Η δική μου ψήφος

Η δική μου ψήφος Facebook Twitter
Ανάμεσα σε αυτούς που ψηφίζουν «Ναι» υπάρχουν πολλοί καθημερινοί άνθρωποι που απλά ανησυχούν, είναι καλοπροαίρετοι, μπερδεμένοι, ξεκρέμαστοι ή δεν πείθονται με την ανύπαρκτη εναλλακτική. Εξυπακούεται, επίσης, ότι δεν είναι όλοι οι «Όχι» διάπυροι επαναστάτες κι άδολοι ιδεολόγοι. Φωτο: Alexandros Michailidis/ SOOC
25

Δεν με ψήνει εννοείται το «Ναι», δυστυχώς όμως ούτε το «Όχι» με ενθουσιάζει, όσο κι αν θα ήθελα να το φωνάξω με όλο μου το είναι. Νομίζω ότι το βεβιασμένο δημοψήφισμα της Κυριακής που γίνεται (αν δεν το ακυρώσει σήμερα ως παράτυπο το ΣτΕ) με τις τράπεζες επ' αόριστον κλειστές, τους πολίτες να στριμώχνονται στα ΑΤΜ, το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 Ευρώ όσο ακόμα υπάρχει ρευστό, την πόλωση στο κόκκινο και την οικονομία στον γύψο, θέτει ένα δίλημμα θολό και πρακτικά ανυπόστατο. Αφορά πρόταση που δεν ισχύει πια, ενώ και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη επιστολή του δήλωνε ότι αποδέχεται όλες σχεδόν τις απαιτήσεις των πιστωτών. Ακόμα θολότερη φαντάζει η επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Κι αν γνωρίζω με το «Ναι» τι κόλαση με περιμένει, δυστυχώς κανείς δεν με έχει προετοιμάσει για το τι θα συμβεί αν «Όχι» και ειδικά, μετά-το-Όχι.


Δεν παριστάνω τον ήρωα αλλά στ' αλήθεια θα δεχόμουν να βρεθώ άνεργος, άφραγκος, να τη βγάζω σπαρτιάτικα, να το παλέψω όσο πάει ατομικά και συλλογικά αν αυτό απαιτεί ένας «νυν υπέρ πάντων» αγώνας. Για το γαμώ το και μόνο. Να ξέρω, όμως, ότι υπάρχει μια βιώσιμη προοπτική, ένας σχεδιασμός, ένα κίνητρο, ότι κάπου με πάει όλο αυτό, ότι η αξιοπρέπεια δεν είναι πουκάμισο αδειανό. Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είχε ουσιαστικό νόημα αν γινόταν επί Γιωργάκη ή έστω τον Φλεβάρη. Φοβάμαι επίσης ότι τη σωστότερη θέση την είχε το στην καρακοσμάρα του, κατά τα άλλα, ΚΚΕ: Το ερώτημα έπρεπε να ήταν «Ευρώ ή δραχμή» αφού κι εμείς να μην το εννοούμε έτσι, έτσι ακριβώς εκλαμβάνεται από όλους εκεί έξω. Έπειτα τι σκληρή διαπραγμάτευση να κάνεις, πώς να αντισταθείς στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των «θηρίων» που όμως κρατούν και το ψωμί και το μαχαίρι, όντας ταπί και δίχως κανένα δίκτυ ασφαλείας; Ακόμα κι εκείνοι άλλωστε, παρότι πολύ ισχυρότεροι, φρόντισαν να θωρακίσουν την πάρτη τους από ένα μεταδοτικό «ντόμινο». Αρκεί άραγε μια διαρκής, αταβιστική επίκληση ενός διχασμένου έτσι κι αλλιώς λαού;

Δεν παριστάνω τον ήρωα αλλά στ' αλήθεια θα δεχόμουν να βρεθώ άνεργος, άφραγκος, να τη βγάζω σπαρτιάτικα, να το παλέψω όσο πάει ατομικά και συλλογικά αν αυτό απαιτεί ένας «νυν υπέρ πάντων» αγώνας. Για το γαμώ το και μόνο. Να ξέρω, όμως, ότι υπάρχει μια βιώσιμη προοπτική, ένας σχεδιασμός, ένα κίνητρο, ότι κάπου με πάει όλο αυτό, ότι η αξιοπρέπεια δεν είναι πουκάμισο αδειανό.

