Στο σημερινό ‘Α, μπα’: Γιατί; Τι έχω;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: Γιατί; Τι έχω; Facebook Twitter
20


________________
1.


Σου γράφω ίσως όχι για να κάνω μια ερώτηση..μάλλον για να εκφράσω ένα παράπονο.

Σαν χαρακτήρας είμαι κλειστός, πιο χαλαρή με τις παρέες μου απ ότι με την οικογένεια μου η οποία είναι συντηρητική. Απο μικρή παρατηρούσα τους μεγάλους οι οποίοι ποτέ δεν ήταν ο εαυτός τους μπροστά στους άλλους και πάντα πίσω απο την πλάτη τους σχολίαζαν, έκριναν πράγματα και καταστάσεις που δεν τους έπεφτε και λόγος. Όσο τους έβλεπα τόσο κλεινόμουν στον εαυτό μου και εκείνοι τόσο με έκριναν γι αυτό. και όχι απλά μπροστά μου αλλά με ψίθυρους όταν νόμιζαν ότι εγώ δεν άκουγα και αυτό με πλήγωνε βαθύτατα. Αυτή ήταν η άμυνα μου, η σιωπή γιατί κάθε φορά που θα έλεγα κάτι θα κορόιδευαν και θα με έκριναν γι αυτό. Έχω περάσει τα 23 και ακόμη συνεχίζεται το ίδιο βιολί! Δεν θέλω να μιλάω για την προσωπική μου ζωή σε κανέναν! ή τουλάχιστον θα το κάνω σε όποιον θέλω εγώ, γιατί τέτοια επιμονή να μαθαίνουν πράγματα που δεν τους αφορούν? αφού και να τους τα πώ θα με κάνουν να το μετανιώσω.

Μια ζωή(όση έχω ζήσει)ακούω συνεχώς να λένε ''ποιανού έμοιασε αυτό το παιδί πια?'' ή 'είναι σιγανό ποταμάκι αυτή''. Δεν κάνω κάτι κακό! ούτε έχω μπλέξει με 'κακές' παρέες πάντα πρόσεχα δεν έχω και το μυαλό πάνω απ το κεφάλι!.Τέτοιος χαρακτηρισμός επειδή θέλω προσωπική ζωη? Απο όταν έμπαινα στην εφηβεία έκαναν σχόλια τύπου 'δεν μας έμοιασε πια? τόσο μικρό στήθος θα έχει?''.Η μάνα πάντα μου έλεγε ''να κάνεις εκείνο που έκανε η αδερφή σου ή να φορέσεις αυτά όπως έκανε η αδερφή σου''. Γιατί εγω δεν έχω δική μου προσωπικότητα? Τόσο κακό είναι να είσαι διαφορετική απο τους άλλους? γιατι? απλά και μόνο επειδή είναι οικογένεια πρέπει να τους μοιάσεις?
Πες μου ότι καταλαβαίνεις αυτά που σου γράφω και αν μπορείς να μου εξηγήσεις, εσύ, γιατί όλο αυτό?- Αγαπητή Α μπα,

Νομίζω ότι όντως δεν ήθελες να κάνεις μια ερώτηση, αλλά να εκφράσεις ένα παράπονο. Γιατί όλο αυτό... γιατί έτυχε να είσαι διαφορετική από την οικογένεια σου, και έτυχε η οικογένεια σου να είναι συντηρητική και κλειστή. Το 'γιατί' σου φαντάζομαι ότι έχει διάφορες πτυχές: γιατί να μου τύχει εμένα μια οικογένεια που δεν με καταλαβαίνει; Γιατί να μην είναι αλλιώς; Ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που φέρονται έτσι;


Από τις ερωτήσεις αυτές, που είναι ρητορικές και λίγο μάταιες, ελπίζω να στέκεσαι λιγότερο στην τελευταία. Πριν ψυχαναλύσεις την οικογένεια σου, προέχει να σώσεις τον εαυτό σου, και όταν τον σώσεις, τότε θα έχεις και την άνεση και τον χρόνο και το καθαρό μυαλό για να το κάνεις. Τώρα μην σπαταλάς χρόνο να καταλάβεις το γιατί φέρονται έτσι, οργάνωσε τον χρόνο σου για να δεις πώς θα γίνει να ξεφύγεις από ένα περιβάλλον που δεν σου ταιριάζει και πώς θα δημιουργήσεις προϋποθέσεις για να είσαι σε ένα που θα είσαι άνετα. Για τα υπόλοιπα 'γιατί': τους γονείς μας δεν τους διαλέγουμε, όπως και αυτοί δεν διαλέγουν εμάς. Είμαστε συνδεδεμένοι για πάντα, αλλά δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με τους κανόνες τους. Δεν χρειάζεται να τους αλλάξουμε για να ζήσουμε τη ζωή μας, άλλωστε είναι αδύνατο: όσο αδύνατο είναι να αλλάξουν αυτοί εμάς.


