Στο σημερινό «Α μπα»: το πώς και το γιατί

Στο σημερινό «Α μπα»: το πώς και το γιατί Facebook Twitter
27


__________________
1.


Είχα με έναν φίλο μου μια πολιτική κουβέντα. Δεν θα παίρναμε κάποια απόφαση ή θα κάναμε κάποια ενέργεια. Απλή ανταλλαγή απόψεων φιλολογικού τύπου. Και τσακωθήκαμε. Χοντρά. Με φωνές και κοπάνημα πόρτας. Την επόμενη μέρα έκανα κίνηση να τα βρούμε και τον προσέγγισα λέγοντας ότι ξανασκέφτηκα κάποιες από τις απόψεις του, αναγνωρίζω τη δική του πλευρά με συγκεκριμένα παραδείγματα στο πού έχει δίκιο (δεν είπα ούτε ένα «ναι μεν, αλλά», ορκίζομαι!) και ότι οι συζητήσεις μας είναι απολαυστικές παρά ή και λόγω των διαφωνιών μας. Άρχισε να με ειρωνεύεται λέγοντας ότι αυτή μου η προσέγγιση δείχνει χειριστική συμπεριφορά και ύπουλη καθοδήγηση. Ε, εγώ τον είπα καχύποπτο, αγνώμονα και γελοίο και ξανατσακωθήκαμε. Και ερωτώ: με ποιόν τρόπο μπορείς να δείξεις ότι παραδέχεσαι τα δίκια του άλλου μετά από καβγά χωρίς να νομίζει ότι τον κοροϊδεύεις; Κατά τα άλλα είμαστε και οι δύο φιλήσυχοι άνθρωποι.- Α μα πια!

Έχω καταλάβει ότι οι τσακωμοί σπάνια γίνονται για το θέμα που συζητιέται. Λέμε άλλα λόγια για να (μην) αγαπιόμαστε. Άλλο μας ενοχλεί, και άλλη αφορμή βρίσκουμε για να επιτεθούμε. Κάτι που μας είπε κάποτε κάποιος και δεν απαντήσαμε την ώρα που έπρεπε, το θυμόμαστε σε μια μικρή διαφωνία, και αρχίζουμε και επιμένουμε για πράγματα που δεν πιστεύουμε καν 100%.
Όλα αυτά, τον καλό καιρό. Τώρα τελευταία που έχουν ανάψει ιδιαίτερα τα αίματα και όλοι ανακαλύψαμε ότι οι φίλοι μας έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις για ζητήματα που θεωρούσαμε δεδομένα, πέφτουμε όλοι συνεχώς από τα σύννεφα. Θα έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο πεσίματος, αλλά έλα που πάντα υπάρχει. Τότε, η συζήτηση είναι ακόμη πιο δύσκολη, γιατί ο καθένας ξεκινάει από εντελώς διαφορετική βάση, και η συνεννόηση είναι αδύνατη. Το πράγμα περιπλέκεται επιπλέον με τις διάφορες αποχρώσεις της εξωλεκτικής επικοινωνίας. Μπορεί να λέμε κάτι, αλλά η φωνή μας και ο τόνος να λένε κάτι άλλο, και αυτά τα μηνύματα είναι πιο σημαντικά από τα λόγια.


Αυτό που νομίζω όμως ότι είναι στη βάση όλων των τσακωμών, η Μητέρα της Διαφωνίας ας πούμε, είναι οι αλληλοπαρεξηγήσεις. Όλοι νομίζουν ότι είναι πολύ έξυπνοι, και καταλαβαίνουν ακριβώς όχι μόνο τι έχει πει ο άλλος, αλλά και τι εννοεί, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πρόταση. Παράλληλα όλοι θεωρούν αυτονόητο ότι έγιναν πλήρως κατανοητοί, επειδή τα λένε τρομερά ξεκάθαρα. Όμως, αν δεν είμαστε τρομεροί και σπάνιοι ρήτορες, πολύ σπάνια λέμε πραγματικά αυτό που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, και ακόμη χειρότερα, δεν έχουμε εικόνα του πώς ακούστηκε αυτό που είπαμε. Ταυτόχρονα, ερμηνεύουμε τα λόγια των άλλων σύμφωνα με τα δικά μας κολλήματα, και δεν δίνουμε χρόνο να σιγουρευτούμε ότι καταλάβαμε αυτό που ήθελε να πει ο άλλος, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.


Όλα αυτά κάνουν τις συζητήσεις πάρα πολύ δύσκολες, ακόμα και αυτές που έχουν ως πρόθεση τη συμφιλίωση. Κάνε άλλη μια προσπάθεια, γιατί νομίζω ότι το διασκεδάζετε και λίγο εσείς οι δύο.

__________________
2.

Αγαπητή Αμπα,
Είμαι 30 χρονών και είχα σχέση εδώ και 1,5 χρόνο με ένα παιδί που συνεννοούμασταν και περνάγαμε καλά και γενικώς αγάπες και λουλούδια. Μετά του παρουσιάστηκε μια δουλειά στο εξωτερικό και την πήρε γιατί όντως ήταν μεγάλη ευκαιρία για αυτόν. Κατανοώντας πλήρως τους λόγους γιατί δέχτηκε και προσπαθώντας να αντιμετωπίσω τα δικά μου εγωιστικά συναισθήματα (που σκατά πας γαμώτο) περάσαμε το τελευταίο διάστημα και τώρα πια έχει φύγει. Μου ζήτησε να πάω μαζί. Και για να μην σου κρύβομαι φοβάμαι. Γιατί από τη μια θέλω από την άλλη ξέρω ότι αν το κάνω μόνο για αυτόν υπάρχει περίπτωση να μας γυρίσει μπούμερανγκ γιατί η ζωή δεν είναι μόνο αγάπες και δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να χρεώσω την απόφαση μου σε αυτόν. Και αυτά τα κάνουμε οι άνθρωποι ανά στιγμές. Ψάχνω τις επιλογές μου μέσω ιντερνέτ για δουλειά έτσι ώστε το να φύγω να αποτελεί ένα βήμα εξέλιξης και για μένα. Αλλά φοβάμαι μήπως δεν τα καταφέρω. Πιστεύεις πρέπει να περιμένω να δω πως θα πάει; Θεωρείς λογικό να περιμένω ένα επίπεδο δέσμευσης από τον ίδιο για να πάρω την απόφαση, να με στηρίξει για να γίνει πιο εύκολο για μένα ή τον αδικώ και θα έπρεπε να πάω εκεί που μου λέει η καρδιά μου γιατί μια ζωή την έχουμε; Και τέλος θεωρείς ότι θα υπάρξει μια στιγμή που θα νιώσω τη σωστή απόφαση ή να συνεχίσω να κάνω λογικές λίστες με pros και cons;- Κ.

