H αλλήθωρη γενιά

H αλλήθωρη γενιά Facebook Twitter
Μας κούρδισαν και μετά μας έβγαλαν τις μπαταρίες...
4

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΑΤΡΙΔΗ

Καταδικασμένες γενιές, αδρανοποιημένες γενιές, γενιές που κουράστηκαν να ζουν, πριν καν να ζήσουν. Η σημερινή νεολαία μοιάζει σαν να έχει παραδώσει σώμα και ψυχή στο έλεος κάποιου συστήματος, πολιτικού, τεχνολογικού, κοινωνικού, τηλεοπτικού… Όποια κίνηση, όποιο δρομολόγιο, όποιο βλέμμα κι αν γίνεται, μοιάζει σαν προκαθορισμένο γεγονός, σαν να έχει μελετηθεί χρόνια τώρα, και απλά να συμβαίνει. Καμία έκπληξη, καμία αλλαγή, καμία εναλλαγή, καμία προσπάθεια. Μας κούρδισαν για να μην περιμένουμε τίποτα. Μας κούρδισαν και μετά μας έβγαλαν τις μπαταρίες. Αφοσιωμένοι μόνο στα εγκόσμια καλά και στον υλισμό  προχωράμε με κλειστά μάτια στο γκρεμό.

Παιδιά χωρίς συναισθήματα, παιδιά χωρίς ενηλικίωση, παιδιά χωμένα μέσα σε LCD και retina οθόνες. Παιδιά που επικοινωνούν με usernames και passwords. Παιδιά που ακόμα και όταν βρίσκονται μεταξύ τους συνδέονται σε κοινωνικά δίκτυα, σε group chat, σε snapchat και σε tinder. Παιδιά που αντικατέστησαν τα βλέμματα με τα emoticons, τα χάδια με τα αυτοκόλλητα και την έκφραση με τα status. Κάπως έτσι γίναμε μέρος ενός παγκόσμιου κώδικα· καλωδιωθήκαμε με αλγορίθμους και τοποθετήσαμε έναν αόρατο ορό να πέφτει και να μας ενημερώνει για τα πιο χαζά πράγματα.

Νομίζω πως η ζωή εκεί έξω, έχει ατέρμονες εμπνεύσεις, μα εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κλειστούμε λίγο ακόμα στον εαυτό μας.

Ακόμη, παιδιά που μάθανε για έρωτα μέσα από ταινίες πορνό. Με το ένα κλικ του διαδικτύου έτσι κι αλλιώς όλα γίνονται πιο γρήγορα, και αναίμακτα. Παρακολουθήσαμε σεμινάρια τσόντας, μάθαμε το μικρό όνομα του κάθε πορνοστάρ και προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε τα νέα πρότυπά μας. Τα μαγιό μας τώρα κοντύναν και πια είναι μικρότερα και από τα εσώρουχα. Τίποτα πια δεν μένει στη φαντασία, όλα έγιναν πριν καν να συμβούν. Εκσπερματώσαμε πριν καν χαϊδευτούμε.

Ύστερα, για να ανέβουμε κοινωνικό status, φτιάξαμε λογαριασμό στο Instagram. Ανεβάσαμε την πιο γυμνή μας φωτογραφία για να μαζέψουμε καρδούλες, οι καρδούλες έγιναν αριθμοί και οι αριθμοί μετοχές συναισθημάτων. Όσες πιο πολλές, τόσο καλυτέρα. Έτσι κι αλλιώς, τα πάντα πια μετριούνται με αριθμούς like και όχι με αισθήματα. Τέλος, βάλαμε hashtags για να συρρικνώσουμε και άλλο λίγο τη ζωή μας, επίσης ορίσαμε και φυλακίσαμε μέσα σε μια γαμημένη ετικέτα τη σχέση που έχουμε με τον άλλον! #friends #love #sex2night #οnenightstand.


Πιο μετά ήρθε η Μύκονος, δώσαμε ραντεβού στο νησί των ανέμων για να συνδέσουμε όλες τις άλλες κατηγορίες μαζί, και να κάνουμε και check in επίσης. Εκεί ξεπουλήσαμε την παρθενιά μας στο πρώτο κότερο, και για κοκτέιλ το βράδυ ήπιαμε ρούμι με μια κουταλιά σπέρμα, το νέο υποβρύχιο δηλαδή. Το πρωί ξυπνήσαμε αγκαλιασμένοι, με το μαξιλάρι και με 500€ στη τσέπη. Τραβήξαμε selfie, γράψαμε για περιγραφή «La vita è bella…», και συνεχίσαμε το δρόμο μας προς το συμφέρον.

