Η ιστορία του φωτορεπόρτερ που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές

Η ιστορία του φωτορεπόρτερ που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter
12

 

Η ιστορία του φωτορεπόρτερ που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter
Λίγο πριν τελειώσουν όλα

Ψυχοπαθείς άνθρωποι σκοτώνουν άλλους ανθρώπους με πρόσχημα τη θρησκεία.

Δεν είδα το βίντεο, και δεν θέλω. [Όποιος θέλει είναι εδώ.] 

Είδα μερικά stills: 

Η ιστορία του φωτορεπόρτερ που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter

Μετά από δυο χρόνια ομηρίας και βασανιστηρίων, ο James Wright Foley ετοιμάζεται να πεθάνει.

 

Η ιστορία του φωτορεπόρτερ που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter

Οι φωτογραφίες -όπως και όλες οι φωτογραφίες των τελευταίων μηνών πχ. από τη Γάζα- λένε πολλά. Στις συγκεκριμένες προσέχω την έκφραση του προσώπου του και τη στάση του σώματός του και προσπαθώ να φανταστώ όλα αυτά που νιώθει. Δεν προσπαθώ πολύ όμως, γιατί φρικάρω. 

[Κι επίσης ελπίζω πως το βίντεο θα αποδειχτεί πειραγμένο ή πλαστό.]

===

Ο James Wright Foley είχε γεννηθεί πριν από 40 περίπου χρόνια στο Ρότσεστερ του New Hampshire. 

Από μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος. Έβρισκε συναρπαστική την κάλυψη εμπόλεμων ζωνών, γιατί θεωρούσε πως με τα φωτορεπορτάζ του θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη φρίκη του πολέμου, της φτώχειας και της αδικίας.

  

Είχε αποφοιτήσει απ' το Marquette University το 1996 και απ' τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Northwestern University το 2008.

 Με το που πήρε το (δεύτερο) πτυχίο του στη Δημοσιογραφία, αποφάσισε να ταξιδέψει στις χώρες που υπέφεραν περισσότερο από συγκρούσεις και θρησκευτικό φανατισμό. 

Ως ελεύθερος ρεπόρτερ έγινε γνωστός για τις ανταποκρίσεις του από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Τα φωτορεπορτάζ του δημοσιεύονταν μεταξύ των άλλων στο Γαλλικό Πρακτορείο και το GlobalPost. 

Το 2011 μαζί με άλλους ρεπόρτερ, είχε απαχθεί στη Λιβύη από φανατικούς υποστηρικτές του Καντάφι. Μετά από 45 μέρες είχε αφεθεί ελεύθερος. Η Clare Morgana Gillis, δημοσιογράφος και φίλη του Foley που είχε έζησε μαζί του εκείνες τις 45 μέρες ομηρίας είχε δηλώσει αργότερα: "Η αιχμαλωσία ήταν ό,τι πιο αντίθετο στη φύση του Jim. Κι όμως όταν μας πιάσανε αυτός ήταν που προσπαθούσε με όλη του την ενέργεια να μας φτιάξει το κέφι και να μας δώσει κουράγιο."

Η ιστορία του φωτορεπόρτερ που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter

Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2012, ο Foley απήχθη στην βορειοδυτική Συρία. Βρισκόταν έξω από ένα καφέ με τον μεταφραστή του. Άντρες με όπλα τους αιχμαλώτισαν. Ο μεταφραστής αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά. 

Ο Foley αγνοούνταν από τότε. Είχαν δημιουργηθεί πολλές σελίδες στο ίντερνετ (FREE FOLEY) από συγγενείς και φίλους του, οι οποίοι ερευνούσαν ακατάπαυστα το μυστήριο της εξαφάνισής του. 

Σταμάτησε να θεωρείται αγνοούμενος πριν από λίγες ώρες. 

 

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Το μόνο παρήγορο (πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας που μπορεί να προκαλέσει λυγμούς) είναι ότι τουλάχιστον αυτός ο άνθρωπος πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπούσε και πίστευε. Πρόωρος και άδικος θάνατος αλλά έντιμος.
Την πορτοκαλι φορεσια που του βαλανε δεν τη σχολιαζει κανεις...; Ο συμβολισμος ειναι προφανης: "Γκουανταναμο εσεις; Αποκεφαλισμους δικων σας εμεις"... Οτι σπερνεις θεριζεις...
Τους έχω απολύτως ικανούς να το έχουν κάνει, αλλά απ' τη στιγμή που το βίντεο είναι μονταρισμένο, θα περιμένω την επίσημη επιβεβαίωση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν το βίντεο. Από τη στιγμή που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το βίντεο είναι γνήσιο και δεν υπάρχει το σώμα του ανθρώπου, αντικειμενικότητα είναι αυτό που έκανα. Τουλάχιστον έτσι νομίζω. Άρης
Τραγική ειρωνεία:Αυτός που πήγε με τον φακό του να αποθανατίσει το δράμα του Συριακού λαού, δολοφονήθηκε από αυτούς που υποτίθεται μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί που αποτελούν το νέο κακό, ο καινούριος εχθρός, η al-Qaeda v2.0 και δημιούργημα της Δύσης η ISIS, βομβαρδίζεται τώρα από την Δύση και ο κακός "δικτάτορας" Bashar al-Assad βρέθηκε να κερδίζει υποστηρικτές γιατί ο μάλλον ο κόσμος ξύπνησε απότομα και καταλαβαίνει τι συμβαίνει εκεί κάτω. Ότι έσπειραν θα θερίσουν και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Φίλε Μανώλη, αυτό το "ποιηματάκι" όπως το αποκαλείς είναι άποψη πολλών και μάλιστα αναλυτών με ειδικότητα στα της ΜΑ. Με λίγα λόγια, η πολιτική των Δυτικών στην ΜΑ, οι αποσταθεροποιήσεις - πτώσεις κυβερνήσεων κρατών της περιοχής, οι κατά καιρούς παροχές βοήθειας (οπλισμού και μή) οδήγησαν στην δημιουργία της ISIS, τέρας το οποίο εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς αρχικά, που πλέον όμως ξέφυγε και κυνηγάμε να το σκοτώσουμε. Επίσης, επειδή έμμεσα μου βάζεις ταμπέλα για τα πολιτικά μου πιστεύω και προκειμένου να αποκλείσεις συνθήματα που θεωρείς ότι ασπάζομαι, θέλω να αναφέρω ότι είμαι.. δεξιών πεποιθήσεων, μια ανάγνωση παλαιοτέρων posts μου θα στο επιβεβαιώσει.