Και τι σε εμποδίζει να πας χωρίς να χρεώσεις την απόφαση σε αυτόν; Πας για σένα, έτσι κι αλλιώς. Πας επειδή είναι αυτός εκεί, αλλά δεν πας για αυτόν, πας επειδή θέλεις να είσαι εκεί, μαζί του. Αυτό το κάνεις για σένα. Θα πας επειδή πιστεύεις, αν το πιστεύεις, ότι σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι καλύτερα να κάνεις αυτό. Αν στο μέλλον δεν είναι καλά εκεί, δεν θα σημαίνει ότι τώρα παίρνεις λάθος απόφαση. Κάθε απόφαση παίρνεται με τα δεδομένα του παρόντος, οπότε το κατά πόσο είναι σωστή και λάθος έχει να κάνει με τα δεδομένα που έχεις τώρα, όχι με αυτά που θα σου αποκαλυφθούν στο μέλλον.


Φυσικό είναι να φοβάσαι, αλλά ο ίδιος φόβος δεν είναι, είτε μείνεις, είτε φύγεις; Αν θέλεις, μπορείς πάντα να αναρωτιέσαι τι θα ήταν το καλύτερο, ό,τι και να κάνεις. Η ζωή δεν έχει undo, και δεν έχει πραγματικά διλήμματα, γιατί ποτέ δε θα έχεις την ευκαιρία να γυρίσεις πίσω, να διαλέξεις τον άλλο δρόμο, και να μάθεις τι θα γινόταν. Θεωρώ λογικό να περιμένεις ένα επίπεδο δέσμευσης, ναι, αλλά μην ξεχνάς ότι την ίδια υποχρέωση έχεις κι εσύ, δηλαδή να μην τα παρατήσεις αν ανακαλύψεις ότι δεν ήταν όπως τα φανταζόσουν.


Πάντως βρε παιδί μου, δεν χρειάζεται να είναι ή όλα ή τίποτα. Μην γινόμαστε όλοι Σκάρλετ Ο' Χάρα με την παραμικρή ευκαιρία. Πήγαινε μερικά ταξίδια αναγνωριστικά, να δεις πώς είναι εκεί και πώς τα πάτε, κάνε κινήσεις για δουλειά να δεις πώς θα πάει, οργάνωσε την κατάσταση στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορείς πάντα να γυρίσεις, και τίποτα δεν είναι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, έτσι κι αλλιώς. Δεν χρειάζεται μελόδραμα για κάτι που λύνεται με ένα αεροπορικό εισιτήριο.

__________________
3.


Ο σύντροφός μου είναι πολυ πολυ καλός μαζί μου! Είμαστε συνομήλικοι και είμαστε μαζί στη ζωή τα τελευταία 2 χρόνια. Μου φτιάχνει πρωινό, μου ετοιμάζει το κολατσιο μου για τη δουλειά, ψωνίζει, βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, ταυτόχρονα κάνει 2 δουλειές, με αγκαλιάζει και με κοιτάει με τρυφερότητα, αν πω ότι μου αρέσει κατι σε μια βιτρίνα παει την αλλη μέρα και μου το κανει δώρο, δε μου λέει όχι ποτέ, τα βράδια που διαβάζω τα βιβλία μου μέχρι αργά έρχεται κατω απ το χέρι μου για να τον χαιδεύω και κοιμάται. Συζούμε και προγραμματίζουμε το επόμενο λέβελ! Η ερώτηση: δεν είναι πολύ γλυκος;;;- γλυκια ζωή

__________________
4.

Γιατί λένε όλοι όταν πιέζονται ότι θα τα βροντήξουν να πάνε στην Καραϊβική να πίνουν κοκτέιλ με ρούμι ενώ θα χορεύουν με ωραίους/ες ντόπιους/ες; Καλά δεν το λένε όλοι, αλλά το λένε κάμποσοι. Άμα ήταν εφαρμόσιμο να τα βροντήξεις και να ζήσεις τη ζωή που θεωρείς ότι θα ζήσεις στην Καραϊβική γιατί δεν το κάνεις και κάθεσαι εδώ στη μιζέρια όπως λες; Τελευταίο κρούσμα η κολλητή μου που λέει ότι θα πάει στην Καραϊβική και θα χορεύει ρούμπα. Ιδέα μου είναι ή αν όντως ήταν μια συγκεκριμένη (οποιαδήποτε) χώρα ο παράδεισος θα φεύγανε όλοι να πάνε εκεί; Καλά το λες μια φορά αλλά όχι κάθε τρεις και λίγο. Γιατί;

Εδώ η φίλη του δευτέρου ορόφου δεν πάει στο εξωτερικό που της το ζήτησε το αγόρι που αγαπάει, που βρήκε και καλή δουλειά. Θα πάει κάποιος μόνος του, έστω και στον Παράδεισο;


__________________
5.


Α μπα έχω πρόβλημα. Θα ακουστεί κάπως αλλά πλέον μου δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μου με άλλους ανθρώπους. Δεν ξέρω τι μου "φταίει" αλλά τώρα τελευταία νιώθω ότι έχω ξυπνήσει σε κάποια θέματα. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω ρατσιστικές απόψεις, αλλά πλέον οποτεδήποτε γίνεται συζήτηση που στρέφεται γύρω από θέμα αλλοδαπών/αλλόθρησκων/γκέι/γυναικών και γενικά οποιασδήποτε ομάδας που θίγονται τα συμφέροντά τους νιώθω μια αηδία και μία ντροπή για τις απόψεις που ακούγονται και πασχίζω να τις "διορθώσω". Και δε μιλάω μόνο για τις κλασικές ηλίθιες απόψεις τύπου "οι γκέι το κάνουν από επιλογή", μιλάω και για πιο (επιφανειακά τουλάχιστον) ανώδυνα θέματα, πχ. πω πω, δεν θα έμενα στη Σουηδία με τίποτα, τι κρύοι άνθρωποι. Έχει αρχίσει να με ενοχλεί απίστευτα αυτή η αφοριστική στάση που αναγνωρίζω πολλές φορές στο περιβάλλον μου, και έχω φτάσει σε σημείο να διυλίζω τον κώνωπα που λέμε και να βρίσκω κάτι σε όλους. Το νέο μου κόλλημα είναι πως έχω βαρεθεί να βλέπω το μακρύ και το κοντό του καθενός στο facebook ενώ κόσμος πεινάει και πεθαίνει. Καταλαβαίνω ότι γίνομαι παράλογη, γιατί όταν οι άλλοι ασχολούνταν με την πείνα και τη δίψα, εγώ τι έκανα; Έγραφα το μακρύ μου και το κοντό μου στο facebook. Μήπως ήρθε η στιγμή να προσφέρω στο σύνολο; Όχι μόνο (πιστεύω ότι) θα βγω από αυτό τον κύκλο αυτομομφής για την απουσία ενέργειάς μου προς όφελος και κάποιου άλλου, αλλά πραγματικά νομίζω πως πρέπει και πως ήρθε η ώρα. Αυτά θα περιμένουν μέχρι το μεταπτυχιακό μου όμως γιατί εδώ που βρίσκομαι από όσο έχω ψάξει δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να προσφέρω. Η ερώτηση για το τέλος: Ο κόσμος είναι σάπιος - μαθαίνουμε να τον αποδεχόμαστε και κάνουμε ότι μπορούμε για να τον βελτιώσουμε ή διατηρούμε μία παθητική στάση αποδεχόμενοι πως όλα είναι μάταια; Αν βρίσκεις την απάντηση κάπου στη μέση θα χαρώ να ακούσω την άποψή σου και των αναγνωστών.

