Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως;

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter
60

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

"Σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών [CITATION NEEDED], το Άγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στο θόλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ΄ άλλους έξω από αυτόν. Εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται… #"

 

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πιστοί που γνωρίζω μόνο για λόγους σεβασμού (και συμβολισμού) υποκρίνονται ότι πιστεύουν πως το Άγιο Φως όντως βγαίνει από μόνο του κάθε χρόνο την προκαθορισμένη ώρα.

 

Μπορεί ένα υποτιθέμενο θαύμα να ήταν πιστευτό ή ανεξήγητο το 500 ή το 1700 μΧ, αλλά σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας, με τις κάμερες και το ίντερνετ, το να συντηρείς ένα θρησκευτικό μύθο είναι μια πιο δύσκολη δουλειά.

 

Οι κάμερες και οι φωτογραφικές δεν επιτρέπονται κατά τη τελετή της αφής. Μόνο ο εκάστοτε Πατριάρχης επιτρέπεται να μπει στο σημείο που είναι τα κεριά. Μόνο αυτός ξέρει τι γίνεται. Η Εκκλησία θα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ζωντανή μετάδοση ένα θαύμα, βουλώνοντας πολλά στόματα (και το δικό μου) και προσηλυτίζοντας εκατομμύρια νέους πιστούς (και εμένα), αλλά μπα. Προτιμά να μην το κάνει, να μην δημοσιοποιήσει το «θαύμα».

 

Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι το πώς εμφανίζεται το Άγιο Φως - αυτά έχουν γραφτεί κι εξάλλου στις θρησκείες το μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι συμβολισμοί, πράγμα απολύτως σεβαστό.

 

Για τους τρόπους που μπορεί να γίνεται η πιθανή απάτη έχουν γράψει και μιλήσει εκατοντάδες ειδικοί, ενώ ακόμα και το Πατριαρχείο ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για θαυματουργή αφή του Φωτός (και ούτε πρόκειται να κάνει για ευνόητους λόγους) αφήνει όμως τους πιστούς να το υποψιάζονται, εδώ και αιώνες. Ενώ το Πατριαρχείο δεν υποστηρίζει ότι είναι θαύμα, αν το υποστηρίξει ο Νίκος Δήμου, ή εγώ, ξαφνικά είμαστε ανθρωπόμορφα τέρατα που δε σεβόμαστε τίποτα. 

 

Σήμερα μάλιστα, με αφορμή μια αποστροφή σε άρθρο του Νίκου Δήμου, είδα στις ειδήσεις ατελείωτα ρεπορτάζ για το θέμα, τα οποία -ω, τι έκπληξη!- αποτελούνταν απο μπόλικους μαυροφορεμένους που έλεγαν ξανά και ξανά πόσο προσβλήθηκαν επειδή κάποιος δεν πιστεύει στα ψευτοθαύματά τους. Είδα ακόμα και τον Σταύρο Θεοδωράκη (άρχισε ήδη κι αυτός τις εκπτώσεις;!) να κρεμάει τον Δήμου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να παίζουμε με το θρησκευτικό συναίσθημα ούτε απ' τη μία ούτε απ' την άλλη πλευρά, και να διευκρινίζει ότι ο Δήμου δεν είναι στέλεχος του Ποταμιού. 

 

Μεταξύ μας όμως θα κοροϊδευόμαστε; Το Άγιο Φως είναι ένας συμβολισμός σπουδαίος (που απ' αυτούς που κάνουν ότι δεν τον αντιλαμβάνονται και τον παίρνουν κυριολεκτικά καταντά όντως ειδωλολατρικός!), όπως και όλοι οι συμβολισμοί της Εκκλησίας. Οι συμβολισμοί παραπέμπουν σε πράγματα υψηλά, ωραία και γεμάτα αγάπη. 

 

Αυτά πρέπει να κρατήσουμε, κι όχι όσα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. 

 

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

 

===

 

 

Θα το ρωτάω κάθε χρόνο.

 

 

Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι το Άγιο Φως χρειάζεται τιμές Αρχηγού Κράτους - και γιατί;

 

Νομίζαμε ότι είχαμε τρελά λεφτά - και χαρίζαμε λίμνες, οικόπεδα και παραλίες στα Βατοπέδια και στις εκκλησίες. Νομίζαμε ότι θα είχαμε λεφτά για πάντα. Και τώρα;

 

Έχει πλάκα το να βλέπεις τηλεπαρουσιαστές να λένε με κάθε σοβαρότητα ότι ξεκίνησε το ειδικό ναυλωμένο αεροπλάνο για να πάει στα Ιεροσόλυμα και να φέρει το φως με τιμές Αρχηγού Κράτους. Και αφού το φέρει στην Αθήνα ξεκινάει άλλη (πανάκριβη κι αυτή) επιχείρηση: να διασκορπιστεί το φως σε κάθε Μητρόπολη με ειδικές πτήσεις αεροπλάνων κι από κει νέα επιχείρηση προς κάθε γωνιά, πόλη, χωριό και νησί της Ελλάδας.

