Στο σημερινό ‘Α, μπα’: έρευνα αγοράς

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: έρευνα αγοράς Facebook Twitter
28


________________
1.


Είναι φυσιολογικό να κοιμάμαι 12 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα;;- κατερινα


Κατερίνα, η ερώτηση σου δεν είναι ζήτημα άποψης, είναι ιατρικής φύσης, και για τέτοιες ερωτήσεις να εμπιστεύεσαι μόνο ειδικευμένους γιατρούς που σε έχουν εξετάσει και έχουν πάρει το ιστορικό σου. Όλα τα άλλα μπορεί να είναι από γενικούρες μέχρι επικίνδυνες ερμηνείες.


________________
2.


Αγαπητή Αμπά,
με απασχολεί όλο και περισσότερο κατά πόσο η επιτυχία εξαρτάται περισσότερο από τις ικανότητες που διαθέτει κάποιος ή από αυτές που υποκρίνεται ότι διαθέτει. Και εξηγούμαι.

Έχω μια γνωστή που ήξερα απλά από τον επαγγελματικό μου χώρο, για την οποία είχα την αυθαίρετη (χωρίς να ξέρω από πού προκύπτει) άποψη ότι πρόκειται περί ικανότατης επαγγελματία, έξυπνης και άνω του μέσου όρου σε όλα. Εδω και ένα χρόνο παρακολουθούμε το ίδιο μεταπτυχιακό και συνεργαζόμαστε πολύ στενά μέσα στα πλαίσιά του. Εκτός του ότι ανάμεσα σε τόσους αγνώστους (δεν είχαμε κανένα άλλο κοινό γνωστό εκεί)κατάφερε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσει την εντύπωση που είχα και εγώ πριν- χωρίς όμως να μιλάει η ίδια για τον εαυτό της ή τις ικανότητές της- ανακάλυψα ότι πρόκειται περί ενός ανθρώπου που του λείπουν πολυ βασικές δεξιότητες, ακαδημαϊκές και μη, που δυσκολεύεται ακόμα και να συντάξει μια απλή πρόταση στον γραπτό λόγο, που δεν έχει καμία άποψη για κανένα θέμα, που του λείπουν γενικές και ειδικές γνώσεις, που κάνει τη δουλειά του με εντελώς δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία, και πολλά άλλα.

Έχει όμως ένα προσόν που μ έχει καταπλήξει. Ξέρει να κρύβει τόσο καλά όλο αυτό..Είναι πάντα κοντά στο καταλληλότερο άτομο να τη βοηθήσει να βγει ασπροπρόσωπη (χωρις να το ζητησει βέβαια ποτέ), ξέρει να καταφάσκει -μόνο με το κεφάλι, γιατί αποφεύγει να μιλάει - την κατάλληλη στιγμή δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα που συζητείται, επαναλαμβάνει δυνατά τη σωστή απάντηση που άκουσε να δίνει χαμηλόφωνα ο δίπλα της, έχει έναν αέρα και μία εμφάνιση αγέρωχη, Κριστίν Λαγκάρντ στα νιάτα της, και φυσικά δεν ανοίγει το στόμα της να εκθέσει τον εαυτό της για κανένα λόγο.

Είναι αστείο ότι ακόμα και οι καθηγητές άμα τη εμφανίσει της βγάζουν τα ίδια συμπεράσματα. Μάλιστα, έτυχε κάποιος να της πει στο πρώτο μάθημα " εσύ φαίνεσαι (!) ότι έχεις βγάλει την τάδε (την καλύτερη στον τομέα) σχολή", ενώ γνωρίζω ότι έχει τελειώσει ένα άσχετο με τον κλάδο περιφερειακό ΤΕΙ τύπου "Μαζικής Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Αιγοπρόβειου Μαλλιού" που έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει. Φυσικά, διατήρησε το μυστήριό της χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το συμπέρασμά του.

Εάν αποφασίσεις να με επιπλήξεις για ζήλεια, δε θα το αρνηθώ. Μου τη δίνει ο ένας να πείθει χωρίς να κουνάει το δάχτυλό του και ο άλλος να πρέπει να φωνάζει για να ακουστεί (και τι γίνεται όταν δε θέλει να φωνάζει?). Επίσης, με ενοχλεί ότι σε μια συνέντευξη έχει φύγει με τη δουλειά στο χέρι, ενώ αυτός που της γράφει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ή που παίρνει 9 και 10 στα μαθήματα, θα φύγει, με τι δε θα πω , στο χέρι. Ίσως να φταίει και το ότι είδα για άλλη μια φορά τη Βάνα Μπάρμπα σε παραλήρημα για την κατάρα της ομορφιάς. Ίσως να φταίει το πολύ διάβασμα, δεν ξέρω, αλλά επιστρέφω στο πρώτο ερώτημα και αναμένω απάντηση.


Όπως σε όλες τις ερωτήσεις τύπου «το τάδε είναι αποτέλεσμα του άλφα ή του βήτα», η απάντηση είναι «γενικά, είναι ένας συνδυασμός των δύο, και ειδικά, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και τον δικό του σταυρό κουβαλάει».