ΥΓ. Καθαρά ανθρωποκεντρική απάντηση, το ξέρω πως το Σύμπαν αδιαφορεί.

Ήμουν στο παρατσάκ να προσπεράσω αυτή την ερώτηση, αλλά την βάζω ως παράδειγμα για όσους με ρωτούν κατά καιρούς «μα γιατί δεν απάντησες στην ερώτηση μου, ενώ απαντάς σε πολύ χειρότερες».


Μπορείς να αποδεχτείς τον κόσμο, μπορείς να κάνεις ό,τι είναι μέσα στις δυνατότητες σου για να τον βελτιώσεις, μπορείς και να διατηρήσεις μια παθητική στάση αποδεχόμενος ότι όλα είναι μάταια. Μπορείς να κάνεις έναν συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα με το ποιο θέμα σε ενοχλεί περισσότερο. Επίσης μπορείς να κάνεις μια το ένα και μια το άλλο, ανάλογα με την κάθε φάση της ζωής. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί ή ό,τι θέλει, σύμφωνα με τις δυνάμεις, τα περιθώρια, την ψυχολογία και τη νοημοσύνη του. Ρωτάς κάτι που δεν είναι ερώτηση, ή μάλλον, δεν ρωτάς τίποτα. Μας κάνεις μια γενική περιγραφή του τι σκέφτεσαι αυτή την εποχή. Αυτό δεν είναι πάσα για να πω κάτι. Να πω την άποψη μου για ποιο πράγμα; Για το τι κάνω εγώ; Για το τι κάνεις εσύ; Που δεν ξέρω ποια είσαι, και δε μας λες πού βρίσκεσαι, και τι σπουδάζεις; Για το τι κάνει ο κόσμος; Ή για το τι θα έπρεπε να κάνει ο κόσμος; Τι θα έπρεπε να κάνει για ποιο θέμα από όλα; Ποιος είναι ο κόσμος;


Σας υπενθυμίζω ότι το «Α μπα» δεν είναι φόρουμ. Δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε διάλογο, και δεν υπάρχει τρόπος να κάνω διευκρινιστικές ερωτήσεις. Επίσης, δεν γίνεται να απαντάω σε διάφορες πιθανές ερωτήσεις που προκύπτουν από κάτι σαν αυτό που διαβάσατε μόλις, ελπίζοντας να πετύχω την ερώτηση που υπάρχει (αν υπάρχει).


Εκτός και αν αρκεί η πασπαρτού απάντηση «εγώ πιστεύω ότι όλα είναι θέμα παιδείας».

__________________
6.


Ο κολλητος μου. Η μαλλον οχι. Ο καλυτερος μου φιλος. Η τελος παντων ο ας τον πουμε Ginseng, εφυγε και πηγε σε αλλη ηπειρο να κανει μια νεα αρχη. Τελικα κατι πηγε στραβα και 15 Ιουνιου επιστρεφει. Μονιμα. Και εγω δεν ξερω πως να το αντιμετωπισω. Συνηθισα στην ιδεα να ειναι εκει και να συνεχιζονται παραλληλα οι ζωες μας ενω μιλαμε καθε μερα για καθε βλακεια και μη. Τι πρεπει να κανω; Τι κανουν σε τετοιες περιπτωσεις; Κρατας την ιδια επαφη, κολλας πανω στον αλλον; Και αν φτασει σε σημειο να μην παιρνει αερα; Εχω μια ταση να γινομαι βδελλα ειναι η αληθεια... Εσυ τι λες;;
Σε παρακαλω, απαντησε μου πριν προλαβει να πατησει το ποδι του στην Ελλαδα!- Μυρτω

Λέω ότι αυτό που πρέπει να κατανοήσεις και να αναλύσεις είναι το γιατί έχεις την τάση να γίνεσαι βδέλλα στους άλλους. Αυτό είναι το σημαντικό. Τίποτα δεν είναι επείγον.


Αν δεν φοβόσουν αυτό, η ερώτηση δεν θα υπήρχε. Δεν υπάρχει καν πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Ήρθε στην Ελλάδα, και θα γίνει ό,τι είναι να γίνει. Θα φανεί και από τις δύο πλευρές πόσο υπάρχει θέληση για επαφές και συναντήσεις, δεν χρειάζεται να σχεδιαστεί τίποτα. Οι κολλητοί, οι καλύτεροι φίλοι, είναι αυτοί που δεν έχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Οι καλύτεροι φίλοι βρίσκονται χωρίς πολλά πολλά, και χωρίς αναλύσεις και άγχη. Παίρνουν τηλέφωνο, και βρίσκονται.

__________________
7.


Α μπα..
Τι γνωμη εχεις για το πεπρωμενο?? Σαφως δεν πιστευω οτι υπαρχει καποια ανωτερη δυναμη που καθοριζει τις ζωες μας. Εμεις παιρνουμε τις αποφασεις, αλλα δεν αρκει μονο αυτο...ειναι και οι αποφασεις των αλλων που μας επιρεαζουν, ειναι χιλιοι δυο παραγοντες που μπορουν να τα ανατρεψουν ολα...
Αλλα ειναι δυνατον να γνωριζεσαι και να δενεσαι με ανθρωπους απλα επειδη ετυχε? Ξερω..αν δεν ηταν αυτοι θα ηταν καποιοι αλλοι..... αλλα ισως με λιγοτερη σημασια.. ισως να ησουν λιγοτερο ευτυχισμενος...
Αυτη η ιδεα με τρελαινει.
Ειναι σαν καποια ατομα να ειναι γραφτο να ερθουν στην ζωη σου ..εκεινη την στιγμη με εκεινον τον τροπο και να γινουν κομματι σου.....
Destiny or not?

