Στο σημερινό ‘Α, μπα’: εκλαϊκευμένη επιστήμη

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: εκλαϊκευμένη επιστήμη Facebook Twitter
30


________________
1.

Γεια σου Αμπίτσα!
Έχει πέσει αυτό στην αντίληψή σου;

Τι γνώμη έχεις για την εκλαϊκευμένη επιστήμη;
(Αυτό πάντως το λάτρεψα και στο στέλνω μη χαθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα διαμάντια:

 

-Since time slows relative to the speed of light, does this mean that photons are essentially not moving through time at all?

-yes. Precisely. Which means ----- are you seated? Photons have no ticking time at all, which means, as far as they are concerned, they are absorbed the instant they are emitted, even if the distance traveled is across the universe itself.)

 

Απίστευτο;- Akakios

H γνώμη μου είναι η εξής: το θετικό είναι ότι έτσι οι επιστήμονες φαίνονται κουλ και αποκτούν λίγο από το στάτους του σταρ που τους αξίζει, κάτι που είναι πολύ αναζωογονητικό σε μια κουλτούρα που αποθεώνει παίκτες μπάσκετ επειδή παίζουν καλό μπάσκετ και ωραίους επειδή είναι πολύ ωραίοι. Το αρνητικό είναι ότι η υπερβολική απλοποίηση δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και παράλογες προσδοκίες που οδηγούν τον κόσμο να πιστεύει ότι υπάρχει φάρμακο για τον καρκίνο, αλλά μας το κρύβουν.

________________
2.


Αγαπητή Α μπα,
Γνώρισα μια κοπέλα ιδανική για μένα. Από την πλευρά της βλέπω ένα κάποιο ενδιαφέρον, όμως έμαθα πως παράλληλα κάτι παίζεται και με κάποιον άλλον. Κατά δήλωσή της σε τρίτο πρόσωπο, όχι κάτι σοβαρό, αφού αυτή την περίοδο δεν θέλει σοβαρή σχέση, αλλά ούτε και απλά ξεπέτα. Μια ενδιάμεση χαλαρή κατάσταση. Η γνωριμία της με αυτόν προϋπήρχε της δικής μας. Εγώ είμαι αποφασισμένος να την διεκδικήσω, απλά αμφιταλαντεύομαι στο πως να φερθώ, σκεπτόμενος τη δήλωσή της ότι δεν θέλει κάτι σοβαρό. Να το παίξω κι εγώ χαλαρός με κίνδυνο να μη μου βγει ή η πολλή χαλαρότητα να "ξεχειλώσει" την κατάσταση; Ή να της πω τον πραγματικό σκοπό μου που για μένα είναι σοβαρός και να της δώσω χρόνο και χώρο; Και πώς θα διαχειριστώ το "αγκάθι" για μένα της παράλληλης "ενασχόλησής" της με τον άλλον;- Βελλεροφόντης


Από τα γραφόμενα σου δεν ξέρω πώς να ερμηνεύσω το «ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ σας». Έχει μπει το λούκι στο σύρτη ή όχι;


Eίτε ναι, είτε όχι, μην μπαίνεις σε mode ανταγωνισμού με τον άλλον. Εσύ αυτή θέλεις να κερδίσεις, όχι να νικήσεις έναν άγνωστο, γιατί αν νιώσεις ότι συμμετέχεις σε διαγωνισμό, δεν θα είσαι ο εαυτός σου, και ο εαυτός σου είναι ό,τι καλύτερο έχεις να προσφέρεις. Το «θέλω κάτι χαλαρό» είναι η δικαιολογία που λέμε όταν δεν έχουμε βρει αυτό που θέλουμε, για να νομίζουμε ότι ελέγχουμε τα πράγματα. Μην δίνεις σημασία σε δηλώσεις.