Διεξάγεται παράλληλα ένα όργιο προπαγάνδας κι από τις δύο πλευρές. Το «Όχι» διαθέτει την επίσημη κρατική στήριξη, ως μη βέβαια όφειλε. Το «Ναι», πάλι, πριμοδοτείται απροκάλυπτα από σύσσωμο σχεδόν το συστημικό (πολιτικό, επιχειρηματικό, πνευματικό, μιντιακό κ.λπ.) κατεστημένο, ανάμεσά τους όλη εκείνη η θλιβερή κουστωδία που μας οδήγησε επιμελώς στην ατραπό των μνημονίων. Ειδικά τα μεγάλα κανάλια – ναι, αυτά που μας κουνάνε επιτιμητικά το δάκτυλο για το πώς ζούμε ενόσω λειτουργούν εξαρχής παράνομα και χρωστάνε στο δημόσιο, σε όλους μας δηλαδή, κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ – έχουν ξεπεράσει κάθε όριο κινδυνολογίας και τρομοκράτησης, σε αντιδιαστολή ευτυχώς με την καρτερία και το χιούμορ που επιδεικνύει αυτές τις αναμφίβολα κρίσιμες ώρες ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω, παρότι αγωνιά. Όσο κι αν επιδιώκεται το αντίθετο, σε γενικές γραμμές η ψυχραιμία δεν έχει χαθεί, όχι ακόμα τουλάχιστον.


Δεν ταυτίζω φυσικά όλους τους «Ναι» με τους παραπάνω. Υπάρχουν ανάμεσά τους πολλοί καθημερινοί άνθρωποι που απλά ανησυχούν, είναι καλοπροαίρετοι, μπερδεμένοι, ξεκρέμαστοι ή δεν πείθονται με την ανύπαρκτη εναλλακτική. Εξυπακούεται, επίσης, ότι δεν είναι όλοι οι «Όχι» διάπυροι επαναστάτες κι άδολοι ιδεολόγοι. Οι γραφικοί, οι απίθανοι, οι αντιδραστικοί, οι επιπόλαιοι, οι υποκριτές, οι τυχοδιώκτες, δεν είναι δυστυχώς μονοπώλιο καμιας πλευράς, αν κρίνουμε από τους ένθεν κακείθεν «στρατευμένους» επωνύμους και το τι μπούρδες εκτοξεύονται κατά ριπάς εκατέρωθεν (επίσης αρκετός κόσμος δεν θα ψηφίσει απαραίτητα ό,τι υπαγορεύει η κομματική του προτίμηση). Παρά ωστόσο το κλίμα πανικού που δημιουργεί το λουκέτο στις τράπεζες, το capital control και κάποιες πρώτες ελλείψεις στην αγορά, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν το «Ναι» θα πλειοψηφήσει αποφασιστικά του «Όχι» γιατί η οργή περισσεύει ακόμα.


Παρακολουθώ μέρες τώρα τα (σοβαρά, εννοείται) επιχειρήματα και των δύο πλευρών όσο πιο ψύχραιμα μπορώ, προσπαθώντας να μην παρασυρθώ από τους συναισθηματισμούς, τους εύκολους αφορισμούς, τις δαιμονολογίες και τις αντεγκλήσεις που έχουνε μετατρέψει σε «πεδίο μάχης» από το καφενείο της γειτονιάς μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα. Και ναι, καταφέρνω κιόλας να συνδιαλέγομαι με αρκετούς ανθρώπους κι ας έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Με εντυπωσιάζει το πόσο λίγοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο, πόσοι περισσότεροι θα σε έτρωγαν ευχαρίστως ζωντανό επειδή διαφωνείς. Άμα πάλι τη δεις μετριοπαθής ή σκεπτικιστής, απλά πετυχαίνεις να σε κράζουν κι από τις δύο πάντες. Όποια όμως γνώμη κι αν έχω διαμορφώσει, αρνούμαι σθεναρά να υιοθετήσω πυροβολημένα, ανιστόρητα τσιτάτα περί «δωσίλογων Γερμανοτσολιάδων» αφενός, «ψεκασμένων σταλινικών» αφετέρου. Έλεος, χαλαρώστε. Στο 2015 είμαστε, όχι στο 1945.


