθιζόταν και συνηθίζεται ακόμη στις ΗΠΑ αλλά πρόσθεσε ένα “e” για κατάληξη. Το εκθήλυνε. Το έκανε δικό της. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Τι σκέψεις θα μπορούσε να έχει; Υπάρχει περίπτωση να μην συμφωνούσε με τους λόγους που οι γυναίκες έπαιρναν το όνομα του άντρα τους; Με ποιες έκανε παρέα; Η καταγωγή της είναι από την Πολιτεία του Illinois, μιας Πολιτείας που έχει φεμινιστική ιστορία. Υπάρχει περίπτωση να τη βρίσκαμε σε συναντήσεις σουφραζέτων; Tι πεποιθήσεις, πολιτική κατεύθυνση, σκέψεις και στάσεις είχε η γυναίκα που κατάφερε ν’απαλλάξει τις γυναίκες από το βάρος του πλυσίματος των πιάτων;

dishwasher2 1

Δεν ξέρω, δεν κατάφερα να βρω. Αυτό που βρήκα όμως είναι το εξής. Αφότου κέρδισε ένα τεράστιο βραβείο σε διαγωνισμό εφεύρεσης και έφτιαξε την εταιρεία της, προσέλκυσε επενδυτές. Το αποτέλεσμα; Nα προσπαθούν να την πείσουν να πουλήσει την εταιρεία της σε άντρα. Αρνήθηκε. Διαπίστωσε ότι είναι πιο εύκολο να κάνεις εφευρέσεις από το να προσπαθείς να συνεργαστείς με άντρες επιχειρηματίες.

Γράφει:

“ήταν σχεδόν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει, να διασχίζω το λόμπι στο Sherman House μόνη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν τότε για μια γυναίκα να διασχίζει ένα λόμπι μόνη. Δεν είχα πάει ποτέ πουθενά χωρίς τον άντρα ή τον πατέρα μου-το λόμπι έμοιαζε να’χει ένα μίλι πλάτος. Σκεφτόμουν οτι θα λιποθυμήσω σε κάθε βήμα αλλά δεν λιποθύμησα-και πήρα μια παραγγελία 800 δολλαρίων ως βραβείο”.

Ανέχτηκε πολλά. Ανέχτηκε άντρες να της λένε ότι το μηχάνημά της δεν είναι καλό, οτι θα το κάνουν καλύτερο, να την υποτιμούν, να της λένε ότι δεν ξέρει από μηχανολογικά. Πράγματι δεν είχε πτυχίο. Προφανώς της έκοβε. Και της έκοβε πολύ γιατί πολλοί προσπάθησαν να φτιάξουν ένα αυτόματο πλυντήριο πιάτων αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Το μόνο πτυχίο που είχε ήταν το διδακτορικό στο mansplaining. 

Πέθανε, ταιριαστά, από υπερκόπωση το 1913, ένα χρόνο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Τιμή και δόξα στη Ζοζεφίν!

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Είναι τρομερό, να έχεις όλη την δημιουργικότητα και φαντασία του κόσμου και οι κοινωνικές συνθήκες να σε βάζουν σε θέση που το να διασχίσεις ένα λόμπι μόνη σου να το θεωρείς σχεδόν το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις κάνει. Αν ήταν άνδρας θα ήταν ένας Μπραουνινγκ ένας Mπελ ένας από τους Ραιτ ένας Βατ, όμως το στενό πλαίσιο που ήταν αναγκασμένη και πιεσμένη να έχει ως πεδίο και αντίληψη την περιόρισε σε μια μηχανή που πλένει πιάτα. Είναι πολύ πιο σπουδαία εφεύρεση όμως μια μηχανή που πλένει πιάτα γιατί έγινε από κάποια που εκτός από δημιουργικότητα έπρεπε να έχει και… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Διάφανο Σελοφάν
2 χρόνια πριν

Τι ωραίο αφιέρωμα!
Αποδώ και πέρα, ως φόρο τιμής, θα κάνω αναφορά στην Josephine Cochrane κάθε φορά που θ’ ακούω το ”άντε πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο”.

”Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν τότε για μια γυναίκα να διασχίζει ένα λόμπι μόνη. Δεν είχα πάει ποτέ πουθενά χωρίς τον άντρα ή τον πατέρα μου-το λόμπι έμοιαζε να’χει ένα μίλι πλάτος.” Είναι τραγικό ότι μπορούμε να φανταστούμε κάτι λίγο από αυτό που έγραψε το 1886-7 (;) και ακόμη πιο τραγικό ότι υπάρχουν γυναίκες στο σήμερα που βιώνουν κάτι αντίστοιχο ή/και χειρότερο…

Educated guess
Educated guess
2 χρόνια πριν

Δεν ξέρω γιατί δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι το πλυντήριο πιάτων θα ήταν εφεύρεση γυναίκας!!
(Καλά, ξέρω. Γιατί πατριαρχία και οι εφευρέτες στο μυαλό μας είναι μόνο άντρες!)

Margarita
Margarita
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Educated guess

Ούτε κι εγώ το είχα σκεφτεί, προφανώς για τον ίδιο λόγο. Αλλά σιγά μην ένοιαζε κανέναν άντρα της εποχής εκείνης να προβληματιστεί για το πλύσιμο των πιάτων. Λες κι αυτοί τα έπλεναν;

irish rover
irish rover
2 χρόνια πριν

Σε ευχαριστούμε πολύ Λασκαρίνα!!!!!!!!!!

Χρόνος Ημιζωής
Χρόνος Ημιζωής
2 χρόνια πριν

Τέτοιες ιστορίες πρέπει να γίνουν πιο γνωστές. Δεν γίνεται άντρες που έχουν πετύχει παρόμοια επιτεύγματα, πόσο μάλλον και λιγότερο σημαντικά, να είναι πιο γνωστοί από τις αντίστοιχες γυναίκες. Πρόσφατα βοήθησα σε μια mini-παρουσίαση για τις γυναίκες στην επιστήμη και την σημαντικότατη συμβολή τους. Σε quiz που ακολούθησε, ανάμεσα σε φοιτητές μεταπτυχιακού φυσικής, από τις 9 νομίζω φωτογραφίες γυναικών το high score ήταν 3(!) και ο μέσος όρος 1, την Marie Curie που μεταξύ άλλων είναι ο μοναδικός άνθρωπος με Nobel σε δύο διαφορετικά πεδία. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει μια γυναίκα να είναι υπεράνθρωπος για να έχει την ίδια μεταχείριση… Διαβάστε περισσότερα »