Στο σημερινό «Α μπα»: το τέρας της ζήλειας

Στο σημερινό «Α μπα»: το τέρας της ζήλειας Facebook Twitter
36


__________________
1.


Αγαπητή Αμπά,
μάλλον δεν είμαι εντάξει στη φίλη μου! Αφιερώνουμε άφθονο χρόνο και καφέδες για να μου λέει το πόνο της. Θέλει έναν άντρα να την καταλαβαίνει, να τη θέλει, να τη παντρευτεί, να είναι αθλητικός τύπος αλλά και να συγκινείται διαβάζοντας Σέλεϋ. Εκτός σελίδων ΒΙ.ΠΕΡ. στη ζωή το είδος αυτό σπανίζει. Έτσι πάντα καταλήγουμε να πίνουμε καφέδες και να παραπονιέται ότι δε βρίσκει ένα καλό παιδί να της κάνει κλικ (απεχθάνομαι τη λέξη) και να τη παντρευτεί. Έχω πει να δουλέψει με τον εαυτό της, να μη κάνει τη σχέση αυτοσκοπό και άλλα παρόμοια. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος που ξεκινάει με το καρδιοχτύπι του πρώτου ραντεβού και τελειώνει με εμάς να πίνουμε αιωνίως το καφέ της παρηγοριάς. Υποψιάζομαι ότι θέλει μόνο να τα λέει, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί παραπονιέται τότε; Μπορεί να μη ξέρει τι θέλει. Ωστόσο είναι ήδη 40 χρονών, πότε θα μάθει; Ίσως τρέφει αυταπάτες! Όλα τα παραπάνω της τα έχω πει και δε δίνει βάση, παρά μόνο αναθεματίζει τη τύχη της. Αν με θέλει μόνο για να τα λέει και να ξαλαφρώνει είναι ουσιαστικά αυτό που με ενοχλεί. Κακά τα ψέματα. Αρχίζω να τη βαριέμαι ή στη καλύτερη, αρχίζω να τη βλέπω σα γραφική τραγική φιγούρα. Είμαι η χειρότερη φίλη του κόσμου; Το να επιλέγω να της στέκομαι, ενώ σκέφτομαι όλα αυτά είναι σωστό; Προσπαθώντας να μαντέψω απορίες σου, μιας και δε μπορώ να κάνω διάλογο μαζί σου, ναι και εκείνη μου συμπαραστέκεται και το εκτιμώ αφάνταστα.- Φίλη-φίδι (;)

Δεν είσαι η χειρότερη φίλη του κόσμου. Θα γίνεις όμως η καλύτερη φίλη του κόσμου, αν σταματήσεις να προσπαθείς να την αλλάξεις. Είναι σαράντα χρονών. Τι μπορείς να πεις, που δεν έχεις πει ήδη, για να αλλάξει κάτι; Δεν δίνει βάση, όχι. Ούτε και πρόκειται. Αυτή είναι, κι έτσι θα πορευτεί.


Αν σταματήσεις να ελπίζεις να γίνει κάτι διαφορετικό, θα δεις με άλλο μάτι αυτούς τους καφέδες. Αν όχι, και αν συνεχίζεις να βαριέσαι, και πάλι δεν είσαι η χειρότερη φίλη του κόσμου. Οι φίλοι δεν είναι αυτοί που διαλέγουν τους τέλειους υπερανθρώπους για συντροφιά, αλλά αυτοί που δέχονται τους άλλους μαζί με τα χαρακτηριστικά που τους τρελαίνουν.


Για να τα λέμε και όλα, δε νομίζω ότι καταλαβαίνει τι εννοείς όταν της λες «να δουλέψει με τον εαυτό της». Ακούγεται σαν τσιτάτο αυτοβοήθειας. Δώσε της ένα χεράκι, για να καταλάβει. Αφήστε τους καφέδες και πηγαίνετε μαζί σε καμία συναυλία, κανένα θέατρο, σε πάρτι. Καλά κάνεις και ακούς τα παράπονα, αλλά μην την αφήνεις τελείως λάσκα να το κάνει χωρίς περιορισμούς. Αυτό βοηθάει αυτή, αλλά κι εσένα. Κυρίως, τη φιλία σας.


__________________
2.


Αγαπητή Λένα,

θέλω να σε ρωτήσω τη γνώμη σου για ένα θέμα που με απασχολεί πολύ αν και από τις απαντήσεις που δίνεις ανά καιρούς μπορεί και να μην έχεις απάντηση για μένα. Ωστόσο θα εξηγήσω τη λογική μου και θα βασιστώ και στην πολύτιμη βοήθεια των αναγνωστών σου. Γενικά έχει ειπωθεί αν έχω καταλάβει καλά, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει κουσούρια και οφείλει στον εαυτό του κυρίως να τα αποβάλει εφόσον τον ενοχλούν. Από κει και πέρα, μέχρι να έρθει εις πέρας η διαδικασία, καλό είναι να κρατάς στη ζωή σου ανθρώπους που τα ανέχονται αυτά τα κουσούρια και να ανέχεσαι και εσύ τα δικά τους. Τέλος πάντων, ουσιαστικά το δικό μου με καίει τώρα. Το κουσούρι που έχω διαλέξει αυτό τον καιρό (δεν ξέρω τι θα προκύψει στο μέλλον) είναι ότι είμαι λίγο αυτάρεσκη και ξερόλας. Παράδειγμα: έχω πειστεί ότι έχω μια σωστή κοσμοθεωρία και πολλές φορές εάν κάποιος διαφωνεί με αυτά που πιστεύω μπορεί να γίνω κάπως αυταρχική να το πω; Σπαστικιά να το πω; Τέλος πάντων, ακόμα και να θελήσει ο άλλος να συμφωνήσει μαζί μου μπορεί να μην το κάνει γιατί δεν θα θέλει να παραδεχτεί "το λάθος του". Προφανώς και όταν σκέφτομαι μόνη μου καταλαβαίνω ότι δεν κατέχω καμιά απόλυτη αλήθεια και προσπαθώ να αμφισβητώ αυτά που σκέφτομαι και κατηγορώ και τον εαυτό μου αν ανακαλύψω λάθος στη συμπεριφορά μου, αλλά προσπαθώ και να επανορθώσω, δηλαδή να επικοινωνήσω με το άτομο που συζητούσα και να ζητήσω συγγνώμη αν κρίνω ότι ήμουν υπερβολική. Πέρα από αυτό, προσπαθώ να το αντιλαμβάνομαι έγκαιρα και να διορθώνω τον εαυτό μου πριν γίνω αυτάρεσκη. Κάποιες φορές το προλαβαίνω κάποιες όχι. Η ερώτηση λοιπόν συνοψίζεται στο εξής: κουσούρια ξεκουσούρια, κάποια είναι πιο λάιτ και κάποια λιγότερο. Σε περίπτωση που πάρει περισσότερο καιρό από όσον υπολογίζω να "γιατρευτεί", εσείς το αντέχετε; Γκάλοπ ουσιαστικά θέλω να κάνω να δω αν η πλειοψηφία του κόσμου που συναναστρέφομαι θα με απορρίψει επειδή έχω ένα πολύ ενοχλητικό χαρακτηριστικό ή αν θα το προσπεράσει γιατί δεν είναι και τόσο τρομερό. Σας διάλεξα σαν συμμετέχοντες γιατί μας ενώνει ένας γενικός τρόπος σκέψης. Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικα!- Ξερόλα