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

Αν πραγματικά ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι αυτό το φως έχει κάποια μαγική ιδιότητα και ότι χάρη σ' αυτό θα γίνει κάτι χειροπιαστό και γι’ αυτό πρέπει κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται αυτή η ιεροτελεστία με τιμές Αρχηγού Κράτους εν ενεργεία και με έξοδα των πολιτών (και όχι της Εκκλησίας) πάω πάσο. 

 

Αν όμως η ηγεσία της χώρας, που απ' τη μια λέει ότι σχεδόν χρεοκοπήσαμε και ότι όλοι [κυρίως οι φτωχοί] πρέπει να κάνουν αιματηρές θυσίες, θέλει να ξοδεύει τόσα λεφτά για έναν συμβολισμό, νομίζω πως κάτι κάνει λάθος. Και οι συμβολικές κινήσεις έχουν τα όριά τους και τολμώ να πω πως βρήκα σουρεαλιστικές τις μεταδόσεις των καναλιών για την άφιξη μιας φλόγας (αμφιβόλου προελεύσεως) μ' ένα ψιλοάδειο αεροπλάνο.

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

Και βρήκα τελείως κιτς τις φολκλορικές σκηνές με τους τσολιάδες, τους παπάδες, τους στρατιώτες και τα εμβατήρια καθώς ιερείς και πολιτικοί μας κατέβαζαν τη φλόγα απ' το αεροπλάνο, ενώ οι Ελληνικές σημαίες ανέμιζαν και οι τηλεπαρουσιαστές δήλωναν (ψεύτικα) κατασυγκινημένοι απ' την συγκλονιστική, κατανυκτική ιστορικότητα της σκηνής.

 

Ίσως βέβαια οι σκηνές αυτές να έδωσαν ελπίδα στους πιστούς. Πίστευα όμως ότι οι πιστοί δεν έχουν ανάγκη από τιμές αρχηγού κράτους και ειδικές πτήσεις ανά την επικράτεια για να νιώσουν Ανάσταση. Όσοι έχουν το Θεό μέσα τους τον βιώνουν και χωρίς τις πανάκριβες συμβολικές κινήσεις, χωρίς τα χρυσοποίκιλτα άμφια του Χριστόδουλου, χωρίς την Εκκλησιαστική περιουσία που μαζεύει και κρατάει η Εκκλησία εδώ και αιώνες "για μια δύσκολη στιγμή του Έθνους" (και που όταν έρχεται η δύσκολη στιγμή όχι μόνο δε μας τη δίνει αλλά δε θέλει κιόλας να φορολογηθεί σωστά - με καμία Παναγία!)

 

Πρέπει δηλαδή να δουλευόμαστε μεταξύ μας για το δήθεν Άγιο Φως; Facebook Twitter

 

Το ενδιαφέρον είναι πως μια γνωστή μου θρησκευόμενη ήταν αυτή που μου είπε σε σχετική κουβέντα: «Εγώ που πιστεύω, την ίδια αγαλλίαση θα ένιωθα είτε ναύλωναν ειδικό αεροπλάνο για να φέρουν μια φλόγα στο νησάκι μου, είτε άναβε ο παπάς της εκκλησιάς μας μια λαμπάδα και μας έδινε το φως εκείνη τη στιγμή. Αν έχεις πίστη δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Δε χρειάζεσαι περιττούς εντυπωσιασμούς.»

 

Υπήρχε μια περίοδος που (νομίζαμε ότι) είχαμε λεφτά ως κράτος. Τότε η Εκκλησία ίσως να ήταν η Ιερή μας Αγελάδα και θεωρούσαμε αυτονόητο ότι οι παπάδες πρέπει να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Κάποτε δεχόμασταν πως υπάρχει τεράστια εκκλησιαστική περιουσία αλλά παρ' όλα αυτά εμείς έπρεπε να συνεισφέρουμε για την ανέγερση ναών (αυθαιρέτων και μη), και για τους φιλανθρωπικούς εράνους. Νομίζαμε ότι είχαμε τρελά λεφτά - και χαρίζαμε λίμνες, οικόπεδα και παραλίες στα Βατοπέδια και στις εκκλησίες. Νομίζαμε ότι θα είχαμε λεφτά για πάντα.

