Ο εκκαθαριστής Κασσελάκης

Ο εκκαθαριστής Κασσελάκης Facebook Twitter
Η εναρκτήρια ομιλία του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε πολλές αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα, αλλά εκείνος, σε ρόλο καμικάζι, δεν φάνηκε να κάμπτεται. Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Κασσελάκης εξοργίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερους στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τι ήθελε να κάνει, αφού από την αρχή έλεγε ότι τον φύτεψε ο Τσίπρας και θα διώξει τα βαρίδια από το κόμμα, συντηρώντας το αφήγημα της υπονόμευσης, που επανέλαβε σε διάφορες εκδοχές και κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. 

Εχθές, κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πάρουν θέση υπέρ της διαγραφής των 4 στελεχών (Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα), ζητώντας να εξασφαλίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ «την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν» και καθιστώντας σαφές ότι δεν θα κάνει πίσω. Η «Ομπρέλα», η ομάδα της Αχτσιόγλου και η ομάδα του Τεμπονέρα αποχώρησαν από την συνεδρίαση και δεν σκοπεύουν να παραστούν ούτε σήμερα, διαχωρίζοντας τη θέση τους. Υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον Κασσελάκη, ωστόσο σήμερα θα είναι εκεί και «θα αποφασίσουν εκείνοι πότε και πως θα αποχωρήσουν», όπως λένε. 

Η στάση του Διονύση Τεμπονέρα ξάφνιασε και ενόχλησε τους προεδρικούς και λίγο μετά άρχισε να δέχεται φραστικές επιθέσεις στο διαδίκτυο από υποστηρικτές του Κασσελάκη (ο οποίος στην ομιλία του είχε πει ότι καταδίκαζε την τοξικότητα στα κοινωνικά δίκτυα). Ακόμα πιο δυσάρεστη έκπληξη για τον Κασσελάκη και τη διευθυντική ομάδα του κόμματος όμως, αποτέλεσαν όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος του απάντησε ότι τα μέλη της Επιτροπής είναι εκλεγμένα και λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο. Επίσης του είπε ότι αυτός δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, αποκλείοντας του δηλαδή ότι θα υπακούσει σε αυτό που ζητάει. Ο Αντώνης Κοτσακάς ήταν στην ίδια κομματική τάση με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Πάνο Ρήγα, την «Ρενέ» η οποία διαλύθηκε πρόσφατα. Ο ίδιος ήταν μεταξύ των στελεχών που αποχώρησαν χθες, ενώ ο Πάνος Ρήγας ήταν στο προεδρείο της συνεδρίασης της Κ.Ε υπερασπιζόμενος την προεδρική γραμμή.  

Η κατηγορία για «5η φάλαγγα» μέσα στο κόμμα, προς όσους ασκούν κριτική, εξόργισε πάρα πολλά στελέχη της «Ομπρελας». «Δεν μπορεί να μιλάει έτσι για ιστορικά στελέχη μας κάποιος που εμφανίστηκε στο κόμμα πριν από λίγες μέρες και δεν έχει σχέση με την αριστερά» έλεγαν. 

Η εναρκτήρια ομιλία του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε πολλές αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα, αλλά εκείνος, σε ρόλο καμικάζι, δεν φάνηκε να κάμπτεται, αν και αρκετές φορές εκνευρίστηκε και απάντησε επιθετικά. Εμφανίστηκε πάντως  αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποστολή του, για την «ανασυγκρότηση» του κόμματος. Ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής με καθυστέρηση δύο ωρών, και όλοι είδαν έναν πολύ νευρικό Κασσελάκη να μιλά σε επιθετικό ύφος και με έναν ελάχιστα πολιτικό λόγο, επιμένοντας στις διαγραφές και στο «ξεκαθάρισμα». 

Η ομιλία του ήταν γεμάτη από λάθη, «μαργαριτάρια» και φράσεις που δεν έβγαζαν νόημα. Πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον αποδοκίμαζαν διακόπτοντας τον, ενώ συχνά ακουγόταν να φωνάζουν «αίσχος, αίσχος!» την ώρα που μιλούσε.  