Δεν θα καταλάβεις κάτι από τις απαντήσεις, γιατί δεν σε ξέρουμε. Ανεχόμαστε τα ελαττώματα των άλλων, όταν τα ανεχόμαστε, όχι επειδή είναι λάιτ αντικειμενικά (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ο καθένας έχει αλλού τον κάλο του), αλλά επειδή για εμάς, στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, το ελάττωμα του άλλου είναι λάιτ σε σχέση με τα προτερήματα που έχει. Δες και την παραπάνω ερώτηση.


Είναι αξιοθαύμαστο ότι καταλαβαίνεις το πρόβλημα που έχεις και ότι προσπαθείς να το διορθώσεις. Όποιος το καταλάβει, πιστεύω ότι δεν θα σε απορρίψει γι' αυτό το θέμα, τουλάχιστoν. Νομίζω ότι οι λογικοί άνθρωποι εκτιμούν την προσπάθεια πάρα πολύ, και δεν μένουν μόνο στο αποτέλεσμα.

__________________
3.

Γεια σου Λένα, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια ερώτηση. Θέλω μόνο να μοιραστώ την εμπειρία μου. Έχω περάσει διαταραχή πανικού, (για όσους δεν ξέρουν είναι κρίσεις πανικού, που ακολουθούνται από φόβο για κρίση πανικού, που ακολουθείται από νέες κρίσεις κλπ κλπ κλπ- φαύλος κύκλος ). Δεν το άφησα για πολύ καιρό, δεν άντεχα, οπότε απευθύνθηκα αρχικά σε ψυχίατρο. Έφυγα μετά τη δεύτερη συνεδρία, γιατί ήθελε να μου δώσει χάπια, που εγώ δεν ήθελα, αλλά δεν τα χρειαζόμουν κιόλας όπως αποδείχτηκε. Μετά από ψάξιμο, μια φίλη με σύστησε σε μια ψυχοθεραπεύτρια. Για να μη μακρυγορώ, κάνω ψυχοθεραπεία εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Παιδιά, όσοι διαβάζετε κι έχετε κάτι που σας βασανίζει, μη διστάζετε, ξεκινήστε. Ψάξτε, βρείτε κάποιον που σας ταιριάζει και κάντε το. Έστω κι από δήμους, που είναι δωρεάν. Γίνεται δουλειά κι εκεί,. Προσωπικά με έχει βοηθήσει απίστευτα, έχει αλλάξει η ζωή μου σε όλα τα επίπεδα, ακόμα κι εκεί που δε φανταζόμουν ότι μπορούσα να αλλάξω. Νιώθω ότι επιτέλους αρχίζω να γνωρίζω τον εαυτό μου και να κάνω επιλογές που αντιπροσωπεύουν εμένα. Τα αποτελέσματα έρχονται αργά ή γρήγορα (ανάλογα το τι έχει ο καθένας μέσα του) όμως έρχονται, αυτό είναι δεδομένο, είναι κρίμα να βασανιζόμαστε για πράγματα που μπορούν να διορθωθούν και να βλέπουμε τη ζωή να περνάει μπροστά απ'τα μάτια μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι επιμονή κι υπομονή, και τα περισσότερα λύνονται. -at_last

Με μια παρατήρηση: τα χάπια δεν είναι η χολέρα. Δεν είναι δείγμα κακού γιατρού, αν τα προτείνει, ούτε είναι αδύναμος όποιος τα παίρνει. Δεν ξέρουμε αν τα χρειαζόσουν ή όχι, μπορεί αν τα είχες πάρει να είχες δει βελτίωση ακόμη πιο γρήγορα. Ας μην δαιμονοποιούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες.

__________________
4.

εάν ξέρεις ή σύμφωνα με αυτά που ξέρεις ή τι φαντάζεσαι τελωσπάντων... Το να εξιδανικεύεις κάποιον που τον ξέρεις λίγο (όχι για λίγο καιρό, αλλά λίγο) και που σου έχει προσφέρει ελάχιστα -απλά για τα ωραία του μάτια που λένε, για το ''κλικ'' που σου 'κανε εξ'αρχής- και να μην σου περνάει για χρόνια, σε ποια ψυχολογική ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται...? Και κατά δεύτερον πώς θα τον κάνω να πέσει απ'το βάθρο του (μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μου) ?? Είναι ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ !- Μία Κάποια

θα το καταφέρεις όταν παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι κρατάς αυτή την θεωρητική ανάμνηση για να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις το παρόν.


Βρες τι είναι αυτό που σε φοβίζει στο τώρα. Μπορεί να μη λύνεται. Δέξου ότι δεν λύνεται. Προσπάθησε να το αντικρύσεις, έστω και με φόβο, έστω και από την αδύναμη θέση. Δεν χρειάζεται να το νικήσεις για να το αποδεχτείς. Αυτό που φοβάσαι, μπορεί να μην έχει καν σχέση με τα αισθηματικά σου. Νομίζω ότι αν κλείσεις τα μάτια σου και πάρεις μερικές ήρεμες αναπνοές, η απάντηση θα εμφανιστεί, καθαρά και ξάστερα.


Όταν γίνει αυτό, βρες σιγά σιγά το κουράγιο να επιστρέψεις στο τώρα.

