ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ομοφοβία και ελληνική δημόσια σφαίρα. Από τον Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη

Ομοφοβία και ελληνική δημόσια σφαίρα. Από τον Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη Facebook Twitter
14

*Ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης είναι Ερευνητής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στο European University Institute.

 

 

Αυτό που με εξέπληξε ακούγοντας το παραληρηματικό υβρίδιο των Βερύκιου και Σταυρόπουλου δεν είναι τόσο η αθεράπευτη ομοφοβία τους όσο η διαπίστωση ότι η ελληνική δημόσια σφαίρα δείχνει να μη θέλει να αλλάξει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την ομοφυλοφιλία ως κάτι κακό (με την πιο κοινή του όρου έννοια). Και τι δεν ειπώθηκε σε αυτήν τη δεκαπεντάλεπτη λογοδιάρροια - μέχρι και αναφορά στους Ναζί έγινε! Υπενθυμίζω πως αφορμή ήταν η δήλωση του Αυγούστου Κορτώ ότι δε θα πολιτευτεί με το συνδυασμό του Σ. Θεοδωράκη στις ευρωεκλογές. «Μένω αφοσιωμένος στον άντρα μου και στα βιβλία μου», δήλωσε ο νεαρός συγγραφέας.

 

Θα σταθώ σε κάποια ζητήματα που θεωρώ άξια ενδιαφέροντος και σχετίζονται με το πώς αντιμετώπισαν αυτήν τη δήλωση οι εν λόγω «δημοσιογράφοι», αναπαράγοντας χυδαία στερεότυπα στην ελληνική δημόσια σφαίρα:

 

  1. Ένα από τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα μοτίβα ήταν η εμμονή με τη «δικτατορία των γκέι», άποψη που παρατηρείται τέσσερις φορές σε όλο το διάλογο. Πρωτοακούγεται με σχετικά ήπιο τόνο, «Η μειονότητα των γκέι κυριαρχεί [...] Kάνουν αντεπίθεση», για να κλιμακωθεί δέκα λεπτά αργότερα, «Υπάρχει μεγάλη, τεράστια δικτατορία των γκέι» (λες και μπορεί να υπάρξει μικρή ή μεγάλη δικτατορία), και να καταλήξει να μετασχηματιστεί ακόμη και σε «μασονία» (!!!).
  2. Η σύζευξη σεξισμού και ομοφοβίας δεν έλειψε φυσικά: ο Βερύκιος ξεκινά αποκαλώντας τον Αύγουστο Κορτώ «Αυγουστίνα» και «Παρθενοπόπη», για να κλιμακώσει λίγα λεπτά αργότερα το μισογύνικο ξέσπασμά του λέγοντας ότι οι γκέι «δεν έχουν θηλυκό κορμί, αλλά θηλυκό μυαλό, το οποίο γεννάει σατανάδες» και ότι «είναι να μην πέσεις [στα χέρια τους]».
  3. Οι γκέι «προκαλούν» και «περνάν τα μηνύματα που θέλουν» (οι στρέιτ πάλι, όχι… Είναι θύματα της δικτατορίας, είπαμε, συγγνώμη).
  4. «Ε, ρε, Χρυσή Αυγή που τους χρειάζεται», λένε με καμάρι και γελούν.

 

Ο λόγος τους φυσικά είναι ολοκληρωτικά ασυνεπής και ασυνεχής, δείγμα της υβριστικής τους διάθεσης και της έλλειψης οποιασδήποτε σοβαρής ηθικής επιχειρηματολογίας. Ενώ αρχικά παραδέχονται ότι χαίρονται που στην ελληνική κοινωνία οι γκέι πλέον μπορούν να λένε δημόσια ότι έχουν άντρες (που ακόμη κι αυτό το κομμάτι της δήλωσης λογοκρίθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ), το λογύδριο καταλήγει να εξισώνει αυτήν την υποτιθέμενη κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας με δικτατορία.

 

Τα 15 λεπτά που αυτά τα αρσενικά (γιατί ως τέτοια εμφανίστηκαν) αφιέρωσαν στη δήλωση του Κορτώ κατάφεραν να κάνουν το εξής: να εντάξουν αποσπασματικά στη δημόσια σφαίρα αυτό που κατά τα άλλα θεωρείται ιδιωτικό, δηλαδή τη σχέση ενός άντρα με έναν άλλον, και με μεγάλο θράσος να υπενθυμίσουν τη νόρμα (που οι ίδιοι αναπαράγουν) ότι το σεξουαλικά διαφορετικό θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη θέμα χλευασμού, εκχυδαϊσμού, αποτροπιασμού πολλές φορές• συναισθήματα που πηγάζουν από μία ανυπέρβλητη μισογύνικη ομοφοβία (ή ετεροσεξισμό, όπως αποκαλείται τελευταία), που έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στο προσκήνιο για να τονίσει και να ενδυναμώσει τα προνόμια του να είσαι στρέιτ άντρας στην Ελλάδα του τώρα.