Τελικά πιστεύεις ή δεν πιστεύεις; Νομίζω ότι πιστεύεις, ενώ δεν σου φαίνεται λογικό, μόνο επειδή δεν αντέχεις την ιδέα «που σε τρελαίνει». Τότε προτείνω να προσπαθήσεις να εξορκίσεις την ιδέα «που σε τρελαίνει», γιατί πραγματικά δεν χρειάζεται να σε τρελαίνει.


Μεταξύ των όσων τυχαίνουν, παίρνεις αποφάσεις. Αυτά που σου τυχαίνουν, είναι ζήτημα του χάους, αλλά οι επιλογές, καθόλου, είναι όλες δικές σου. Αυτοί που είναι δίπλα σου δεν «έτυχε» να είναι δίπλα σου, έτυχε να βρεθούν στο δρόμο σου, αλλά η δημιουργία σχέσης έγινε με πολλή δουλειά, δική σου και των άλλων. Πολλοί τυχαίνει να περνούν από τη ζωή σου, αλλά δε δένεσαι με όλους αυτούς, παρά με ένα πολύ μικρό ποσοστό, και αυτοί που εξαφανίζονται τελικά, ούτε που σου περνούν από το μυαλό, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.


Το πόσο ευτυχισμένος άνθρωπος είσαι δεν εξαρτάται από αυτούς που γνωρίζεις αλλά από την ικανότητα που έχεις να κάνεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο. Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να ευτυχήσεις αν δεν θέλεις, και γι' αυτό υπάρχουν τόσοι μίζεροι που δεν τους λείπει τίποτα, ή αντίστοιχα, πολλοί ευτυχισμένοι παρά τις αναποδιές της ζωής. Η ικανότητα αυτή επίσης δεν είναι αποκλειστικά θέμα τύχης, είναι κυρίως θέμα ολοκληρωμένου χαρακτήρα, και προσωπικής φιλοσοφίας και προσπάθειας.


Αυτό που σε τρελαίνει περισσότερο είναι ότι είσαι ένα μικρό και ασήμαντο μέρος αυτού του κόσμου, που τυχαία βρέθηκε στη ζωή, που ελέγχει ένα μικρό κλάσμα όσων το περιβάλλουν, και θα εξαφανιστεί όπως εμφανίστηκε, όπως θα εξαφανιστούν και όλοι όσοι αγάπησε και δε θα μείνει ούτε η ανάμνηση, οπότε προσπαθείς να πιαστείς από δεκανίκια όπως το πεπρωμένο. Γι' αυτό το ζήτημα δεν μπορώ να σου πω τίποτα, είναι η προσωπική σου μάχη, και πρέπει να την αντιμετωπίσεις όπως μπορείς καλύτερα, εκτός από το εξής: όλες αυτές οι στενές σχέσεις που περιγράφεις, που έρχονται σαν από μαγεία και σου αλλάζουν τη ζωή, αυτή είναι η αξία του να ζεις. Το γιατί δεν χρειάζεται να το λύσεις.