__________________
5.

Είναι πρώην της κολλητής μου. Οκ, αυτό μάλλον φτάνει, όμως υπάρχει και ένα τεράστιο αλλά. Έλξη. Μη διαχειρίσιμη. Και από τις δύο πλευρές. Κατάληξη; Κρυφή σχέση εδώ και λίγους μήνες. Τώρα τι κάνουμε; Εκείνον προφανώς δεν τον αφορά ιδιαίτερα, εγώ όμως δεν θέλω να χάσω τη φίλη μου. Θα μου πεις την έχασες ήδη απλά δεν το ξέρει ακόμα. Αλλά ενδιαφέρομαι πραγματικά να σώσω την κατάσταση. Σε παρακαλώ απάντα μου όσο πιο γρήγορα μπορείς γιατί ο χρόνος με πιέζει και νιώθω πως καταστρέφω με τον τρόπο μου τις δύο σημαντικότερες σχέσεις της ζωής μου.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα έφτιαξες με τον πρώην της. Το πρόβλημα είναι ότι την έχεις φλομώσει στα ψέματα εδώ και μήνες, με κάτι που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, αν ήσασταν κάπως ώριμες και οι δύο.


Τι είναι αυτό με τους πρώην, δεν μπορώ να το δεχτώ. Το καταλαβαίνω, αλλά δεν δέχομαι να είμαστε τόσο έρμαια των παιδικών μας ενστίκτων. Βάζουμε τίποτα στάμπες στους πρώην για να μην τους ακουμπούν οι φίλοι μας; Όπως κατουρούν οι σκύλοι στις γωνίες; Αν χωρίσεις, δεν υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τον χωρισμό; Αν τα φτιάξει φίλη με τον πρώην, οι λόγοι χωρισμού εξαφανίζονται; Αν δεν ήταν τόσο παράλογο ταμπού αυτό το θέμα, ίσως να ήταν πιο διαχειρίσιμη η έλξη ή, ακόμα καλύτερο: μπορεί να μην υπήρχε καθόλου.

__________________
6.


Αγαπητή Α, μπα,

Να σου πω κι εγώ ότι είσαι η αγαπημένη μου συνήθεια με τον καφέ στη δουλειά.

Έχω εντοπίσει ένα βασικό πρόβλημα που παίζει μέσα στο κεφάλι μου. Οι γονείς μου, εκπληκτικοί άνθρωποι που με μεγάλωσαν με πολλή αγάπη και δικές τους στερήσεις - ειδικά η μάνα μου, δυστυχώς και για εκείνους και για εμένα, έκαναν πολλά λάθη στην οικονομική διαχείριση του πορτοφολιού τους και τα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ποτέ δεν ήμασταν άνετοι, αλλά τουλάχιστον ζούσαμε σχετικά καλά. Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα. Εγώ μεγάλωσα, σπούδασα, έχω μια αρκετά καλή δουλειά για την ηλικία μου (26), με καλά για την εποχή χρήματα και με προοπτικές εξέλιξης και ανέλιξης.
Όμως, ο πατέρας μου λόγω χρόνιας ασθένειας δεν μπορεί να δουλέψει και η μάνα μου σύντομα θα μείνει χωρίς δουλειά. Όπως καταλαβαίνεις, το βάρος που έχει πέσει στους ώμους μου είναι δυσανάλογο. Στηρίζω την οικογένεια μου όπως μπορώ, αλλά μέσα μου δεν μπορώ να συγχωρήσω τον πατέρα μου για τα λάθη του παρελθόντος. Τον κατηγορώ (πάντα μέσα μου) για όλα όσα έχουμε περάσει, ενώ τη μάνα μου όχι. Ξέρω ότι εκείνη υποφέρει γιατί νιώθει ότι δεν ύψωσε ανάστημα τότε που έπρεπε, αλλά δεν μπορώ να την κατηγορήσω για όσα δεν έκανε. Όλα αυτά που έκανε ήταν πολύ περισσότερα. Το λάθος της ήταν ότι πάντοτε έκανε υποχωρήσεις λόγω της ασθένειας του πατέρα μου, ο οποίος νιώθω ότι εκμεταλλευόταν αυτόν τον παράγοντα για να κάνει αυτό που θέλει και πολλές φορές να βάλει πάνω από την οικογένεια του (εμένα και τη μάνα μου δηλαδή), την πρώτη οικογένεια του, δηλαδή τη μάνα του, την αδερφή του και όλο το σόι γιατί τους ένιωθε υποχρέωση που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ να σημειώσω ότι ναι τον στήριξαν, εκείνον, και το τόνιζαν κιόλας. Και φυσικά πάντα ερχόταν η ώρα που θα ζητούσαν ανταλλάγματα.
Ξέρω ότι έβαλα πολλά θέματα τώρα, αλλά ξεκινώντας να γράφω μου βγήκε πάλι αυτός ο θυμός.

Έχω μεγάλη ανάγκη να ισορροπήσω τις ευθύνες τους μέσα μου και να συγχωρήσω τα ανθρώπινα λάθη που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην αφήνω το παρελθόν να με δηλητηριάζει και να με θυμώνει. Είναι θέμα ανωριμότητας η οπτική μου; Πώς στο καλό να τα δω αντικειμενικά τα πράγματα;- Χελώνα

Επειδή είναι μεγάλο το θέμα, και υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν χωρούσαν σε αυτά που έγραψες, όπως είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και πολλά ακόμα, που δεν μπορείς να δεις, και επειδή αυτός ο θυμός σε εμποδίζει να προχωρήσεις, νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι να πας σε θεραπευτή. Πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα, με κάποιον που δεν θα σε κρίνει για το θυμό σου, με αρκετά διαλείμματα για να έχεις χρόνο να επεξεργαστείς τις σκέψεις που θα προκύψουν.


Είσαι πολύ αναλυτική και παρατηρητική ήδη. Με λίγη βοήθεια θα πετάξεις.

ΥΓ. Δεν ξέρω αν το έχω ξαναπεί: πόσο πολύ χαίρομαι όταν διαβάζω «είσαι η συνήθεια μου το πρωί με καφέ, το απόγευμα με καφέ, τη νύχτα», όλες οι παραλλαγές που δηλώνουν ότι το 'α μπα' είναι μια συνήθεια. Συγκινούμαι πολύ που έχει γίνει ένα μικρό κομματάκι της καθημερινότητας σας. Δεν ξέρω τι άλλο να πω χωρίς να γίνω μελό, οπότε σταματώ εδώ.