Δεν θα είναι πάντα έτσι. Όχι επειδή οι γονείς σου θα δεχτούν ξαφνικά τη Θεία Φώτιση, αλλά επειδή θα αλλάξεις εσύ και η επιρροή τους θα λιγοστεύει. Με τα χρόνια θα καταλάβεις ποιες συνθήκες τους έχουν σχηματίσει, και τότε θα είσαι πιο έτοιμη να δεχτείς και να αποδεχτείς. Μην κολλάς τώρα στα 'γιατί'. Καθυστερείς τον εαυτό σου. Μην περιμένεις να αλλάξουν ή να καταλάβουν. Μεταφέρεις τον έλεγχο σε αυτούς.


________________
2.


Αγαπητή μου Α, μπα γεια σου!
Σε ευχαριστώ πολύ για την παρέα και τη διαφορετική οπτική στα πράγματα. Θέλω να μοιραστώ κι εγώ μαζί σου μια κατάσταση που με προβλημάτιζει πολύ καιρό τώρα. Με την καλύτερη μου φίλη μας συνδέει μια φιλία 15 σχεδόν χρόνων, από το λύκειο. Έχουμε μοιραστεί πολλά, εύκολα και δύσκολα και πάντα υπήρξε στήριγμα για μένα, όπως κι εγώ για κείνη. Πριν κάποιο καιρό μου "εκμυστηρεύτηκε" οτι έχει σχέση με κάποιον αρραβωνιασμένο γιατί χρειαζόταν κάλυψη. Με παραξένεψε το γεγονός γιατί δεν ήταν του χαρακτήρα της, αλλά αφού μου το ζήτησε το έκανα, αρκετές φορές. Χωρίς να το αναλύσουμε πολύ, είχε προκύψει το συμπέρασμα πως είχαν κυρίως μια σεξουαλική σχέση, οπότε δεν μπήκα ποτέ κι εγώ σε αναλύσεις. Τελικά όμως, κατάλαβα, χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι ο αρραβωνιασμένος είναι το παντρεμένο αφεντικό της, με το οποίο συνεργάζομαι κι εγώ περιστασιακά. Επειδή δεν άντεξα τη ρώτησα αν μου έχει πει ψέματα για το συγκεκριμένο θέμα εξηγώντας της πως δεν με πειράζει τίποτε άλλο πέρα απο το γεγονός πως δεν με εμπιστεύτηκε. Εκείνη αρνήθηκε ότι μου έχει πει ψέματα, επιμένοντας να μάθει τι έμαθα και πως. Κάτι που δεν συζήτησα. Της ζήτησα συγγνώμη που την αμφισβήτησα και συνεχίσαμε τη βραδιά μας. Απο τότε η συμπεριφορά της έχει αλλάξει "προς το καλύτερο", δηλαδή δε μου χαλάει ποτέ χατίρι, πάμε όπου θέλω, επιμένει να πληρώνει, να μου αγοράζει δώρα, να βρισκόμαστε πολύ συχνότερα απο οτι πριν. Εγω όμως δεν νιώθω πια όπως πριν. Ξέρω οτι δεν κάνω λάθος και οτι μου εχει πει ψέματα (νομίζω κάτω απο την επιρροή του αφεντικού- μεγαλύτερος με πολύ ισχυρή προσωπικότητα), νιώθω άσχημα που με "καλοπιάνει" λες και ειμαι παιδι και το κυριότερο νιωθω οτι εχω χάσει τη φίλη μου. Δεν μπορω πια να της μιλήσω όπως πριν, οχι γιατι την κατακρίνω αλλά γιατι δεν με εμπιστεύτηκε και νιώθω κορόιδο που της έχω κάνει κομμάτι της οικογένειας μου και της εμπιστευόμουν τα πάντα. Δε θέλω να χάσω τη φίλη μου αλλά υποσυνείδητα (ή συνειδητα;) απομακρύνομαι. Πιστεύεις οτι έχει ελπίδα η φιλια μας; Τι να κάνω; Να της ξαναμλήσω, λέγοντας οσα ξερω, με κίνδυνο να μην ξαναμιλησουμε ή να περιμένω μήπως ξεθυμάνει όλο αυτό μέσα μου και γίνουμε όπως πριν; ΣΥΓΓΝΩΜΗ για το τεράστιο μήνυμα αλλά ήθελα να καταλάβεις την κατάσταση..Σ' ευχαριστώ!- Friends