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
#3# Έχω φίλους από την Καραιβική και κανένας δε θέλει να γυρίσει πίσω πάντως. Εκεί δεν επιβιώνεις αν δεν οπλοφορείς. Γαλάζιες θάλασσες και φοίνικες βρίσκεις κι εδώ, αλλά δεν ακούω κανέναν να λέει "Θα τα παρατήσω όλα και θα πάω στην Ελαφόνησο να ψαρεύω κοτσομούρες" γιατί θα του απαντήσουν όλοι πήγαινε και μετά θα πρέπει ή να το κάνει στ'αλήθεια ή να παραδεχτεί ότι η ζωή του δεν είναι και τόσο χάλια τελικά...
1. Ο φίλος σου θεώρησε τη δική σου προσέγγιση σημάδι αδυναμίας ή υποχώρησης, ένιωσε παντοδύναμος και βρήκε την ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω για την προηγούμενη διαφωνία σας. Ειδικά το γεγονός ότι έδειξες τέτοια ανωτερότητα, τη στιγμή που εκείνος προφανώς ακόμα έβραζε από το θυμό του, τον αποτελείωσε. Απλά.
#4.[...O υφαλοκαρχαρίας της Καραϊβικής (Carcharhinus perezii - Καρχαρίνος του Πέρεζ) απαντάται στα τροπικά νερά του δυτικού Ατλαντικού, από τη Φλόριντα μέχρι τη Βραζιλία και είναι ο πιο κοινός υφαλοκαρχαρίας στην Καραϊβική ... Διακριτικά χαρακτηριστικά είναι τα σκουρόχρωμα πτέρυγια χωρίς εξέχοντα σημάδια, μια μικρή πίσω άκρη στο δέυτερο ραχιαίο πτερύγιο, μαζί με το σχήμα και τον αριθμό των δοντιών ... Με μήκος που φτάνει τα 3 μέτρα, o υφαλοκαρχαρίας της Καραϊβικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους κορυφαίους κυνηγούς στο οικοσύστημα των υφάλων...]
#2 Θα διαφωνήσω στο επιχείρημα ότι η ζωή δεν έχει πραγματικά διλήμματα. Σαφώς και μετά την απόφαση προς μία κατεύθυνση, κανείς δε θα μάθει τι θα γινόταν αν επέλεγε διαφορετικά.Ωστόσο, πριν την όποια εκλογή, οποιοδήποτε ζήτημα σου αφήνει ανοιχτές περισσότερες των μία επιλογών λέγεται ωραιότατο δίλημμα ή και "τρίλημμα" και πάει λέγοντας...
Ακριβώς. Νομίζω ότι Α μπα έχει γίνει λίγο καραμέλα αυτο με το δεν υπάρχουν πραγματικά διλήμματα. Σε πολλες ερωτησείς ταιριάζει (π.χ. δεν υπάρχει δίλημμα αν δε σε θέλει ο άλλος) αλλά εδώ δεν καταλαβαίνω που κολλάει. Δηλ το αν ειναι κατι διλημμα ή οχι έγκειται στο γεγονός ότι δε μπορεις να δεις πως θα εξελισσόταν η άλλη επιλογη;
"Αυτά θα περιμένουν μέχρι το μεταπτυχιακό μου όμως γιατί εδώ που βρίσκομαι από όσο έχω ψάξει δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να προσφέρω."Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ήθελες να προσφέρεις δεν θα το έγραφες αυτό. Μπορείς να δώσεις ρούχα στον ερυθρό σταυρό ή εσύ η ίδια σε φτωχές οικογένειες, μπορείς να δώσεις χρήματα ή τρόφιμα στο κοινωνικό παντωπολείο, μπορείς να πας να κρατάς τα πρωινά το παιδί μιας άνεργης γυναίκας που δεν έχει από αλλού βοήθεια ώστε να πάει για δουλειά. Υπάρχουν χίλια δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις. Τι ακριβώς θα κάνεις όταν τελειώσεις το μεταπτυχιακό; Θα πας για Ιεραποστολή στην Αφρική; Για πόσο; Πόσους νομίζεις θα βοηθήσεις και για πόσο καιρό; Το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχιας πάντως δε θα το λύσεις.Ξεκινά από τους δίπλα σου, πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις!
#4 Πραγματικά έχω βαρεθεί να το ακούω. Συνήθως το λένε άτομα που δουλεύουν πραγματικά πολύ με μικρό μισθό. Πολλοί λένε να είχαν πολλά λεφτά και το μόνο που θα έκαναν θα ήταν μπάνιο και άραγμα με κοκτέιλ στη Καραϊβική. Πραγματικά όμως θεωρώ ότι λίγοι άνθρωποι θα το έκαναν αυτό. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ ακόμα και πολλά πολλά λεφτά να είχα δεν νομίζω ότι θα καθόμουν. Θα ήθελα να ταξιδεύω, να περπάταω, να ανακαλύπτω, να κουράζομαι, να μαθαίνω να να να....Αλλωστε ακόμα και εκατομμυριούχοι έχουν μιλήσει για αυτό http://jesslively.com/mimiikonn/
#3. Αχ βρε 'Α μπα", γέλαγα δυνατά μέσα απ' την καρδιά μου για ένα ολόκληρο λεπτό (είναι πολύς χρόνος, μη νομίζεις) για το ρικοκο σαν απάντηση. Ήταν τόσο ευχάριστα αναπάντεχο αυτό που μου συνέβη εκεί στα ξαφνικά, που νιώθω την ανάγκη να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. #7. Είναι πάντως και κάτι άνθρωποι, που πέρα από την προσωπική τους ολοκλήρωση και προσπάθεια και φιλοσοφική αναζήτηση, το έχουν στην φύση τους βρε παιδάκι μου να είναι πιο ανοιχτή στην ευτυχία. Ο παππούς μου τους έλεγε γελαδερούς ανθρώπους .. χαχα
#5, εγώ δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό να γράφω το μακρύ μου και το κοντό μου στο facebook. Δηλαδή πρέπει όλη μέρα να βοηθάω πρόσφυγες; Δεν μπορώ να παίζω κι ένα candy crash; να ποστάρω μια σέλφι;;;όσοι σώζουν και αλλάζουν τον κόσμο είναι μονοδιάστατοι;
Πολύ σωστά. Όχι μόνο δεν είναι μονοδιάστατοι, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να την "πουν" σε όλους τους υπόλοιπους επειδή δεν κάνουν ό,τι και αυτοί. Υπάρχει χώρος για όλους!
Κι εμένα με εκνευρίζουν κάτι φίλοι μου που ποστάρουν 100 updates την ημέρα αλλά τους έχω κάνει unfollow. Πιθανόν να τους εκνευρίζω κι εγώ που ποστάρω φεστιβάλ, skyrim και ό,τι άλλη κοτσάνα μου κατέβει. Άσε που και τα 100 updates να ήταν για τα σημαντικά πράγματα (πόλεμος, πρόσφυγες, Συρία, Ιράκ, σεισμοί, πείνα, επιδημία, απόφαση του Κονγκρέσου, εκλογές 2016, εκλογές Σεπτεμβρίου, κοκ) κάποια στιγμή μπουχτίζεις. Θες και τη χαλαρότητα σου. Ένα μέτρο βρε αδερφέ. Συν το ότι το είναι facebook, twitter & instagram. Δεν είναι guardian, economist & doctors without borders free press.