__________________
7.


αγαπημένη μου α-μπα θέλω να σου εκμυστηρευτώ το πρόβλημά μου για να με συνετίσεις.
είμαι πολύ περίεργη ως άνθρωπος και ζηλιάρα αλλά πλέον, το χειρότερο που κάνω είναι ότι ψάχνω το αγόρι μου. ψάχνω το φέισμπουκ, τον υπολογιστή και το κινητό του. δεν με έχει καταλάβει μέχρι στιγμής ευτυχώς γιατί αν το κάνει θα ντραπώ πάρα πολύ. καταλαβαίνω πόσο απαράδεκτο και αδιάκριτο είναι αυτό που κάνω αλλά δεν νομίζω ότι μου είναι εύκολο να σταματήσω. δεν έχω βρει ευτυχώς κάτι μεμπτό αλλά διαβάζω και τις συζητήσεις που κάνει. είμαι απαράδεκτη το ξέρω και μου κάνει κακό όλο αυτό. πώς να το σταματήσω;;;

Η ζήλεια είναι ένα τέρας που τροφοδοτείται από τις ίδιες του τις πρακτικές. Ακόμα κι αν δεν βρίσκεις αποδείξεις, εθίζεσαι στην επανάληψη, γιατί θέλεις να σιγουρευτείς ότι δεν θα βρεις αποδείξεις στο μέλλον. Η επανάληψη γίνεται από ένα σημείο και μετά συνήθεια, και μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα παραβιάζεις κατάφωρα όλα τα όρια και δεν θα το καταλαβαίνεις πια.


Φοβάσαι, και ο φόβος σου δεν έχει να κάνει με τη πραγματικότητα, ούτε με τον άλλον. Είναι δικός σου, και τον συντηρείς υπακούοντας σε αυτά που σου υποδεικνύει. Αυτό που κάνεις λέει πολλά για σένα, και τίποτα για τη σχέση σου. Δεν θα ήσουν απαραίτητα διαφορετική με άλλο αγόρι. Μόνο εσύ μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου, αν δεχτείς ότι η παρακολούθηση δεν εξασφαλίζει την αγάπη του. Τίποτα δεν εξασφαλίζει την αγάπη κανενός, και τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για τον πόνο της απόρριψης. Αυτό που φοβάσαι περισσότερο από όλα, το προκαλείς αυτή τη στιγμή, μόνη σου.

