10 αποφθέγματα του Ζαν Κοκτώ για τη ζωή που κάποτε γίνεται αφόρητη

10 αποφθέγματα του Ζαν Κοκτώ για τη ζωή που κάποτε γίνεται αφόρητη Facebook Twitter
«Πρέπει να πιστεύουμε στην τύχη. Πώς αλλιώς θα εξηγήσουμε την επιτυχία αυτών που αντιπαθούμε;».
0

Παράξενος, πολυσχιδής, αλαφροΐσκιωτος, αλλά με βαθιά επίγνωση του βάρους και της κάθετης πτώσης που είναι η ζωή, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, ο Ζαν Κοκτώ ήταν ακριβώς αυτό που κάποτε είχε γράψει η “Le Monde” για εκείνον: «ο βαρόνος φάντασμα της γαλλικής τέχνης», κάποιος που μισήθηκε και αγαπήθηκε πολύ, για τους ίδιους λόγους.

Εστέτ, νάρκισσος, φιλόδοξος, κλειστός και ταυτόχρονα φίλος με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ζωγραφικής, της μουσικής, των γραμμάτων, ο Ζαν Κοκτώ που γεννιέται σαν σήμερα το 1889, από εύπορη οικογένεια στο Μαιζόν Λαφίτ κοντά στο Παρίσι, ήταν κάποιος που το σπινθηροβόλο πνεύμα του συνομιλούσε με το μέλλον. Απόδειξη η προσπάθεια του να στείλει ένα μήνυμα στους ανθρώπους του επόμενου – από τον δικό του – αιώνα, στο οποίο αποδεικνύει χωρίς καμία προσπάθεια γιατί οι ποιητές είναι και προφήτες, χαρακτηρίζοντας την πρόοδο των δυτικών κοινωνιών ως εξέλιξη ενός λάθους.

Ακόμη κι αν αγνοούμε το σύνολο της προσφοράς του Κοκτώ, στην ποίηση, τα γράμματα, τη ζωγραφική, τη στιχουργική, τη μουσική, τη σκηνοθεσία, εκείνος φρόντισε πέρα από όλα αυτά, να αφήσει μικρές, κάποτε παρήγορες, κάποτε κυνικές εξηγήσεις για τη ζωή που μπορεί να γίνεται αφόρητη, για τον έρωτα και τον θάνατο, για τον Θεό (και την ανυπαρξία του ή την κατασκευή του), για ό,τι ως ακατάλυτη συνθήκη μας συνοδεύει από την πρώτη μέρα έως τη δύση της ζωή μας.  Με μικρές, αλλά θανατηφόρες δόσεις χιούμορ, φυσικά. 

1.

«Διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας πάρουν στα σοβαρά, κάτι που είναι η αρχή του τέλους».

2. 

«Ό,τι κάνει κανείς στη ζωή, ακόμα και ο έρωτας, το κάνει μέσα στην υπερταχεία που τρέχει προς το θάνατο».

3. 

«Τα παιδιά και οι τρελοί κόβουν το Γόρδιο δεσμό που οι ποιητές ξοδεύουν μια ζωή για να λύσουν».

4.

«Ο Θεός υπάρχει. Είναι ο διάβολος».

5. 

«Να αγαπάς και να αγαπιέσαι, αυτό είναι το ιδεώδες. Με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο».

10 αποφθέγματα του Ζαν Κοκτώ για τη ζωή που κάποτε γίνεται αφόρητη Facebook Twitter
Jean Cocteau (Amedeo Modigliani, 1916 / Henry and Rose Pearlman Collection, on long-term loan to the Princeton University Art Museum)

6.

«Αν προτιμώ τις γάτες από τα σκυλιά είναι επειδή δεν υπάρχουν αστυνομικές γάτες».

7.

«Πρέπει να πιστεύουμε στην τύχη. Πώς αλλιώς θα εξηγήσουμε την επιτυχία αυτών που αντιπαθούμε;».

8. 

«Τα πιο ωραία φορέματα φοριούνται για να αφαιρούνται».

9. 

«Η ζωή είναι μια οριζόντια πτώση».

10.

«Ο διάβολος είναι αγνός, επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο το κακό».

 

 

Ένα μήνυμα του Κοκτώ στους ανθρώπους του 2000

 

Σαν Σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