Η απογοήτευση σου είναι κατανοητή και το μούδιασμα που νιώθεις δικαιολογημένο. Όμως πριν την καταδικάσεις και απομακρυνθείς από μια φιλία που κρατάει τόσα χρόνια και φαίνεται ότι σημαίνει πολλά για σένα, σκέψου τα εξής: ίσως ο λόγος που δεν σου λέει την αλήθεια να μην είναι ότι δεν σε εμπιστεύεται. Είναι πολύ πιο πιθανό να ντρέπεται. Να ντρέπεται για αυτό που κάνει, επειδή ξέρει πώς είναι και πώς ακούγεται, και να ντρέπεται να πέσει στα μάτια σου. Εσύ λες ότι δεν την κατακρίνεις, αλλά αυτή δεν το ξέρει, και γι' αυτό έκανε μια πρόβα με τον 'αρραβωνιασμένο', και έμεινε εκεί. Ίσως μέσα της διαφωνεί ακόμη και με τον εαυτό της γι' αυτό που κάνει, αλλά δεν έχει τη δύναμη να το σταματήσει. Όταν νιώθουμε έτσι, μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να παραδεχτούμε την αδυναμία μας σε ανθρώπους που εκτιμούμε. Είναι ιδιαίτερα, εξαιρετικά, ασύγκριτα πιο δύσκολο να το παραδεχτούμε σε ανθρώπους που εκτιμούμε, γιατί θέλουμε να μας εκτιμούν και αυτοί. Τα δώρα και οι υποχωρήσεις νομίζω ότι ενισχύουν την άποψη αυτή. Φοβάται μη σε χάσει, και με τη συμπεριφορά της προκαλεί αυτό ακριβώς που φοβάται.


Σκέψου τη σχέση σας συνολικά. Λες ότι σου έχει σταθεί και της έχεις σταθεί. Μάλλον είναι μια περίοδος που πρέπει να της σταθείς. Δώσε της να καταλάβει ότι δεν την κατακρίνεις, πες το με λόγια, νομίζω ότι είναι σημαντικό. Εσύ την ξέρεις, γιατί πιστεύεις ότι έμπλεξε έτσι; Δοκίμασε να την ενθαρρύνεις να πει την αλήθεια, δηλώνοντας ότι είσαι έτοιμη να ακούσεις οτιδήποτε. Αν σπάσει αυτό το φράγμα, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε ακόμη πιο κοντά.

 

________________
3.

Θα συγχωρουσες ποτε το αγορι σου αν το εχεις τσακωσει αρκετες φορες να σου λεει ψεμματα και ειδικα για αλλες γυναικες? Αν για παραδειγμα, εχεις δει μηνυμα με προστυχο περιεχομενο σε πρωην ερωμενη, αν ενω σου ειχε πει οτι θα βγει με φιλους του εχει βγει για ποτο με αλλη γυναικα, αν ενω σου ειχε πει οτι εχει ξεκοψει απο πρωην, αυτος συνεχιζει επικοινωνια μαζι της ενω γνωριζει οτι αυτη τον γουσταρει, αν προκυπτουν συνεχεια καινουρια γυναικεια προσωπα που εσυ ουτε τα εχεις γνωρισει η ακουσει ποτε και ισχυριζεται οτι ειναι φιλες του. Να σημειωθει οτι εφοσον τα εχεις ανακαλυψει αυτα, εχεις κανει τον απαραιτητο χαμο και υστεριες αλλα δε φευγεις, ελπιζοντας να αλλαξει κατι και νιωθοντας τυψεις επειδη υπερεβαλλες και δεν εισαι τοσο open minded να ανεχεσαι φιλιες τετοιου ειδους. Φυσικα εχεις δεχτει οτι δεν εχει συμβει τιποτα με αυτες αλλα οτι εσυ εισαι μια υστερικη ζηλιαρα και κατινα...Πραγματικα η εγω ειμαι τρελη και υπερβολικη η ειμαι πολυ παραδοσιακη και παλαιων αρχων και πιστευω οτι οταν εισαι σε μια σχεση σοβαρη, τριτα προσωπα που σου την πεφτουν, σε φλερταρουν κλπ κλπ και ποσο μαλιστα η οποιαδηποτε συναναστροφη μαζι τους, πρεπει να εξαφανιζονται. Θα ηθελα την αποψη σου. Που ειναι τα ορια σε μια σχεση?Τι ανεχεσαι και τι οχι?Ποσο open minded πρεπει να εισαι?Πως εμπιστευεσαι καποιον οτι δεν εχει κανει τιποτα με αυτες?Ειναι δυνατον οντως να ισχυει η μαλλον θα ειμαι ο επομενος ταρανδος για τον Αγιο Βασιλη?- Αναστασία

Δηλαδή βρε Αναστασία, αν δεν σε έχει κερατώσει, είμαστε εντάξει με τα υπόλοιπα; Εκεί είναι η κόκκινη σου γραμμή; Προφανώς δεν είναι, αφού κάνεις χαμό και δεν σου αρέσουν καθόλου αυτά που γίνονται. Έχεις πει με χίλιους τρόπους ότι δεν σου αρέσουν αυτά που κάνει και η αντίδραση του είναι ότι όχι μόνο πρέπει να τα καταπιείς, αλλά να σταματήσεις και τις διαμαρτυρίες. Το 'υστερική και ζηλιάρα και τρελή' που σου λέει είναι για να ακυρώσει τα συναισθήματα σου και να τα εκμηδενίσει, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξει κάτι, και όπως φαίνεται τα καταφέρνει περίφημα. Δε σε λαμβάνει υπόψη του, τι άλλο χρειάζεσαι για να το πάρεις απόφαση; Αν θέλει μια που να μην τη νοιάζουν τα πρόστυχα μηνύματα στις πρώην, ας πάει να τη βρει.