36

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5Νομιζω οτι το δυσκολο σ αυτη την περιπτωση ειναι αν υπαρχουν ακομη συναισθήματα απο την πλευρά της φίλης για τον πρωην της. Εγω τουλαχιστον, θα δυσκολευόμουν να το διαχειριστώ, ακομη και αν ηταν τελεσιδίκως ο χωρισμός. Παρ ολ αυτα, δεν θα μπορουσα να κανω τιποτα περισσοτερο.Α, μπα, εγω διαβάζω καθε πρωι στο σπιτι με τον καφε και αν ειμαι στην δουλεια, γυρω στις 13.00 με το δεκατιανό μου!
#5Αγαπητη Άμπα, θέλω να σου πω ότι οτι περισσότερες γνώμες, θεωρίες,απόψεις σου, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και πολλές φορές μου ανοίγουν καινούργια μονοπάτια σκέψης... Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως θα διαφωνίσω μαζί σου.. Εάν εμένα η κολλητή μου τα έφτιαχνε με πρώην μου, που μπορεί να είχα ζήσει και παραπάνω πράγματα μαζί του, που μπορεί και να με είχε πονέσει ο χωρισμός μας, θα με πείραζε δεν στο κρύβω,και δεν το θεωρώ δείγμα ανωριμότητας καθόλου.. Μπορεί να μην απαιτούσα τον χωρισμό τους (κάτι τέτοιο δεν γίνεται κιόλας πιστεύω) αλλά σίγουρα θα απομακρυνόμουν εγώ... γιατί ναι συμφωνώ το παρελθόν είναι παρελθόν και πρέπει να το αφήνουμε πίσω.. αλλά να έχουμε και έναν άνθρωπο στην ζωή μας καθημερινά να μας το θυμίζει, ψιλοβασανιστήριο το βλέπω... Τώρα αν η φίλη της το δεχτεί, τότε πραγματικά αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα και δείχνει και το μεγαλείο της ψυχής που διαθέτει.. αν πάλι όχι δεν θα την πω και ανώριμη, σίγουρα θα έχει τους λόγους της που για μένα είναι απόλυτα κατανοητοί
Για το 5 νομίζω ότι αυτό που κάνει ολη τη διαφορά είναι αν υπάρχουν ακόμα ελπίδες για επανασύνδεση ή όχι.Για περιπτώσεις που η σχέση έχει τελειώσει οριστικά και αποτελεί παρελθόν, συμφωνώ με τη Λένα 100%, αστον να πάει και με τη φίλη σου και με όποια θέλει, κτήμα σου δεν είναι επειδή υπήρξατε κάποτε μαζί.Αλλα αν μιλάμε για πρόσφατο χωρισμό και διαδικασία θρήνου με ελπίδες/προσδοκίες επανασύνδεσης, βάσιμες ή λιγότερο βάσιμες.....τότε παιδιά σόρυ αλλά ειναι βαρύ το αμάρτημα της κολλητής, είναι σχεδόν απάνθρωπο να κάνεις κάτι τέτοιο σε έναν άνθρωπο που ήδη πονάει τόσο πολύ από την απώλεια.
#6 Πόσο σε καταλαβαίνω. Έχω περάσει κι εγώ παρόμοια κατάσταση. Έχει τελειώσει τώρα γιατί τα πράγματα μπήκαν κάπως στη θέση τους. Αλλά αυτό που κατάλαβα από την όλη φάση είναι ότι εσύ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται: οι γονείς σου θα κοιμηθούν όπως έστρωσαν. Εμένα αυτό μου το επαναλάμβαναν συχνά τότε και όταν το άκουγα χαλιόμουν, αλλά δυστυχώς είναι κανόνας της ζωής. Είσαι νέα και η ζωή είναι μπροστά σου. Μην την χαραμίσεις επειδή οι γονείς σου έκαναν λάθη και κακές επιλογές. Εκείνοι είναι υπεύθυνοι γι'αυτό. Όχι εσύ. Και όπως τα λες καταλαβαίνω ότι η μητέρα σου μάλλον έχει την ίδια άποψη με μένα και δεν θα ήθελε να είναι βαρίδι στα πόδια σου. Βοήθα τους όσο μπορείς, αλλά τόσο όσο δεν σε επηρεάζει και δεν σε τραβάει πίσω.
#3 (συνέχεια, καταλαθος πάτησα το κουμπί για καταχώρηση) Αυτό πού ήθελα να τονίσω, ανεξαρτήτως του αν κάποιος επιλέξει η χρειάζεται πραγματικά κάποια αγωγή η όχι, είναι πως τέτοιου είδους διαταραχή θεραπεύεται, όσο κι αν πιστεύεις το αντίθετο όσο βρίσκεσαι μέσα σ αυτή. Κυρίως ήθελα να το πω γιατί έχω διαβάσει τα σχόλια απελπισμένων ανθρώπων σε διάφορα φόρουμ, που πιστεύουν πως δε θα ξεφύγουν ποτέ από αυτό και κυκλοφορούν πάντα με χάπια στην τσέπη. Που κι αυτό κακό δεν είναι, αρκεί ξαναλέω να συνοδεύεται από ψυχοθεραπεία, ώστε να είναι παροδικό και το άτομο να ελευθερωθεί. Αυτά από μένα, καλή συνέχεια σε όλους!
#3 Εννοείται πως δεν υπάρχει καμιά δαιμονοποίηση! Δεν είναι κατακριτέο φυσικά το να παίρνει κάποιος φάρμακα. Στη δική μου περίπτωση δε χρειάστηκε, ίσως γιατί μέσα σε ένα εξάμηνο τα συμπτώματα υποχώρησαν. Εάν σε κάποιον πάρει περισσότερο καιρό (γιατί το οτι τα συμπτώματα κάποια στιγμή υποχωρούν είναι δεδομένο) και τα συμπτώματα εμποδίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και λειτουργικότητα του, τότε ναι, και βεβαια να ακολουθήσει αγωγή ελεγχόμενη από ειδικό, σε συνδυασμό βεβαια πάντοτε με ψυχοθεραπεία, γιατί αλλιώς είναι δώρο άδωρον. Αυτό που ήθελα να διευκρινίσω, πως ειναι
#5Πιστεύω οτι το ψέμα είναι το μεγαλύτερο φάουλ στην όλη ιστορία και αυτό που ίσως δεν σου συγχωρέσει ποτέ η φίλη σου και όχι το οτι τα έφτιαξες με έναν πρώην της, γιατί στη τελική δεν της και δεν μας πέφτει και λόγος τι κάνει στα προσωπικά του ένας άνθρωπος που πέρασε κάποια στιγμή από τη ζωή μας!#7Ο φόβος σου οτι κάνεις κάτι κακό και οτι μπορεί να χάσεις τον σύντροφο σου είναι που πρέπει να δεις γιατί δημιουργείται και σίγουρα πηγάζει από κάπου αλλού, ψάξτο!#6έχω περάσει από παρόμοια φάση με τους δικούς μου και πήγα σε θεραπευτή, τον πατέρα μου που δεν υπήρχε τότε λόγω θανάτου κατάφερα και τον συγχώρεσα, τη μητέρα μου το παλεύω ακόμη, δεν κάνω θεραπεία αλλά έχω εντοπίσει τα σημεία τριβής και ίσως ξαναρχίσω με θεραπευτή για να τα βάλω σε σειρά, άκουσε τη Λένα και βρες κάποιον να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε σειρά....Και τέλος Λένα είσαι το αγαπημένο μου διάλειμμα μαζί με το δεκατιανό μου!χαχα!να σαι καλά και ας γίνεις και μελό, εμείς θα σε διαβάζουμε για να μαθαίνουμε και άλλα για τη ζωή εκτός από το να τα βιώνουμε;)