Όσοι δοκιμαστήκαμε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια, ξέρουμε καλά στο πετσί μας τι σημαίνει το «Ναι»: νέα κοινωνική λεηλασία με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση της έκτακτης εισφοράς, αυξημένος ΦΠΑ ακόμα και σε βασικά είδη, μέτρα 1,8 δισ. Ευρώ στο ασφαλιστικό, πετσόκομμα του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, διαιώνιση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, πλήρης εργοδοτική ασυδοσία, αύξηση της φορολογίας στις μικροεπιχειρήσεις, χτύπημα του τουρισμού, παγίωση όλων των μνημονιακών μέτρων, απαγόρευση κάθε ενέργειας που θα προσκρούει στη ζοφερή δημοσιονομική πολιτική που υπαγορεύουν οι θεσμοί κ.λπ κ.λπ. Μια πολιτική που προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν αντισταθμίζεται καν από κάποια πρόβλεψη για αναδιάρθρωση-διαγραφή του χρέους, ούτε από εγγυήσεις για τη ρευστότητα των τραπεζών. Κι ας ομολογεί το ίδιο το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι χρειάζεται ένα μίνιμουμ 30% κούρεμα κι επιμήκυνση των «ωριμάνσεων» (στην αναδιάρθρωση έπρεπε άλλωστε να επιμένει εξαρχής και ανυποχώρητα η κυβέρνηση). Ούτε καν το περίφημο αναπτυξιακό πακέτο των 36 δισ. Ευρώ είναι εγγυημένο εφόσον η εκταμίευσή του θα εξαρτάται από το πόσο υπάκουοι θα είμαστε στα διαρκώς νέα «προαπαιτούμενα». Το δήλωσε άλλωστε κι ο Γερούν, να είμαστε λέει προετοιμασμένοι για επίπονη λιτότητα ακόμα κι αν επικρατήσει το «Ναι», λες και δεν είχαμε ήδη αρκετή. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί. Και μετά, τι; Ξανά μανά Σαμαράς, με Φώφη και Σταύρο ίσως, ή κανας υπηρεσιακός χαρτογιακάς τύπου Παπαδήμου; Το αντέχετε ή μήπως ξεχάσατε σε τι χώρα ζούσαμε πέντε χρόνια τώρα;


Αλλά και «Όχι» να θες να ρίξεις, τι γίνεται αν τυχόν δεν συγκινηθούν αλλά σου πουν «όπως αγαπάς, γεια σου»; Από τον Σόιμπλε μέχρι την Goldman Sachs λένε τώρα ότι το Grexit ακόμα κι έτσι αποκλείεται αλλά τους πιστεύεις; Γιατί δεν μας εξηγεί κανείς ποιο ακριβώς είναι το «σχέδιο Β'» στο οποίο αναφέρθηκε πάλι προχτές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης; Γιατί ο Γιάνης δεν μας προειδοποίησε έγκαιρα ζητώντας, γιατί όχι, και την αλληλεγγύη μας για τις απειλές που δεχόταν για capital control α λα Κύπρος καιρό τώρα εάν δεν υπέγραφε; Εκτός και δεν χρειάζεται να σκοτίζεται το πόπολο, εφόσον γι' αυτά φροντίζει ερήμην του κάποια πάνσοφη κινηματική πρωτοπορία. Πόσοι ωστόσο πείστηκαν από τις πρωθυπουργικές «εγγυήσεις» για μισθούς-συντάξεις μετά από όλα αυτά; Εγώ π.χ. ΟΚ, να κάνω τον επαναστάτη με αιτία κι ό,τι γίνει, πες ότι με παίρνει.


