Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter
10

Η ψυχοθεραπεύτρια και ακτιβίστρια Κατερίνα Παπανικολάου μας γράφει, με αφορμή το παραπάνω βίντεο. 

Η παραλία της νέας Θεσσαλονίκης

 

Τους Νικηφορίδη-Cuomo τους ξέρω, όπως οι περισσότεροι, από το έργο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Κάποια στιγμή συναντήθηκα στην προετοιμασία μιας εκδήλωσης με τον Πρόδρομο Νικηφορίδη. Ξεχώρισα τη συνέπεια και τη σύνεσή του. Πραγματικά σπάνια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα, όμως ιδιαίτερα απαραίτητα για το επιχειρείν.

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo


Το έργο τους κατά μήκος της παραλίας έχει μεταξύ άλλων αυτά τα δύο χαρακτηριστικά: συνέπεια και σύνεση. Συνέπεια στο σεβασμό του φυσικού τοπίου, συνέπεια στην αστική παρέμβαση μέσα στη θάλασσα. Συνέπεια στο φωτισμό και συνέπεια στις ανάγκες μιας πόλης. Η παραλία της νέας Θεσσαλονίκης (νομίζω αποδίδει καλύτερα το αποτέλεσμα της ανάπλασης αυτή η φράση από το "η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης") καθώς την περπατάς έχει όλα τα παραπάνω: νιώθεις πως το αστικό και το φυσικό τοπίο βρίσκονται σε μια συνεπή συνέχεια και συνδιαλλαγή.

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter

Ο φωτισμός το βράδυ αναδεικνύει την ακτογραμμή, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης έχουν το χώρο τους να δράσουν, να απολαύσουν, να ξεκουραστούν, να συνομιλήσουν (με τον εαυτό τους, με τη θάλασσα, με κάποιον γνωστό ή άγνωστο). Στην έννοια συνέπεια βλέπω τη συγκρότηση, την ταυτότητα, την ακολουθία του έργου σε σχέση με το παρόν της πόλης. Και μαζί τη διάθεση να αναζωογονηθεί ο χώρος, δίνοντας ζωή σε μνημεία (το χαρακτηριστικότερο οι "ομπρέλες") και μνήμες (το πάρκο του Φωκά των παιδικών μας χρόνων, το άγαλμα του Αλεξάνδρου) και επινοώντας νέες μορφές (πάρκο του ήχου, του νερού...).

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter


Ταυτόχρονα αναγνωρίζω τη σύνεση: σύνεση με την ουσία του μέτρου. Σύνεση στην αισθητική, χωρίς ακρότητες ειδικά σε μια πόλη που μπορεί και γλιστράει εύκολα στο κιτς και στην υπερβολή. Σύνεση και μέτρο. Μια τόσο όσο υλική παρέμβαση στο φυσικό χώρο, μια αξιοποίηση του ζωτικού χώρου που να ικανοποιεί πολλές ανάγκες και επιθυμίες. Φυτά στο μέτρο και την αισθητική που θα κάνουν ένα πάρκο θεματικό και θα επιστρέψουν το βλέμμα στην ελληνική φύση. Κλίσεις και γραμμές ζυγισμένες. Μηδενική υπερβολή στα χρώματα και στα υλικά. Σύνεση που να φέρνει τελικά την αίσθηση ότι περπατώντας στην παραλία η επαφή με τον ουρανό και τη θάλασσα είναι η πιο κυρίαρχη αίσθηση.

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter


Τα γράφω όλα αυτά γιατί με χαρά καλωσόρισα την αλλαγή στη πόλη. Θα μπορούσες να πεις πως το έργο έφερε μια ευρωπαϊκή νότα στην πόλη, όμως δεν είναι αυτό που η πόλη χρειάζεται, δηλαδή τον ευρωπαϊσμό στο στυλ. Η πόλη χρειάζεται φρεσκάδα και αγάπη. Και αισθάνομαι πως η παραλία δίνει μια φρέσκια πρόταση στην αστική διαβίωση, κερδίζοντας την αγάπη πολλών.

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter

Μου άρεσε πολύ το βίντεο, αλλά η καλύτερη εικόνα του έργου είναι κατά την προσγείωση, καθώς επιστρέφεις στην πόλη και ο πιλότος διαλέγει να σε πάει κατά μήκος της παραλίας.

