Η πολιτική κρίση στην Τουρκία

Η πολιτική κρίση στην Τουρκία Facebook Twitter
1

Αφού η χώρα επί 8 μέρες συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα, αφού προηγήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις ανθρώπων που σχετίζονται ποικιλοτρόπως με την κυβέρνηση, ανάμεσα τους και αυτή των γιων τριών υπουργών, του Πρόεδρου της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, και του Δήμαρχου του  δήμου Φατίχ (παλιά Πόλη) ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφού απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες σε πάρα πολλούς από τους συλληφθέντες, πολλοί από τους οποίους προφυλακίστηκαν ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφού αντικαταστάθηκαν σε χρόνο ρεκόρ όλοι οι αστυνομικοί διευθυντές που είχαν διεξάγει την έρευνα και έκαναν τις συλλήψεις με την δικαιολογία ότι δεν είχαν ενημερώσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους (και εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα, οπως ο υπουργός Εσωτερικών), αφού η κυβέρνηση απέδωσε όλες τις αποκαλύψεις σε συνομωσία από ξένα κέντρα εξουσίας που θέλουν να την βλάψουν, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα τα συνήθως λεγόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις εβραϊκά συμφέροντα αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα, αφού ο πρωθυπουργός έφυγε για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν σαν να μη συμβαίνει τίποτα (το είχε κάνει όταν ξέσπασαν τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί το καλοκαίρι, αλλά τότε του βγήκε), αφού είχαν αρχίσει ήδη οι πρώτες μικροσυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πόλη και αλλού (τα πρώτα κάπως σοβαρά επεισόδια έγιναν την περασμένη Κυριακή το βράδυ στο Καντίκιοι ενώ από Δευτέρα ξεκίνησαν και στο Ταξίμ, με μικρές πλην επίμονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την διαφάνεια και την παραίτηση, τουλάχιστον, των εμπλεκόμενων υπουργών), αφού εντέλει παρενέβη δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ και απόντος του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και ουσιαστικά αδειάζοντάς τον, προανήγγειλε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τόνισε ότι η διαφθορά θα αποκαλύφθεί και θα παταχθεί, όποιοι και αν ειναι αυτοί που την διέπραξαν και αφού επιτέλους την ημέρα των Χριστουγέννων το πρωί παραιτήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις εμπλεκόμενους υπουργούς της κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν αποφάσισε (ή αναγκάστηκε να αποφασίσει) να προβεί άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, την ιδια μέρα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προσπαθεί μέσα από τον ευρύ ανασχηματισμό και την θυσία πρωτοκλασάτων υπουργών και συνεργατών του, όπως ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων Εγκεμέν Μπαγίς, να κερδίσει χρόνο και να διασφαλίσει τη συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησής  του  και του ίδιου στην εξουσία. Αποκλείει βεβαίως την δική του παραίτηση και συνεχίζει να μιλά για συνομωσία που εξυφαίνεται εναντίον του, συγχρόνως όμως αναγκάζεται να διακηρύξει -μετά απο σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Γκιούλ που προαναφέραμε-  ότι θα ξεσκεπαστούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.  Ωστόσο ελάχιστα φαίνεται να εννοεί τις δηλώσεις αυτές. Μετά απο τους αστυνομικούς διευθυντές που αντικαταστάθηκαν, εκατοντάδες είναι οι αστυνομικοί που μετατέθηκαν στην Πόλη και σε άλλες πόλεις, σε μια προσπάθεια να εξαρθρωθεί το δύκτιο που ξεσκεπάζει τις υποθέσεις οι οποίες αρχίζουν πλέον να αγγίζουν την οικογένειά του αλλά και τον ίδιο. Έτσι οι νέοι αστυνομικοί διευθυντές αρνούνται να προβούν σε συλλήψεις που έχει διατάξει ο εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της έρευνας, ενώ και το προανακριτικό έργο δυσχεραίνεται με προσκόματα που προβάλλονται από τη Γενική Εισαγγελία.