Έτσι κι αλλιώς, δε νομίζω ότι θέλεις την απάντηση στην ερώτηση. Θέλεις να καταλάβεις γιατί ζηλεύεις, και γιατί αυτή φαίνεται να τα καταφέρνει, και γιατί φαίνεται να τα καταφέρνει χωρίς προσπάθεια, ενώ εσύ κάνεις όλη την προσπάθεια και δεν βλέπεις να ακούς τόσο καλά λόγια. Ως συνήθως, όταν μας την δίνει ένας άλλος, μας τη δίνει κάτι μέσα μας, αλλιώς θα τους αγαπούσαμε όλους και θα ήμασταν ο Γκάντι.


Δεν θα κουραστώ να το λέω. Μην ζηλεύετε άλλους ανθρώπους, είναι τόσο άχρηστο, τόση σπατάλη ενέργειας – και το καλύτερο είναι ότι ζηλεύουμε πράγματα που δεν έχουν καν οι άλλοι, αλλά πράγματα που νομίζουμε ότι έχουν, επειδή κάνουμε ζουμ στη ζωή τους, αγνοώντας το πλαίσιο στο οποίο ζουν! Ζηλεύουμε μια φάτα μοργκάνα, ένα φαντασιακό σύμπαν όπου ισχύουν όλα όσα ονειρευόμαστε, και νομίζουμε ότι τα έχει ο διπλανός μας. Καθόμαστε και σκάμε με ονειρώξεις, με φαντάσματα, με δημιουργήματα της φαντασίας μας. Δεν υπάρχει τέλεια ζωή, είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε;


Έχεις σκεφτεί πόσο πολύ μπορεί να υποφέρει αυτή, μήπως την ανακαλύψουν; Έχεις σκεφτεί πόσες φορές θα την έχουν ανακαλύψει, και τι θα έχει ακούσει στη ζωή της; Έχεις σκεφτεί τι την έχει κάνει να δημιουργήσει τον αέρα 'Κριστίν Λαγκάρντ'; Έχεις σκεφτεί πόσο μεγάλη είναι η καθημερινή της προσπάθεια, ότι τίποτα δεν της έρχεται εύκολα; Ότι μπορεί να ζηλεύει εσένα, ή κάποιον σαν εσένα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους; Επειδή διαβάζεις και καταλαβαίνεις με ευκολία τι διαβάζεις; Και πώς έκανες το άλμα που επιβεβαιώνει ότι θα βρει εύκολα δουλειά ενώ ένας ικανός δεν θα βρει;


Γίνονται αδικίες στη ζωή, ναι. Βρίσκονται ακατάλληλοι, ανίκανοι άνθρωποι σε υψηλές θέσεις, ναι – τελευταία αυτό μας έχει βγει από τη μύτη. Δεν κάνουμε τίποτα για τις αδικίες αυτές αν ζηλεύουμε. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπίνουμε οξύ που δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε. Με αυτή που ζηλεύεις, κάνεις ανταλλαγή τη ζωή που έχεις; Αυτό είναι το θέμα. Γιατί δεν μπορείς να διαλέξεις τα καλύτερα του καθένα, για να κάνεις την τέλεια ζωή, δεν είναι σούπερ μάρκετ η υπόθεση. Παίρνεις το πακέτο, υποχρεωτικά.


________________
3.

Αγαπητη Λενα,
Εδω και αρκετα χρονια-ειμαι 35 ζωη να χω..-τεινω να επαναλαμβανω το ιδιο μοτιβο σε οτι αφορα την επιλογη συντροφου..Και για να γινω πιο σαφης, ειτε προκειται για τυπους που θελουν κατι κουλ αλλα οχι σχεση, αλλα δεν ξεκολλανε κιολας, ειτε για αλλους που ειναι στην κοσμαρα τους και δεν ειναι ξεκαθαροι(τουλαχιστον οχι απο την αρχη, οποτε μου βγαινει το λαδι να μαθω τι γινεται, αντι να περναω ομορφα που ειναι και το θεμιτο)..Με αποκορυφωμα την τελευταια ''ο θεος αν υπαρχει να την κανει'' σχεση με παντρεμενο με παιδια...Για να μην επεκταθω ιδιαιτερα, ας πουμε οτι χωρις αμφιβολια ο γαμος τους ειναι οτι πιο αναξιοπρεπες και δυσλειτουργικο εχω δει ποτε μου..Κανενας σεβασμος, ταπεινωση κα ιαπο τις δυο πλευρες, κανενας αυτοελεγχος..Εγω λοιπον η εξυπνη, επαιξα το ρολο του δεκανικιου για καποιους μηνες, αφου πρωτα εζησα σουρεαλ καταστασεις, αφου στηριξα, συμβουλευσα, παρηγορησα και βεβαια πηρα, τι αλλο?..Καταλαβαινεις..
Εχω το γνωθι σε αυτον, I do it to myself, εγω επιλεγω λαθος ανθρωπους..
Το προβλημα μου ειναι πως ενω ειμαι πολυ συντροφικος και δοτικος ανθρωπος και θελω καποιον να μοιραστω και να ζησω ομορφα, δεν εχω καμια απολυτως αισιοδοξια οτι θα συμβει ποτε..Οποτε μαλλον υποσυνειδητα, διαλεγω αδιεξοδα.Γιατι ξερω πως και οτι θα τελειωσουν..
Και επειδη κουραστηκα και βαρεθηκα και μπουχτησα πια, συνειδητοποιησα οτι το προβλημα μου ειναι η μοναχικοτητα και η συμφιλιωση μου με αυτην..
Ενω καταφερνω τα παντα μονη μου, εχω αυτην την αισθηση οτι τιποτα δεν ειναι ομορφο, αν δεν εχεις ενα συντροφο να το μοιραστεις..Εγω ομως, περναω σε αλλα επιπεδα(οχι παιζουμε..).
Τεινω να βλεπω μια ματαιοτητα σε οποιαδηποτε δραστηριοτητα, αν αυτη δε συνδυαζεται με την υπαρξη ενος αντρα..Μη φανταστεις πως καθομαι σπιτι.. Κανω πραγματα, εχω χομπυ, φιλους, μια καλη δουλεια κλπ..Αλλα δεν ειναι το ιδιο.
Πως το κανεις αυτο?Μπορεις να μου πεις?
Πως συμφιλιωνεσαι με την ιδεα πως εισαι κατ ουσιαν και θα εισαι μονος?Πως νικας αυτη τη σχεση εξαρτησης απο εναν αλλο ανθρωπο?
Ξερω απο που πηγαζουν ολα αυτα, μαμα, μπαμπα, σας ευχαριστω..
Τον τροπο δε βρισκω..
υγ1: Κανω ψυχοθεραπεια, εχω και αντιστασεις παναθεμα με..
υγ2: Κραξε ελευθερα, μαθημενο το βουνο απο τα χιονια..
Με εκτιμηση,
Μαρια