Η εντυπωσιακή ανάπλαση της Νέας Παραλίας - από ψηλά Facebook Twitter
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Εξαιρετικό αποτέλεσμα απο μια πόλη που σέβεται τους πολίτες της ! Ελπίζω να δούμε και το περιβόητο σχέδιο του παραλιακού μετώπου της Αθηνας να υλοποιείται , αλλα με τα πρώτα δειγματα γραφής της περιφέρειας και τις αποφάσεις του ΠΝΠ ,μάλλον θα παραμείνουν τα μπάζα .
Πετυχημένη η ανάπλαση, αλλά σε μία χώρα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ανύπαρκτη εσωτερική καλλιέργεια, καλό θα ήταν να είχε προβλεφθεί και η συντήρησή της, ενάντια στα "καλλιτεχνήματα" από τούς πολλούς, επίδοξους, νεαρούς βάνδαλους.
Ο μπιντές του μεγαλέξανδρου!Δεν θα κουραστώ να σχολιάζω τις κακοήθεις διαφημίσεις σας, γιά ενα «έργο» επιζήμιο σε κάθε επίπεδο της καθημερινής ζωής στη θεσσαλονίκη. Επιζήμιο γιά όσους έχουν απαιτήσεις από το δημόσιο χώρο.Αμα βλέπεις το «έργο» από ψηλά και μακρυά, δείχνει ωραίο. Συμφωνώ. Οταν το φωτογραφίζεις νύχτα «γράφει» στο φακό (έχει πολλά φωτάκια). Συμφωνώ.Οταν όμως το ζεις καθημερινά, είναι μία τσιμεντένια καυτή κουράδα που σου σφήνωσαν στο λαιμό. Την υφίστασαι και την ακριβοπλήρωσες ως «πολιτισμό».Η θεσσαλονίκη εχασε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα μεγάλο και αληθινό πάρκο που έχει τόσο ανάγκη. Αντί αυτού έχασε ένα πάρκο (κυκλοφοριακής αγωγής) και ένα μικρό δάσος, Μιλάω γιά το δασάκι (120 μεγάλα δέντρα που τα «έφαγαν» ο μπουτάρης και ο κουράκης) το οποίο δασάκι υπήρχε στο άγαλμα του μ. αλέξανδρου, που τώρα έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Ενας τεράστιος μπιντές γιά τ' αχαμνά του βουκεφάλα, αφού όλο το «έργο» έχει την αισθητική του λουτροκαμπινέ. Πρώτο βραβείο! Δείτε, εδώ ήταν δάσος:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201935768692494&set=a.1093293609216.16327.1132809889&type=3&theaterΟ πολιτισμός των υπάνθρωπων:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2379933854418&set=a.1093293609216.16327.1132809889&type=3&theaterΤι να πρωτοπώ; Πόσο ηλίθιος μπορεί είσαι γιά να κάνεις γούρνες με νερό μπροστά στη θάλασσα; Και ποιά η χρησιμότητα τους; Και γιατί να είναι τετράγωνες και μαρμάρινες; Και πόσο ανεγκέφαλος, μηδενικό, απόλυτος πάτος στο σχεδιασμό (γιατί τους δίνουν πτυχία να πάρει ο διάολος;) γιά να περιλάβεις τρία συντριβάνια (παλιό συντριβάνι, μπιντές μ. αλέξανδρου, συντριβάνι στις ομπρέλες) μαζί και τέσσερις πέντε γούρνες με νερό, μέσα σε μιά απόσταση 200 μέτρων και μπροστά στη θάλασσα, επίσης;! Μήπως γιατί είχε χρήμα;Σχεδιάστηκε από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τη ζωή σε δημόσιο χώρο. Ακόμη κι αν είχαν, οι «σοβαρές» προτεραιότητες είναι άλλες.Εκαναν σχέδια χωρίς καμπύλες (κοστίζουν οι καμπύλες), χωρίς την προτεραιότητα του πράσινου και του πάρκου με δέντρα, παρά μόνο με τσιμεντένιους κύβους, με πολύ τσιμέντο και πολύ πλακάκι. Η χαρά του ημέτερου εργολάβου!Ενας σχεδιασμός που έγινε εξ αρχής γιά να προσφέρει μεγάλα περιθώρια υπερτιμολόγησης υλικών. Ξέρω βέβαια πως τίποτε τέτοιο δεν συνέβη στην πραγματικότητα. Εγώ φταίω που έιμαι φαντασιόπληκτος.Ελπίζω ο θεός να σας δώσει γιά χρόνια αυτά που μπορείτε να αντέξετε.(δεν υπάρχει χειρότερη κατάρα)
Δυστυχώς έχεις δίκιο. Γενικά η άποψή μου είναι οτι η παραλία αναβαθμίστηκε αλλά εις βάρος του πρασίνου και με πολλά άσχημα τσιμεντένια ή μαρμάρινα σημεία, για παράδειγμα τα φριχτά ορθογώνια μαρμάρινα καθίσματα αραδιασμένα στο γκαζόν που πλέον κοσμούνται απο μουτζούρες. Ειδικά αυτό που έγινε μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου ήταν έγκλημα.
