«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας

«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας Facebook Twitter
5
«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην «αλλόκοτη αρχιτεκτονική» που είναι αποτέλεσμα της κατασκευαστικής έκρηξης στην Κίνα.

Ο Xi, ο οποίος έγινε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας πριν από δύο χρόνια, έκανε κριτική σε διάφορα κτίρια, ανάμεσά τους και το έργο του Ρεμ Κούλχας στο Πεκίνο.

«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας Facebook Twitter
Το κεντρικό κτίριο της τηλεόρασης της Κίνας, έργο του Ρεμ Κούλχας στο Πεκίνο

«Όχι άλλη αλλόκοτη αρχιτεκτονική» είπε ο Xi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wall Street Journal που έκανε τη μετάφραση από την Κινέζικη εφημερίδα «η Καθημερινή του λαού». Το κτίριο της εφημερίδας αυτής έχει επίσης σχολιαστεί για την ομοιότητα του με ένα τεράστιο πέος.

«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας Facebook Twitter
Το κτίριο των γραφείων της κρατικής εφημερίδας "η καθημερινή του λαού", που έχει σχολιαστεί για την ομοιότητα του με πέος

Μετά την αυστηρή κριτική στον Κούλχας, που έχει το παρατσούκλι «μεγάλα παντελόνια», ο Xi σχολίασε δύο γέφυρες που έχουν παρομοιαστεί με γυναικεία γεννητικά όργανα.

 

Ο Xi ζήτησε από τους υπεύθυνους και από όσους επηρεάζουν τις τέχνες και τον πολιτισμό να μην θυσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους αξίες για να κερδίσουν σε εμπορικότητα.

«Τέλος στην αλλόκοτη αρχιτεκτονική» λέει ο πρόεδρος της Κίνας Facebook Twitter
Ουρανοξύστης που μοιάζει με ντόνατ στο Guangzhou, ένα έργο που ολοκληρώθηκε φέτος

«Οι καλές τέχνες θα έπρεπε να είναι σαν ήλιος στον μπλε ουρανό, σαν το ανοιξιάτικο αεράκι, για να δίνει έμπνευση, να ζεσταίνει την καρδιά, να καλλιεργεί το καλό γούστο και να απορρίπτει ανεπιθύμητα στυλ,» είπε.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
εντάξει, θυμίζει και λίγο τον δικό μας τον Κούβελα που έλεγε ότι οι ποιητές είνιναι λαπάδες - αλλά όντως το κτίριο μοιάζει ξεκάθαρα με πέος (πάλι καλά που δεν του κοτσάρανε και κανα συντριβάνι στο roof garden του, δηλαδή...)
Καλά σ' ετούτο δεν έχει άδικο ο κομουνιστής. Οι αρχιτέκτονες "τσακώνονται" ποιος θα κάνει το πιο παράξενο ή το πιο ψηλό ή το πιο επιβλητικό. Ανάθεμα κι αν στοχεύει κανείς να φτιάξει ένα κτίριο πολύ όμορφο και συνάμα αγαπητό στα άλλα που βρίσκονται γύρω του.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Χι. Αν η Τέχνη δεν εξυψώνει τον άνθρωπο τότε τι; Μερικές φορές η Τέχνη πνίγεται στην αυταρεσκιά της και τον ναρκισσισμό της.