Βρε Μαρία, συνέχισε την ψυχοθεραπεία, γιατί δεν έχεις ακόμα καταφέρει να εκφράσεις αυτό που έχεις μέσα στο κεφάλι σου. Χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, και περισσότερη ειλικρίνεια, αλλιώς χάνεις το χρόνο σου.


Από τη μία λες ότι έχεις συμφιλιωθεί με τη μοναχικότητα σου, και στην επόμενη παράγραφο λες ότι βλέπεις ματαιότητα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, αν δεν συνοδεύεται με την ύπαρξη ενός άντρα. Τι θα πει 'συμφιλίωση;' Εννοείς ότι είσαι πια σίγουρη ότι θα είσαι μόνη, αλλά δεν το θέλεις; Αυτό δεν είναι συμφιλίωση. Και η ανάγκη ενός ανθρώπου δίπλα σου, κάτι πολύ συνηθισμένο και πολύ κοινό, γιατί το περιγράφεις ως εξάρτηση; Και από πού έχει προκύψει ότι είσαι 'κατ' ουσίαν' μόνη; Τι θα πει το 'κατ' ουσίαν'; Και τι σημαίνει 'είσαι;' Είσαι αυτή τη στιγμή; Θα είσαι για πάντα; Γιατί;


Το ότι είσαι μαθημένη από κράξιμο και το ότι αντιστέκεσαι στην ψυχοθεραπεία ένα πράγμα σημαίνει: ότι δεν θέλεις να αλλάξεις τον εαυτό σου. Δεν ξέρω γιατί δεν θέλεις, αλλά αν δεν θέλεις, δεν υπάρχει ούτε Θεός ούτε Δαίμονας που μπορεί να σε βοηθήσει. Τουλάχιστον ανέλαβε αυτή την ευθύνη, είναι το ελάχιστο που πρέπει να παραδεχτείς.

________________
4.


Είχαμε κάνει κάτι πριν από ένα χρόνο. Με γούσταρε πολύ, με κυνήγησε και τον έφτυσα. Μετά άρχισα να τον σκέφτομαι, αλλά αυτός είχε κοπέλα. Κατάλαβα ότι δεν με παίρνει. Και αποχώρησα. Μετά από λίγο, έκανα και εγώ σχέση με κάποιον και τα πάμε καλά. Τον αγαπάω και τον γουστάρω αρκετά. Αλλά βρε α μπα κάθε φορά που βλέπω τον άλλον δεν μπορώ να κρατηθώ και τον γουστάρω. Μου χαμογελάει, του χαμογελάω, με ακουμπάει, τον ακουμπάω, πίνουμε μαζί ποτά με παρέα, πετάμε υπονοούμενα, αλλά τίποτα. Έχω την εντύπωση πως με θέλει και αυτός, αλλά δεν είμαι και σίγουρη. Να κάνω κίνηση; Αν κάνω σίγουρα θα μπλέξω και φοβάμαι μην το μάθει το αγόρι μου ή μην με απορρίψει λόγω της κοπέλας του. Είναι τόσο κακό που δεν μπορώ να κρατηθώ; Και αν κάνω κάτι μαζί του μόνο για ένα βράδυ; Να μου φύγει το απωθημένο; Πιάνεται;

Δεν πιάνεται αν είναι σε διαφορετικό ταχυδρομικό κώδικα. Ή αν είναι σε άλλη χώρα; Δεν θυμάμαι. Τι λέει ρε παιδιά ο κανονισμός; Μήπως δεν πιάνεται αν είναι στις διακοπές; Όλο τα ξεχνάω.