________________
4.


Αγαπητή Λένα και αγαπητοί σχολιαστές, θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας για ένα θεματάκι που με απασχολεί.

Πρόκειται για τη γλώσσα των αγγλικών. Έχω πάρει το Lower, καταλαβαίνω ταινίες και σειρές σε ικανοποιητικό βαθμό χωρίς υπότιτλους και τέλος πάντων δεν είμαι άσχετη. Αλλά έχω τεράστιο πρόβλημα στο να μιλήσω αγγλικά. Ντρέπομαι τόσο πολύ που όταν τύχει να βρίσκεται στην παρέα κάποιος από άλλη χώρα εγώ είμαι η ξινή που δεν βγάζει άχνα!

Το πρόβλημα το εντοπίζω όταν χρειαστεί να μιλήσω μπροστά σε οικεία μου πρόσωπα. Σε ταξίδι μου στο εξωτερικό που αντιμετώπισα πρόβλημα με την απώλεια της ταυτότητάς μου μια χαρά μίλησα σε αεροπορικές, αστυνομία κτλ.
Νιώθω τόσο εγκλωβισμένη σε όλο αυτό, που εκτός των άλλων, η αποχή έχει ως αποτέλεσμα να σκουριάσω και να μην μπορώ στο τέλος να αρθρώσω ούτε πρόταση χωρίς να φαίνομαι γκαβή!
Επίσης, επειδή θέλω να κάνω αρκετά πράγματα σχετικά με τις σπουδές μου (πέρασα με πολύ κόπο τις κατατακτήριες στην ψυχολογία) δεν θέλω αυτό να με καθηλώσει.

Τι θα μου πρότεινες λοιπόν; Θεραπεύεται αυτό με ψυχολόγο; Ή μήπως με έναν καλό καθηγητή αγγλικών; Έχει αντιμετωπίσει κάποιος κάτι ανάλογο;- Σοφία

Για όλους όσους μαθαίνουν ξένες γλώσσες τα προφορικά είναι απείρως πιο δύσκολα απ' ό,τι τα γραπτά. Είναι διαφορετική διαδικασία η έκφραση, και αυτό που φοβόμαστε πιο πολύ όταν μιλάμε μια ξένη γλώσσα, είναι η έκθεση. Ντρεπόμαστε να κάνουμε λάθος και να δείξουμε αδυναμία δημόσια. Αυτό που θα σε βοηθήσει άμεσα είναι η εξάσκηση, και η εξάσκηση, και λίγη εξάσκηση ακόμα. Βρες έναν δάσκαλο και πες του ότι θέλεις να εξασκηθείς στην ομιλία. Με έναν δάσκαλο δεν θα ντρέπεσαι το ίδιο, και ο δάσκαλος θα σε διορθώνει και θα σου εξηγεί πού έκανες το λάθος.


Νομίζω ότι απαιτείς από τον εαυτό σου να είναι τέλειος και του απαγορεύεις να κάνει λάθος, και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την εξάσκηση μιας γλώσσας. Θα κάνεις πολλά λάθη, όπως λάθη κάνουμε και στα ελληνικά, όπως λάθη κάνουν και οι Άγγλοι στα αγγλικά. Δεν πας για εκφωνητής ειδήσεων στην Οξφόρδη, κάποια αγγλικά της προκοπής θέλεις, μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου τόσο πολύ. Κανένας δεν απαιτεί από σένα να μιλάς τέλεια μια δεύτερη γλώσσα, λίγοι άνθρωποι μπορούν, και αυτοί επειδή έχουν ζήσει χρόνια σε άλλη χώρα. Είναι μια ικανότητα που θεωρείται αξιοθαύμαστη, μην βάζεις τον πήχη τόσο ψηλά. Να συνεννοείσαι θέλεις, αυτό έχει σημασία, και αυτό το έχεις καταφέρει ήδη.


________________
5.


Γεια σου α, μπα!
Μου αρέσει η ακρίβεια στις απαντήσεις σου' θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Γιατί είναι politically incorrect να λέω ότι μου αρέσουν οι αφροαμερικανοί; Θα μου πεις σου αρέσουν μόνο άμα είναι ωραίοι, αλλά σε σύγκριση με έναν όμορφο καυκάσιο και έναν αφροαμερικανό διαλέγω σα τρελός το 2! Γιατί ακούγεται ρατσιστικό αυτο;
(θα το εκτιμούσα πολύύύ αν μου απαντούσες όποτε ευκαιρούσες, γιατί από πουθενά αλλού δεν παίρνω ξεκάθαρη απάντηση!)- sleepless

Ωραία ερώτηση. Η σιγουριά σου ότι θα προτιμούσες έναν αφροαμερικανό από έναν καυκάσιο χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου άλλα χαρακτηριστικά είναι αυτή που βουτάει στον ρατσισμό. Δεν ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, τον καθέναν ξεχωριστά, αλλά κάνεις διαχωρισμό σύμφωνα με τη φυλή του – αυτό σημαίνει ότι έχεις ενσωματώσει μέσα στην απόφαση τα στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε φυλή, και αυτό είναι ρατσιστικό. Δεν θα σε πάμε στο δικαστήριο για το θέμα, αλλά αν νομίζεις ότι πρόκειται περί απλής, αθώας προτίμησης, γελιέσαι.