________________
3.


Γεια σου Α, μπα !
Πώς γίνεται ο Όσκαρ και διατηρούσε τη σχέση του με τον Άλφρεντ ; Με τη δική του αντίληψη και ευστροφία πώς έκανε αυτο το επαναλαμβανόμενο λάθος της επανασύνδεσης που τον οδήγησε στην ίδια του την καταστροφή; Δεν του στοιχίσε μόνο χρόνια ζωής, και επιπλέον έργα που θα μπορούσε να είχε γράψει αλλα και την ευκαιρία να ειναι ευτυχισμένος.
Jane –


Ο Όσκαρ – ναι, χρησιμοποιώ το μικρό του όνομα μόνο – δεν καταστράφηκε λόγω της σχέσης του με τον Άλφρεντ, αυτό είναι αρκετά επιφανειακή τοποθέτηση. Η σχέση τους ήταν κοινό μυστικό και αν καθόταν στ' αυγά του δεν θα πάθαινε τίποτα. Καταστράφηκε επειδή έκανε λάθος εκτίμηση για την υποστήριξη των ισχυρών του φίλων, λάθος εκτίμηση για την δική του εξουσία και επειδή δεν υπολόγισε την αποδοκιμασία του κόσμου για τον πλούσιο βίο της ελίτ. Το δικαστήριο θεώρησε την υπόθεση ευκαιρία για να κατευνάσει τον κόσμο με μια υπερβολικά αυστηρή ποινή σε ένα μέλος της αριστοκρατίας. Τιμωρήθηκε επειδή ανάγκασε το κοινό να πάρει θέση, και η θέση δεν ήταν αυτή που υπολόγιζε.


________________
4.


Αγαπημένη μου,Α,μπα,
Σου γράφω με αφορμή αυτό που μου συμβαίνει και ελπίζω να μπορέσεις να με βοηθήσεις με την συμβουλή σου. Εδώ και δύο χρόνια, είμαι τρελά ερωτευμένη με την καλύτερη μου φίλη, είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό για μένα, γιατί πάντα είχα σχέσεις με άντρες, αλλά τέτοιον παράφορο και στην ουσία πλατωνοκο έρωτα, δεν είχα ζήσει ποτέ. Πρόσφατα της το ανακοίνωσα, μου είπε ότι το είχε καταλάβει και λυπάται που δεν νιώθει το ίδιο, με βλέπει σαν αδελφή της και το καταλαβαίνω οτι θα πρέπει να το ξεπεράσω. Το θέμα είναι οτι μένουμε μαζί και βγαίνουμε παντα μαζί και εγώ άθελά μου τρελαίνομαι οταν την βλέπω να φλερτάρει, γίνομαι παρανοική. Δεν θέλω να την χάσω σαν φίλη,δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτήν. Πώς μπορώ να πάψω να την σκέφτομαι ερωτικά και να γίνω όπως παλιά η φίλη με την οποία εκανε σχέδια μιας ζωής; Ευχαριστώ!!- αυτή που είμαι

Θα το ξεπεράσεις όπως ξεπερνάμε όλοι τις χυλόπιτες, δεν ισχύει κάτι διαφορετικό επειδή είναι γυναίκα. Σταμάτα για ένα διάστημα να βγαίνεις μαζί της, γνώρισε άλλους και άλλες, προστάτεψε τον εαυτό σου και σταμάτα να ελπίζεις. Αυτή την περίοδο δεν είσαστε φίλες, είναι μάταιο να το παριστάνετε και η μόνη που χάνει είσαι εσύ. Όταν το ξεπεράσεις, θα δεις ποια είναι στ' αλήθεια η σχέση σας.