________________
5.


Τα ειχα με μια κοπελα 3 μηνες κ ενα πρωι μου ειπε πως δεν της βγαινει κατι κ οτι απλα δεν με θελει. Τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση? Προσωπικα νοιωθω πολλα αισθηματα γι αυτην.- Νικος


Απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Τα αισθήματα σου έπαιξαν το ρόλο που έπαιξαν, και απόφαση της είναι ότι δεν της βγαίνει και απλά δεν σε θέλει. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα, Νίκο, το μόνο που το κάνει δύσκολο (για σένα μόνο) είναι ότι συμβαίνει εις βάρος σου.


________________
6.


γεια σου λένα,
θα με ενδιέφερε η γνώμη σου για κάτι. εδώ και 10 μήνες έχω μια σχέση. περνάμε καλά. με τα πάνω της και τα κάτω της όπως καθε σχέση φαντάζομαι.
Ο σύντροφός μου θα γίνει κουμπάρος τον αλλο μήνα στο γάμο ενός φίλου του. πήγε που λες στην αγορά το παλικάρι, ντύθηκε, στολίστηκε και είναι πανέτοιμος για το μυστήριο. όλα καλά μέχρι που βλέπω οτι δεν έχει σκοπό να με καλέσει. το παίζω κουλ αλλά δεν είμαι. και ξέρεις τι με πειράζει πιο πολύ? θα μπορουσε να πει "θα ήθελα πολύ να είσαι εκεί, αλλά θα είναι οι γονείς μου και δεν γνωρίζεις κανέναν οπότε θα ερθω σε δύσκολη θεση κι εγώ και σύ" ε, ναι ρε λένα, 35 χρονών μαντράχαλος δεν του κόβει πως να το χειριστεί?
να του θίξω το θέμα μου ή να το αφήσω να περάσει στα ψιλά γράμματα?
thanks in advance-lizarazou

Θα μπορούσε να το πει, αλλά θα μπορούσε να είναι αυτονόητο, οπότε γιατί φταίει αυτός που δεν το λέει και όχι εσύ, που δεν το θεωρείς αυτονόητο και περιττό να ειπωθεί, ώστε να μην χαλάσετε τις καρδιές σας;


Εσύ ξέρεις αν η σχέση σας είναι τέτοια που δικαιολογείται να το θίξεις ή όχι. Η συνοδεία σε ένα γάμο είναι δήλωση, και ταυτόχρονα δεν σημαίνει και τίποτα. Άλλος μπορεί να το έκανε χωρίς να σκεφτεί ότι είναι δήλωση, επειδή τον νοιάζει ακόμη λιγότερο τι θα σκεφτείς. Αυτό θα έπρεπε να θίξεις, αν τρώγεσαι με τα ρούχα σου. Και αν η απάντηση δεν σου αρέσει, δεν χρειάζεται να το περάσεις στα ψιλά γράμματα, μπορείς να το κρατήσεις ως 'ένα το κρατούμενο' στην πυξίδα της πορείας, για να ξέρεις πού βρίσκεσαι.

________________
7.


Λένα καλημέρα. Σήμερα 07/04/15 διάβασα την 1. ερώτηση και έκανα τις εξής σκέψεις. Πριν περίπου δύο μήνες άρχισα να βλέπω έναν ψυχολόγο, γιατί καταλάβαινα πως με τους τρόπους που μέχρι τότε γνώριζα και με τις δυνάμεις που ένιωθα ότι έχω δεν μπορούσα πια να διαχειριστώ τα πράγματα που συνέβαιναν στη ζωή μου, απ το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. Παρόλο που δεν μετάνιωσα γι' αυτή μου την επιλογή, η αλήθεια είναι πως υπάρχει πιο μεγάλο το ρίσκο στην περίπτωση του ψυχολόγου, έναντι κάποιου άλλου γιατρού, στο να μην είναι ένας "καλός" γιατρός κ να την πατήσεις. Κι αυτό γιατί στον ψυχολόγο πρέπει να αφήσεις ένα περιθώριο κάποιων συνεδριών για να δεις κ να αποφασίσεις αν σε βοηθάει. Αν πας σε έναν γυναικολόγο πχ μία φορά και κάτι δεν σου αρέσει, θα πας ίσως και μία δεύτερη, θα πάρεις ίσως και μία δεύτερη και μία τρίτη γνώμη από κάποιον άλλο γυναικολόγο, αν αντιληφθείς ότι δεν σε βοηθάει στο πρόβλημα που έχεις. Δυστυχώς, στον ψυχολόγο πρέπει να αφήσεις έναν, δύο, τρεις, μπορεί και περισσότερους μήνες περιθώριο για να αρχίσεις να αναγνωρίζεις αν σε βοηθάει ή όχι. Και αυτό δυστυχώς, μεταφράζεται σε χρήμα, και ακόμα πιο δυστυχώς, σε πολύ χρήμα. Και στην περίπτωση που διαπιστώσεις πως τελικά δεν σου κάνει αυτός ο ψυχολόγος, μένει να μην πέσεις στην παγίδα να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις. Η ψυχή μας είναι πολύ σπουδαίο πράγμα για να την αφήνουμε αφρόντιστη, όμως και αυτό που γίνεται εδώ μέσα, από αυτή τη στήλη, με ασφάλεια μπορώ να πω για μένα, και θεωρώ και για πολλούς ακόμα αναγνώστες, ψυχοθεραπεία είναι. Το πιο σημαντικό για τους ανθρώπους τους οποίους συμβουλεύεις να δούνε έναν ψυχολόγο, δεν είναι να ακολουθήσουν τη συμβουλή σου, αλλά όταν υπάρξει η μοναδική εκείνη στιγμή που θα αντιληφθούν ότι χρειάζονται βοήθεια, να μη διστάσουν να τη ζητήσουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη και ενδοιασμούς. Αλήθεια.. με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε μία όσο γίνεται καλύτερη "έρευνα αγοράς" πριν απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο? :)- R.