________________
6.


Γιατί; Τι έχω; Γιατί δεν με θέλει; Εγώ ΑΥΤΟΝ θέλω. Γιατί; Γιατί; Γιατί δέθηκε με την άλλη σε ένα μήνα και με μένα όχι; Ήμουν διατεθειμένη να του δώσω όλο μου τον εαυτό και τον χρόνο μου. Τι κακό έχω;- φταίω;

Φταις, γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι η ερώτηση σου είναι ένα παιδιάστικο πείσμα ναρκισσισμού που έχεις καλύψει με μια στρώση ενήλικης αμφισβήτησης. Αυτό που ρωτάς είναι 'πώς είναι δυνατόν να μη με θέλει, αφού εγώ του κάνω τη χάρη να τον θέλω;' Δεν εξαρτάται από τις δικές σου επιθυμίες το τι θα κάνει ο άλλος. Δεν είσαι εσύ η αφετηρία της διαδικασίας, δεν είσαι η δημιουργός. Δεν σε θέλει, τόσο απλά, όσο απλά τον θέλεις εσύ. Γιατί είναι η δική σου επιθυμία αυτονόητη και η δική του όχι;

________________
7.


Έχω παρατηρήσει ότι σε κάποιες κοπέλες τα αγόρια κολλάν ευκολότερα, ενώ σε άλλες όχι. Για παράδειγμα έχω κάποιες φίλες που τις θέλουν πολλοί και τις διεκδικούν έντονα. άλλες πάλι, βρίσκουν αγόρι να τις θέλει μια στα 4-5 χρόνια, ενώ οι ίδιες θέλουν και ψάχνουν. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια κοπέλα μαγνήτη για τους άντρες; Γιατί θέλω κι εγώ να γίνω μία τέτοια-BaD

Να μη θέλεις να γίνεις καμία άλλη παρά η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Μόνο αυτό θα μπορούσες να καταφέρεις, ίσως, κάποτε, με μεγάλη, σχεδόν υπεράνθρωπη και μόνιμη προσπάθεια. Όλοι οι άλλοι είναι αυτοί που είναι και ο καθένας παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα σου αν γίνεις μια τέτοια, και θα αποκτήσεις καινούρια, που δεν φαντάζεσαι τώρα. Οι τραβηχτικές γυναίκες έχουν τα δικά τους βάσανα. Οι προσφορές δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ευτυχία.