#5 Εχω στείλει ερώτηση παρόμοια μόνο που είμαι μια τρίτη φίλη που ξέρει αυτό που κάνει η κοπέλα της ερωτησης δηλ έχει φλομώσει στο ψέμα την φίλη της. Δεν γίνεται να έχεις και τη πίτα γεμάτη και το σκύλο χορτάτο. Μίλα της μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα ή μπορεί και να έχει και είναι δικαίωμά της να απομακρυνθεί.
Πολύ ορθή τοποθέτηση. Εκτός από την εμπιστοσύνη που έπρεπε να της έχει δείξει και να της έχει μιλήσει από πριν (πράγμα που μεταξύ κολλητών ισχύει και στο θέμα του χθεσινού #4), έπρεπε και να είναι έτοιμη να πάρει το ρίσκο ότι μια τέτοια επιλογή (να τα φτιάξει με τον πρώην της κολλητής της) μπορεί να στοιχίσει τη φιλία τους. Θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις που θα πάρει η φίλη της μετά από την ανάλογη συζήτηση, όποιες κι αν είναι αυτές. Τώρα, όμως, η κοπελιά στο #5 έχει κάνει ήδη σχέση με τον πρώην κολλητής εδώ και μήνες χωρίς να έχει μιλήσει στην κολλητή της. #5 Καλά ξεμπερδέματα. Τί να πω; Μία συγγνώμη μάλλον δεν θα είναι αρκετή. Μα πρέπει να ειπωθεί. Σε κάθε περίπτωση, αν ενδιαφέρεσαι για την σχέση σου με την κοπέλα, απορώ πώς είναι δυνατόν να μην την έχεις ήδη ενημερώσει και απολογηθεί. Ώρα να αναλάβεις την ευθύνη σου για την στάση που κράτησες. Κάν' το όσο καλύτερα μπορείς. Παραδέξου το λάθος σου, την ανωριμότητά σου, την έλλειψη εμπιστοσύνης που της έδειξες, το γεγονός ότι στάθηκες κατώτερη των περιστάσεων και κατέφυγες σε σαχλά ψέματα αντί να είσαι ξεκάθαρη μαζί της και ό, τι γίνει. Μην καταφύγεις σε δικαιολογίες για τον εαυτό σου. Και μη γίνεις μελό. Κοίτα την στα μάτια, όρθωσε το ανάστημά σου και ομολόγησε πρώτη ότι οι φόβοι σου και οι παραλείψεις σου δεν σε τιμάνε. Α! Και μην ρίξεις το μπαλάκι σε αυτή. Κάνε τη γενναία κουβέντα που όφειλες να κάνεις νωρίτερα τώρα. Και δώσε της χρόνο αν χρειάζεται να αναθεωρήσει για εσάς. Δεν βλέπω τί άλλο μπορείς να κάνεις. Να το κρατάς κρυφό εις το διηνεκές; Εγώ λέω να εκπλήξεις τον εαυτό σου με την ανωτερότητα που τότε που έπρεπε δεν έδειξες. Αυτό ίσως γίνει και εκτιμητέο.
@5 Μισό λεπτό έχω ένσταση Λενάρα!Κάθε φορά εξαρτάται τη σχέση που έχουμε με τον/τη φίλο/φίλη μας,τη σχέση που ειχαμε με τον/την πρώην μας (ποιοτικά και ποσοτικά) αλλά και την αιτία χωρισμού.Θέλω να πω,δεν είναι τα παιδικά κτητικά ένστικτα που θα σε οδηγήσουν να μην ξαναμιλήσεις στην κολλητή σου εαν τα φτιάξει με έναν άντρα με τον οποίο ήσουν πολλά χρόνια μαζί,αλλά η προδοσία που θα έχεις νιώσει. Δεν αναφέρομαι σε προδοσία απ'την πλευρά του αγοριού γιατί δεν είναι σχέση που θες να κρατήσεις στη ζωη σου.
Aν χώρισαν μετά απο ρουτίνα κ των δύο,αν ήταν απόφαση του ενός ή αμοιβαία,αν μεσολάβησε κέρατο,αν χώρισαν φιλικά,άσχημα κτλ κτλ.Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι ακόμα κ η αιτία χωρισμού παίζει ρόλο!
#2Δεν πειράζει να είσαι όσο ξερόλας θέλεις,αρκεί να μην χαρακτηρίζεις τους άλλους με βάση τις δικές σου απόψεις.Όταν κάποιος έχει άλλη γνώμη δεν είναι χαζός,έχει απλά άλλη γνώμη.Αν εγώ πχ είχα μια φίλη που δε δέχεται τον αντίλογο και καταλάβαινα ότι με υποτιμούσε λόγω της διαφορετικής μου γνώμης,δε θα την κράταγα για πολύ καιρο.Κατά τα άλλα καλά το πας,συνέχισε.#3Μπράβο σου που το πάλεψες χωρίς αγωγή αλλά οι ψυχικές διαταραχές διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο και γι'αυτό υπάρχουν και τόσοι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης.Άλλος κάνει γιόγκα,άλλος τρέχει μαραθώνιο,άλλος κάνει ψυχοθεραπεία και άλλος χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.Κανένας τρόπος δεν υπερτερεί του άλλου.Whatever works!#5Κι εγώ νομίζω ότι αυτό που πονάει είναι το ψέμμα.Οι πρώην εφόσον χωρίζουμε είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν και με όποιον θέλουν και δε μας πέφτει και λόγος κιόλας.Αν το έλεγες στη φίλη σου εξαρχής,πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα για όλους(συμπεριλαμβανόμενης και της σχέσης σας).
#5Νομίζω το θέμα της ιδιοκτησίας των πρώην έχει αναλυθεί επαρκώς στα Friends. Μία με το τρίγωνο Κάθυ, Τσάντλερ, Τζόι, άλλη μία με το τρίγωνο Τσάρλυ, Ρος, Τζόι, και τα πιο σημαντικά Τζιλ, Ρέιτσελ, Ρος και βέβαια Ρέιτσελ, Ρος, Τζόι. Στις 2 πρώτες περιπτώσεις που η πρώην δεν ήταν σημαντική όλα πήγαν καλά στο τέλος και ξεπεράστηκε γρήγορα το αρχικό σοκ. Αλλά στις άλλες δύο περιπτώσεις που μιλάμε για τρομερά σημαντικούς πρώην που έχουν αφήσει το σημάδι τους στη ζωή μας και μπορούν άνετα να θεωρηθούν σταθμός (Ρος για τη Ρέιτσλε και μετά Ρέιτσελ για τον Ρος) παύει να είναι διαχειρίσιμο. Γι'αυτό και δεν το άντεξαν και τελικά η ''αμαρτωλή'' σχέση σταμάτησε πριν αρχίσει καλά καλά. Στην περίπτωση της γράφουσας δεν γνωρίζουμε για πόσο σημαντικό πρώην μιλάμε οπότε είναι δύσκολο να εκφέρουμε γνώμη για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν ήταν ένα απλό φλερτ σώζεται ίσως (συγχωρούνται ακόμα και τα ψέματα με τη δικαιολογία ΄δεν ήθελα να σε πληγώσω' ή 'ήθελα να δω αν είναι σοβαρό ώστε να μην σε πληγώσω για κάτι ασήμαντο τελικά'). Αν όμως μιλάμε για σημαντικό πρώην τότε είναι φάουλ της γράφουσας και δεν φέρονται έτσι οι φίλες. Αντιθέτως μπαίνει ένα χ στο κουτάκι 'πιθανός σύντροφος' και πάμε γι'άλλα. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, δεν είναι ανάγκη να φάμε το πορτοκάλι της φίλης μας, ακόμα κι αν είναι πρώην.
