Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα;

Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα; Facebook Twitter
Οι δημοφιλείς περιοχές είναι οι «συνήθεις ύποπτες» (όπως το Σέλι της φωτογραφίας), οι οποίες διαθέτουν είτε θεματικά πάρκα/χιονοδρομικά κέντρα ή είναι άρτια συνδεδεμένες με την άγρια ορεινή ομορφιά των πέριξ. Φωτ.: Eurokinissi
0

«ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 100% ΣΤΟΥΣ χειμερινούς προορισμούς και φέτος!». Αυτός θα είναι ο τίτλος των ειδήσεων για την πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια των εορτών σε μερικές ημέρες. Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα που παρατηρείται στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία της χώρας μετά την 7η Ιανουαρίου;

Εκπρόσωποι των προαναφερθέντων κλάδων, μιλώντας στη LiFO, εξηγούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και στις δύο πλευρές (πελάτης/επιχείρηση), ώστε η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς να «ξεχειμωνιάζει» την Πρωταπριλιά και όχι του Αϊ-Γιαννιού. 

Πάντως, αναφορικά με τη φετινή εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Θεοφάνεια), ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, επισημαίνει στη LiFO ότι «αυτήν τη στιγμή παρατηρείται ήδη 50-60% πληρότητα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σε αρκετές περιοχές σύντομα θα αγγίξει το 80-90%», προβλέποντας παράλληλα πως «η φετινή εορταστική περίοδος θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς με πέρυσι». 

Αυτές οι περιοχές είναι οι «συνήθεις ύποπτες», οι οποίες διαθέτουν είτε θεματικά πάρκα/χιονοδρομικά κέντρα ή είναι άρτια συνδεδεμένες με την άγρια ορεινή ομορφιά των πέριξ. Για παράδειγμα, στη λίστα βρίσκονται περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Αρκαδία, η Ήπειρος, η Αράχωβα, το Μέτσοβο, η Καλαμπάκα. Έκπληξη για τον κ. Καλλία αποτελεί ο Βόλος, που φαίνεται να «κλείνει τις πληγές» του από τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού. 

Οι τιμές των διανυκτερεύσεων αναμένονται ίδιες με πέρυσι, δείχνοντας πως απορροφώνται οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ενώ σε μερικά σημεία ίσως καταγραφεί μια αύξηση της τάξης του 3-5%. Ωστόσο, το «αγκάθι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, Παναγιώτη Τοκούζη, είναι τα λειτουργικά έξοδα των εν λόγω επιχειρήσεων, τα οποία διαρκώς αυξάνονται. «Η τσέπη του πελάτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, αν δεν μειωθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων», συμπληρώνει. 

Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Ο κ. Τοκούζης τονίζει ότι ένας από τους λόγους που ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ του είναι η αξιοποίηση μόνο του «εσωτερικού τουρισμού». Επομένως, όταν τον επηρεάζουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως η ακρίβεια και η ανασφάλεια, κλυδωνίζεται. 

Για παράδειγμα, φέτος οι διανυκτερεύσεις για ένα ζευγάρι κατά την περίοδο των εορτών δεν θα ξεπεράσει τις 4 ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Καλλία. Στα άτομα ηλικίας 25-35 καταγράφονται από 2 έως 3 διανυκτερεύσεις, ενώ στα νέα ζευγάρια ή στις οικογένειες με παιδιά αντιστοιχούν 4 ημέρες. Το να κλείσει μια παρέα διακοπές πάνω από 5 ημέρες αποτελεί πια σπάνιο φαινόμενο. 

Και παρόλο που φέτος οι τιμές παραμένουν σταθερές –με κάποιες αυξήσεις 3-5% σε ορισμένες περιοχές– υπάρχει ανησυχία για το «τέλος ανθεκτικότητας» που θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Καθησυχαστικός παραμένει ο κ. Τοκούζης, που επισημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα χειμερινά καταλύματα, αλλά θα εστιάσει στον «εξωτερικό τουρισμό» του καλοκαιριού. «Με το "τέλος ανθεκτικότητας", η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκάσει τον πολίτη να πληρώνει περισσότερα τη διανυκτέρευση», σύμφωνα με τον κ. Καλλία. 

Το «τέλος ανθεκτικότητας» θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,50 ευρώ την ημέρα, αλλά και τις τουριστικές κατοικίες, που θα καταβάλουν τέλος 10 ευρώ, όσο και τα ξενοδοχεία πολυτελείας.

Χειμερινοί προορισμοί: Πώς μπορεί να ενισχυθεί ο ορεινός τουρισμός

Ο κ. Καλλίας θεωρεί ότι το πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό στην Ελλάδα είναι δομικό. Εφόσον, δηλαδή, μπορεί να συντηρηθεί από Έλληνες, θα μπορούσε η πολιτεία να τους βοηθήσει να πάνε διακοπές και τον χειμώνα, είτε δίνοντας οικονομικές ελαφρύνσεις, είτε αμβλύνοντας τον εργασιακό μόχθο, είτε βοηθώντας τα νέα ζευγάρια –με ή χωρίς παιδιά– να μην έχουν μόνο μια Παρασκευή και ένα Σάββατο για απόδραση. 

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα τεσσάρων εποχών» και γι' αυτό πρέπει να προβληθεί περισσότερο ο ορεινός τουρισμός και να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο «θα αναβαθμιστούν φαράγγια, μονοπάτια και η γενικότερη εικόνα σε πολλές ορεινές περιοχές της Ελλάδας». 

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις στον ΕΟΤ και σε άλλους οργανισμούς, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες τον χειμώνα και να γίνει προσιτή για ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία, σκι και άλλα χειμερινά σπορ. 

Για τον κ. Τοκούζη είναι σημαντική η παρέμβαση της κυβέρνησης στις εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης, ώστε να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. 

«Απαιτούνται αξιοσημείωτα κυβερνητικά προγράμματα για να ανθίσει ο τουρισμός τον χειμώνα», σημειώνει. Και μπορεί η ακρίβεια που παρατηρείται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας να μην έχει επηρεάσει καταλύματα και ξενοδοχεία λίγο πριν την εκπνοή του 2023, κανένας όμως δεν υπόσχεται ότι αυτός ο επίλογος θα μπορεί να γραφτεί ξανά του χρόνου τέτοια εποχή. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Ρεπορτάζ / Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή θα καταγραφούν οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ενός παράξενου και ασυνήθιστου πολιτικού τοπίου, όπως αυτό που έχει προκύψει στην Ελλάδα μετά την κρίση και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το «Rom Boost» και μια συζήτηση για τους Ρομά 

Οπτική Γωνία / «Δεν είναι οι Ρομά που επιλέγουν το περιθώριο, αλλά η ίδια η κοινωνία που τους περιορίζει»

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν το έργο «Rom Boost», επιμορφωτικές δράσεις σε κοινότητες Ρομά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης και συμπερίληψης της οργάνωσης. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις και να δοθεί φωνή και αυτοπεποίθηση στους περιθωριοποιημένους Ρομά πληθυσμούς. Εκτός όμως από το ίδιο το έργο, ενδιαφέρον έχει και η συνομιλία που ακολούθησε, με τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