________________
5.


Αγαπητη Α.μπα,
το προβλημά μου έχει σχέση με την φιλία και αν πρέπει να κάνω το σωστό. Φετος κανονισαμε με τους δικους μου να παμε διακοπες σε ενα πολυ ωραιο μερος, οπου τυχαινει να εχει σπιτι και μια πολυ καλη φιλη που ηρθαμε πιο κοντα κυριως φετος. Ολα καλα, ως εδω μονο που υπαρχει το διλλημα να παρω ή οχι μαζι μου μια φιλη, που στο παρελθον καναμε πολυ παρεα και θεωρουμασταβ κολλητες αλλα φετος λογω αλλαγης σχολειων, και μερικων "καβγαδων" απομακρυνθηκαμε αλλα συνεχιζουμε να κανουμε παρεα. Απο την μια, δεν πολυ-ψηνομαι γιατι 1) Εχω ηδη κανονισει με την αλλη κοπελα που εχει σπιτι να περασουμε μαζι τις διακοπες 2)Περσυ πηγαμε μαζι διακοπες και δεν περασα τοσο καλα λογω καβγαδων αισθηματικου περιεχομενου 3) Την θεωρω απο τους πιο κοντινους μου ανθρωπους, αλλα λογω ελλειψης κοινων ενδιαφεροντων δεν εχουμε τοσο καλη επικοινωνια οσο με αλλα ατομα. Απο την αλλη, προκειται για ατομα που μου εχει σταθει στο παρελθον πολλες φορες,μπορω να εμπιστευτω και λογω αυστηρων γονιων, δεν εχει αλλες ιδιαιτερες φιλικες σχεσεις, ουτε προκειται να παει διακοπες φετος. Επισης, ενα περιστατικο ενδοοικογενειακης βιας προσφατα με κανει να πιστευω, οι οι διακοπες μαζι μου τουλαχιστον θα της προσφερουν ενα καταφυγιο αλλα και ενα διαλλειμμα απο την πιεση της οικογενειας της.

Υ.Γ. Ειμαστε και οι δυο 16.- Διλληματισμενη


Με μπέρδεψες λίγο. Ποιοι είναι οι δικοί σου, ποια φίλη έχει το σπίτι, πού θα μείνετε, δεν κατάλαβα. Η ερώτηση είναι αν θα πρέπει να καλέσεις κάποια κάπου, κάτι που για διάφορους λόγους δεν θέλεις να κάνεις, αλλά για άλλους θεωρείς ότι πρέπει; Η απάντηση είναι: κάνε αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα σε σχέση με το ποιος άνθρωπος θέλεις να είσαι.


________________
6.


Γεια σου Λενα,
Οταν ζηλευουμε και το θεωρουμε υποτιμητικο, μικροπρεπες κ δειγμα αδυναμιας, αλλα στη τελικη ζηλευουμε τι κανουμε για να μην τα κανουμε γυαλομπαλο στη τελικη;- Αχου!


Το εκλογικεύουμε. Τι άλλο...


________________
7.


το εξης.Γνωρισα εναν στο φεις,μια χαρα ανθρωπο στα εξηντα φευγα του.Ηπιαμε και καφε,δυο τρεις φορες..Φιλος ,λοιπον.Χτες,μου εστειλε μνμ επειγον στο κινητο οτι του καηκε το κομπιουτερ και να του παρω ενα ταμπλετ.Παραλογο,η εγω χανω κατι ??????- βασιλικη κι ειναι επειγον,