Μάλλον δεν έχεις πέσει σε κακό γυναικολόγο.


Εγώ δε βλέπω καμία διαφορά. Μπορεί να μην σου κάνει ένας γιατρός και να αποχωρήσεις χωρίς απώλειες, αλλά άνετα μπορεί να περάσουν μήνες πριν καταλάβεις ότι δεν σου αρέσει ή ότι δεν είναι καλός γιατρός, και εν τω μεταξύ μπορεί να έχεις ξοδέψει χρήματα, μπορεί να έχεις κάνει ολόκληρη εγχείριση. Και άνετα μπορεί να τα παρατήσεις – ακόμη χειρότερα, μπορεί να μείνεις με λάθος διάγνωση. Και αν πάρεις δεύτερη γνώμη και είναι διαφορετική, πώς ξέρεις ποια από τις δύο είναι η σωστή; Η ιατρική δεν είναι μαγεία, ούτε είναι μαθηματικά, χρειάζεται σαΐνι επαγγελματία με εμπειρία που μπορεί να συνδυάσει πράγματα που φαίνεται να μην συνδυάζονται. Όπως ακριβώς κάνει και ο ψυχολόγος.


Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνουμε αυτή τη σύγκριση, και σε τι εξυπηρετεί. Έρευνα αγοράς κάνουμε και για υδραυλικό, για κομμωτήριο, για το καλύτερο απορρυπαντικό, για οτιδήποτε. Είμαστε η γενιά της έρευνας αγοράς. Το ρίσκο δεν μπορείς να το αποφύγεις, όσο προσεκτικός κι αν είσαι. Η έρευνα αγοράς είναι πάντα η ίδια. Ρωτάμε γνωστούς και φίλους. Διαβάζουμε πληροφορίες στο ίντερνετ. Κοιτάμε τιμές, κοιτάμε διευθύνσεις, κοιτάμε βιογραφικά, κάνουμε λίστα με ερωτήσεις. Κάνουμε αναγνωριστικά τηλεφωνήματα. Εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Και όταν κάνουμε λάθος, σκεφτόμαστε και βγάζουμε συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Παιδιά, γεια σας, #2 εδώ! Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια, τις συμβουλές και την τροφή για σκέψη που μου δώσατε. Για να αποκαταστήσω λίγο τη συνάδελφό μου, να σας πω ότι δεν πρόκειται για καμιά σατανική , μακιαβελική προσωπικότητα, αλλά για μια κοπέλα που με εφαλτήριο μια εντυπωσιακή παρουσία καταφέρνει να κρύβει τις τρομερές ελλείψεις της σε όλα τα υπόλοιπα πεδία προκειμένου να αποκτήσει το υψηλό κοινωνικό status που ονειρεύεται. Ανασφάλεια νιώθει για το μυαλό και την ανεπάρκειά της, δεν υποφέρει όμως, καθώς πιστεύει ότι θα έπρεπε όλοι να τη λατρεύουν σα θεότητα για την ομορφιά που προσδίδει στο χώρο. Και, ναι, Εξωγήινη, τη θεωρώ κατώτερη εμού και πάρα πολλών άλλων άνεργων ή κακοαπασχολούμενων συναδέλφων, όχι επειδή δεν μπορεί να συντάξει ένα μέιλ, αλλά γιατί στερείται γνώσεων, ικανοτήτων, δημιουργικότητας, προσωπικότητας, και ό,τι άλλο θες. Γιατί Λένα, εδώ και μια δεκαετία καταφέρνει πηγαίνει από τη μια εταιρεία στην άλλη σα να είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου, ενώ για κανέναν άλλο δεν είναι ( προφανώς φεύγει πριν ή μόλις αρχίσουν να τη μυρίζονται ).Όσο για αυτό που θίγουν η Νανίνα και η Άννα, να πω ότι μου έχει συμβεί και άλλες φορές να υφίσταμαι ανταγωνισμό και τρικλοποδιές από ημιανίκανους στη δουλειά αλλά ικανότατους στις Δημόσιες Σχέσεις και σε άλλα, όμως σ’ αυτή την περίπτωση με σόκαρε η ακραία έλλειψη ικανοτήτων και το αντιστάθμισμά τους από αέρα (κοπανιστό) και μόνο. Τέλος, δεν είμαι διατεθειμένη να αυτολογοκρίνομαι, νιώθω ζήλεια- ανάμεικτη με αίσθημα αδικίας, γιατί επέλεξα μια δουλειά να μου ταιριάζει, όπου το επικοινωνιακό ταλέντο, η άνεση, η κοινωνικότητα, η εξωστρέφεια, ο αναγκαστικός συγχρωτισμός με πολύ κόσμο δεν είναι προαπαιτούμενα, και τα βρήκα μπροστά μου να μου βάζουν τρικλοποδιά, μάλλον γιατί αυτά επιτάσσει το πνεύμα της εποχής. Φιλιά σε όλους.