 

Κάναμε λάθος.

 

Αν δεχτούμε ότι το Άγιο Φως αξίζει τα λεφτά του και τις Τιμές Αρχηγού Κράτους εν Ενεργεία τότε ήρθε η ώρα να αρχίσει να παράγει έργο. Ή αν όχι αυτό το ίδιο, ας αρχίσουν να μας ξεχρεώνουν και αυτοί που κρατούν σφιχτά την περιουσία τους και δεν δέχονται να πληρώσουν ούτε καν (το δικό τους) λογαριασμό!

 

Είναι αλήθεια: υπήρχε μια εποχή που ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους φάνταζε καταστροφικός. Δε ζούμε πια σε εκείνη την εποχή.

 

 

60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Φίλε Άρη σε αυτό (όπως και σε άλλα ζητήματα που άπτονται του γενικότερου ζητήματος Εκκλησίας-Κράτους) το θέμα δεν είναι τι ισχύει θεολογικά ή δογματικά ή τι είναι το λογικό.Το θέμα είναι ότι μια ομάδα (οι Έλληνες, όπως εκφράζονται σαν συλλογικότητα από το ελληνικό εθνικό-κράτος) έχουν διαλέξει να ορίζονται από την πίστη τους στο σφιχτό εναγκαλισμό εκκλησίας-κράτους.Σχηματικά δεν είναι θέμα αν πιστεύεις στο Άγιο Φως. Το θέμα είναι αν είσαι με αυτούς που το πιστεύουν, ή αν είσαι Ξένος. :)Και πράγματι όσο πιο παράλογο είναι αυτό που πιστεύουν τόσο πιο απίθανο είναι να το πιστεύει κατά τύχη και κάποιος ξένος, κάποιος εκτός της ομάδας τους.Γι' αυτό και οι λύσσα στις αντιδράσεις: δεν πρόκειται για αντίδραση σε γνώμη με την οποία διαφωνούνε, ούτε καν για αντίδραση πιστού σε δόγμα του που αμφισβητείται. Πρόκειται για την αναμενόμενη αντίδραση μιας πρωτόγονης, φυλετικού τύπου συλλογικότητας (η οποία τυχαίνει να έχει βάλει χέρι σε έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό, complete με τέταρτη εξουσία όπως τουλάχιστον εκδηλώνεται στα κανάλια) που αμφισβητείται η ίδια της η συνοχή. Και η αντίδραση αυτή είναι άμυνα μέχρις εσχάτων.
Κακώς ή καλώς, η ορθόδοξία αποτελεί την θρησκευτική μας κληρονομιά και ειναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και την κουλτούρα μας. Ως δόγμα έχει κάποιες τελετουργίες και συμβολισμούς που για κάποιούς είναι γελοίοι και ανούσιοι ενώ για άλλους το λιγότερο ιεροί. Για εκείνους που δεν τους ασπάζονται καλά κάνουν, δικαίωμα τους ακόμα και αν είναι βαφτισμένοι. Ούτως ή άλλως τη θρησκεία κληρονομείς αλλά όχι την πίστη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν φαγωθεί να ασχολούνται με το άγιο φως και εάν είναι αληθινό και γενικά τι πιστευουν αυτοί που πραγματικά πιστεύουν. Τους επέβαλε κανενας με το ζόρι να δούν τις τιμές που απεδόθηκαν στο φως η να τα πιστέψουν; Ας προβληματιστούν αυτοί που θέλουν να πιστέψουν.Και σε ότι αφορά τη σχέση κράτους εκκλησίας, ένας πιθανός διαχωρισμός δεν συμφέρει το κράτος ενώ θα ήταν λυτρωτικός για την Εκκλησία. Μια Εκκλησία απελευθερωμένη από τα κοσμικά βαρίδια είναι δυνατή πνευματικά, δυνατή, κοινωνικά, δυνατή και οικονομικά. Το κοσμικό σύστημα και κατ'επέκταση το κράτος πάντα αντλούσε και συνεχίζει να αντλεί δύναμη από την εκκλησία. Απλά σκεφτείτε την επηροή που έχει η εκκλησία στους ανθρώπους λόγω της πίστης και του θρησκευτικόυ τους συναισθήματος. Πως να μην μείνει ανεκμετάλευτη από το κράτος;Τέλος δεν είδα πουθενά (ούτε στο άρθρο αλλά ούτε και στα σχόλια) να κάνει κανένας λόγο για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που κάνει ή εκκλησία στη χώρα ιδιαίτερα τωρα που έχουμε και κρίση είτε αφορά τα δωρεάν συσσιτια απόρων είτε τα ορφανοτοφία κ.ο.κ. Απλά σκεφτείτε πόσο έχει διευκολύνει η εκκλησία το κράτος αναλαμβάνοντας ρόλους στους οποίους δεν ανταποκρίνεται. Θα ήταν πιο σωστό και δίκαιο να βλέπαμε όχι μόνο αυτά που στοιχίζει η εκκλησία στο κράτος αλλά και αυτά που προσφερει και μετά να βγάλουμε το λογαριασμό..
