Το μυστικό διαμέρισμα του κυρίου Άϊφελ

Το μυστικό διαμέρισμα του κυρίου Άϊφελ Facebook Twitter
Γουστάβος Άϊφελ και Τόμας Έντισον
0

Οι περισσότεροι, όταν φτάνουν στο Παρίσι, δεν παραλείπουν να ανέβουν στον πύργο του Άϊφελ. Σύμβολο της πόλης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του κόσμου, κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άϊφελ για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γαλλική επανάσταση. Υπήρξε το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι να χτιστεί το 1931, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη. Η σιδερένια κατασκευή του έχει βάρος 10.100 τόνους.

Ως έργο επικρίθηκε πολύ από το κοινό, που πίστευε ότι είναι αντιαισθητικός. Οι καλλιτέχνες επαναστάτησαν και μάλιστα ο μυθιστοριογράφος Γκί ντε Μοπασάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Για το Χόλιγουντ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στον πύργο γυρίστηκαν πολλές σκηνές και ένα από τα κλισέ είναι ότι η θέα από κάθε παριζιάνικο παράθυρο περιλαμβάνει τον πύργο.

Το μυστικό διαμέρισμα του κυρίου Άϊφελ Facebook Twitter
Γουστάβος Άϊφελ

Ο Άϊφελ ήταν αντικείμενο γενικού φθόνου στο Παρίσι. Όχι για την κατασκευή του πύργου αλλά γιατί είχε ένα «μυστικό» ιδιωτικό διαμέρισμα στην κορφή του, στο οποίο δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να το επισκεφθεί. Στο βιβλίο του La Tour Eiffel de Trois Cent metres, ο συγγραφέας Henri Girard γράφει ότι οι Παριζιάνοι έδιναν μια περιουσία για να νοικιάσουν το χώρο έστω για μια νύχτα αλλά ο Άϊφελ αρνιόταν σταθερά. Ωστόσο κάποιες φορές δέχτηκε επισκέψεις υψηλών καλεσμένων όπως του Τόμας Έντισον.

Το μυστικό διαμέρισμα του κυρίου Άϊφελ Facebook Twitter
Το διαμέρισμα σε λιθογραφία της εποχής

Σε αντίθεση με την χαλύβδινη κατασκευή και τις αδρές γραμμές του πύργου, το διαμέρισμα του Άϊφελ ήταν λιτό και γεμάτο ξύλινα έπιπλα και πίνακες ζωγραφικής. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο του πύργου και έχει ακόμα και ένα πιάνο με ουρά. Σήμερα είναι επισκέψιμο, αλλά αποτελεί ακόμα ένα καλοκρυμμένο μυστικό του πύργου, στο οποίο φτάνουν λίγοι επισκέπτες που το γνωρίζουν από στόμα σε στόμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