Εχθες επικαλέστηκε πολλές φορές τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του και επιχείρησε να εμφανιστεί ως η φωνή του: «Να λοιπόν που το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα δεν είναι καινούργιο. Έχει κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά» είπε. Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν ότι παρουσίασε τις διαγραφές ως κίνηση που θα φέρει την ενότητα. Ισχυρίστηκε ότι «η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια» και ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά». «Πόσες φορές είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους» είπε και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα αλλά δεν ήθελε να το παραδεχτεί. «Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής» είπε στην Κεντρική Επιτροπή, δηλώνοντας ότι «η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας». Αλλωστε προχθές σε μία περιοδεία του, όταν ένας ηλικιωμένος τον πλησίασε και του είπε να καθαρίσει το κόμμα και ας μείνει στο 10%, εκείνος του απάντησε: «τι 10% παιδί μου, καθαρό κόμμα θα πάει 30%». 

Σε μια άλλη στιγμή κατά την χθεσινή του ομιλία, κάποιος αποδοκιμάζοντας τον, του φώναξε να πάει στο Μαϊάμι και εκείνος, φανερά εκνευρισμένος, όπως φαινόταν και από τις χειρονομίες, απάντησε: «Εχουμε ομογένεια στο Μαϊάμι. Με χαρά θα πάω, να τους κερδίσουμε και θα σέβεστε όλους τους απόδημους και όλους τους ομογενείς, εκτός αν προτιμάτε να χάνουμε και να χάνουμε και να χάνουμε». Παρότι όμως ισχυρίζεται πως αν φύγει αυτός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χάνει, το αδιάψευστο γεγονός είναι ότι από τις 24 Σεπτεμβρίου που εξελέγη πρόεδρος, στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει σταματήσει να χάνει, αλλά απώλεσε σχεδόν 3 μονάδες. 

Πολλοί σύνεδροι βρήκαν την ομιλία του «ακραία λαϊκίστικη», «διχαστική» και «δεξιά», ενώ «επανέλαβε ακόμα και θέσεις του Μητσοτάκη με τις ίδιες φράσεις, όπως αυτή για “πολλές και καλές θέσεις εργασίας”» σχολίαζαν. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι βαριέται να ακούει τις μακροσκελείς ομιλίες της αριστερής πτέρυγας και υποστήριξε ότι «νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν. Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -μπορούμε να το πούμε η πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παραμείνει στη στέγη, στο κλίμα, στη φτώχεια, στα δικαιώματα».

Η κατηγορία για «5η φάλαγγα» μέσα στο κόμμα, προς όσους ασκούν κριτική, εξόργισε πάρα πολλά στελέχη της «Ομπρελας». «Δεν μπορεί να μιλάει έτσι για ιστορικά στελέχη μας κάποιος που εμφανίστηκε στο κόμμα πριν από λίγες μέρες και δεν έχει σχέση με την αριστερά» έλεγαν. 

Πάρα πολύ βολική για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και η κριτική του Κασσελάκη για τα αίτια της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έριξε την ευθύνη στις δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ορισμένα κείμενα με αναφορά σε τοπικά νομίσματα άγνωστων στελεχών της «Ομπρέλας» σε κάποιον ιστότοπο. Καμία αναφορά στις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα που αποφάσιζε μόνος του όλα αυτά τα χρόνια για τα πάντα. Στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης στην Κεντρική Επιτροπή σχολίαζαν επίσης ότι «αν το κόμμα πλήρωσε κάποια στελέχη για τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους, αυτά ήταν ο Παππάς και ο Πολάκης που στηρίζουν τον Κασσελάκη» και για αυτό δεν τους θεωρεί βαρίδια όπως τον Τσακαλώτο.

Κατά το τέλος της πρώτης μέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη έλεγαν ότι τα μέλη που τον ψήφισαν, του έδωσαν εντολή να τα αλλάξει όλα και αυτό κάνει και πως όσοι υπονόμευσαν και πλήγωσαν τον Τσίπρα δεν έχουν θέση σε αυτή τη νέα εποχή του κόμματος που θα αρχίσει σε λίγο. Οι υπόλοιποι, όσοι δεν είναι με τον Κασσελάκη, μιλούσαν για διασυρμό, εξευτελισμό και γραφικότητα που θα βάλει φωτιά σε ότι έχει απομείνει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Ρεπορτάζ / Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή θα καταγραφούν οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ενός παράξενου και ασυνήθιστου πολιτικού τοπίου, όπως αυτό που έχει προκύψει στην Ελλάδα μετά την κρίση και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