Καλή μου φίλη στο #2!Έχω βρεθεί στον ίδιο εργασιακό χώρο με αντίστοιχο άτομο (τόσο αντίστοιχο, που είναι πιθανό να γνωρίζω την κοπέλα για την οποία μιλάς..).Στη δική μου περίπτωση δεν υπήρχε θέμα ανταγωνισμού, γιατί δεν κάναμε την ίδια δουλειά, αλλά είχαν πάρει τόσο πολύ αέρα τα μυαλά της και ένιωθε τόσο τεράστια επιστήμονας, που ανακατευόταν (και κατέκρινε) συνεχώς και των άλλων τις δουλειές, χωρίς προφανώς να τις έχει σπουδάσει ή να ξέρει να τις κάνει.Αυτό που θέλω να σου πω (ακόμα και αν σε αναστατώσω, θα το κάνω για πιστεύω θα σε βοηθήσει) είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν αρκούν τα κιλά αυτοπεποίθησης που έχει κάποιος για να πάει μπροστά, χρειάζεται ένα φτυάρι. Και συνήθως το θάψιμο δεν γίνεται άμεσα (πχ με εκφράσεις "ο τάδε κάνει λάθος") αλλά πλαγίως (με εκφράσεις "εγώ ξέρω ότι αυτός ο τρόπος είναι λάθος" - ακόμα και αν τη ρωτήσουν από πού το ξέρει, κάτι θα σκαρφιστεί να σου πει).Πιστεύω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς και να ξεκόψεις, και όχι μόνο για την ψυχική σου υγεία. Αυτό θα την αναγκάσει να στραφεί σε άλλους, και επομένως να εκτεθεί σε άλλους. Και όσο περισσότεροι γίνονται αυτοί που την παίρνουν χαμπάρι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι πλέον για αυτή να κρυφτεί.Αν ήσουν από εκείνους τους ανθρώπους που το έχουν στο αίμα τους να εκμεταλλεύονται πρόσωπα και καταστάσεις, δεν θα έγραφες εδώ. Για να λες ότι είσαι σε μεταπτυχιακό, καταλαβαίνω την ηλικία σου, καταλαβαίνω και γιατί έπεσες από τα σύννεφα όταν ξεδιπλώθηκε μπροστά σου η συμπεριφορά της. Σκέψου όμως πόσο μεγάλη εμπειρία είναι αυτό που σου συμβαίνει - αν δεν είναι στη φύση σου να φέρεσαι όπως εκείνη, πιθανότατα δεν θα το κάνεις ποτέ χωρίς να νιώθεις ντροπή για τον εαυτό σου, όμως τουλάχιστον τώρα πια θα είσαι ψυλλιασμένη, και όταν ξαναέρθεις σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους, θα ξέρεις πώς να τους κόψεις τον αέρα νωρίς, προτού σου δημιουργήσουν πρόβλημα.Να ξέρεις πάντως ότι κάποια στιγμή τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή, ακόμα και μετά από πολύ καιρό, θα ανακαλύψεις ότι την είχαν καταλάβει και άλλοι. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις ότι το πρόβλημα το έχει εκείνη με τον εαυτό της, όχι εσύ. Μην αφήνεις το κάθε τίποτα να σου μειώνει την αυτοπεποίθηση. Αν ήταν κάτι, δεν θα μεταχειριζόταν τέτοια μέσα για να εξελιχθεί.Σόρρυ για το κατεβατό, μου ξύπνησες αναμνήσεις και ξεχείλισαν τα συναισθήματα!
ας πουμε οτι χωρις αμφιβολια ο γαμος τους ειναι οτι πιο αναξιοπρεπες και δυσλειτουργικο εχω δει ποτε μου..Κανενας σεβασμος, ταπεινωση κα ιαπο τις δυο πλευρες, κανενας αυτοελεγχος.. Πηγή: www.lifo.grΆλλο ένα πρόθυμο θύμα του κακόμοιρου παντρεμένου που υποφέρει στο γάμο του (και πάντα δεν έχει βγει χειρότερος γάμος στην ιστορία του κόσμου, άλλο αν μετά σχεδόν πάντα τα ξαναβρίσκει το αντρόγυνο). Γιατί βρε κορίτσια το κάνετε αυτό στον εαυτό σας; Ας αφήσουμε το ότι μπαίνετε μέσα σε έναν γάμο με παιδιά, και πόσο άσχημο είναι αυτό προς τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα. Και ναι φταίει κυρίως ο παντρεμένος που τα παιδιά είναι δικά του, αλλά το παιδί οφείλει να το προστατεύει ολόκληρη η κοινωνία, όλοι έχουμε ευθύνη, δεν μπορούμε να την αποποιούμαστε επειδή είναι ξένα. Ο αυτοσεβασμός σας πού είναι; Γιατί να είστε η δεύτερη επιλογή, το δεκανίκι; Ας χωρίσει όποιος θέλει και μετά κάνει τη ζωή του. Βρείτε έναν ελεύθερο να είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