Για να απαιτήσω όμως το ίδιο από τον οικογενειάρχη, τον συνταξιούχο, τον άρρωστο, τον άνεργο, τον μεροκαματιάρη, τον χρεωκοπημένο, χρειάζεται κάτι παραπάνω από την καλή τους θέληση. Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι (δεν θέλω;) γιατί αρνούμαστε περαιτέρω περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, ένα πάγιο αριστερό αίτημα άλλωστε και ποιος είναι ο «εσωτερικός εχθρός» που αναφέρθηκε χτες ο σύντροφος Πάνος – ο «κακός εαυτός» μας κι άλλες τέτοιες new age σοφιστείες να υποθέσω; Η λύσσα και μόνο του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου να τελειώνουν με τον «ενοχλητικό, αναξιόπιστο» Σύριζα – γιατί ουσιαστικά αυτό πλέον απαιτούν, να γίνει «του Σεράγεβου», εδώ ούτε τους «ειλικρινώς δικούς τους» προηγούμενους κυβερνώντες δεν υπολόγιζαν -, θα κάνει σίγουρα κάποιο κόσμο να συγκατανεύσει στο «Όχι» έτσι, για την αλητεία. Αν όμως ο Αλέξης θέλει να βγούμε «στο δρόμο/στο δρόμο/να σπάσουμε τον τρόμο», όπως περίπου μας κάλεσε εφόσον θεωρεί μόνο μας εχθρό τον φόβο, η επαναστατική πλειοδοσία δεν αρκεί. Χρειάζεται σχέδιο, σύνεση, οργάνωση, πολύ περισσότερη ειλικρίνεια, πολύ περισσότερη σοβαρότητα. Επειδή αυτά απουσιάζουν, λέω ότι ο αγώνας συνεχίζεται πιο απαιτητικός από ποτέ αλλά εγώ την Κυριακή στην κάλπη δεν θα πάω.

25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Να σημειωθεί ότι θα εθνολαϊκίστικα, όχι στην υποτέλεια δε με αγγίζουν. Δεν παρεμβαίνουν οι θεσμοί για να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αν έχει τα λεφτά, ας το εφαρμόσει. Αν όμως δεν τα έχει και γυρεύει, αλλάζει το πράγμα. Θέλουν και κείνοι να έχουν λόγο.
Περίμενα από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δικαιότερη κατανομή βαρών, και όχι να τα τινάξει στον αέρα, κάτι που βολεύει μόνο όσους έχουν δραστηριότητα και λεφτά έξω. Τον ψήφισα κιόλας, ας περίμενα ότι θα με φορολογήσει βαρύτερα. Για την lgbt ατζέντα, την οποία συνειδητά συνάρτησε με την ασυνασρτησία της οικονομικής πολιτικής του και την πούλησε, μεταθέτοντάς την σε ένα αύριο, όπου πάλι δε θα βγαίνουν οι συσχετισμοί. Άρα την πούλησε. Επίσης διότι ο τόπος χρειάζονταν αυτή την εναλλαγή, δεν μπορούσε άλλο πια το φθαρμένο πολιτικό σκηνικό.Στο δημοψήφισμα είμαι από την αρχή αποφασισμένος στο ΝΑΙ. Χωρίς φυσικά η αντιευρωπαϊκή, μεσαιωνική και αντιφιλελεύθερη ΝΔ να ελπίζει να το καρπωθεί και στις Βουλευτικές. Όταν γίνουν. Ο Μπαλτάκος βγήκε ανοιχτά υπέρ του ΟΧΙ και λέει ότι Ελλάδα είναι Αρχαιότητα και Βυζάντιο, όχι Ευρώπη. Ακριβώς το αντίθετο κόνσεπτ από το δικό μου. Δεν κρίνω την ποιότητα των φορέων της μιας ή της άλλης θέσης. Ψηφίζω αυτό που θεωρώ καλύτερο και όχι εκείνους που το υποστηρίζουν. Δε θέλουμε λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και τα κανάλια, κάπως λιγότερο ασύδοτα θα λειτουργούσαν.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως μόνη εναλλακτική την έκδοση πολύ υποτιμημένου εσωτερικού νομίσματος, χωρίς την ομπρέλα της ΕΚΤ. Κακώς εξοργίζεται που δεν αυξήθηκε (μα μώς θα μπορούσε ; ) ο ELA. Όταν κάνεις ένα δημοψήφισμα που οδηγεί έξω από την ομπρέλα της ΕΚΤ, θέλεις να νοθεύσεις της λαϊκή κρίση, με το να πάει ανέφελα ο κόσμος να ψηφίσει ΟΧΙ και να δεν ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ το αποτέλεσμα; Αυτό θέλεις; Αυτό δεν είναι νόθευση της Δημοκρατίας;Τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, τους κατανοώ. Οι μαυραγορίτες που έχουν χρήματα έξω και θέλουν να φάνε τα υπάρχοντα του κόσμου σαν ύαινες, με τη δραχμή, είναι εγκληματίες. Το ΝΑΙ είναι φορομπηχτικό, διότι το προσχέδιο συμφωνίας είναι καρπός μιας διαπραγμάτευσης. Η μέση μιας διαδρομής. Οι κρατικίστικες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ως φυσική συνέπεια να κινείται στη λογική της βαρύτερης φορολογίας. Θέλεις 23% ΦΠΑ στα νησιά και δίπλα η Τουρκία να έχει 8%; Λέει ο Καμμένος; Ε, κλείσε άχρηστους οργανισμούς, σταμάτα τις προσλήψει ή κάνε απολύσεις στο Δημόσιο! Θ έλεγαν όχι οι θεσμοί; Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε με τις κόκκινες γραμμές του σε αυτό το σχέδιο. Με το ΟΧΙ, ούτε την πολιτική του πελατεία δεν μπορεί να πληρώσει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάντες οι ενδιαφερόμενοι.