 

 

 

Γλωσσική επιμέλεια: Γιώργος Κούρτης

14

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
"συναισθήματα που πηγάζουν από μία ανυπέρβλητη μισογύνικη ομοφοβία "Ακριβώς. Η ομοφοβία και τα στερεότυπα που συντηρεί άλλωστε έχει στην ρίζα της κυρίως μισογυνισμό/φαλλοκρατισμό.
......να εντάξουν αποσπασματικά στη δημόσια σφαίρα αυτό που κατά τα άλλα θεωρείται ιδιωτικό.....αραγε ποιοι ειναι τελικα αυτοι που αναγουν το ιδιωτικο στο δημοσιο??ειναι γεγονος οτι η ελληνικη κοινωνια δειχνει μια εμμονικη προσκοληση σε "μεσαιωνικες-χριστιανοδυτικες"-και οτι να 'ναι υποκριτικες συλλογικες νοοτροπιες,αλλα ειμαι πεπεισμενος πια οτι σε αυτη την "παγιδα του συντηριτισμου" εχουν πεσει και ολοι οι γκει,ειναι τουλαχιστο απεγνωσμενο να δηλωνει κανεις ετσι προβοκατορικα την προσωπικη του σεξουαλικη προτιμηση. τελικα,ας αποδεχτουν οι γκει οτι ειναι γκει,να κουλαρουν με αυτο και να το απολαυσουν, ας αποδεχτουν επιτελους το δικαιωμα στην διαφορετικοτητα του καθενα,αυτο ειναι το θεμα,και ειναι αυτο που δεν αγγιζετε ποτε. η κοντρα γκει-νορμαλ κτλ ειναι πλασματικη,ειναι αυτο που επιβαλει το χριστιανοδυτικο συστημα για να συνεχισει να λειτουργει. ο "συνδικαλισμος του κλαδου" δειχνει μια νοοτροπια που δεν διαφερει σε τιποτα απο τον συνδικαλισμο της γσεε η' των βλοσυρων χριστιανων που διαλαλουν υστερικα την πιστη τους.οσο για τους βερυκιους....
tb44 καλά κάνεις και κρατάς αυτή τη στάση, γιατί όλα όσα λέμε ισχύουν ακριβώς και μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση. Μαζί με φίλους και φίλες ήμασταν στο τσακ να αρχισουμε να τον κράζουμε για κρυφή αλλά μπλεχτήκαμε σε 3 ώρες+ συζήτηση. Ομοφωνούσαμε ότι θα ήταν αηδιαστικός ακόμη κι αν διάβαζε τον Χρυσό Οδηγό αλλά δεν θα θέλαμε να συνταχθούμε με όσους θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι για το οποίο θα έρπεπε να ντρέπεται κάποιος ή να δίνει λόγο σε άλλους. Αυτά επειδή και η περίπτωση Βαλιανάτου είναι πρόσφατη όπως και το ατέλειωτο ντημπέητ για τους ομοφυλόφιλους ιερείς. Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι ότι καλά έκανε ο Κορτώ και του ξηγήθηκε αγωγή για να υπάρχει και ένα προηγούμενο και να μην καλλιεργείται στα κίτρινα σκουλήκια η εντύπωση ότι είναι ανίκητα. (Ο μακαρίτης ο Γκυ Ντεμπόρ, αν και αντιεξουσιαστής δεν δίστασε να μηνύσει το σύνολο σχεδόν του γαλλικού τύπου που υπαινίχθηκε ότι μπορεί να είχε ανάμιξη στην δολοφονία του εκδότη του Ζεράρ Λεμποβισί και κέρδισε παντού, θποχρεώνοντάς τους να προσέχουν πολύ περισσότερο την επόμενη φορά...)
Εγω νομιζω οτι το outing σε τετοιες περιπτωσεις δικαιολογειται. Δεν παρουσιαζεται η ομοφυλοφιλια σαν μειονεκτημα αλλα η υποκρισια καποιου που θελει να κανει κακο.
Πάντα έτσι και χειρότερα ήταν αυτοί οι δύο αχαρακτηριστοι από την εποχή πού τούς μάζευαν στα ραδιόφωνα... Τι δεν καταλαβαίνετε?? Είχαμε τον Τατσοπουλο, τώρα και αυτούς τούς δύο, τόσο σεξ πια δεν είναι απλά διασκέδαση, καταντάει κραιπάλη....