Για μένα είναι δεν είναι τόσο θέμα ιδιοκτησίας, αλλα περισσότερο ότι αρχίζουν να σου μπαίνουν ιδέες οτι ίσως ήθελε ο ένας τον άλλο απο πρίν και σε κορόιδευαν ή το καταπίεζαν.Όσο φιλικά και να χώρισες και ειδικά αν η σχέση ήταν μακροχρόνια, μου φαίνεται δύσκολο να μην έχεις τέτοιες σκεψεις,να μη νιώθεις παραπλανημένη,πληγωμένη ή οτι σου φέρθηκαν με διπρόσωπία.Ανθρώπινο είναι. Ευτυχώς δεν μου έχει τύχει ποτέ, αλλά αυτό θα σκεφτόμουν. Είναι δύσκολη κατάσταση, προσωπικά τα αγόρια των φίλων μου τα ένιωθα είτε σαν φίλους μου είτε σαν αδερφούς και δεν μπορώ να το κατανοήσω. Τόσοι αντρες υπάρχουν γιατί να μπείς σε τέτοια διαδικασία και να στεναχωρήσεις τη φίλη σου ή να χαλασεις μια φιλία; Και άντε κάνεις σχέση,είναι εύκολο να μιλάς στη φίλη σου για τον νυν σου και πρώην της όπως θα της μιλούσες για έναν άγνωστο σε αυτήν;Δεν είναι ιδιοκτησία οι πρώην αλλά ούτε αυτοκίνητο για test drive.Φυσικά μιλάω για τον εαυτό μου, αν κάποιον δεν τον ενοχλεί αυτό ή και τα τρία μέλη είναι άνετα ίσως και να λειτουργεί.
Αυτό το "τόσοι άντρες υπάρχουν" είναι ανώφελο και λίγο ουτοπιστικό, γιατί το ποιος θα σου κάνει click είναι εντελώς random. Εκτός αν είσαι κλινική περίπτωση και σε έλκουν συστηματικά μόνο δεσμευμένοι άντρες ή συγκεκριμένα οι (πρώην και νυν) άντρες των φιλενάδων σου (το έχω δει κι αυτό γι' αυτό το αναφέρω).
Γενικώς, για το θέμα που κυριάρχησε χθες (αν κάνουμε κάτι με το "κόλλημα" του φίλου μας) είναι πιο εύκολο, πιστεύω, να κάνουμε επίκληση στην ψυχρή λογική. Δηλαδή κάποιος που γουστάρουμε χωρίς ανταπόδοση δεν μας ανήκει, και επιπλέον δύο αμοιβαίες έλξεις > μία μονομερής έλξη. Υπάρχουν διάφορες υποπεριτπώσεις, αλλά γενικώς βρίσκω πιο δίκαιο αυτό.Το θέμα των πρώην είναι πολύ πιο τζιζ. Γενικώς, η πλειοψηφία του κόσμου (στην Ελλάδα τουλάχιστον) τάσσεται σαφώς κατά [πχ. ένα πρόχειρο "γκάλοπ" χωρίς εννοείται αξιώσεις σοβαρής μέτρησης, απλώς ενδεικτικά: http://westcult.gr/index.php/plus/hthika-dilhmmata/ithiko-dilimma-3-bros-before-hoes]Γνωρίζω περίπτωση παιδιού που, όταν παρατήρησε την ιδιαίτερη συμπάθεια και καλή επικοινωνία ανάμεσα στον κολλητό του και την πρώην του, του δήλωσε "Ελεύθερη κοπέλα είναι, απωθημένο δεν την έχω, εγώ είμαι που την χώρισα - αν θα σ'ενδιέφερε να προχωρήσετε, από εμένα κανένα πρόβλημα". Αλλά ο κολλητός δεν ένιωθε ο ίδιος άνετα με την ιδέα. Είναι και θέματα αμηχανίας, πχ. αν κάποτε κυκλοφορούσατε ως παρέα, είναι άβολο τα μέλη της παρέας να παραμείνουν ίδια αλλά να ανταλλάξουν θέσεις.Προσωπικά, πάντως, κάποιον που θα είχα μείνει κολλημένη μαζί του θα με πλήγωνε να τον δω με οποιανδήποτε - άρα με μια φίλη, ακόμη χειρότερα. Που κι αυτό είναι εγωιστικό, απλώς είναι πιο κατανοητό ως ανθρώπινη αδυναμία (δύσκολα είναι κανείς τόσο υπεράνω - αν και ωραίο θα ήταν να μπορούσε).Όταν όμως εγώ είμαι αυτή που έδωσε τέλος, και πιθανώς πλήγωσα κάποιον, χαίρομαι πολύ στην ιδέα να ξαναβρεί χαρά δίπλα σε οποιονδήποτε, ας είναι και κολλητή μου, ας είναι κι η αδελφή μου στο κάτω κάτω. Αμήχανη φάση ίσως να ήταν, αλλά δεν σημαίνει ότι θα υπήρχε κάτι το ηθικά μεμπτό.
Varaw myges Συνέβη κι αυτό. Η μια αδερφη τα είχε με εναν 2 με 3 μηνες και μετα της ειπε η αδερφη της οτι τον ερωτεύτηκε, κι έτσι χωρισε η πρωτη και παντρεύτηκε η δεύτερη. Οι αδερφες παραμενουν αγαπημένες, αλλα τελικα η δεύτερη χώρισε.
2# Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με αυτή την συμπαθητική αφήγηση, από προσωπική εμπειρία με ανθρώπους προσκολλημένους σε ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες «σωστές» πάντα και παντελή έλλειψη συνθετικότητας στη σκέψη τους.Αυτό το κουσούρι είναι ενοχλητικό από μόνο του χωρίς να μπαίνει σε σύγκριση και να ισοφαρίζεται από όλου του κόσμου τα προτερήματα. Το να είσαι δογματικός και να πιστεύεις ότι η θεωρία σου είναι ακλόνητη, δείχνει άρνηση επικοινωνίας και άρνηση αλληλεπίδρασης με τους γύρω σου. Ελάχιστοι θα ανεχτούν να κάθονται στη σκιά του τοίχους που έχεις ορθώσει ενάντια στην ανθρωπότητα. Αλλά αντί να ρωτάς πόσοι θα σε ανεχτούν γιατί δεν ρωτάς γιατί εσύ δεν ανέχεσαι την αντίθετη άποψη? Εν κατακλείδι δικαίωμα σου να συμπεριφέρεσαι αυταρχικά και να πιστεύεις ότι έχεις «την σωστή κοσμοθεωρία», απλά ανέλαβε την ευθύνη της μοναξιάς που αυτό συνεπάγεται. Οι λογικοί άνθρωποι νομίζω πως έχουν όρια, η προσπάθεια και οι καλές προθέσεις μπορεί να εκτιμηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα, σε βάθος χρόνου όμως δεν νομίζω πως μια τέτοια ναρκισσιστική συμπεριφορά μπορεί να είναι ανεκτή.
Είμαι η εξωγήινη και είμαι διαγνωσμένη αμπαχόλικ. Δεν θέλω να αλλάξω αυτό τον εθισμό, με κάνει και περνάω λίγο καλύτερα κάθε μέρα την ώρα που διαβάζω Αμπα. Ευχαριστώ Αμπα!
