Ντέιβιντ Κρόσμπι ή η διαρκής ζωή της δεκαετίας του '60

David Crosby ή η διαρκής ζωή της δεκαετίας του ΄60 Facebook Twitter
O Κρόσμπι, η επιτομή του μουσικού των «σίξτις», κατάφερε να φτάσει στην ηλικία όπου πεθαίνουν και οι πιο συνετοί και οι πλέον προφυλαγμένοι. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΡΑΓΜΑ συμβαίνει εδώ και χρόνια. Από τη δεκαετία του '80 και αδιάπτωτα μέχρι τις μέρες μας, η δεκαετία του '60, τα «σίξτις», έγιναν το συλλογικό αρχείο από το οποίο αντλούν αναμνήσεις και νεότεροι, ακόμα κι αυτοί που ήταν αγέννητοι ή μωρά εκείνη τη δεκαετία.

Πολιτιστικά και συμβολικά, τα σίξτις έγιναν η καθοριστική στιγμή ενός νεανικού ονείρου από το οποίο δυσκολεύεται κανείς να ξυπνήσει. Ανάμνηση από δεύτερο χέρι, ιδεολογική αμυχή που δεν κλείνει και φυσικά ένα σάουντρακ, μια ροή τραγουδιών που επανέρχεται, αναβιώνει, μεταδίδεται στις επόμενες δεκαετίες σαν κάτι ανάλαφρο και μελαγχολικό ή σαν ψυχεδελικό σύννεφο.

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι που πέθανε τώρα ήταν η επιτομή του μουσικού των «σίξτις». Αν και η καταγωγή του πάει πίσω σε μια από τις παλαιές αριστοκρατικές οικογένειες Ολλανδών εποίκων της ανατολικής ακτής, ο ίδιος έπλασε τον εαυτό του με όλα τα υλικά της ιδεολογίας της γενιάς του. Ελευθεριακό πνεύμα, ηδονισμός, μεγάλες δόσεις αυτοκαταστροφής που του ρήμαξαν το συκώτι και την καρδιά από νωρίς, και ήταν θαύμα που άντεξε ακόμα για πολλές δεκαετίες.

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι κατάφερε να είναι δημιουργικός και πολύ πέρα από το σκοτεινό κέλυφος μιας ροκ «ιδεολογίας». Ο ηδονισμός δεν έγινε σε αυτόν κυνική αναισθητοποίηση μέσα στον πλούτο και στη χλιδή, ούτε κουρασμένη περιφορά των επιτυχιών της νεότητας και μετά ανέμπνευστο καθισιό.

Αν μπορεί όμως να θεωρηθεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτιστικής άνοιξης του '60 (που, με άλλους όρους, εμφανίστηκε και σ’ εμάς), δεν είναι για το sex, drugs and rock’n’roll. Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι κατάφερε να είναι δημιουργικός και πολύ πέρα από το σκοτεινό κέλυφος μιας ροκ «ιδεολογίας». Ο ηδονισμός δεν έγινε σε αυτόν κυνική αναισθητοποίηση μέσα στον πλούτο και στη χλιδή, ούτε κουρασμένη περιφορά των επιτυχιών της νεότητας και μετά ανέμπνευστο καθισιό.

Όπως και ο Τζεφ Μπεκ που ήταν μια άλλη εκδοχή της ίδιας ακαταπόνητης ορμής, ο Ντέιβιντ Κρόσμπι επικοινώνησε ουσιαστικά με νεότερους μουσικούς, καλλιέργησε τη φωνή του, συνέχισε να βγάζει αξιοσημείωτους δίσκους.

Τι είναι αυτό που συγκινεί στον Κρόσμπι; Νομίζω πως εκτός από τη μουσική του –που μεγάλο κομμάτι της περνάει από τη συλλογική περιπέτεια με τον Γκράχαμ Νας, τον Στίβεν Στιλ και τον Νιλ Γιανγκ– είναι η αίσθηση μιας αμερικανικής αθωότητας που έφερνε πάντα μαζί του. Η ιδέα πως σε αυτό το πρόσωπο μπορούσε ακόμα να ενσαρκώνεται μια διαφορετική αμερικανική ψυχή, ένα πνεύμα ευθύτητας και απροσποίητης εμπιστοσύνης στην ομορφιά των πραγμάτων, μια ευφρόσυνη χίπικη αφέλεια – που δεν γινόταν όμως ούτε πολιτικά αδιάφορη ούτε κοινωνικά σνομπ και φευγάτη.