Το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Μάλιστα. Ένα άτομο τρώει ένα καρβέλι ψωμί. Τα ψίχουλα που περισσεύουν τα δίνει στους πεινασμένους. Αυτό εσύ το ονομάζεις φιλανθρωπία; Εγώ προσωπικά το βλέπω περισσότερο σαν κοροϊδία. Τέτοια είναι και η αντιστοιχία μεταξύ του κεφαλαίου που κατέχει η εκκλησιά και του φιλανθρωπικού έργου που παράγει.Δεν μας επέβαλε κάνεις να δούμε τις τιμές που αποδίδονται σε ένα αναμμένο κερί. Μας επιβάλουν όμως να πληρώνουμε για αυτές. Προβληματίσου λίγο πάνω σε αυτό.Ένας διαχωρισμός κράτους εκκλησίας δεν συμφέρει στο κράτος ενώ θα ήταν λυτρωτικός για την εκκλησία; Συγνώμη που ρωτάω αλλά σε ποιον ακριβώς πλανήτη κατοικείς; Ή ακόμη καλύτερα σε ποιο παράλληλο σύμπαν; Διαχωρισμός κράτους εκκλησίας θα σημάνει το τέλος του αφορολόγητου για την υπάρχουσα τεράστια εκκλησιαστική περιουσία και για τα ετήσια έσοδά της από εισφορές πιστών. Λεφτά στα ταμία του κράτους. Άκυρο, χοντρά λεφτά στα ταμεία του κράτους. Το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Μικρότερα έξοδα για το κράτος. Το κράτος θα μπορεί να νομοθετεί ανεξάρτητα από τις επιταγές της Εκκλησίας. Πνευματική απελευθέρωση του κράτους. Τα θρησκευτικά στα σχολεία θα πάψουν να διδάσκονται. Επομένως τέρμα ο προσηλυτισμός καινούριων πιστών με την ευλογία του κράτους, λιγότεροι πιστοί στις μελλοντικές γενιές για την εκκλησία άρα μείωση της δύναμής της. Που ακριβώς δεν συμφέρουν όλα αυτά στο κράτος; Και πως ακριβώς το κράτος σήμερα επιβαρύνει την εκκλησία; Προβληματίσου λίγο πάνω σε αυτό.Τέλος και σημαντικότερο και ο λόγος που κάνω τον κόπο να απαντήσω. Άρρηκτα συνδεδεμένος ο Χριστιανισμός με την Ελληνική κουλτούρα και τον Ελληνικό πολιτισμό; Είναι προφανές ότι δεν έχεις διαβάσει ούτε λέξη από τα ιερά βιβλία της θρησκείας που ασπάζεσαι. Ούτε η Πατερική της διδασκαλία. Αν ποτέ τα διαβάσεις, θα δεις ότι από τα βασικότερα δόγματα του χριστιανισμού είναι η καταπολέμηση και η εξάλειψη αυτού που οι Πατέρες του Χριστιανισμού ονομάζουν "πνευματική ασθένεια των Ελλήνων". Για το χριστιανισμό το Ελληνικό πνεύμα και όλα τα παράγωγά του, η φιλοσοφία, ο πολιτισμός, οι τέχνες ή ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου, αποτελούν μεγίστη βλασφημία στο πρόσωπο του θεού και θα πρέπει να καταστραφούν. Αν θες να λέγεσαι και να είσαι χριστιανός μάθε τουλάχιστον τι ακριβώς πιστεύει και πρεσβεύει η θρησκεία σου. Για τα ιερά σου κείμενα και μόνο που αποκαλείς τον εαυτό σου Έλληνα σημαίνει ότι θα πας στην κόλαση. Διάβασε λίγο για το πόσο κατέστρεψε ο χριστιανισμός τον ελληνισμό και τα έργα του. Προβληματίσου λίγο πάνω σε αυτό.Και καλή μας ανάσταση, αν και δεν το βλέπω....
Τώρα που ο κ. Δήμου αποχώρησε από το Ποτάμι, και δεν υπάρχει κίνδυνος να παρεμποδισθεί η έλευση του Άγιου Φωτός από τον αιρετικό κ. Θεοδωράκη , ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο, τα ορθόδοξα κόμματα θα εορτάσουν την ανάσταση του Κυρίου , ο κυρίαρχος λαός με την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος, την βοήθεια του κ. Ζαγοράκη και των υπολοίπων σταρ που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια μπορεί ελεύθερα να ψηφίσει για να εκπροσωπηθεί επάξια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.ΥΓ. Παράκληση προς τον κ. Δήμου, όσο στηρίζει το Ποτάμι, να μην τα βάλει με τον Αι Βασίλη. Όλα και όλα , ποίος θα φέρνει πια δώρα? Ο Αντώνης από το πλεόνασμα ?