πες τα ρε παιδί μου. Το ξερίζωμα των τεράστιων δέντρων (ένα μικρό δάσος όντως) αντί για την περαιτέρω ενίσχυση και διάπλαση του και η αποκλειστική χρήση τσιμέντου (πέρα από το ελάχιστο ξύλο), οι γούρνες που γεμίζουν εξάλλου μόνο όταν βρέχει ενώ κατά τ άλλα γεμίζουν μόνο με σκουπίδια και και και. Το ίδιο πάνω κάτω έγινε και με το πάρκο απέναντι απ τη παλιά Φιλοσοφική όπου ξεριζώθηκαν θάμνοι κ δέντρα για να αναπλαστεί και αυτό στο ιντάστριαλ τάχαμου στυλ που υιοθετεί ο Μπουτάρης, ενισχύοντας την παρομοίωση του δημάρχου με τον Αττίλα. Απ όπου περνάει ξεραίνονται ακόμα και τα χόρτα
Η Θεσσαλονικη ειναι μια πανεμορφη πολη-ισως η πιο ομορφη παραθαλασια πολη της Ελλαδας-και με αυτο το κοσμημα εγινε αναμφισβητητα και απο τις πιο ομορφες στην ευρωπη.Ολο το κεντρο της Θεσσαλονικης απο τις αρχες Καλαμαριας μεχρι τα δικαστηρια ειναι για περπατημα και ονειρα.Βρισκεις τον εαυτο σου σε μια πολη.Αυτο πρεπει να σου προσφερει σημερα η πολη:να βρισκεις τον εαυτο σου.Πραγματι,η Θεσσαλονικη περα απο την ομορφια της,εχει το ιδανικο μεγεθος για πολη,εχει φανταστικους ανθρωπους και δυνατη,για καθε γουστα,διασκεδαση.Αυτο που χρειαζεται τωρα η θεσσαλονικη ειναι ακομα καποια πραγματα:ολοκληρωση-επιτελους-του μετρο.Αναπλαση καποιων δρομων γυρω απο το κεντρο,αναπλαση της περιοχης παραλιας μετα το μεγαρο μουσικης και αναπλαση της περιοχης παραλιας μετα το λιμανι.Τελος αξιζουν στοχευμενες δρασεις στα δικαστηρια,στην πλατεια δημοκρατιας και στην παραλια της Καλαμαριας(Κρηνη).Οσο για την διατηρηση των πολεων,αυτο ειναι πρωτιστως θεμα ολων μας.Ολοι μας πρεπει να ειμαστε εθελοντες,με την εννοια να πρατουμε καθημερινα τα μικρα που μας αναλογουν,οπως η καθαριοτητα,η στιλιτευση αρνητικων ενεργειων κτλπ.
Βολτάρισα στη νέα παραλία πέρυσι το καλοκαίρι και ομολογώ πως τα συναισθήματα που μου προκάλεσε το έργο ήταν ανάμικτα. Αφενός πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια ανάκτησης υπέρ των πολιτών ενός κρίσιμου χώρου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφετέρου οι αδυναμίες που εντόπισα έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός πως το έργο είναι δυστυχώς "overdesign", "υπερσχεδιασμένο". Τούτο σημαίνει πως είναι αχρίαστα περίπλοκο στο σχεδιασμό του σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται η συντήρηση σου αρκετά δύσκολη και δαπανηρή, και σε μια εποχή σαν τη σημερινή αυτή η αδυναμία καθιστά το μέλλον του έργου αβέβαιο. Αυτά, και χωρίς να αναφερθώ στις ατελείωτες ποσότητες σκουπιδιών (σχεδόν κανείς δεν πετά τα μπουκάλια της μπύρας ή τα κουτάκια του αναψυκτικού του στους κάδους) ή στις πολυπληθείς αγέλες αδέσποτων σκύλων που συναντά κανείς εκεί...
Είναι φανερό ότι η έμφαση έχει δωθεί περισσότερο στην αισθητική παρά στην πρακτικότητα - γι'αυτό και η αίσθηση του overdesign.Ιδιαίτερα προβληματικός είναι ο ποδηλατοδρόμος στη μέση της ζώνης των πεζών, όταν έχει πολύ κόσμο. Ίσως θα έπρεπε να γίνει σε μια πιο εσωτερική λωρίδα για να αποφεύγονται τα ατυχήματα με παιδιά, ηλικιωμένους, κλπ.Στα δύο άκρα της νέας παραλίας η κατάσταση είναι τραγική: πέρα από το Μέγαρο ο χώρος είναι εγκαταλειμμένος και στη Λεωφόρο Νίκης απλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος με τους πλανόδιους και τον ποδηλατοδρόμο - εκεί όπου έπρεπε να είναι η βιτρίνα της πόλης.Αυτά από την σκοπιά ενός δρομέα ...
Συμφωνω με τον αρθρογραφο , αν και ηθελα να προσθεσω οτι αν ειναι κατι που με θυμωνει , αυτο ειναι οτι καποιοι συμπολιτες μας ΔΕΝ αγαπουν την πολη τους και τους χωρους της ,και ηδη εχουν γεμμισει με ανουσια γκραφιτι τμηματα της νεας παραλιακης ενω επισης με απογοητευουν τα πολλα σκουπιδια που βλεπει κανεις τα βραδια στις μικρες μαρμαρινες "λιμνουλες" ( τριτη φωτο ) οι οποιες εχουν φτιαχτει κατα μηκος του παραλιακου μετωπου. Ενα εργο τοσο ομορφο , θα επρεπε ολοι μας να το σεβομαστε ακομα περισσοτερο