Γι’ αυτό και η παρουσία του Κρόσμπι στα γηρατειά του γίνεται όλο και πιο αρμονικά μελωδική, ενίοτε κάπως «ζαχαρωμένη» και εντούτοις πάντα ικανή να πλουτίζει αυτόν που την ανακαλύπτει, να εκπλήσσει ακόμα και δίχως να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Από μια άποψη η δεύτερη και τρίτη ζωή που απέκτησαν τα σίξτις στο μέλλον μεταφέρει από αυτή την εποχή κάποιες μελωδικές φράσεις, λίγες χρωματικές κλίμακες. Το μοβ και το πορτοκαλί. Τον ήπιο και σκεπτόμενο ηδονισμό. Την αντιαυταρχική ευαισθησία, δίχως όμως τις σκληρές και θανατηφόρες ουτοπίες. Και φυσικά μαζί με τη μια ή άλλη προσωπική ιστορία, μεταφέρει και το πνεύμα μιας κοινωνικής διαμαρτυρίας, τον ιδεαλισμό της ηθικής εναντίωσης σε πολιτικές αγυρτείες, αδικίες ή συλλογικά εγκλήματα.

David Crosby ή η διαρκής ζωή της δεκαετίας του ΄60 Facebook Twitter
O Ντέιβιντ Κρόσμπι φωτογραφημένος με τον πατέρα του.

Όλα αυτά ήταν μέσα στον Ντέιβιντ Κρόσμπι και στη μουσική του. Περνώντας από έναν τρόπο ζωής που, κανονικά, έπρεπε να τον σκοτώσει πριν γεράσει, ο Κρόσμπι κατάφερε να φτάσει στην ηλικία όπου πεθαίνουν και οι πιο συνετοί και οι πλέον προφυλαγμένοι.

Δεν έφτασε όμως μέχρι εδώ απογυμνωμένος ή σκιά του παλαιού, ένδοξου Εγώ, σαν εμποράκος ενός καλιφορνέζικου ονείρου που μπορεί να το πουλάει κανείς ες αεί στους ψυχρούς καιρούς. Δούλεψε πολύ όλα αυτά τα χρόνια πάνω στο παρελθόν χωρίς να περιφρονήσει το παρόν και τις δυνατότητές του. Και κάποια στιγμή έκρινε αυστηρά τις στραβές ραφές εκείνης της ζωής δίχως όμως να λυσσάξει εναντίον της νεότητάς του σαν στριμμένος νεοσυντηρητικός.

Αυτό που γράφτηκε από καλλιτέχνες σαν τον Ντέιβιντ Κρόσμπι ήταν πιο σύνθετο από μια μουσική, ένα ύφος, μια χορογραφία της ψυχής του λευκού boomer. Ήταν η συνάντηση μιας αισθητικής περιπέτειας με μια εμπειρία ελευθερίας – αντιφατική, γεμάτη ακρότητες και παρόλα αυτά συγκινητική στα κατορθωμένα επιτεύγματά της.

Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό της διάρκειας του πνεύματος εκείνης της καταγωγικής δεκαετίας: η ικανότητα κάποιων ήχων, κάποιων προσώπων και σκηνών να ταξιδεύουν στο χρόνο και να παρακινούν για δημιουργία. Με άλλα λόγια η ευτυχής συνάντηση της μελαγχολίας και της χαράς προτού ακόμα αυτά τα δυο συναισθήματα χωριστούν για να γίνουν καταθλιπτική άρνηση ή μια «υποχρεωτική» και, κατά βάθος, τσακισμένη ευθυμία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περιουσία του Κασσελάκη ως σίριαλ με πολλά επεισόδεια

Ρεπορτάζ / Η περιουσία του Κασσελάκη ως σίριαλ με πολλά επεισόδια

«Είμαι ο πιο διαφανής πολιτικός», λέει εδώ και έναν χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφεύγοντας να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο για την περιουσία και την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Χθες δήλωσε πως θα το κάνει σήμερα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Θεωρώ τον Στέφανο Κασσελάκη μια επικίνδυνη περίπτωση πολιτικού»

Συνέντευξη / Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Θεωρώ τον Στέφανο Κασσελάκη μια επικίνδυνη περίπτωση πολιτικού»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