το οπως αγαπατε γεια σας βασικα το λεμε εμεις με το οχι μας!! το θεμα ειναι αν θα το πουμε τελικα σε αυτην την ευρωπη που θελει να διοριζει κυβερνησεις!!! θελω να λεω οτι ειμαι ελευθερος και να παλευω για το τοπο μου και οχι καταδικασμενος σε μια ευρωπη των τεχνοκρατων καταδικασμενος για δεκαετιες να πληρωνω αυτα που φαγανε τοσα χρονια αυτοι που τωρα φωναζουν ΝΑΙ. με ενα ΟΧΙ δυνατο μπαινω για λιγο χρονο σε ενα περιβαλλον οντως αγνωστο αλλα εχει φως στο βαθος . το ΝΑΙ δεν εχει τιποτα εχει μονο υποδουλωση
Σας ευχαριστούμε για την ωραία ανάλυση και τους προβληματισμούς. Τι, κατά τι γνώμη σας, θα ακολουθήσει εαν επικρατήσει η αποχή και δεν ληφθεί υπόψιν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
Εξαιρετική η προσέγγισή σας κ. Αντωνόπουλε, η προσωπική μου άποψη είναι πολύ απλή: δεν χρειαζόταν το δημοψήφισμα. Η Κυβέρνηση έπρεπε να υπογράψει ό,τι της δινόταν, όσο σκληρό και να είναι. Είναι μία νέα κυβέρνηση με ζωή ούτε μισό έτος, έχει 3,5 έτη ακόμη να μπορέσει να τροποποιήσει στην πορεία ό,τι θα συμφωνούσε σήμερα, να το ''παλέψει'' σε ένα δεύτερο επίπεδο, και αφού διασφάλιζε την αξιοπιστία της και την σωτηρία της χώρας. Και στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος: η υπογραφή ενός μνημονίου από τον κ. Τσίπρα σήμερα δεν θα τον καθιστούσε αυτομάτως ''αποτυχημένο'', εάν στην πορεία της τετραετίας η εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση (με τις όποιες ''μονομερείς'' ενέργειές της) οδηγούσαν σε ελάφρυνση των στρωμάτων του λαού τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση.
έχω πατέρα συνταξιούχο αδερφό που δουλευει σεζόν σερβιτόρος ο φίλος μου είναι 2 χρόνια άνεργος και εγώ δουλεύω με σύμβαση έσπα που λήγει σε ένα μήνα. Φίλους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.Τι να πάω να ψηφίσω και γιατί;θέλω ευρώπη χωρίς απαράδεκτα μέτρα μπορώ;όταν δηλώνω ότι θα απέχω από το δημοψήφισμα και πέφτουν όλοι να με φάνε, δεν είναι γιατί βγάζω τον κώλο μου απ'έξω (αυτό το έκαναν όσοι έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, τα δικά μου μια χαρά δεσμευμένα από το έσπα είναι αυτή τη στιγμη) ούτε αφήνω "τους άλλους" να αποφασίσουν για μένα ούτε αφήνω κανένα δημοκρατικό μου δικαίωμα να πάει χαμένο.Πώς είναι Δημοκρατία να σου λένε -διάλεξε αν θες ή όχι αυτή τη πρόταση, αλλά παρεμπιπτόντως να ξέρεις ότι δε θα ισχύει όταν ψηφίσεις, πρέπει να αποφασίσεις τάκα τάκα στο ενδιάμεσο θα κλείσουμε και τις τράπεζες μη θολώσει τη κρίση σου κανένα κολαριστό εκατόευρω και να έχεις στο νου σου ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει για τον κωλαράκο σου γιατί έχει plan B -μην σε νοιάζει τι- ο Σόιμπλε δε θέλει να σε