Λένα με αφορμή το υ.γ. της ερ.6 θα ήθελα να πω ότι εσύ μελό δεν γίνεσαι ακόμα και αν πέσεις στην χύτρα με τον μαγικό ζωμό του μελοδράματος ( η ορθολογική σου σκέψη πάντα μα πάντα «πατάει φρένο» όταν η συζήτηση τείνει προς το συναίσθημα). Υπάρχουν πολλές φορές που νιώθω το δάκρυ έτοιμο στην άκρη του ματιού με κάτι που γράφεις και εκεί που έρχεται η μεγάλη στιγμή…σταματάς. Δώσε λίγο πόνο στο λαό σου, κι αυτό χρειάζεται που και που.Κατά την γνώμη μου αν αφήσεις λίιιιιγο το φρένο τα κείμενα σου θα απογειωθούν.Σχώρα με που το πήγα στο προσωπικό αλλά μου έδωσες καλή πάσα.
6Παλιά υπήρχαν κάτι ηλεκτρονικά παιχνίδια που έριχνες ένα κέρμα και είχες ξερω'γω 3 ζωές. Σε ένα από αυτά, ανά κάποιες πίστες ερχόσουν αντιμέτωπος μ'έναν δράκο. Στην αρχή ήταν μικρός και εύκολα ξεμπέρδευες, τσακ μπαμ. Μετά τα πράγματα δυσκόλευαν και στο τέλος ήταν σχεδόν αδύνατον να περάσεις την πίστα και να τερματίσεις. Ο δράκος έπιανε σχεδόν όλη την οθόνη και έφτυνε και φωτιές. Φυσικά υπήρχαν οι σούπερ δημοφιλείς τύποι που τερμάτιζαν και 3 φορές τη μέρα το παιχνίδι αυτό. Έχοντας επενδύσει πολλά λεφτά και πολύ χρόνο. Σου υπογράφω πως κάποιοι απ'αυτούς θα γίνονταν σούπερ ψυχοθεραπευτές αν παρατούσαν το Super Mario και διάβαζαν για τις εξαρτήσεις και δεν ξέρω τι άλλο.
Μου είχαν δωρίσει το Να σου πω μια ιστορία, του Μπουκάι. Να, κάτι τέτοια γράφει. Και να φανταστείτε, διάβασα καμιά δεκαριά σελίδες, δε χρειάστηκε παραπάνω. Και ορίστε, έπαθα Μπουκάι.Υ.Γ. ερ.7Το είχα ζητήσει και πολύ παλιά αλλά τι να σου κάνει ένας κούκος. Γίνεται να ανεβαίνουν οι ερωτήσεις το βραδάκι; Μπορεί τώρα να μη δουλεύω αλλά έχω ένα σπιτικό να κρατήσω. Μέχρι να ξυπνήσεις, να κάνεις καφέ, να περιμένεις να έρθει η ώρα οσονούπω, να διαβάσεις και να αρχίσεις να σκέεεεφτεσαι, να σκέεεεφτεσαι, here, πήγε τρεις. Και μη μου πείτε να τις διαβάζω το βραδάκι, λίγος σεβασμός στους βετεράνους.
#1Η φίλη σου θέλει τον αθλητικό, ρομαντικό με κατανόηση τύπο που θα τη δει σαν τη γυναίκα της ζωής του. Θέλει να τρώει 4500 θερμίδες την ημέρα χωρίς να παχαίνει, ένα πράμα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, έ, και λοιπόν? Τα όνειρά της δεν επηρεάζουν εσένα, γιατί σε χαλάει αυτό? Αφού λες ότι σου συμπαραστέκεται και το εκτιμάς, πώς τότε αναρωτιέσαι για το ενδεχόμενο να σε θέλει μόνο για να τα λέει να ξαλαφρώνει? Νομίζω ότι το μόνο πρόβλημα είναι ότι τη βαριέσαι. Πολύ σωστά η Α,μπα σου δίνει προτάσεις για να το αλλάξεις αυτό. Τη φίλη σου δεν θα την αλλάξεις, τη ρουτίνα σας όμως μπορείς, και θα σας είναι χρήσιμο! Λέμε πολύ συχνά ότι οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, αλλά νομίζω είναι κι αυτό ένα κλισέ που αφαιρεί σημαντικά κομμάτια από την πραγματικότητα των σχέσεων των ανθρώπων. Πριν χρόνια είχα βαλτώσει σε έναν προβληματικό τελειωμένο γάμο, εγκλωβισμένη με μικρά παιδιά και κακές σχέσεις με τη μητέρα μου. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μια από τις παλαιότερες φίλες μου με απέφευγε - με βαρέθηκε. -Τι κάνεις εσύ? - Τίποτα, τα ίδια όπως τα ξέρεις - δεν είχα και τίποτα καινούριο. Με απέφευγε τόσο, που εξαφανίστηκε για κάνα εξάμηνο. Στο διάστημα αυτό άλλαξα δουλειά, έβαλα μπρος το διαζύγιο, άρχισα να βγαίνω με παρέες φίλων και γνωστών όπου με καλούσαν. Όταν της ανακοίνωσα τα νέα μου, έπαθε πλάκα! Μου συμπαραστάθηκε πολύ στο ζόρικο διάστημα που ακολούθησε, δεν ξαναχαθήκαμε έκτοτε. Δεν κάθησα να το ψειρίσω το θέμα, την αγαπάω και θέλω την παρέα της. Στο δια ταύτα φίλη της ερώτησης 1, οι φιλίες δεν ακολουθούν συνταγές με δοσομετρητή. Και δεν πρέπει να ακυρώνονται επειδή εμφανίζουν κάποτε, συναισθήματα που δεν "θα έπρεπε". Άνθρωποι είμαστε, όχι σαχλές φωτογραφίες με μισόγυμνες στα ηλιοβασιλέματα, "άμα τούτο κι όχι τ΄άλλο", προσοχή ακολουθεί μήνυμα μίσους στο fb! Kαι τούτο, και τ΄άλλο, καλή θέληση και κατανόηση να υπάρχει. Σαφέστατα είσαι φίλη της, εδώ έφτασε να σε απασχολεί τόσο, που έστειλες ερώτηση! :-)
#3Υπάρχει ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ στο YouTube που λέγεται"Το μάρκετινγκ της τρέλας".Κάθε φορά που διαβάζω ερωταπαντήσεις σχετικά με ψυχιάτρους και φάρμακα αυτό σκέφτομαι. Όποιος εχει την όρεξη ας το δει.Οσο για την κοπέλα που έστειλε την ερώτηση μονο ενα τεραστιο μπράβο! !!!!
@6Ο θυμός είναι τόσο ύπουλο συναίσθημα. Φαντάσου ότι σου μιλάει ο 36χρονος εαυτός σου:Πήγαινε σε όσους θεραπευτές χρειαστεί (αν χρειαστεί ν'αλλάξεις εννοώ) και σφυρηλάτησε τις ήδη καλοσχηματισμένες σκέψεις σου. Μην αφήνεις τον χρόνο να περάσει επειδή τα ψιλοκαταφέρνεις να ανακουφίζεσαι προσωρινά, λόγω του ότι μπορείς και σκέφτεσαι και εξηγείς. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου, ο θυμός είναι πολύ άτιμος και δεν εκτιμά καμία προσπάθεια. Χρειαζόμαστε κάποιον ν'αναλάβει τον ανεφοδιασμό μας σ'αυτόν τον πόλεμο για να βγούμε νικητές, δεν μπορούμε μόνοι μας. Ή και να μπορούμε, στο τέλος θα είμαστε ρημάδια, τι στο καλό, έχουμε την ευκαιρία να ζούμε και θα την κάψουμε έτσι, με το να φεύγουν οι μέρες ακρωτηριασμένες;
O θυμός είναι σαν λυσσασμένος λύκος που καραδοκεί κλεισμένος σε ένα υπόγειο. Αλίμονο την στιγμή που θα το σκάσει. Μιλάω εκ πείρας. Αλλά εγώ τον νίκησα με βοήθεια θεραπευτή.Διαφορετικά δρα ανεξέλενκτα.