#4 Να από κάτι τέτοια συνειδητοποιώ ότι παραείμαι προσγειωμένη και παρακρατάω μικρό καλάθι, μέχρι και στις εντελώς φαντασιακές καταστάσεις...Ακόμη και όταν πετάω φράσεις που ξεκινούν με το "Βρε θα τα παρατήσω όλα και..." η συνέχεια είναι "... θα γίνω ξυλοκόπος στον Καναδά" ή"...θα ψαρεύω στην Αλάσκα".Και σιχαίνομαι και το κρύο!
#2 Αν πάει σε μια ξένη χώρα ακολουθώντας έναν άντρα με τον οποίο δεν τη δένει κανένα "συμβόλαιο" (γάμος) και χωρίς η κοπέλα να έχει δουλειά εκεί, η κοπέλα ουσιαστικά θα είναι σαν baby sitter του. Θα καθαρίζει, θα πλένει κτλ, ενδεχομένως να κάνει κάποια δουλειά του ποδαριού κατώτερη των προσόντων της, ο άντρας ομως θα φέρνει τα λεφτά στο σπίτι και θα έχει εξασφαλισμένη συντροφια για τις ελεύθερες ώρες του. Και αν εκείνος βρει κάποια άλλη γυναίκα εκεί, η κοπέλα θα γυρίσει έτσι απλα πίσω στο σπίτι της? Επίσης, δεν είναι 22 χρόνων ώστε να έχει το χρονικό περιθώριο να πειραματιστεί με δουλειές, 30 χρόνων είναι, δεν γίνεται να περιμένει από τον σύντροφο της να την φροντίζει. Λένα σε διαβάζω ανελλιπώς πολύ καιρό και θαυμαζω τον τρόπο σκέψης σου. Αυτή τη φορά όμως περίμενα παραπάνω από εσένα, είναι μια απόφαση πολύ σοβαρή ώστε απλά να την πάρει με κάποια αναγνωριστικά ταξίδια η σε φαση yolo. Είμαι ακριβώς στην ίδια φάση και ηλικία με την κοπέλα και ο φίλος μου έχει τη δυνατότητα να πάει για ένα χρόνο σε μια χώρα της Αμερικής. Το έχω συζητήσει με πολλούς φίλους μου το θέμα και είναι όλοι κάθετοι ως προς το θέμα της δέσμευσης μαζί του (δεν είσαι γυναίκα του, αν αρχίσουν οι τριβές και οι δυσκολίες ή αν βρει καμία και σε κερατωνει τι γίνεται? Οπισθοχωρεις?) και ως προς της προσωπικής μου χειραφετηησης(θα σε ταιζει και θα ποτίζει αυτός? Που είναι ή ελευθερία σου?) Το ερώτημα είναι πιο βαθύ απ όσο φαίνεται, κι εγώ θα ήθελα να ήταν πιο εύκολο και πιο από καρδιάς και όχι λογικής.
Είναι πολύ βασικό το αν θα βρει δουλειά ή πολύ ουσιαστικές προοπτικές για δουλειά πριν δεσμευτεί πλήρως να πάει. Αν μπορεί να βρει κάτι που να την ενδιαφέρει, μπορεί όντως να πάει για πάρτη της, και η δική του παρουσία να είναι ένα μπόνους, ένα κίνητρο. Κι αν την παρατήσει, συνεχίζει τη ζωή της εκεί.Σημασία έχει φυσικά τι ζωή έχει εδώ - δε μας το λέει. Αν είναι άνεργη ή ημιαπασχολείται σε κάτι που σιχαίνεται, δε ρισκάρει πολλά. Αν έχει τη δουλειά των ονείρων της, στη χώρα της, τη γλώσσα της, με συγγενείς και φίλους γύρω της, οτιδήποτε λιγότερο από το τέλειο στην... ξενιτιά θα την κάνει να σιχτιρίσει την απόφασή της.
Εγώ συμφωνώ με την Λένα στην προκειμένη περίπτωση. Κατ'αρχάς δεν είπε στην κοπέλα να μην βρει δουλειά, ούτε να είναι σε φάση yolo. Απλά της είπε να κάνει ένα ταξίδι σε εκείνη την πόλη να δει αν της αρέσει κι αν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να ζει εκεί, μετά κι ένα δεύτερο ταξίδι, να γνωρίσει και την καθημερινότητα του αγοριού και συγχρόνως να ψάχνει τις επιλογές της για εργασία και να κρατάει και τις προοπτικές της στην Ελλάδα ανοικτές - για την περίπτωση που δεν τα βρουν και δεν θέλει να μείνει εκεί πια μόνη της. Ουτε baby sitter ούτε τίποτα. Και εντάξει, αν δεν μπορεί το αγόρι να βοηθήσει την κοπέλα στην αρχή και για λίγο διάστημα μέχρι να ορδοποδήσει, συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι σχέση.
Τι ακριβώς αλλάζει από όλα αυτά εάν υπάρχει το συμβόλαιο-γάμος? Μειώνονται ας πούμε οι πιθανότητες να βρει άλλη και να την χωρίσει ή θα νιώθει λιγότερο baby-sitter αν αυτή τον φροντίζει και αυτός φέρνει τα λεφτά επειδή υπάρχει γάμος και σε περίπτωση διαζυγίου θα διακαιούται διατροφή? Ακόμα και παιδιά να υπάρχουν τίποτα δεν αλλάζει. Κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει πως μια σχέση θα κρατήσει για πάντα και σε κάθε μα κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρείς την οικονομική ανεξαρτησία σου. Οπότε μια χαρά τα λέει η Λένα!
Εντάξει όταν κάποιος σου λέει να πας μαζί του δε θα βρει μια να σε κερατώσει. Αυτή η νοοτροπία με κάνει έξω φρενών. Δεν της ζητάει να πάει για να την κερατώσει, της ζητάει να πάει γιατί:α) μπορεί να τη θέλει μαζί κι αυτός να μη θέλει να είναι μόνος του γιατί όσο να ναι σε μια ξένη χώρα μόνος είναι λίγο κάπως στην αρχήβ) θέλει να τη βοηθήσει να βρει κι αυτή δουλειά εκεί γιατί θέλει να μείνουν μαζί ισότιμα και να μην αισθάνεται ότι την έχει υπηρέτρια ή ότι την ταϊζει γ) βρήκε δουλειά, σκέφτηκε ότι είναι μαζί 1.5 χρόνο οπότε θέλει να κάνει το επόμενο βήμαΠροσωπικά θεωρώ ότι της δίνει μια ευκαιρία να βρει πιο εύκολα δουλειά παρά να ψάχνει μέσω ίντερνετ. Είναι τελείως διαφορετικό το να είσαι εκεί και να δεις και τη νοοτροπία (όσο γίνεται) της χώρας που πας, να έχεις την ευκολία να πεις "ναι, ερχόμαι Δευτέρα για συνέντευξη" και να ξέρεις πού πάνε τα 4, παρά να κανονίζεις μέσω skype, να πέφτει η σύνδεση, να προσλαμβάνεσαι και να έχεις να βρεις ΚΑΙ σπίτι ΚΑΙ να προσαρμοστείς. Το λέω γιατί το πέρασα, και από τη μία και από την άλλη. Προφανώς, αν η ίδια αποφασίσει να πάει δε θα πρέπει να το χρεώσει σε αυτόν. Εκείνος της είπε τι θέλει, τώρα είναι η σειρά της. Δεν την πήραν και τα χρόνια να κλειστεί σε μοναστήρι, 30 χρονώνν είναι, νεά κοπέλα.Προφανώς αν πάει εκεί τον πρώτο καιρό θα είναι σαν ζευγάρι του παλιού καιρού, αλλά τι να κάνεις, έτσι είναι αυτά. Κάποια στιγμή, όπως έγραφε και Τάσος Αθανασιάδης, καλούμαστε να μπούμε στην αίθουσα του θρόνου, με τους αυλικούς μας, την καρδιά και το νου, και να αποφασίσουμε για τη ζωή μας. Είναι μία από αυτές τις στιγμές.