Η αξία μιας γυναίκας δεν εξαρτάται από την επιτυχία της στους άντρες. Μην απλοποιείς τόσο πολύ τη ζωή, δεν είναι διαγωνισμός, δεν κερδίζει κανένας, μην ζηλεύεις τους άλλους, κοίτα τι θα κάνεις εσύ με τον εαυτό σου. Ο πιο ελκυστικός απ' όλους είναι ο άνθρωπος που είναι καλά με την πάρτη του, που δεν έχει κόμπλεξ και έχει αυτοπεποίθηση. Αν θέλεις να αποκτήσεις αυτά τα προσόντα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να καλλιεργήσεις τον χαρακτήρα σου, και όχι να μιμείσαι επιφανειακές συμπεριφορές για να κερδίσεις πέντε τηλέφωνα αγνώστων.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
@7Συμφωνώ με την απάντηση της Λένας, ωστόσο δεν είναι κακό να προσπαθήσεις να γίνεις πιο τραβηχτική με τον κλασικό τρόπο. Όμορφο, γυμνασμένο σώμα, θηλυκά ρούχα, περιποιημένα μαλλιά και πρόσωπο και μια γλυκιά, προσιτή συμπεριφορά κερδίζουν το αρχικό ενδιαφέρον σχεδόν κάθε άντρα. Μετά τα πρώτα 5 λεπτά όμως μετράει η προσωπικότητα κι εκεί θέλει πολλή δουλειά. Στο χέρι σου είναι.Υ.Γ. Η Ελένη Ράντου είχε πει μια πολύ ταιριαστή ατάκα σε ένα σίριαλ (δεν θυμάμαι σε ποιο): Είμαι ωραία αλλά όχι πολύ γιατί καταντάει ενοχλητικό!
Αυτό εμπίπτει στο politically correct των αμερικάνων, που δε θέλουν να λένε black american, αλλά african american, για να μην ακουστεί ρατσιστικό το black. Με την λογική τους οι white americans θα έπρεπε να λέγονται european americans. Στην Γηραιά Αλβιώνα πάντως δε λέμε african british, αλλά black british. Όχι ότι έχει εξαλείψει το ρατσισμό, αλλά τουλάχιστον δεν βγαίνουν μαχαίρια στο άκουσμα της λέξης black.
#3 Θα χάσω το μυαλό μου.1) Είσαι ήδη ο τάρανδος των Χριστουγέννων. Απορώ που δεν στο έχει σφυρίξει κανένας άλλος μέχρι τώρα. Υποθέτω πως προς τα έξω δεν θα δείχνεις να σε απασχολεί ιδιαίτερα· ίσως αυτός να είναι ο λόγος.2) Αλήθεια, για εσένα τί είναι απιστία; Μόνο το σεξ με άλλη; Πάλι απορώ και ξύνομαι. Τέλος πάντων, ο καθείς με τους ορισμούς του... 3) Τί παραπάνω πρέπει να συμβεί για να συνειδητοποιήσεις ότι το αγόρι σου σε έχει κάνει τάρανδο από τους λίγους; Και δηλαδή πώς περιμένεις να το μάθεις ότι έχει συμβεί, εφόσον εμπιστεύεσαι τα λεγόμενα ενός ανθρώπου που αποδεδειγμένα σου λέει ψέματα; Καθαρός ανορθολογισμός, n'est-ce pas?4) Δεν ξέρω αν υπερβάλλεις (γιατί για τον καθένα αλλού είναι τα όρια), αλλά σίγουρα παιδιαρίζεις και υστεριάζεις, βέβαια. Εδώ έχει δίκιο το αγόρι σου. Όσα περιγράφεις ότι ανακάλυψες δεν αποτελούν ενδείξεις, αλλά αποδείξεις και γεγονότα. Συνεπώς, είτε τα αποδέχεσαι και συμβιβάζεσαι είτε τα απορρίπτεις και παίρνεις τις ανάλογες αποφάσεις. Ο άλλος θα κάνει και θα πει ό, τι νομίζει για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του : εσένα, τις γκόμενες, τη ζωή που πέτυχε να κάνει κλπ. Αναμενόμενο δεν είναι; Από την πλευρά σου, λοιπόν, θα κάνεις κι εσύ ό, τι νομίζεις για να τα αποδεχθείς ως έχουν και να διευκολύνεις την κατάσταση μεταξύ σας, αν είσαι ok μ' αυτά, ή για να τον απορρίψεις ξεκάθαρα, μαζί με τις επιλογές του, αν δεν εισαι ok μ' αυτές. Για ποιόν λόγο να χτυπιέσαι και να στήνεις καβγάδες; Τί ωφελεί; Θα σε πουν και υστερική και θά 'χουν και δίκιο. 5) Τα όρια για τις σχέσεις του καθένα είναι υπόθεση του καθένα. Τα όρια στις δικές σου σχέσεις είναι δική σου και τοποθετούνται εκεί που εσύ επιλέγεις. Αν εσύ αδιαφορήσεις για τη θέση τους, το αγόρι σου θα επιβάλλει τα δικά του στη σχέση σας. Κακώς ρωτάς άλλους για την θέση, την έκταση, το περιεχόμενο των ορίων της δικής σου σχέσης. Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν να σου τα υποδείξει ή να σου προτείνει το τάδε ή το δείνα.6) Το κακό είναι ότι ελπίζεις να αλλάξει μόνη της η κατάσταση, κάτι. Ψευδείς ελπίδες. Εσύ θα την αλλάξεις! Όταν αφομοιώσεις ότι είτε δέχεσαι τον άλλον όπως είναι και μένεις μαζί του χωρίς δράμματα είτε δεν τον δέχεσαι όπως είναι και φεύγεις από κοντά του, πάλι χωρίς δράμματα. Τα υπόλοιπα δεν συμβαίνουν ούτε στα παραμύθια.7) "Θα συγχωρουσες ποτε το αγορι σου αν το εχεις τσακωσει αρκετες φορες να σου λεει ψεμματα και ειδικα για αλλες γυναικες?"- Εχμ... Όχι. Καθώς, πριν από όλα, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα μετάνοιας του ίδιου! Πολύ μακριά το πας επομένως, όταν δεν ισχύουν ούτε οι βασικές προϋποθέσεις για να αξιώσει συγχώρηση...
