Tι δεν πήγε καλά, σύντροφοι;

Tι δεν πήγε καλά, σύντροφοι; Facebook Twitter
Τι έφταιξε και 70.000 άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί επέλεξαν για αρχηγό κόμματος έναν άγνωστο τύπο με μοναδικό κριτήριο ότι θα τους φέρει στην εξουσία; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2023 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα από τις πιο σημαντικές από πλευράς συμμετοχής ερωτώμενων (4.182 άτομα) και δεν ασχολήθηκε με τα συνήθως ζητούμενα τα οποία βλέπουμε σε πολλές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται: πρόθεση ψήφου, αναγωγές, πιθανά αποτελέσματα σε περίπτωση εκλογών, καταλληλότερος πρωθυπουργός. Αυτή η έρευνα (*) έμπαινε μέσα στην κοινωνία και αναζητούσε το πολιτικό και κοινωνικό της προφίλ, πώς σκέφτονται οι Έλληνες για όλα όσα συμβαίνουν, πώς βλέπουν τον εαυτό τους, πόσο αισιόδοξοι είναι για το μέλλον.

Μετά από δύο μήνες η χώρα θα γνώριζε τις εκλογές του Μαΐου, όλες οι προβλέψεις έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία θα έκοβε πρώτη το νήμα, αλλά δεν ήταν εντελώς απογοητευτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ – οι περισσότεροι στο εσωτερικό του πίστευαν ότι το 31,53% που είχαν πάρει στις εκλογές του 2019 ήταν μια σίγουρη βάση για ένα πιο θετικό αποτέλεσμα, το θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο.

Όταν ο Μάιος έδειξε την εκλογική συντριβή με ποσοστό 20,07%, σχεδόν 11 μονάδες λιγότερες από το 2019, η Κουμουνδούρου πάγωσε, δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έσπαγαν ένα μεταπολιτευτικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία η αξιωματική αντιπολίτευση έχανε τόσο μεγάλο ποσοστό από την επιρροή της στην κοινωνία. Το 17,83% των επαναληπτικών εκλογών του Ιούνιου απλώς επισφράγισε την μεγάλη ήττα.

Τι έφταιξε και μια κοινωνία με σαφή πλειοψηφικό προσδιορισμό προς την κεντροαριστερά και την αριστερά θεώρησε σε μεγάλο βαθμό καλύτερες επιλογές τον Μητσοτάκη με την αδιαφανή και ελλειμματική διακυβέρνηση, την απογοήτευση και ιδιώτευση, την αποχή ή άλλες μοναχικές πορείες;

Φαινομενικά, ανάμεσα στα δύο γεγονότα, την έρευνα και τα εκλογικά αποτελέσματα, υπάρχει μια αντίφαση. Στην έρευνα υπήρχε ένα ερώτημα που αφορούσε τους ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς και τις ταυτότητες που έβαζαν οι ερωτώμενοι στον εαυτό τους. Κυρίαρχοι ήταν τρεις: φιλελευθερισμός-δημοκρατικό κέντρο, σοσιαλδημοκρατία και δημοκρατικός σοσιαλισμός. Ήταν ο προνομιακός χώρος από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να αλιεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ως τον βασικό εκπρόσωπο αυτών των χώρων.

Όμως απέτυχε σε όλους, η επιρροή του σε αυτούς μειώθηκε δραματικά, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που, παρά την αντικειμενική φθορά από τα χρόνια της διακυβέρνησης και με συγκλονιστικά αρνητικά γι’ αυτή γεγονότα (τραγωδία στα Τέμπη, ναυάγιο στην Πύλο, καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια κ.ο.κ.), πέτυχε τη μεγαλύτερη διείσδυση σε αυτούς τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε πρόεδρός τους ψέλλιζαν αναθέματα για τους «ακροκεντρώους», τα «πετσωμένα ΜΜΕ» και άλλες τέτοιες ιστορίες και άφησαν μια ολόκληρη τετραετία με τον ίδιο αρχηγό ο οποίος είχε υποστεί μια πρώτη εκλογική ήττα (του 2019), είχε αντικειμενικά χρεωθεί όλα όσα συνέβησαν και τρόμαξαν πολλούς την τετραετία 2015-2019, δεν παρουσίασε ένα πειστικό εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και, το πιο σημαντικό, δεν μίλησε ποτέ για τα τραγικά λάθη των χρόνων διακυβέρνησης.

Η αυτοκριτική απουσίασε εκκωφαντικά από τον Τσίπρα και την τότε ηγετική ομάδα – τους προκαλούσε πάντα αναφυλαξία, χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα αλλά και ικανότητα για κάτι τέτοιο.

Τι ακολούθησε μετά την εκλογική πανωλεθρία είναι γνωστό, χιλιάδες παλιοί και νέοι ψηφοφόροι, εκπαιδευμένοι πολιτικά όσον αφορά τη νοηματοδότηση της αριστεράς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (ένα μείγμα μεσσιανισμού, πολακισμού, λαϊκισμού και καταγγελτισμού), αναζήτησαν τον νέο Μεσσία στο πρόσωπο ενός αγνώστου που τους υποσχέθηκε επαναφορά στην εξουσία με το επιχείρημα ότι μιλάει καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, πολλά στελέχη και μέλη με πολιτική αξιοπρέπεια δεν ήταν δυνατό να ακούνε έναν εντελώς ανερμάτιστο πολιτικό λόγο από έναν άνθρωπο που ήρθε στη χώρα να εκπροσωπήσει τη μεταπολιτική. Η διάσπαση δεν έχει τελειώσει ακόμα, υπάρχουν πολλά στελέχη και μέλη με ανάλογη αξιοπρέπεια που απλώς παραμένουν στο κόμμα, διανύοντας μια περίοδο πολιτικής αμηχανίας και θλίψης. Κάποια στιγμή θα τον εγκαταλείψουν και αυτοί, ή για να πάνε στο σπίτι τους ή σε άλλο πολιτικό φορέα.

«Τι έφταιξε για όλα αυτά, σύντροφοι;», θα αναρωτιούνται πολλοί ανάμεσά τους, τι έφταιξε και μια κοινωνία με σαφή πλειοψηφικό προσδιορισμό προς την κεντροαριστερά και την αριστερά θεώρησε σε μεγάλο βαθμό καλύτερες επιλογές τον Μητσοτάκη με την αδιαφανή και ελλειμματική διακυβέρνηση, την απογοήτευση και ιδιώτευση, την αποχή ή άλλες μοναχικές πορείες;

Τι έφταιξε και 70.000 άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί επέλεξαν για αρχηγό κόμματος έναν άγνωστο τύπο με μοναδικό κριτήριο ότι θα τους φέρει στην εξουσία και στην ολιγόμηνη παρουσία του έχει γκρεμίσει ακόμα περισσότερα τα ποσοστά του κόμματος, οδηγώντας τα σε μονοψήφιο αριθμό; Τι έφταιξε, ποιοι τελικά χρεώνονται τα λάθη και η αριστερά δυσφημίστηκε στη μοναδική ευκαιρία που είχε ως τώρα στη διακυβέρνηση της χώρας; Χρειάζονται μεγάλες δόσεις ειλικρίνειας για να απαντηθούν όλα αυτά και τίποτα δεν δείχνει ότι όσοι την οδήγησαν ως εδώ την έχουν…

*έρευνα Ετερον,6.4.2023

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