τρομάξει άλλα άν ψηφίσει ΟΧΙ σου λέει στεγνά ότι απ'τα τρία θα πάρεις το μακρύτερο και εντάξει εμένα δε με νοιάζει γιατί στην επαρχία που ζω εγώ έχουμε κότες και άμα έχεις κότες τι τα θέλεις τα ευρώ, αλλά όχι οι κότες δεν θα βοηθήσουν τη Δημοκρατία το ξέχασα, Δημοκρατία είναι να πάρεις μια απόφαση για το κοινό καλό. Βέβαια επειδή δεν έχω πληρωθεί και επειδή ο φίλος μου είναι άνεργος, ο αδερφός μου σε νησί και ο μπαμπάς πήρε καλαμπόκι για τις κότες δεν έχω για βενζίνες να πάω στη πόλη να ασκήσω το προφανέστατα Δημοκρατκό μου δικαίωμα και μετά θα φταίω κιόλας γιατί από βδομάδα που θα έρθει ο Αρμαγεδώνας επειδή θα έχει βγει το >---< και θα είμαστε με τα μούτρα στο χώμα και όχι με τα γόνατα όπως σήμερα, εγώ θα έχω πάει με τα πόδια στη θάλασσα. Δημοκρατία ρε μουνι@!!!!
Αυτό. Από καρδιάς! Άγνωστο το αύριο αλλά αν ήταν εγώ να λύσω ένα τέτοιο θέμα, θα ασχολούμουν με τα κοινά και δεν θα πετούσα το μπαλάκι στον ναρκωμένο λαό! Είναι και το άλλο...παρεξηγούνται όσοι τους λέω ότι δεν θα ψηφίσω ΝΑΙ, παρεξηγούνται όσοι τους λέω ότι δεν θα ψηφίσω ΟΧΙ. Απέχω συνειδητά και ας μη μου μιλάει κανένας. Δεν επέβαλα ποτέ την γνώμη μου σε κανέναν. Πως μπορείς εσύ ο Α, Β, Γ να το κάνεις; Μυρίζει εμφύλιος λοιπόν, και οι μεν θα ρίχνουν το φταίξιμο στους δεν! Πάλι καλά που την Κυριακή, θα είμαι εκεί που σκάει το κύμα, με την κονσέρβα μου και ούτε σήμα δεν θα έχω! τα φιλιά μου! Ξεκατινιαστείτε ελεύθερα!
Προσυπογράφω κάθε σας λέξη. Αμφιταλαντεύομαι τόσο πολύ για τους λόγους που περιγράφετε που είμαι σίγουρη ότι ο,τιδήποτε θα ψήφιζα θα το μετάνιωνα τη στιγμή που έπεφτε ο φάκελος στην κάλπη
Φοβάμαι επίσης ότι τη σωστότερη θέση την είχε το στην καρακοσμάρα του, κατά τα άλλα, ΚΚΕ: Το ερώτημα έπρεπε να ήταν «Ευρώ ή δραχμή» αφού κι εμείς να μην το εννοούμε έτσι, έτσι ακριβώς εκλαμβάνεται από όλους εκεί έξω. Πηγή: www.lifo.grέτσι ε??? Όπως τότε που το ΚΚΕ έλεγε όχι στο Μάαστριχτ (η αρχή του κακού) και ο ΣΥΝ ψήφιζε υπέρ...Πάντα στην κοσμάρα τους αυτοί οι παλιοκομμουνιστές...Δεν πειράζει...
Καλησπέρα κ. Αντωνόπουλε, βρίσκομαι σε μια εξαιρετικά διχασμένη κατάσταση. Αν ψηφίσω ΝΑΙ, φέρω την ευθύνη για το ότι κάποιος θα μείνει άνεργος λόγω των επώδυνων μέτρων. Αν ψηφίσω ΟΧΙ και δεν υπάρχει καλή συμφωνία, φέρω την ευθύνη ότι θα υπάρχουν στερήσεις, ανεργία και άλλα, ίσως ακόμη χειρότερα.Ομως έχω την ευθύνη. Είμαι πολίτης αυτής της χώρας και έχω ευθύνη. Οι ατομικές αποφάσεις έχουν συλλογικές συνέπειες. Δεν μπορώ να απεμπολήσω τις συνέπειες και δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα, ως πολίτης, να μείνω άπρακτος για να μην βρεθώ υπόλογος. Είμαι πάντα υπόλογος. Ακόμη κι αν απέχω, και πάλι υπόλογος είμαι.