#5 Είναι απαραίτητο ότι είναι politically incorrect/ρατσιστικό αυτό;Από την απάντηση της Λένας ("έχεις ενσωματώσει μέσα στην απόφαση τα στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε φυλή") συμπεραίνω ότι το μυαλό της πήγε σε ένα συγκεκριμένο στερεότυπο, όλοι ξέρουμε ποιο. Αν η υπόθεσή της ισχύει, μιλάμε όντως για ένα φυλετικό στερεότυπο (κι ας μην είναι αρνητικό στερεότυπο), και η προτίμηση έχει πράγματι μια χροιά φυλατικής διάκρισης.Αν όμως απλώς τον τραβάνε τα χαρακτηριστικά τους περισσότερο, είναι κακό αυτό; Όπως, στο κάτω κάτω, αν την έβρισκε περισσότερο με λευκούς. Ή ειδικά με κοκκινομάλληδες.Πιστεύω καθένας έχει δικαίωμα στα γούστα του, αρκεί να μην τα αναβιβάζει σε κανόνες που καθορίζουν την αξία των ανθρώπων. Π.χ., αν κάποιος έλκεται σεξουαλικά μόνο από τις πληθωρικές γυναίκες, δεν εντοπίζω κάποιο πρόβλημα σ'αυτό. Πρόβλημα υπάρχει μόνο αν θεωρεί τις αδύνατες γυναίκες "λιγότερο γυναίκες" ή κρύες ή δεν ξέρω τι.Αντιστοίχως, κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά συνδέονται με τη φυλή. Αν δεν κρίνεις κάποια φυλή ως "αντικειμενικά" ανώτερη ή κατώτερη, και απλώς έλκεσαι σεξουαλικά από αυτήν, όπως άλλοι έλκονται από τους ψηλούς ή από τους τριχωτούς, δεν ξέρω που έγκειται το πρόβλημα. Στο κρεββάτι δεν είναι όλα δεκτά μεταξύ συναινούντων ενηλίκων;
Δεν ξέρω αν η Λένα εννοεί το στερεότυπο στο οποίο αναφέρεσαι, το οποίο από όσο ξέρω είναι μύθος, αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς για την απάντησή της. Αν ισχύει αυτό που πιστεύουμε ότι υποθέτει για τον αναγνώστη, τότε ναι, έχει φυλετική διάκριση.Αλλά φυλετική διάκριση δεν είναι και αυτό που λένε πολλοί Έλληνες πχ, ότι προτιμούν ξανθές ευρωπαίες, αντίστοιχα; Αντίστοιχη του στερεοτύπου είναι και η προτίμηση μερικών στις μπαλαρίνες, το οποίο δε θεωρώ ρατσισμό.Το δια ταύτα είναι ότι όλοι έχουμε μεγαλώσει με κάποια πρότυπα τα οποία είτε τίθεται από την οικογένεια συνειδητά ("μη σε δω να βγαίνεις ραντεβού με μουσουλμάνους γιατί είναι βάρβαροι"), είτε ασυνείδητα ("πωπω, οι ψηλές ξανθές με αδύνατα σώματα είναι τα καλύτερα γκομενάκια"). Αν αυτό το πρότυπο γίνει κανόνας ζωής τότε ναι, υπάρχει πρόβλημα, αλλά διορθώνεται πολύ δύσκολα, γιατί συνήθως αυτές οι προκαταλήψεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές, είναι βαθιά ριζωμένες. Από εκεί και πέρα η προτίμηση στο κρεβάτι βάσει ενός προτύπου δε σε καθιστά απαραίτητα ρατσιστή. Προσωπικά ας πούμε δε θα έβγαινα με πολύ γυμνασμένα αγόρια γιατί δε μου αρέσει ο σωματότυπος, αλλά δεν θα τους ακύρωνα σαν ανθρώπους σε καθημερινές αλληλεπιδράσεις.
Noμίζω ότι η Α, μπα προέβη σε μια παρανόηση, η οποία οδήγησε με την σειρά της και σε ένα λογικό σφάλμα. Η παρανόηση ήταν η βεβιασμένη πρόσληψή της ότι ο γράφων επιλέγει αφροαμερικανούς για πολιτισμικούς λόγους ενώ από πουθενά δεν συνάγεται κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο είναι να μιλάει για σεξουαλικoύς παρτενέρ, και άρα για τα αντίστοιχα δικά του ερωτικά γούστα, όπως επισημαίνεις (ενδεικτική η φράση από την ερώτηση "διαλέγω σαν τρελός" που μας παραπέμπει περισσότερο σε σεξουαλική έλξη/προτίμηση). Και τέλος πάντων, ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Συνεπώς, αν μη τί άλλο, θα έπρεπε να το διευκρινίσει. Το λογικό της σφάλμα, από εκεί και έπειτα, ήταν το συμπέρασμα ότι όποιος επιλέγει με πολιτισμικά κριτήρια τον οποιονδήποτε, εκκινείται απαραιτήτως από πολιτισμικές προκαταλήψεις αναφορικά με τις φυλές (δηλ. περί φυλετικής ανωτερότητας/κατωτερότητας : στην προκειμένη, περί φυσικών προσόντων). Eνώ κάλλιστα ενδέχεται να πρόκειται για μια άδολη, oρθολογικά ασφαλή, προσωπική προτίμηση και πάλι, ενδεχομένως. Του τύπου, "μ' αυτόν