Σημειώνεται ιδιατέρως η δήλωση του παραιτηθέντος εχτές υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Μπαϋρακτάρ, ο οποιος προέτρεψε δημόσια, μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια,τον κ.Ερντογάν να παραιτηθεί λέγοντας ότι όλα αυτά για τα οποία αυτός και άλλοι κατηγορούνται έχουν γίνει εις γνώσιν και με κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις έγιναν και  εχτές συγκεντρώσεις με συνθήματα όπως «ψεύτες», «κλέφτες» , «να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση»  που συνοδεύτηκαν απο μικρής έκτασης επεισόδια. Οι συγκεντώσεις και τα επεισόδια δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες .

Η σύγκρουση πλέον είναι ανοιχτή, γίνεται στην κοινωνία αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των στελεχών του ΑΚΠ αλλά ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι συνδέονται με την θρησκευτική κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στις βαρύτατες κατηγορίες για χρηματισμό, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού,  σύσταση συμμορίας κ.α., εναντίον σημαινόντων κυβερνητικών παραγόντων. Ο πόλεμος, που έχει πολλά στοιχεία εμφυλίου, αναμένεται να είναι σκληρός και οι αντίπαλοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να επικρατήσουν. Άλλωστε και ο δύο βασικοί μονάχοι φημίζονται για την επιμονή, την δύναμη του χαρακτήρα και την φιλοδοξία τους.

Σύντομα θα φανεί αν το άστρο του αναμφισβήτητα χαρισματικού κ. Ερντογάν θα ξεπεράσει και αυτή, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κρίση της καριέρας του ως πρωθυπουργός και θα πορευθεί λαμπρό προς τους επόμενους φιλόδοξους πολιτικούς του στόχους, οι οποίοι έχουν  μάλιστα ορίζοντα δεκαετίας, ή αν ο λαμπρός πολιτικός του κύκλος θα καταλήξει σύντομα σε μια οριστική και πιθανόν άδοξη έξοδό του από την πολιτική ή/και τη χώρα. Μετά από μια δωδεκαετία σχεδόν πολίτικης σταθερότητας και ηγεμονίας του ΑΚΠ και του κ. Ερντογάν, περίοδος η οποία οδήγησε σε οικομική σταθερότητα και ανάπτυξη και  παράλληλα έφερε σειρά μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία και τη ζωη της χώρας, η Τουρκία μοιάζει να εισέρχεται σταδίακα ( ή να κινδυνεύει να εισέλθει) και πάλι σε μια περίοδο πολιτικής, ίσως και οικονομικής, αβεβαιότητας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Τα πράγματα στην Τουρκια πανε ακομη πιο περα απο το τελευταιο σκανδαλο. Η ξαφνικη αλλαγη πολιτικης τον τελευταιο χρονο εχει ταραξει πολυ την Τουρκικη κοινωνια η οποια πλεον εχει αλλα προτυπα απο τα Ισλαμικα που θελει να επιβαλει ο Ερντογαν (τουλαχιστον οι πολιτες των μεγαλων αστικων πολεων και της Μ. Ασιας γιατι στην κεντρικη Τουρκια ειναι διαφορετικα τα πραγματα). Μετα την ''νικη'' του απεναντι στο βαθυ στρατιωτικο παραγωντα που ειχε ριζες σχεδον σε ολο το φασμα του Τουρκικου κρατους ο Ερντογαν ενιωσε ανετα να εφαρμοσει πλεον πιο Ισλαμικη πολιτικη και να μετατρεψει ουσιαστικα τον ευατο του σε ηγεμονα μεσω διαφορων μεταρυθμισεων που εδιναν υπερεξουσιες στον προεδρο της δημοκρατιας (θεση που αποβλεπει να παρει στο αμεσο μελλον). Στην πορεια ομως και μεσα σε μια εξαρση αλλαζονειας απεκοψε την Τουρκια απο ολους σχεδον τους συμμαχους της και την απομακρινε ακομη περισσοτερο απο την Ε.Ε. Αυτη την στιγμη λοιπον ειναι στα μαχαιρια με το Ισραηλ (παροτι η ΗΠΑ προσπαθησαν πολυ να ανετρεψουν το κλιμα), την Συρια (στην οποια ηλπιζε να πεσει ο Ασαντ και να ανεβει στην εξουσια ενα Ισλαμικο κομμα), την Αιγυπτο (που ξεκαθαρα στηριζε τον Μορσι ακομη και μετα την πτωση του), την Ρωσια κλπ. Η ιστορια κυκλους κανει και αμα η Τουρκια συνεχισει ετσι δεν θα εχει καλο τελος.