Η πρωτη σκέψη που εκανα οταν ακουσα δημοψηφισμα ήταν η αποχή, έχοντας στο μυαλό μου αρκετα από αυτα που λέτε και κυρίως διοτι δεν ηθελα να συμμετέχω σε αυτή την παρωδία / πολιτικό παιχνίδι / μπλοφα που εστησε η κυβέρνηση Δεν μου αρεσει ο εκβιασμός των ξένων, πολυ περισσότερο δεν αντεχω όμως ουτε και αυτα που βλέπω εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας μου.Δυστυχώς - υπο μιαν εννοια - θα ψηφίσω και θα ψηφίσω ΝΑΙ διοτι απλά βλέπω οτι αυτη η παρωδία αναπόφευκτα εχει μετατραπει στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολεμικής μας ιστορίας.Αισθάνομαι λοιπον οτι πρεπει να παρω θεση ακόμη και εαν ψηφίζω για κατι διαφορετικό από αυτο που αναγραφεται στο ψηφοδελτιο / παρωδιαΔεν ψηφισα Συριζα τον Ιανουαριο, αλλα για πολλους λόγους νιωθω απίστευτα απογοητευένη απο αυτην την κυβέρνηση.
Αν βγει το ΝΑΙ γνωρίζουμε από τώρα το δύστοπο μέλλον μας, την έχουμε στα σίγουρα γαμήσει. Θα επιστρέψουν οι δεινόσαυροι! Αν βγει το ΟΧΙ, υπάρχουν πολλές ελπίδες να βελτιωθούν τα πράγματα.Δεν είμαστε όλοι ούτε φανατικοί συριζαίοι,ούτε το παίζουμε επανάστες. Οι πιο πολλοί δεν ανήκουμε σε κανέναν και καλά κάνουμε, δεν είμαστε κοπάδι. Τελικά είναι καθαρά ζήτημα πίστης και ενστίκτου η απόφαση.Ακόμα, εμπιστεύομαι το ντουέτο Τσίπρα-Βαρουφάκη και θα ψηφίσω ΟΧΙ. Και ο θεός βοηθός. (kotsilies.blogspot.com)
Το δύστοπο μέλλον του ναι όλοι το γνωρίζουμε, οι δεινόσαυροι όμως φαίνεται να επιστρέφουν με το όχι και καμία βελτίωση δε θα υπάρξει, τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τα μισόλογα όσων το στηρίζουν, γιατί κανείς δε λέει ξεκάθαρα ή δεν ξέρει τι θα συμβεί. Χαίρομαι που τους έχεις ακόμα εμπιστοσύνη, αλλά γιατί; Τι από αυτά που προανήγγειλαν έκαναν τελικά (εξαιρώντας καθαρίστριες, ερτ κλπ);
Mέχρι πριν ένα μήνα περίπου (ή λίγο λιγότερο) είχα σχηματίσει την άποψη, με βάση την αρθρογραφία σας μόνο φυσικά, ότι υπερασπίζεστε το κόμμα του Σύριζα πάση θυσία και άνευ λογικής, ίσως λόγω κάποιου ιδεολογικού παρελθόντος που το υπαγόρευε ως ιδεοληψία. Χαίρομαι που τα τελευταία σας άρθρα με διέψευσαν και σας θαυμάζω για ετούτο εδώ που όντως απηχεί και τον δικό μου προβληματισμό. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες η διεξαγωγή ενός άτυπου ντέρμπυ, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις δύο πιθανές απαντήσεις για το μέλλον της χώρας και των επερχόμενων γενεών (που είναι και το πλέον σημαντικό), δεν θα έπρεπε να έχει πέσει ως μπλοφα του πόκερ στην τσόχα των διαπραγματεύσεων. Όχι τώρα. Κακό timing. Ήλπιζα τελικά να αποφύγουμε αυτήν την περίπλοκη διαδικασία, ίσως με κάποια ακύρωση νομικού χαρακτήρα, ίσως με κάποιο Προεδρικό clause που δεν είχε ενεργοποιηθεί, με κάτι τέλος πάντων. Και ευχόμουν να είχαμε το χρόνο να ακυρώσουμε εμείς, ο λαός, με την μαζική αποχή μας, την θηλιά που μας έχει μπει στο λαιμό με το έτσι θέλω. Γιατί η δημοκρατία είναι άμεση και αναγκαία όταν ξέρεις απόλυτα και το διακύβευμα και τις εκατέρωθεν συνθήκες κι εμείς δυστυχώς είμαστε αφημένοι στο σκότος, σαν παιδάκια on a need to know basis. Kρίμα....