#2Κάποιοι άνθρωποι έχουν εκτόπισμα, πώς να το κάνουμε. Κάποιους τους πάνε όλοι, καθηγητές, συμμαθητές, εργοδότες, εκλογικό σώμα και κάποιους άλλους όχι. Δεν είναι ανάγκη να τους ζηλεύουμε. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από αυτούς. Ας πούμε η κοπέλα αυτή ζει σύμφωνα με τη ρήση 'Η σιωπή είναι χρυσός' και αυτό μόνο μπροστά μπορεί να την πάει στη ζωή της. Προφανώς τη θεωρείς κατώτερη σου αλλά δεν είναι όλα μόνο στεγνές γνώσεις. Η κοπέλα διαθέτει δεξιότητες που θα της φανούν πολύ πιο χρήσιμες στην αγορά εργασίας από το να μπορεί να συντάξει τέλεια ένα μέιλ.Όσο για τους εργοδότες, τείνουν να προσλαμβάνουν άτομα που φαίνονται ικανά, συμπαθητικά, με αυτοπεποίθηση.
#2 Aυτό που περιγράφεις σαν ταλέντο (και είναι) της κοπέλας ονομάζεται δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακό management (στην προκειμένη της δικής της εικόνας). Αντιληπτό - και λογικό ίσως (κατ' εμένα τουλάχιστον, ναι) να το ζηλεύεις. Διότι είναι αρκετά χρήσιμο, αντικειμενικά μιλώντας. Δικτυώνεσαι σωστά (ενν. με ωφελιμιστικά κριτήρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση) και σε εύρος, δημιουργείς τις εντυπώσεις που θέλεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο και έτσι υποβοηθείσαι σε κάθε σου κοινωνικό βήμα, ακόμα κι αν δεν διαθέτεις πιθανόν τα προσόντα που απαιτούνται ούτε για να το πλησιάσεις καν (σε καθεστώς αξιοκρατίας) - αυτό εξάλλου είναι το ταλέντο για το οποίο μιλάμε : Να ελίσσεσαι γρήγορα και προς την κατάλληλη κατεύθυνση, με την κατάλληλη κάλυψη κάθε φορά (όλα αυτά σε επίπεδο κοινωνικών συναναστροφών). Εκείνο που μου προκαλεί αβίαστα εμένα μεγάλη εντύπωση είναι : Tώρα υποψιάστηκες εσύ ότι η κοινωνική επιτυχία/ανέλιξη οφείλεται, σε ΠΕΛΩΡΙΟ βαθμό, σε αυτό το χάρισμα ή σε αυτήν την επίδοση γενικότερα;;! Δηλαδή μέχρι τώρα πίστευες πραγματικά ότι όσοι έχουν αναγνωρισθεί και προωθηθεί και διαπρέψει κοινωνικά/επαγγελματικά/οικονομικά το άξιζαν από άποψη προσωπικής και σχετικής με το εκάστοτε αντικείμενο δουλειάς και ικανότητας; Δηλαδή, μα τις χίλιες μπανανιές, τί να πω; Πρώτη φορά υπέπεσε στην αντίληψή σου αυτό το φαινόμενο; A! Nα σου πω και το καλύτερο : Αυτοί που κάνουνε καλές δημόσιες σχέσεις, με αληθινό ταλέντο σ' αυτές, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να υποκριθούν ότι έχουνε τις δυνατότητες και τις ικανότητες για το στόχο τους. Απλά δίνουν αυτό που καταλαβαίνουν ότι τους ζητείται (διαφόρων ειδών χάρες/προσκολλήσεις-κολακείες/συμπάθειες/υποστήριξη) και παίρνουν αυτό που ζητούν ως αντάλλαγμα (θέση/πρόσληψη/υποστήριξη/διαφήμιση/συνεργασία). Ω, ναι(!), είναι κατά βάση τόσο απλό. Το ταλέντο είναι εκείνο που σου λέει πότε, πού και πώς, ώστε να ξεχωρίσεις από το πλήθος που το προσπαθεί από την ίδια οδό ή που θα ήθελε να το προσπαθήσει από την ίδια οδό αλλά δεν ξέρει πώς να δημιουργήσει τις ευκαιρίες για να κατορθώσει να μπει στον χορό.
Nanina Zola μην το παίρνεις προσωπικά αλλά όλα τα παραπάνω που ανέλυσες δεν μπορούν να έχουν παραγωγικότητα αν δεν υπάρχει λειτουργικότητα. Και αυτό το ορίζει το συμφέρον, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτή είναι η εμπειρία μου και ήθελα να την καταγράψω. Και όσο πιο απαιτητικός (στο παράδειγμα ερώτησης) είναι ένας χώρος εργασίας (σε προσωπική ευθύνη) τόσο πιο δύσκολο θα μπορεί να κρυφτεί κανείς μακροπρόθεσμα.