Ενα ισχυροτατο στερεοτυπο που ακομα αναπαραγεται στην Ελλαδα, με ευθυνη οχι μονο των ομοφοβικων, ειναι η ταυτιση του γκέι αντρα με το αντιθετο φυλο, ή περιπου ταυτιση (και στις λεσβιες τα αντιστροφα).Οχι οτι κι αν ακομα αυτο ισχυε, θα ειχαν το δικαιωμα στην ομοφοβια...καθολου...Ειναι ομως μια απο τις βασικες αιτιες που κανει τοσο λιγους Ελληνες γκέι να ζουν ανοιχτα οσο μπορουν.Σε Ευρωπη και Αμερικη αυτο εχει αλλαξει σε πολυ μεγαλο βαθμο, και σε αυτο εχουν βοηθησει τα μεσα.Εδω που υποτιθεται οτι τα μεσα επηρεαζονται απο τη "γκει δικτατορια", καθε αλλο παρα αυτο συμβαινει....ή το θεμα αποσιωπειται τελειως οταν θα μπορουσε να τεθει σοβαρα, ή πεφτει στο επιπεδο του φτηνου χλευασμου που αν μη τι αλλο δε δικαιολογειται κι απ την πραγματικοτητα....Ο ελληνικος λαος κοιμαται γενικα, οχι μονο σε αυτο το θεμα....καμια φορα νομιζεις πως ζουμε σε αλλον πλανητη...μονοι μας...
Αυτό που λένε για τη μασονία των γκέι μου κάνει εντύπωση. Ακόμα κι αν οι ομοφυλόφιλοι των media έχουν κάνει την κλίκα τους και αλληλοστηρίζονται, είναι τόσο περίεργο; Ανήκουν σε μια μειονότητα που ακόμα παλεύει να γίνει αποδεκτή σε μια δήθεν πολιτισμένη χώρα του 21ου αιώνα. Τι πιο λογικό απ'το να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο; Αυτό τους κάνει μασώνους; Οι στρέητ δηλαδή δεν έχουν κλίκες; Δεν είχαν τόσα χρόνια δημιουργήσει στεγανά στα περισσότερα επαγγέλματα, που όχι μόνο δεν επιτρέπονταν οι γκέι, αλλά μερικές δεκαετίες πριν δεν έμπαιναν ούτε οι γυναίκες; Ή θα έπρεπε η διαπλοκή να είναι προνόμιο των μεν και όχι των δε; Τα ήθη των ανθρώπων δεν έχουν να κάνουν με την παιδεία και τις προθέσεις τους; Έχουν να κάνουν με το τι κάνουν στο κρεββάτι τους;
όχι, έχεις δίκιο σε αυτό, η διαπλοκή δεν έχει να κάνει με το σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου. ΟΜΩΣ η διαπλοκή θα είναι πάντα διαπλοκή και θα είναι κάτι που θα πρέπει να το καταδικάζεις από όπου κι αν προέρχεται. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιο κοινό τόπο : δεν μπορεί η αλληλοϋποστήριξη να βαφτίζεται μαφία αν γίνεται από στρέιτ και κοινωνικό πνέυμα αν γίνεται από γκέι. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η μοναδική μαφία που υπάρχει είναι αυτή του χρήματος και της εξουσίας - μέσα στους κόλπους της δεν έχει επίσης σημασία τι κάνει κάποιος στο κρεβάτι του...
Μαζί σου σε όλα. Κρατάω διπλή στάση κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει. Εννοώ λοιπόν, ότι στην περίπτωση που απλά υπάρχει αλληλοϋποστήριξη των γκέι, κακώς τους κράζουν οι στρέητ γιατί το μεγαλοποιούν. Αν υπάρχει διαπλοκή, κακώς υπάρχει, αλλά είναι γελοίο να το λέει ο κάθε Βερύκιος που είναι χωμένος όλος μέσα, γιατί είναι μια απ'τα ίδια.Η εικόνα που έχω για το θέμα είναι λίγο πολύ ότι όλοι λίγο πολύ είναι χωμένοι μέσα και τα παίρνουν, απλά βγήκαν τώρα οι από δω να το παίξουν παρθένες και να κράξουν τους από κει.
Γκέι υπηρχαν και υπαρχουν σε ολες τις κλικες. Μαλλον εννοεις ανοιχτα γκέι...έτσι?Το lobbying οταν θιγονται τα δικαιωματα σου, δεν ειναι κακο.Βεβαια στην Ελλαδα δεν υπαρχει σχεδον καθολου, οι γκέι οργανωσεις ειναι πολυ αδυναμες, δεν εχουν υποστηριξη απ τους ιδιους τους γκέι.Τωρα αν υπαρχουν κανα δυο παρεες στο χωρο της τηλεορασης ή τον καλλιτεχνικο, αυτο δε λεει τιποτα.Ειναι το μονιμο χαζο στερεοτυπο οτι γκέι ειναι ορισμενοι καλλιτεχνες και ανθρωποι των μιντια. Μια πολυ μικρη φανταχτερη μειονοτητα.Αυτο που πρεπει επιτελους να περασει στον κοσμο ειναι οτι γκέι υπαρχουν παρα πολλοι, σε ΟΛΟΥΣ τους χωρους και πρεπει επιτελους να ζησουν ανοιχτα.Δεν μας πηρε ο πονος για τους γκέι των μιντια, που ειναι γνωστοι και ακολουθουν τη δικη τους πορεια ετσι κι αλλιως...Το θεμα ειναι ΠΟΛΥ γενοκοτερο και ευρυτερο..