Φοβάμαι ότι λάθος εντύπωση είχατε σχηματίσει. Άλλο οι πολιτικές απόψεις καθενός, άλλο στηρίζουμε μια νέα προσπάθεια σε κάποια πράγματα κι άλλο την υπερασπιζόμαστε "πάση θυσία και άνευ λογικής"(!;). Να με συγχωρείτε αλλά θεωρώ μια τέτοια προσέγγιση εκ μέρους σας επίσης ιδεοληπτική Ευχαριστώ.
E μα αυτό σας λέω στο σχόλιό μου! Σας είχα κρίνει λάθος. Το ομολογώ. Δεν ανηκω σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο για να είμαι επιρρεπής σε οιαδήποτε ιδεοληψία. Αναγνωρίζω ότι με την θέση σας αυτή αυτό αποδεικνύετε κι εσείς, ότι οι άνρθωποι πρέπει πέρα από πολιτικές αγκυλώσεις ή ακόμα και πεποιθήσεις να κρίνουν με βάση τα ερωτήματα των καιρών και των συγκυριών. Κι αυτό θαύμασαμα, την τιμιότητά σας απέναντι στο ερώτημα.
Το άρθρο σας και οι απόψεις σας με εκφράζουν απόλυτα. Το ερώτημα που πάντα με βασανίζει είναι πότε άνθρωποι σαν εμάς με παρόμοια οπτική ακόμα και αν ίσως πολλές φορές να έχουμε ψηφίσει διαφορετικά θα ενωθούμε και θα βρούμε μία κοινή πολιτική έκφραση και στέγη...
Δικαίωμα σου να μην πας αγαπητέ, αλλά μετά πως θα είσαι σε θέση να κρίνεις, θετικά ή αρνητικά, την οποιαδήποτε απόφαση υπερισχύσει στο δημοψήφισμα, εφόσον αποφάσισες συνειδητά να απέχεις από αυτό;
Ηρωας ειναι αυτος που παει κοντρα στο ρευμα για να σωσει κατι απο την δικη του αξιοπρεπεια και την αξιοπρεπεια των αλλων. Η μοναδικη ηρωικη σταση αυτη την στιγμη ειναι οντως η αποχη. Και κανοντας copy απο αλλου:"Μακαρι να μας ειχαν δωσει περισσότερο χρονο ώστε να συνειδητοποιούσαμε οτι η μοναδικη πραγματικα υπερηφανη και αξιοπρεπης σταση, σε αυτο το ερωτημα, ειναι η αποχη. Η ολη φαση δεν θυμιζει δημοκρατικη διαδικασια αλλα την φαση στους Αμαν, με το "ελα μαλακα να δεις τι εκανες" στο παρκαρισμα. Δηλαδη σε τι καλουμεστε να ψηφισουμε υπερ ή κατα, στο αποτελεσμα της τρομερης διαπραγματευσης της κυβερνησης, και να παρουμε εμεις την ευθυνη τις αποτυχιας της; Η αντίστοιχα σε τι καλουμαστε να ψηφισουμε οχι; Ψηφιζοντας οχι παραδεχεσαι οτι η κυβερνηση ειναι αποτυχημενη, αλλα παρολαυτα ...ανανεωνεις την εμπιστοσυνη σε αυτους!!!Ενα τρικ ειναι αυτο ώστε να αποκτησουν πολιτικη δυναμη, οπαδιληκι και ομαδες κρουσης.Δεν ειναι αξιοπρεπης στάση να καλεισαι να απαντησεις "εγκρινεις το προιον της εξαπατησης σου απο μενα" και στο "δεν εγκρινεις να παραδεχθω οτι σε εξαπατησα". Οσο περνουν οι μερες τοσο το ξερω αυτο, ισως αν διναν τον ελαχιστα δημοκρατικο αποδεκτο χρονο των 2 εβδομαδων, να μπορουσαμε να το γυρισουμε στα μουτρα τους, μαζικα, προτιμωντας αποχη."