Συντάσσομαι με Σουρτουκω. Εδώ η κοπέλα στέλνει το γράμμα και το δικό της συμφέρον συζητάμε. Λοιπόν, ο γάμος είναι ένα συμβόλαιο με το οποίο εξασφαλίζεις αν μη τι άλλο ότι αν ο γάμος διαλυθεί, και με την προϋπόθεση ότι είναι οικονομικά ασθενέστερη, σίγουρα θα μπορεί να διεκδικήσει μέρος όσων αποκτήθηκαν εντός γάμου από τον σύζυγο. Αυτό αποτελεί την ελάχιστη πρακτική εξασφάλισή της, με δεδομένο ότι η κοπέλα θα μεταναστεύσει στην χώρα μόνο για να είναι μαζί με τον σύντροφό της - δε θα μετανάστευε αλλιώς (και αυτό βεβαίως είναι πιθανόν θα μετρήσει υπέρ της στο Δικαστήριο για τη διεκδίκηση περιουσίας!). Και βεβαίως με δεδομένο ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρει εκεί δουλειά - και θα ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη φροντίδα του σπιτιού και του συζύγου/συντρόφου εν γένει. Δεν ξέρω πώς παριστάνετε ότι δεν τα βλέπετε αυτά - είναι απολύτως στοιχειώδη. @ the advocate' s client Οι γάμοι για πρακτικούς λόγους γίνονται έτσι κι αλλιώς, με όποια έκφραση κι αν το αποδώσεις. Όλοι οι γάμοι. Μηδενός εξαιρουμένου. (Οk, εξαιρούνται πιθανόν οι θρησκόληπτοι.)Δεν ξέρω πού βρίσκεται το κακό σε αυτό. Ευθέως, καθαρά και ξάστερα ομιλούμε. Εξάλλου δεν είναι κρυφό σε κανέναν. Για το πρακτικό συμφέρον του ενός ή και των δύο συντελείται και υπογράφεται ένα - οποιοδήποτε - συμβόλαιο απανταχού στον κόσμο από καταβολής συμβολαίων. Αυτός είναι ο σκοπός του, και είναι σαφής σε όλους τους νοήμονες - ακόμα και στους αγράμματους.Το αν το κρίνεις δίκαιο ή άδικο είναι η προσωπική σου εκτίμηση και θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξαρτάται από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση και να εξάγεται ανάλογα. Όχι γενικολογώντας και υποβιβάζοντας την σύναψη συμβολαίων γάμου έτσι απλά για να μη μας κατηγορήσουν ως συμφεροντολόγους. Διότι αυτή η τοποθέτηση εκτός από εντελώς μη ρεαλιστική, είναι και παράλογη ως εκεί που δεν πάει. Εκτός κι αν τάσσεσαι εναντίον του γάμου επί της αρχής. Τότε το δέχομαι. Ναι. Τότε πρόκειται για την εκκίνησή σου από δική σου διαφορετική θεμελίωση, σεβαστή και ωραία. Υπό αυτόν τον όρο μπορώ να δω ότι και η θέση σου είναι συνεπής στην αρχή σου και τη δικαιολογεί/εξηγεί με τον δικό της καθ' όλα σεβαστό και εύλογο τρόπο.Χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχω επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης αρχής, πάντως την κατανοώ. Άλλωστε, δεν είναι αυτό το θέμα μας.@ Χρήστος Παπαγεωργίου Φυσικά το ίδιο ακριβώς και χειρότερα μπορεί να συμβούν και στην Ελλάδα. Με την σημαντική και σημαίνουσα διαφορά ότι η κοπέλα τότε δεν θα έχει χάσει χρόνο, χρήμα, σταθερή εργασία και ποιότητα ζωής (παίρνουμε ως δεδομένο ότι εδώ έχει μια καλή εργασία και μια σχετικά καλή διαβίωση, για να το σκέφτεται τόσο πολύ - αυθαίρετα, αλλά είναι το πιο πιθανό τέλος πάντων) με ταξίδια και μετακομίσεις σε μια ξένη χώρα, αναζήτηση εργασίας σε μια ξένη χώρα, αβεβαιότητα, προσαρμογή διαβίωσης σε νέες συνθήκες, επιβαρυμένη ψυχολογία χωρίς φίλους και γενικά χωρίς άλλους (εκτός του συντρόφου της) οικείους ανθρώπους τριγύρω της κλπ. Στην εξίσωση δεν βάζω καν την γλώσσα και την κουλτούρα του ξένου τόπου - τα θεωρώ δευτερεύοντα ενώ κάλλιστα μπορεί για την κάθε μεμονωμένη περίπτωση ατόμου και να μην είναι. Αν χωρίσουν στην Ελλάδα, θα βρίσκεται στο σπίτι της, στους ανθρώπους της και στη ζωή της· και το μόνο που θα έχει χάσει θα είναι μια αποτυχημένη σχέση. Ή ό, τι άλλο συναισθηματικά και ηθικά θα είχε διαμειφθεί μεταξύ τους μέσα στα πλαίσια της προσωπικής τους σχέσης τέλος πάντων - που όντως αυτό μπορεί να διαδραματιστεί οπουδήποτε, οπότε το συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρω και εγώ πόσο νόημα έχει να το εξετάσουμε πιο... γεωγραφικά.#2 Συμφωνώ μόνο με έναν στίχο από το κομμάτι του Στεφάνου (link του Dex παρακάτω) : "Είναι κι ο έρωτας μια τρόικα κι αυτός".Κάνε σωστές και έγκαιρες διαπραγματεύσεις. Βάλε εσύ τις κόκκινες γραμμές που οι άλλοι μόνο μασουλάνε... (lol) Ο έρωτας μπορεί να γίνει ο δανειστής που θα σου ρουφήξει το αίμα χειρότερα από όλες τις πολυεθνικές συμμορίες και τις μαφιόζικες κλίκες μαζί. Την έχουν πατήσει άνθρωποι πολύ πιο έξυπνοι, πολύ μεγαλύτερα τσακάλια από εμάς.
Άρα δεν συζητάμε μόνο για τα υλικά οφέλη σε περίπτωση χωρισμού-διαζυγίου. Διότι και παντρεμένη να πάει και να χωρίσει το μοίρασμα της περιουσίας δεν θα αναπληρώσει τη ζωή χωρίς φίλους εκεί, την απομάκρυνση από την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον εδώ και την απώλεια της επαγγελματικής προοπτικής αν υποθέσουμε πως αφήνει εδώ μια καλή δουλειά που αντίστοιχη δεν θα πιάσει ποτέ εκεί. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί είναι υποτιμητικό μια κοπέλα να επιλέξει (ή να το φέρουν έτσι οι καταστάσεις) να περιοριστεί στη φροντίδα του φίλου της ενώ δεν είναι όταν αυτός είναι σύζυγος! Το ότι ας πούμε έχει να λαμβάνει μετά για την "εργασία" αλλάζει την οπτική????