Στο όνομα της εκκλησίας έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο κόσμο ! Τώρα θα ήμασταν χρόνια μπροστά αν δεν είχαμε τον Μεσαίωνα και ότι άλλο επέφερε αυτό ( όπως την καταστροφή χιλιάδων επιστημονικών εγγράφων από βιβλιοθήκες -Αλεξάνδρεια- ως έργα του Σατανά ).Το ότι συνέβη και πλέον είναι αδιαχώρητο κομμάτι της Κουλτούρας μας Πλέον , δεν μπορούμε να το αρνηθούμε ! Για αυτό είναι απαράδεκτος και ανόητος ο μηδενισμός που θέλουμε να της καταστήσουμε Πλέον! ....... Έλεος δλδ ,δέν το ξέραμε !Αφήστε και λίγη μαγεία για παιδιά.
Αγαπητοί συναναγνώστες, πριν πολλά χρόνια είχα δει μια ταινία - μη ρωτάτε ποια και τι, δε θυμάμαι - όπου υποτίθεται πως ένας άνθρωπος, μια γυναίκα, έπρεπε να σταλεί στο διάστημα και να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό. Για να αποφασίσουν οι δήθεν επιτροπές ποιος άνθρωπος είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ανθρωπότητας (αφού ως τέτοιος θα πήγαινε), έκαναν στους υποψηφίους διάφορα τεστ και ερωτήματα. Η καλύτερη υποψήφια για την αποστολή, με διαφορά, τελικώς δέχτηκε το εξής ερώτημα: "Κυρία ....., πιστεύετε στον Θεό;". Πολλοί απόρησαν, άλλοι γέλασαν, άλλοι κοιτιόντουσαν, για την ασυνήθιστη και άσχετη με το διάστημα ερώτηση - που άλλωστε τι νόημα μπορούσε να έχει για έναν επιστήμονα, αστροναύτη; Ο εκπρόσωπος της επιτροπής ξεκαθάρισε πολύ γρήγορα την φιλοσοφία της ερώτησης: Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, πιστεύουν σε κάποιο Θεό. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, κυρία Τάδε, ΔΕΝ είστε αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ανθρωπότητας.Ομοίως, στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωβαρόμετρου, το 81% του πληθυσμού δηλώνει πως πιστεύει σε κάποιο Θεό και το 16% κάποια ανώτερη δύναμη, ενώ μόνο το 3% δηλώνουν άθεοι. Για λόγους επιστημονικής αντικειμενικότητας (και για να είμαστε δίκαιοι), εγώ δεν θα υποθέσω πως 81% και 16% αντίστοιχα εννοούν ως Θεό τον Ιησού, αλλά πάντως περισσότερο από το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλώνουν Χριστιανοί.Τον παραπάνω μακροσκελή πρόλογο έκανα, απλώς, για να υπενθυμίσω στους κατά τ' άλλα συμπαθείς και σεβαστούς σχολιαστές, ότι το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι κανόνες και πρακτικές μιας Πολιτείας, ουδέποτε βασίζονται στην καθολική σύμπνοια και ομοφωνία ολόκληρου του λαού, αλλά της πλειοψηφίας. Αυτή άλλωστε είναι και η βάση της δημοκρατίας. Αν εγώ αγαπώ και επιθυμώ το χασίσι, είναι δικαίωμά μου, αλλά εφόσον η πλειοψηφία το βρίσκει κακό, η Πολιτεία το νομοθετεί ως παράνομο κι εγώ οφείλω να το σεβαστώ. Ο χριστιανισμός είναι, καλώς ή κακώς, η ισχυρή πλειοψηφία και πεποίθηση του ελληνικού λαού, και το Κράτος απλώς συνδράμει (με διάφορους τρόπους - εκ των οποίων φυσικά, προσωπικά βρίσκω την οικονομική συνδρομή εσφαλμένη) προς διευκόλυνση ή "απόδοση τιμής" της κυρίαρχης θρησκείας.Αν η επίσημη και πιο διαδεδομένη θρησκεία στην Ελλάδα ήταν ο Βουδισμός, να είστε σίγουροι ότι αυτή τη στιγμή θα σχολιάζαμε και θα κατακρίναμε τα χρήματα που ξοδεύει το Κράτος για την συντήρηση του χρυσού αγάλματος του Βούδα ή τους τόνους γάλακτος που αγοράζονται με κρατικά χρήματα για το λούσιμο του Βούδα.