θα ταιριάξω περισσότερο/θα συνεννοηθώ καλύτερα/έχουμε κοινές αναφορές/κλπ.". Nαι, μπορεί και αυτό ακόμα να αποτελεί ένα είδος στερεότυπου - η πεποίθηση δηλαδή πως θα ταιριάξει περισσότερο οπωσδήποτε με κάποιον άνθρωπο κοινού ή θαυμαστού (από τον ίδιο) πολιτισμικού background. Παρότι οι πολιτισμικές διαφορές δεν συνιστούν μια επιφανειακή διάσταση ενός ανθρώπου. Αλλά, και πάλι, έχει το δικαίωμα της επιλογής και άρα δικαίωμα στον λόγο για την προτίμησή του, εφόσον δεν διέπεται κατ' αρχήν από μειωτική ή περιφρονητική διάθεση για άλλα (φυλετικά/πολιτισμικά) είδη. Με άλλα λόγια, αν εγώ δηλώσω ότι προτιμώ σαν τρελή για άντρα μου έναν Βρετανό, δεν σημαίνει αυτόματα ότι μειώνω άλλες εθνικές ταυτότητες ή ότι έχω τέτοια διάθεση, ότι, επειδή δεν θα τους επιλέξω, διάκειμαι αρνητικά απέναντι σε άνδρες άλλων φυλών, εθνών ή πολιτισμών. Ούτε καν σημαίνει απαραίτητα ότι η σκέψη μου λειτουργεί με στερεοτυπικές κατηγορίες. Μπορεί απλά να βρίσκω τον εαυτό μου πιο ταιριαστό δίπλα σε έναν άνδρα τέτοιας εθνικότητας/πολιτισμού/φυσικών χαρακτηριστικών/επιρροών/whatever - και ποιός θα μου επιβάλλει το αντίθετο, στην τελική; Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Όπως έχω δικαίωμα να επιλέγω με ό, τι κριτήρια νομίζω κάτι για εμένα, έτσι έχω και το δικαίωμα να το λέω.Δεν βρίσκω τίποτα το politically incorrect σε μια απλή δήλωση περί προσωπικών προτιμήσεων, έτσι κι αλλιώς. Διότι αναφέρεται σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ προτιμήσεις.
Στην Αφρική υπάρχει μια φυλή που οι γυναίκες διαλέγουν τους άντρες τους από τον τρόπο που χαμογελούν. Στήνονται λοιπόν οι άντρες γυμνοί στην πλατεία του χωριού και χαμογελούν. Και αναρωτιέμαι τι προσπαθούν να καταλάβουν από το χαμόγελό τους οι γυναίκες; αν είναι εργατικοί; τρυφεροί; ειλικρινείς; συμπονετικοί; επίδοξοι; Και αν τα διακρίνουν όλα αυτά πως αποφασίζουν τον μελλοντικό τους έτερον ήμισυ με χιούμορ, χωρίς να διακινδυνέψουν να τους βγει γελοίος αλλά παιχνιδιάρης;
Βρε εξωγήινη εάν πιστεύεις όντως κάποιες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα επιφανειακά προσόντα είναι απαραίτητα για την ευτυχία της νυχτός τότε θα πρέπει να σου εκμυστηρευτώ ότι αυτό ισχύει μόνο στο μυαλό μας λόγου μάρκετινγκ. Μια φίλη μου είχε όντως κάποιον λευκό (μιας και είναι της παρούσης) σχέση την οποία σταμάτησε επειδή της προκαλούσε πόνο, παρόλο που σαν χαρακτήρας ήταν άψογος. Δυσκολεύτηκε αλλά το ξεπέρασε η άμοιρη (τότε, τώρα μια χαρά είναι). Και επειδή θυμήθηκα και μια συνάδελφο που συμπληρώνει μαζί με τον τωρινό της σύντροφό δεκαετία (μαζί συμπληρώνουν τα εκατό βέβαια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Λίγο μετά την επίπεδη γνωριμία τους δεν κόμπλαρε να φέρει και άλλα παιχνιδάκια στο κρεβάτι τους λέγοντας πως η εμπειρία του μετά τον χωρισμό με την γυναίκα του τον έκανε πιο έμπειρο και θέλησε να της δείξει τα όσα είχε μάθει στο μεταξύ (φυσικά από αγάπη). Η φίλη/συνάδελφος έμεινε κατενθουσιασμένη γιαυτό και το μάθαμε οι υπόλοιπες και με την σειρά τώρα εσείς.
Santinity, δεν ξέρω τί κάνουν στις διάφορες φυλές, αλλά, τουλάχιστον για κάποιες από 'μας, τα συγκεκριμένα προσόντα είναι απαραίτητα για την ευτυχία της... νυκτός. Για τα χαμόγελα πάλι δεν ξέρω. Πάντως, εγώ την αλήθεια μου θα την πω. Κανένα χαμόγελο δεν με έχει πονέσει.- Γιατί τον χώρισες;- Πολύ αρχάριος στο χαμόγελο. Έψαχνα κάτι καλύτερο. Ένα πιο βαθύ γέλιο.
#3, θα ακουστώ απόλυτη, αλλά και έχει κάνει και να μην τον εμπιστεύεσαι. Αν είναι τόσο αθώες φιλίες αυτές με τις κοπέλες, ζήτα του να πας και συ την επόμενη φορά. Γιατί να το αρνηθεί;;;Δεν νομίζω ότι τέτοιοι άνθρωποι αλλάζουν. Δεν θα ερμηνεύσω γιατί το κάνουν. Απλά: μακριά!
#5.Να και κάτι που δεν θεωρώ politically incorrect! :-)[Όπως politically incorrect δεν θεωρώ την προτίμηση στα παχάκια των μονογαμικών αρκούδων: http://fytini.bandcamp.com/track/--128όπως *correct* δεν θεωρώ και σύνδεση της ένοιας cultural appropriation με ...trifles (aka μαλακίεζ)].