Καταπληκτική ιστορία, ευχαριστούμε πολύ. Ευτυχώς που δεν του κάηκε το σπίτι.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
#1 Το θετικό της εκλαϊκευμένης επιστήμης είναι ότι κάνει τους επιστήμονες να φαίνονται κουλ και να αποκτούν στάτους σταρ; WTF, για ποιο λόγο πρέπει οι επιστήμονες να αποκτήσουν στάτους σταρ; Τελος πάντως, πέρα από την άκυρη απάντηση, η εκλαϊκευμένη επιστήμη χρησιμεύει στο να κάνει κατανοητές κάποιες επιστημονικές έννοιες στο κοινό που ενδιαφέρεται, αλλά ενδεχομένως δεν έχει την αφηρημένη σκέψη που χρειάζεται για να τις καταλάβει. Φυσικά είναι θετική μόνο όταν γίνεται με το σωστό τρόπο.
Δεν θα ήταν πολύ ωραίο αν οι πιτσιρικάδες ακολουθούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί για τη Miley Syrus και τον Justin Bieber τον Christophe Galfard ας πούμε? Μπορει να τους ακολουθούσαν για τη μόδα, αλλά κάτι χρήσιμο θα "τσιμπούσαν", δεν μπορεί. Για φαντάσου να γινόταν trend η γνώση, η μάθηση, η εξερεύνηση, η αναζήτηση!!!!
Όχι, κανέναν. Δε χρειάζεται να έχεις στάτους σταρ για να είσαι καλός επιστήμονας. Επίσης δεν έχει όλος ο κόσμος ως στόχο τη δόξα και την αποδοχή από το ευρύτερο κοινό. Και τέλος δε χρειάζεται όλοι να γίνουν επιστήμονες ! Οι πιτσιρικάδες μπορούν να ακολουθούν όποιον θέλουν και η επιστήμη δε χρειάζεται να γίνει trendy για να συνεχίσει να εξελίσσεται.
#7:Χαχαχα! Άντε, καλέ!Πράγματι,Βασιλική, κάτι έχασες, 15 χαρακτήρες για την ακρίβεια...Ορίστε το πλήρες μήνυμα:" Βασιλική, επείγον! Ο μπάρμπα Τάκης είμαι που ήπιαμε καναδυο φορές καφέ μαζί, με θυμάσαι; Μου κάηκε το κομπιούτερ κι έφαγα όλα τα καλώδια. Θέλω επειγόντως να μου πάρεις ταμπλετ-εδώ κόβεται το μήνυμα-ες για τη διάρροια".
Με την ευκαιρία να πω εδώ πως έχω γελάσει πολύ με το ονοματεπώνυμο! Κάθε φορά που το βλέπω φτιάχνω εικόνα:  Γεια σας χαίρω πολύ, Μάρα Φέτη, οοοόχι όχι δεν είχα σκοπό να σας προσβάλλω, Μάρα είναι το μικρό μου, ννναι δεν ξέρω τι σκέφτονταν οι γονείς μου όταν με φώναζαν Μάρα, το Μαριώ θα ήταν καλύτερο τελικά αλλά έχω χτίσει ολόκληρη καριέρα έτσι, δε γίνεται να το απαρνηθώ, καταλαβαίνετε
@ ΙζόλδηΧεχε, καλοσύνη σου :)Το "Μάρα" πάντα κάτι μου 'κανε. Από τη μία οι Μάρες που ήξερα ήταν τύπισσες στυλ Μάρας Μεϊμαρίδη ή Μάρας Δαρμουσλή δηλαδή Μαρίες πού την έχουν δει κάπως κουλ, από την άλλη μου θύμιζε το "μαραφέτι" που έλεγε η γιαγιά μου για το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, οπότε το coolness πήγαινε περίπατο.Πάντως δεν πιάνει μία μπροστά στο "Νενέ Μακούτε". Μακράν το αγαπημένο μου ψευδώνυμο στο Α μπα (που να 'ναι αυτή η ψυχή;)
#3. Η αντίληψη και η ευστροφία (ή η απουσία τους) αφορούν πάντα τη λογική πλευρά μας. Υπάρχει και η άλλη, που ο έρωτας τυφλώνει και μπλα μπλα. Ο Άλφρεντ τον παρότρυνε να κάνει μήνυση και ο Όσκαρ τον εμπιστεύθηκε τυφλά γιατί αυτός ήταν ο μικρός θεός του και πώς θα ήταν δυνατό να κάνει λάθος.