Είναι θλιβερό να πρέπει να επανερχόμαστε κάθε τόσο στο νόημα της δημοκρατίας, ειδικά στη χώρα που έχει ζαλίσει την υφήλιο με τα "κληρονομικά δικαιώματά" της... Δημοκρατία λοιπόν σημαίνει λήψη αποφάσεων ΚΑΤΑ πλειοψηφία, όχι αποκλειςτικά ΥΠΕΡ της πλειοψηφίας. Είναι θλιβερό και φυσικά εξόχως εκνευριστικό ότι το παραπλανητικό αυτό επιχείρημα χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, βυθίζοντας σε "δημοκρατικό σκοτάδι" το ποίμνιό τους. Το ποια θεωρείται καλύτερη λύση αναγκαστικά αποφασίζεται με βάση την άποψη των περισσότερων, η οποία δεν ταυτίζεται απαραίτητα ούτε περιορίζεται αναγκαστικά στο συμφέρον των περισσότερων. Αλλιώς δεν θα λαμβάνονταν ποτέ μέτρα που αφορούν τις μειοψηφίες και τις μειονότητες. Τα ανθρώπινα δικαίωματα, όπως η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι δυνατόν να υπόκεινται στη διάθεση καμίας πλειοψηφίας. Και για να φτάσουμε στο προκείμενο, ΟΠΟΙΑ και να ήταν η θρησκεία της πλειοψηφίας, δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται με τις τελετουργίες της καμία κυβέρνηση, όπως και καμία θρησκεία δεν θα πρέπει να ανακατεύεται στις λειτουργίες του κράτους.
Τα επιχειρήματα σου είναι εν πολλοίς έωλα γιατί μας λες ότι το κράτος οφείλει να επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στη θρησκεία της πλειοψηφίας. Όχι όμως σε ένα κοσμικό κράτος που σέβεται την ανεξιθρησκεία. Ένα κράτος που σέβεται την ανεξιθρησκεία δεν είναι κράτος με πολίτες που δεν έχουν θρησκεία. Φυσικά και έχουν και η πλειοψηφία θα έχει μία συγκεκριμένη. Το κράτος όμως που σέβεται την ανεξιθρησκεία είναι κοσμικό. Δηλαδή δεν επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση προς καμία, κι έτσι δεν πληρώνει για να έρθει το Άγιο Φως με αεροπλάνα και με τιμές Αρχηγού Κράτους. Ρόλος του είναι να ρυθμίζει τις σχέσεις τψν διαφόρων θρησκειών που ασκούνται στην επικράτειά του με το κράτος και τον πολίτη. Και τίποτε παραπάνω.
Αν εγώ θέλω να καπνίζω χασίσι, ακόμα και κακό να μου κάνει πρέπει να έχω το δικαίωμα να το κάνω. Η πολιτεία αν είναι δημοκρατική δεν έχει κανένα δικαίωμα να μου πει τι θα κάνω με το σώμα μου. Αν θέλω μπορώ να μου κάνω κακό. Δεν μπορώ να βλάψω άλλους. Δημοκρατία δεν σημαίνει καθολική σύμπνοια γιατί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να υπάρξει. Δημοκρατία είναι ο σεβασμός στις επιλογές του ατόμου όταν αυτές δεν επηρεάζουν κανέναν άλλο πέρα από το άτομο που τις κάνει. Για να το καταλάβεις πιο απλά ή δημοκρατία δεν σου απαγορεύει να πιεις όσο αλκοόλ θες μέχρι να πεθάνεις από κίρρωση του ήπατος. Επιλογή δική σου για σένα. Σου απαγορεύει να οδηγήσεις αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ γιατί θέτεις σε κίνδυνο την ζωή άλλων, που δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους να πεθάνουν στο ατύχημα που εσύ θα προκαλέσεις. Δημοκρατία είναι αυτοπροσδιορισμός και αυτοδιάθεση. Με λίγα λόγια νομιμοποίηση της μαριχουάνας άμεσα!!!!!
Συμφωνώ και επαυξάνω για τα όσα γραφεις Άρη! Έχω απογοητευτεί απο το πλήρωμα της εκκλησίας. Μονο ζητάνε να δίνουμε στους άπορους, λες και εμεις είμαστε οικονομικά Ωνάσηδες! Είμαι χριστιανή και πιστεύω με δικό μου τρόπο. Αν θέλουν να έρχεται με τιμές αρχηγου κρατους το Αγιο Φως να το πληρωνει η εκκλησια