Αγαπητή Santinity, no worries. Δεν παίρνω ποτέ τίποτα προσωπικά όταν συζητάω, εκτός κι αν συζητάω τα προσωπικά μου ή τα οικογενειακά μου.Αν το πρώτο ζητούμενο ήταν η λειτουργικότητα και η μέγιστη απόδοση προφανώς δεν θα χωρούσαν τέτοιες μέθοδοι διότι δεν θα απέδιδαν οι ίδιες οι μέθοδοι, παρά μόνο περιθωριακά ίσως. Ακριβώς όπως το λες. Έλα όμως που ευδοκιμούν πλείστα όσα πεδία (εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά), στα οποία οι προτεραιότητες είναι ολοφάνερα διαφορετικές, παρά την κυρίαρχη αφήγηση (περί αξίας, δεξιοτήτων και εργατοωρών). Και όπου το κόστος της προσωπικής ευθύνης για ένα σφάλμα ή μία χαμηλού επιπέδου επίδοση/απόδοση είναι ασήμαντο έως και ανύπαρκτο. Και που η μετριότητα βασιλεύει ακριβώς γιατί αλληλοτροφοδοτεί - καθόλου εν αγνοία της - τον φαύλο αυτόν κύκλο. Παράδοξο και παράλογο θα μου πεις; Εντελώς, θα σου απαντήσω. Όμως ένα σύστημα δεν λειτουργεί απαραίτητα ορθολογικά. Το κάθε σύστημα έχει τη δική του λογική..., στην οποία καλώς ή κακώς υπόκεινται όσοι το διαβούν. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται όλοι να την υιοθετήσουν κιόλας - κάτι είναι κι αυτό. Αλλά ότι θα την υποστούν, αν θέλουν να παραμείνουν μέσα σ' αυτό, ναι.
Υπάρχει και μια ωραία ιστορία του Αισώπου, για μία πανέμορφη κούκλα, την οποία κλέβει με χαρά κάποια αλεπού, πιστεύοντας ότι μέσα της θα κρύβεται κάποιος μεγάλος θησαυρός. Όταν η κούκλα της πέφτει και σπάει, ανακαλύπτει ότι είναι άδεια και αναφωνεί "ω, οία κεφαλή, και εγκέφαλον ούκ έχει" (δε νομίζω πως χρειάζεται μετάφραση). Ας αναλογιστούμε τους πολυποίκιλλους συμβολισμούς.Φυσικά και χρειάζεται τέχνη και ικανότητα για τη δημιουργία της (άδειας) κούκλας, όμως αυτή η τέχνη, και αυτή η ικανότητα, θα είχαν καλύτερη εφαρμογή στο να γεμίσουν την κούκλα με κάτι. Ειδικά αν η κούκλα τείθεται προς πώληση σε ζαχαροπλαστείο δίπλα σε άλλες κούκλες, γεμιστές με σοκολατάκια.
#1 Το πόσες ώρες κοιμάται ο καθένας, είναι λίγο σχετικό. Το θέμα είναι αν μετά από 12ωρο ύπνο ξυπνάμε ξεκούραστοι ή όχι. Δεν μετράει μόνο η ποσότητα, αλλά (κυρίως) η ποιότητα. Αν όχι, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε ιατρείο ύπνου όπου απασχολούνται γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.
7Θα ήθελα να σημειώσω και κάτι που θεωρώ σημαντικό αλλά δεν αναφέρθηκε στο θέμα κακής επιλογής ψυχολόγου.Δεν είναι μόνο τα λεφτά. Τα άτομα που θα αποφασίσουν να πάνε σε ψυχολόγο είναι ευάλωτα, γι' αυτό και πάνε. Εκείνη την περίοδο δεν έχουν και τόσο καθαρό μυαλό για να κάνουν και τόσο προσεκτικές επιλογές όπως πολύ αναλυτικά και μεθοδικά αναφέρεις Λένα. Αν πονάει το δόντι δεν είμαστε και τόσο επιλεκτικοί στον οδοντίατρο που θα επιλέξουμε τη δεδομένη στιγμή. Στην πάροδο των μηνών έχεις ξετυλίξει την ψυχή σου, έχεις ξύσει πληγές, έχεις σηκώσει χαλάκια, έχεις πονέσει, έχεις ανοίξει σκοτεινά πηγάδια κι έχεις μπει σε σκοτεινά τούνελ. Αν σου βγει άκυρος ο ψυχολόγος, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ακυρώσεις όλο αυτόν τον πόνο που τελικά μάταια βίωσες και να πρέπει να κάνεις πάλι τη διαδρομή με κάποιον καινούριο, από το μηδέν. Και μην ακούσω ότι κάτι θα έχουμε πάρει στην πορεία, γιατί και ο καινούριος θα πρέπει να μπει και πάλι στο κλίμα, οπότε κάποια δύσκολα πράγματα θα πρέπει να αναφερθούν πάλι.
Αυτό που περιγράφεις δεν είναι θέμα, πιο πολύ με φοβίες μοιάζουν. Θα σ' ενημερώσω μόνο για το τελευταίο κομμάτι. Εάν δε σου ταιριάζει ο ψυχολόγος και πας σε καινούριο εάν θελήσεις μπορείς να του πεις να ενημερώσει τον καινούριο για το ιστορικό σου. Υπάρχει θεραπευτικό πλάνο για τον καθε θεραπευόμενο, η αναλυση περιστατικού και η διάγνωση. Δε χρειάζεται ν' ανησυχεί κανείς ότι θα επαναλάβει τις ιστοριούλες για τον Μάκη, Τάκη κ.τ.λ. Δε βρίσκονται εκεί τα συμπτώματα.