#1. Ένα ακόμα θετικό είναι ότι μπορεί με απλό και κατανοητό τρόπο να καταστήσει ελκυστική την επιστήμη σε παιδιά και εφήβους και να τα κινητοποιήσει να ασχοληθούν σοβαρά και σε βάθος.
#7 Χάιδεψε με μεγάλη τρυφερότητα το εγκεφαλικό κύτταρο που μόλις σου κάηκε. Είναι επείγον.#6 Είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και μας επιτρέπουμε τη μικροπρέπεια (κανένας δεν είναι τέλειος), εξετάζουμε όσο μπορούμε λογικά τα δεδομένα, και δεν μας επιτρέπουμε να πληγώσουμε συνειδητά τον απέναντι λόγω ενός πράγματος που μπορεί να είναι δική μας παράνοια (αλλά και δίκιο να είχαμε. Μπορούμε απλώς να απομακρυνθούμε). Ο μεγάλος άνθρωπος δεν είναι αυτός που δεν έχει μικροπρεπή συναισθήματα, ούτε αυτός που τα καταπιέζει. Είναι αυτός που αντέχει να είναι ατελής, γνωρίζοντας πως δε χάνει τον εαυτό του επειδή ζήλεψε ή θύμωσε.#4 Το έχω περάσει και εγώ, μεγάλη πίκρα. Και γενικά, ασχέτως φύλου, όταν τρως χυλόπιτα από κάποιον με τον οποίο έχεις βαθιά φιλική σχέση, είναι για μένα το χειρότερο. Κουράγιο. Μπορεί να φαίνεται βουνό, αλλά σκαρφαλώνεται, και καμία σχέση (φιλική ή ερωτική) δε μένει ποτέ ίδια. Μπορεί η φίλη σου να χάσει στα μάτια σου τη λάμψη που έχει αυτό τον καιρό (είναι και το ζητούμενο προκειμένου να την ξεπεράσεις), αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα χαθεί και η φιλία σας, μακροπρόθεσμα.
#5. Λένα, αναθεώρησε για τον αριθμό των απαντήσεων σου-αύξησε τον, γιατί το να απαντάς τα Χριστούγεννα για τις καλοκαιρινές διακοπές και τον Δεκαπενταύγουστο για το αρνί του Πάσχα δεν είναι δουλειά. Θα πέσει σταδιακά και η ποσότητα και η ποιότητα των ερωτήσεων. Εκτός και μας βαρέθηκες και θες να την κάνεις σιγά σιγά :)
Συμφωνώ xouftalo! Ηθελα κ εγω να ρωτήσω τι χρωματα θα επέλεγε για vintage cafe που θα ανοίξουμε αλλα θα αργήσει η απαντηση.... Αν εχετε όρεξη ρίξτε ιδέες....
#7 Εγώ πάλι θα ήθελα να μάθω αν του πήρες το ταμπλετ! Γιατί αν το έκανες θα αρχίσω κι εγώ τους καφέδες με αγνώστους απο το facebook μήπως και σε πετύχω!Μας έφτιαξες τη μέρα να είσαι καλα :D
1: Αυτό που είναι πραγματικά τραγικό είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου το επίπεδο διαβίωσης μας και ο τρόπος ζωής μας εξαρτάται από την τεχνολογία και όπου οι πολίτες δεν έχουν παρά ελάχιστη και μάλιστα επιφανειακή, γνώση και κατανόηση των επιστημών και της τεχνολογίας από την οποία είναι εξαρτημένοι. Ακούς γονείς να λένε, "άλγεβρα και που θα την χρησιμοποιήσει ποτέ το παιδί μου" ή "Σε τι χρειάζεται να ξέρει χημεία" και θες να τους πυροβολήσεις και φύγεις από τον πλανήτη.
Μπορεί να εννοεί: είναι επείγον, έχω μπλέξει με κάποιον τέρμα παλαβό και προβληματικό άγνωστο ο οποίος ξέρει πλέον την πραγματική μου ταυτότητα αφού έχουμε βγει για καφέ. Χελπ, πώς θα ξεμπλέξω;
#7: Στην αρχή πήγα να σ' ευχαριστήσω γιατί νόμιζα ότι έστειλες την ερώτηση μόνο για μας τους αναγνώστες (πολύ γέλασα) αλλά μετά είδα ότι υπογράφεις "είναι επείγον"! Μα, στ' αλήθεια αναρωτιέσαι αν είναι λογικό;!