Τον Σεπτέμβρη γυρίσαμε στην πόλη μας, πιο άδειοι κι από μπολ με κεράσια τον Δεκέμβρη. Μέχρι να βρούμε κάποιον χορηγό που να μας παρέχει τροφές, στέγες και αμάξια, κάναμε upload τις ξέφρενες διακοπές μας στα social media, πουλώντας την κάθε photo να φαίνεται πως όλα, μα όλα ήταν παραμυθένια! Τέλος, γράψαμε πως το άλλο καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, και έπειτα πέσαμε σε χειμερία νάρκη…

Νομίζω πως η ζωή εκεί έξω, έχει ατέρμονες εμπνεύσεις, μα εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κλειστούμε λίγο ακόμα στον εαυτό μας. Λυπάμαι αυτούς που δεν ονειρεύονται, λυπάμαι αυτούς που πραγματοποιούν τα όνειρά τους κάποιοι άλλοι, λυπάμαι για την αλλήθωρη νεολαία, για την αλλήθωρη γενιά μου, λυπάμαι που εθελοτυφλούμε μπροστά στο άδικο και στο όμορφο.

 

 

Αρχείο
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Πραγματικά περίεργο άρθρο από κάποιον που κάτω από το βιογραφικό του, δίνει συντομεύσεις για τα προφιλ του σε twitter, facebook, g+, flickr, pinterrest, vmeo, youtb, linkd & instag. Kαι όλα αυτά από έναν αρθρογράφο και νέο συγγραφέα. Είμαι αρκετά χρόνια μεγαλύτερος σας κ. Ιατρίδη αλλά διαφωνώ μαζί σας. Δεν πιστεύω ότι η γενιά σας είναι αυτό που περιγράφετε. Δεν μπορεί οι σημερινή γενιά των 20 με 30 να είναι ένα τσούρμο τυπάκια που τον παίζουν στο pc και επίδοξες λολίτες που πηδιούνται στα κότερα. Μήπως η οπτική σας έχει να κάνει με το κύκλο σας? που αν είναι έτσι, είναι λάθος ο κύκλος των ανθρώπων που συναναστρέφεστε και όχι η γενιά σας. Σαφώς η γενιά σας (και η δική μου, μιας και δεν έχουμε τεράστια διαφορά στα χρόνια) δεν είναι μια γενιά που θα πιάσει την πέτρα και θα την στύψει αλλά σίγουρα δεν είναι και αυτή η δυσλειτουργική που περιγράφετε. Κάποιος συγγραφέας (δεν θυμάμαι ποιος) είχε πει ότι η νεότητα δεν είναι μια χρονική περίοδος. Είναι μια πνευματική κατάσταση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ότι πάσχουμε σε πνευματικό επίπεδο ανεξαρτήτου ηλικίας. Δεν είναι η νεολαία λάθος, η κοινωνία λάθος αρμενίζει. Το λάθος των νέων θα είναι αν αποδεχθούν τις νόρμες της λάθος κοινωνίας και δεν προσπαθήσουν να τη φτιάξουν.
υπέροχες οι διαγνώσεις , και ακόμα καλύτερη η περιγραφή , ποιο είναι όμως το συμπέρασμα αν δεν ακολουθείται από μια εκκωφαντική κραυγή ; τίποτα ξανά σιωπή .
Kαι μετά λένε μας ψεκάζουν! έχεις το smartphone αγαπητέ νεοέλληνα , όλη μέρα σκρολ , like , comment , chat , instaphoto , ,instaπερνάμετέλεια και που και που κοιτάς τον ουρανό βλέπεις τις γραμμούλες από τα αεροπλάνα και λες "μας ψεκάζουν" .Ποτέ δεν σκέφτηκες ότι το ψεκαστίκο το έχεις εσύ , το κρατάς στα χέρια σου και είσαι ''ψιτ ψιτ'' όλη μέρα! Και είμαστε ακόμα στην αρχή.......
Πόσο μα πόσο συμφωνώ !!!Λόγω δουλειάς έρχομαι σε επαφή με φοιτητές...Το "επίπεδο ζωής" τους είναι τραγικό !!!Χωρίζουν και όλα cool, τους έσβησε η γκόμενα απο το fb τότε επικυρώνεται ο χωρισμός και πλέον πέφτουν να πεθάνουν...Πρακτικότητα μηδέν...Δημιουργικότητα μηδέν...Πρωτοβουλίες τι είναι αυτό?...Υπευθυνότητα ανύπαρκτη...Μια μαμά κι ένας μπαμπάς απο πίσω να τρέχουν για "ΤΟ παιδί"και αυτά μόνο να φορτίζουν... κινητά, tablet, laptop μη και χάσουν στιγμή απο τη "ζωή" τους!!!όχι όλοι.. αλλά πλέον ξεχωρίζουν λίγοι...τι κρίμα..Την καλησπέρα μου