Άρη να ένα ενδιαφέρον γκάλοπ για μέχρι την Δευτέρα. Μάλλον δύο. -Πισστεύετε στο θαύμα του Αγιου Φωτός;-Είστε σύμφωνοι με τα τα χρήματα που ξοδεύονται για την μεταφορά του και τιμές που του αποδίδονταιΈνα άλλο θα ταν-Είστε σύμφωνει με έναν γερμανικού τύπου διαχωρισμό Εκλησσίας-Κράτους;Ένα άλλο θα μπορούσε επίσης να είναι:-Πάμε καλά;
Αν τα εξοδα μεταφορας ηταν το αντικειμενο του κ Δημου δεν θα υπηρχε προβλημα και θα συμφωνουσαν ολοι. Αλλα η πιστη και τα σεβασματα ειναι που τον ενοχλουν. Και ιδιαιτερα ο κληρος. "Γιατι πιστευετε αυτα που πιστευετε.. γιατι σεβεστε αυτα που σεβεστε.. γιατι ακουτε και υπακουτε στους παπαδες κλπ κλπ. Εισαστε ηλιθιοι , υπαναπτυκτοι κοκ ... "Και ερωτω: Ποιος τον αναγκασε τον ιδιο ή οποιονδηποτε αλλο να πιστευη και να σεβεται και να ακουη ολα αυτα τα χριστιανικα; Δεν εχουμε δημοκρατια; Δεν μπορει να πιστευη ο καθενας οτι γουσταρει; Πρεπει να συμφωνουν ολοι για να βαφτιστης χριστιανος; Πρεπει να συμφωνουν ολοι για να μη βαφτιστης ; Πρεπει να συμφωνουν ολοι για να συμβιωσης με τον αγαπημενο σου αν εισαι κυναιδος; Σε ρωταει κανενας γιατι εισαι χορτοφαγος; Γιατι νηστευεις; Ή γιατι κανεις διαιτα;Τον υποχρεωσε κανενας τον κ Δημου να γινη χριστιανος;Αυτος γιατι θελει να μας ανοιξη τα ματια; Εμεις ετσι τα θελουμε. Γουστο μας δεν ειναι; Οι ανοιχτοματηδες ας μη μας κανουν παρεα.Αλλα το να πιστευης εσυ κατι και να προσπαθης να φερης στη γνωμη σου και τους αλλους .. Και να επανερχεσαι .. και να επανερχεσαι ..Αυτο ειναι φασισμος του αισχιστου ειδους..Απο σταυροφορους και σωτηρες μπουχτισαμε. Φτανει . Οχι αλλους .
Ακριβως. Θυμασαι τοτε που απαιτησαν να απαγορευτει η ορθοδοξια, να καψουμε δημοσια τις Αγιες Γραφες και να υπογραψουν ολοι οι κατοικοι της χωρας υπευθυνη δηλωση οτι συμφωνουν με τους γαμους ομοφυλοφιλων; Οχι; Δε θυμασαι; Μηπως τοτε που υποχρεωσαν καθε χριστιανο ορθοδοξο να δει πεντε φορες το Κορπους Κριστι; Ουτε αυτο;
Ποια δημοκρατία δεν σου δίνει καν όνομα αν δεν βαφτιστεις χριστιανός; Έχεις την επιλογή να γίνεις ή να μην γίνεις Χριστιανός από την στιγμή που βαφτίζεσαι βρέφος όχι φυσικά από προσωπική συνειδητή επιλογή; Τι συζητάμε για ελευθερία και δημοκρατία;
Προσωπικά σκασίλα μου αν τα λεφτά της αερομεταφοράς θα τα έδινε στους φτωχούς ο κος Δήμου.... Η Εκκλησία και το Κράτος τι κάνουν είναι το θέμα.Τον εμπαιγμό μπορούμε να τον κόψουμε και να αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας για την ουσία των πραγμάτων παρακαλώ? Αντε γιατί ώρες ώρες μας αντιμετωπίζουν σαν Ινδιάνους με τα καθρεφτάκια μου φαίνεται...
ΘΕΟΜΠΑΙΚΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ,ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙΤΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ.ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ,Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ,Η ΦΤΩΧΕΙΑ,Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΦΩΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ,ΑΓΑΠΗ,ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ,ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΩΣ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΡΑΣΟΦΟΡΕΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΠΕ (ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΩΣΤΕ). ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥΣ,ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ,ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΒΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ,ΟΤΙ ΠΙΟ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΝΙΟ,ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ,ΚΕΡΙΑ, ΛΙΒΑΝΙΑ, ΕΙΔΩΛΑ, ΤΑΡΙΧΕΥΜΕΝΑ ΠΤΩΜΑΤΑΤΑ,ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΕΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΘΕΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΣΠΗΛΙΕΣ, ΑΠΟ ΤΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ, ΟΙ ΜΕΝ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΔΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΨΗΦΟΥΣ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕΤΕ,ΓΔΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΚΑΤ'ΑΥΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ!!ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!
"Το Άγιο Φως είναι ένας συμβολισμός... Οι συμβολισμοί παραπέμπουν σε πράγματα υψηλά, ωραία και γεμάτα αγάπη. Αυτά πρέπει να κρατήσουμε, κι όχι όσα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας"Δε θα μπορούσε να τεθεί καλύτερα!
Αγαπητέ Άρη,θυμάσαι την σκηνή στο karatε kid που ο Danny Larouso βάφει το φράχτη και εκεί που λέει τελείωσα σκάει ο Μιγιάγκι και του λέει το αμίμητο "All fence...."?Κάπως έτσι είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τους θρησκόληπτους και του εθνοπατριδοπατριωτοκαραγκιοζηδες.Πείθεις έναν και σκάει ο Μιγιάγκι και σου λέει...all fence...
Η συγκεκριμένη ιστορία με την Νίκο Δήμου δείχνει για άλλη μία φορά οτι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε χώρο για διαφορετικές απόψεις (που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι νηφάλια, κοινής λογικής και απόλυτα σωστή).Με την ευκαιρία η Εκκλησία ας κοιτάξει τα του οίκου της, γιατί έχει πολύ δρόμο να καλύψει για να φθάσει στις αρετές που ευαγγελίζεται. Καλά τα λόγιια αλλά στην πράξη μπόχα, μπόχα μπόχα.Οσον αφορά τον ίδιο τον Νίκο Δήμου, κινείται στους γνώριμους δρόμους της κοινής λογικής χωρίς φανατισμούς και οποιουσδήπτε δογματισμούς. Συμφωνώ μαζί του και να συνεχίσει να λέει την άποψη του και ας πονάει.
Η πίστη τι σχέση μπορεί να έχει με τα αεροπλάνα και τα αγήματα και τις φανφάρες;; Ακόμα κι αν ο παπάς άναψε με τον αναπτήρα του τη λαμπάδα τι διαφορά κάνει αυτό για την πίστη κάποιου; Αν κάνει διαφορά, μάλλον ανήκεις στην κατηγορία που όσο πιο πολλά χρυσά φοράει πάνω στα ράσα ο παππάς τόσο πιο πολύ εκστασιάζεσαι, και προφανώς, δεν έχεις καταλάβει τίποτα.
Kαι δε νομίζω ότι πριν 100 χρόνια στη Σκιάθο, επί Παπαδιαμάντη -που έχει γράψει υπέροχα πράγματα για το Πάσχα- προσγειώνονταν αεροπλάνα από Ιεροσόλυμα.
"Οι κάμερες και οι φωτογραφικές δεν επιτρέπονται κατά τη τελετή της αφής. Μόνο ο εκάστοτε Πατριάρχης επιτρέπεται να μπει στο σημείο που είναι τα κεριά". Πηγή: www.lifo.gr.Πες τα ρε Άρη. Ενώ ο θεός Απόλλωνας ανάβει την ολυμπιακή φλόγα κάθε τέσσερα χρόνια μπροστά σε θεατές και κάμερες σε παγκόσμια μετάδοση, αυτοί πάνε και κλείνονται σ' ένα δωματιάκι για να κάνουν το θαύμα τους.(Και μην ακούσω τίποτα για κοίλα κάτοπτρα και αηδίες. Και η ολυμπιακή φλόγα με θαύμα ανάβει).