Eσύ τί λες; Δεν την αλλάζει; Είναι το ίδιο να δουλεύεις για κάτι που θέλεις και αγαπάς χωρίς να έχεις λαμβάνειν και το ίδιο ξέροντας ότι αν κάτι πάει στραβά και δεν βρίσκεις πια νόημα σε αυτό ή αποδειχθεί ότι εξαρχής δεν άξιζε τον κόπο σου και την αγάπη σου τουλάχιστον έχεις λαμβάνειν; Ποιό από τα δύο θα προτιμούσε ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος;Τί ακριβώς συζητάμε; Πράγματα στοιχειώδη και αυτονόητα; Αυτό είναι που δεν μπορώ με τίποτα να εννοήσω εξαρχής σ' αυτό το κατεβατό σχολίων που οι περισσότεροι την έχετε πέσει στην Σουρτουκω. Κάνουμε για λόγους ανωτερότητας (ποιοί είναι αυτοί άραγε;) ότι δεν βλέπουμε το προφανές!Το... γεωγραφικό το έχω ήδη εξηγήσει.Σουβλίτσα, ό, τι χάνεις δεν αναπληρώνεται έτσι κι αλλιώς. Χαμένο είναι. Αλλά έτσι πάει η δουλειά στις επιλογές. Με κάθε επιλογή μας πάντα κάτι χάνουμε και κάτι κερδίζουμε. Τέλος, πού με είδες να λέω ή να υπονοώ ότι είναι υποτιμητικό για μια κοπέλα να επιλέξει το οτιδήποτε την ευχαριστεί να κάνει; Φυσικά δεν είναι καθόλου υποτιμητικό, αρκεί να έχει συναίσθηση της πράξης της και των επιπτώσεών της (δεν θέλω να μιλήσω εξ' ονόματός της, αλλά ούτε η Σουρτουκω νομίζω ότι το εννοεί έτσι όπως μας το προβάλλεις, εγώ δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο πάντως). Εκείνο που τόνισα είναι ότι ΔΕΝ είναι υποτιμητικό να σκέφτεται πολύ καλά το συμφέρον της (όποιο κι αν είναι αυτό! Διότι μπορεί αυτά που λέμε όλοι εμείς εδώ για αυτήν την εξατομικευμένη περίπτωση να μην είναι παρά δευτεροτριτεύοντα), πριν επιλέξει να κάνει οτιδήποτε την ευχαριστεί και να κοιτάει και λίγο πέρα από τις "αγάπες και τα λουλούδια" (έκφραση της γράφουσας), συνυπολογίζοντας και εκτιμώντας όλα τα πιθανά σενάρια ούτως ή άλλως, αλλά πολύ περισσότερο μπροστά σε μια απόφαση που δεν είναι μόνο απόφαση σχέσης με τους όρους ζωής που αυτή θα αλλάξει (αυτή την απόφαση την έχει ήδη πάρει εξάλλου - έχει σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο με τον μεταναστεύοντα), αλλά και απόφαση αλλαγής τόπου - για χάρη της σχέσης - με όλους τους επιπλέον όρους ζωής που αυτό θα αλλάξει. Οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις της είναι πάρα πολλές και μεγάλες για να κάνει απλά αυτό που της λέει η καρδιά χωρίς περαιτέρω περίσκεψη. Εκτός από το παρόν, να κοιτάξει και το μέλλον, το κοντινό και το μακρινό - κατά πώς η ίδια κρίνει καλύτερο για τον εαυτό της, με τα δικά της κριτήρια. Και σε αυτήν την διαδικασία να μην υποτιμάει ούτε τις πρακτικές αναγκαιότητες ούτε τα οφέλη, αλλά να τα ζυγίζει. Αυτή είναι η οπτική που της δίνω.
Εαν διαβάσεις πιο προσεκτικά θα δεις ότι αυτό που λέω είναι πως τα διλήμματα αυτά υπάρχουν ανεξαρτήτως συμβολαίου-γάμου και αυτό ήταν και η αντίρρηση εξαρχής. Κανείς δεν είπε, ούτε και η Α-Μπα, να μην κοιτάξει τις προοπτικές την εξασφάλιση της. Κι εγώ έγραψα προπαντός την ανεξαρτησία της ώστε σε περίπτωση που κάτι στραβώσει να έχει εναλλακτικές. Εκείνο που προσωπικά με "ξενίζει" είναι το γάμος οπωσδήποτε, αν είναι να πάμε μαζί σε άλλη χώρα! Η προσωπική ανεξαρτησία (το ξαναγράφω) είναι σημαντική σε άλλη χώρα ή στη χώρα αυτή 2 βήματα από τους δικούς σου. Σε ότι αφορά τη θέση σου για τις επιλογές θα συμφωνήσω διότι ξέρω πολλές που βρέθηκαν στο μηδέν στην ίδια τους την πόλη μετά από γάμους-συμβόλαια επειδή δεν φρόντισαν τα παραπάνω. Το ρίσκο στις επιλογές υπάρχει πάντα είτε εδώ είτε αλλού αλλά αυτό που σε εξασφαλίζει είναι να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος, συναισθηματικά, ψυχολογικά και υλικά, ή έστω να δουλέυεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο γάμος-συμβόλαιο είναι ένα μεγάλο μηδενικό χωρίς αυτά!
Ωραίο και γενικόλογο σχόλιο για επίλογο. Με την ίδια λογική, θα μπορούσα κι εγώ να πω "Αυτό που εξασφαλίζει έναν άνθρωπο είναι να είναι ολοκληρωμένος ψυχολογικά, πνευματικά, κοινωνικά και υλικά και να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν ο γάμος μοιάζει ένα καλό εφαλτήριο για όλα αυτά ή έστω για το τελευταίο κομμάτι του παζλ της εξασφάλισής του, να τον τολμήσει/απαιτήσει/διεκδικήσει." και να κλείσω έτσι ωραία.Μόνο που αυτές οι γενικούρες με ψιλοανακατεύουν επειδή δεν λένε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Και ας μην με πιάνει κανένας σε αυτές. Έχω την αίσθηση ότι, αν μη τί άλλο αυτή τη φορά, μίλησα συγκεκριμένα και κατέστησα σαφή τη θέση μου. Η οποία, btw, δεν είναι "Γάμος σώνει και ντε αν είναι να φύγεις μαζί του στο εξωτερικό" (αφελής και κοντόφθαλμη ανάγνωση) αλλά "ΚΑΙ ό, τι σε συμφέρει καλύτερα στην φαρέτρα σου αν είναι να φύγεις μαζί του στο εξωτερικό. Γιατί όχι και γάμος; ".Y.Γ. Η ανεξαρτησία δεν είναι μόνο μια λέξη. Κάτι πρέπει να κάνεις για να την αποκτήσεις ή για να την διασφαλίσεις με κάποιον τρόπο δεδομένων ορισμένων καταστάσεων. Και σε αυτό το δρόμο, υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες επιλογές - ο καθένας μπορεί να κρίνει για τον εαυτό του και έτσι κι αλλιώς στο τέλος αυτό θα γίνει. Ο γάμος είναι ΜΙΑ μόνο ενδεχόμενη προοπτική, ανάμεσα σε άλλες, για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Εδώ αναφέρθηκε αυτή (από την Σουρτουκω). Αυτήν συζητήσαμε κάτω από το σχόλιό της. Όχι άλλες εναλλακτικές, όπως λες εσύ. Αν ήθελες να μιλήσεις για άλλες, μπορούσες να κάνεις ανεξάρτητο σχόλιο.
#5Άλλοι γράφουν το μακρύ τους και το κοντό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι άλλοι στην Ά, μπα. Κι όλοι μας, βλέπουμε την ακίδα στο μάτι του άλλου, αλλά όχι το παλούκι στο δικό μας μάτι.