GREEK EROTICA: Το Κορίτσι και το Άλογο

GREEK EROTICA: Το Κορίτσι και το Άλογο Facebook Twitter
2

 

Στο βιβλίο GREEK EROTICA (εκδόσεις Τσαγκαρουσιάνος) ο Βάσος Γεώργας αποθησαύρισε απ' το αρχείο του εκατοντάδες ερωτικές ταινίες της περιόδου 1955 - 1985. 

GREEK EROTICA: Το Κορίτσι και το Άλογο Facebook Twitter

Το κορίτσι και το άλογο, 1973

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σερντάρης
Σενάριο: Γιώργος Ζερβουλάκος, Βαγγέλης Σερντάρης
Διάρκεια: 88 λεπτά

 


Υπόθεση: Ίσως η πιο εμπορική κάλτ ελληνική ταινία

Με αυτή τη ταινία, η Άννα Φόνσου γίνεται η αιώνια ποίηση κάθε εφήβου και το άρωμα της χαμένης αθωότητας...

Ο Λάρυ είναι ένας ωραίος νέος, γύρω στα είκοσι του, που γυρίζει πίσω στο σπίτι του, για να συναντήσει τον πατέρα του, μετά από μακροχρόνια απουσία του για σπουδές στο εξωτερικό. Ο πατέρας του που είναι ζωγράφος, ζει απομονωμένος σε μια βίλα με την Τζούλια, μια νεαρή όμορφη κοπέλα, απερίσπαστος να ζωγραφίζει...


Οι δύο νέοι, ο Λάρυ και η Τζούλια, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Ο πατέρας αν και το ξέρει δεν δείχνει να ενοχλείται. Το αντίθετο μάλιστα... Επηρεασμένος από την σχέση των δύο νέων, κάτω από την μύτη του, αρχίζει να ζωγραφίζει τον επόμενο πίνακα του...

[Για πολλά χρόνια μερικοί ψάχνουν μανιασμένα να βρουν ένα αντίγραφο της ταινίας, με τις «ένθετες» σκηνές τσόντας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πληρώσουν τεράστια ποσά.]

GREEK EROTICA: Το Κορίτσι και το Άλογο Facebook Twitter

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 

(μαζί με σκηνές απ' αυτήν)

Ερμηνεύει η Ελπίδα

*Κι ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από το blogmag:

Πριν ξεκινήσω να μιλώ για την ταινία, πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Κατ' αρχάς όταν λέμε erotica, δεν εννοούμε τον Γκουσγκούνη, και όταν λέμε "Το Κορίτσι και το άλογο" εννοούμε "ο σκηνοθέτης και η παραγωγή δώσαμε τον πιο άσχετο τίτλο που θα μπορούσαμε στην ταινίας μας"!


Οι περισσότεροι λοιπόν, στη θέα του τίτλου της ταινίας, βλέπουν μια cult ελληνική τσόντα του '70, ή τον ξεπεσμό της Άννας Φόνσου. Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης κινηματογραφικής παιδείας στη χώρα μας, έχουν καλύψει την ταινία μ' ένα trash πέπλο! (Αλήθεια, ποιός είπε ότι το trash είναι κακό; tespa.)


Ξεκινώντας από ένα καμένο search λοιπόν, κατέληξα να διαβάζω κριτικές για "Tο κορίτσι και το άλογο" για το οποίο γνώριζα κι εγώ τα παραπάνω! Ψάχνοντας όμως, βρήκα πως πρόκειται για μια ταινία, κανονική ταινία ναι, με σενάριο, – ok, ναι ξέρω και οι τσόντες έχουν σενάριο, ωραία – μια ιδιαίτερα πρωτότυπη πλοκή και όμορφη φωτογραφία. Έτσι λοιπόν κίνησα γη και ουρανό για να τη βρω και σας την παρουσιάζω.


Ο Αλέξης είναι ένας ξεπεσμένος ζωγράφος που διαμένει με την ερωμένη – μούσα του, Τζούλια, σε μια βίλα έξω απ' την Αθήνα. Ο ερχομός του γιού του Λάρρυ από τη Ρώμη, για διακοπές ταράζει την ηρεμία του ζευγαριού και αναδύει απ' τα βάθη της κολάσεως την χαμένη έμπνευση του καλλιτέχνη.


Η Τζούλια, με το εκπληκτικά καλλίγραμμο κορμί της, λικνίζεται μέσα στ' αραχνοΰφαντα φορέματά της που διαγράφουν κάθε της καμπύλη. Ο σκηνοθέτης δε παραλείπει να λούσει τα στήθη της με το φως του καλοκαιρινού ήλιου, χαρίζοντας στο θεατή του '70 την πιο τολμηρή και αισθησιακή εμφάνιση της ηθοποιού. Ο "soft porn" λοιπόν χαρακτηρισμός της ταινίας περιορίζεται μονάχα εκεί, στα στήθη της Άννας Φόνσου, σε μερικά παθιασμένα φιλιά και άντε, και στα γυμνά κωλομέρια του Λάρρυ! Ενός Λάρρυ, που έχει κάτι από Jim Morrison, ή μάλλον μια διονυσιακή υπόσταση που του χαρίζουν τ' αμπέλια τριγύρω, οι χαλαρές μπούκλες του και το σφιχτό, νεανικό κορμί του!


Οι διάλογοι είναι φειδωλοί, μερικές φορές ακόμα και ανούσιοι, γιατί οι εικόνες έχουν να πουν περισσότερα. Προοικονομίες, συμβολισμοί, τα μοτίβα της κόλασης και του σύμπαντος, ένα καπέλο και ένα παλιό γραμμόφωνο, συνθέτουν το πάζλ μιας ευφυούς ιδέας, που στην εποχή της εκφράστηκε όσο πιο ορθά μπορούσε. Μιας ιδέας με ένα "τριερικό" τέλος που φέρει κάτι από ελληνική τραγωδία! Ένα τέλος τόσο ανορθόδοξο, όσο και αρμόζον!


Γιατί σας προτρέπω να δείτε "Το κορίτσι και το άλογο"; Γιατί πρόκειται για μια ταινία που αν διαρκούσε περισσότερο και το σενάριο ήταν πιο πλούσιο, θα ήταν το masterpiece της εποχής της και σήμερα θα θεωρούνταν απ' όλους κλασσική. Γιατί πρόκειται για μια ταινία που αν γυρίζονταν σήμερα, με λίγο παραπάνω σεξ και λίγη περισσότερη βία θα κατακτούσε όλα τα φεστιβάλ.


Extras:
To soundtrack της ταινίας ερμηνεύει η Ελπίδα. Τα κομμάτια όμορφα αλλά επιεικώς αταίριαστα. Ίσως αν τα κοιτάξεις μ' ένα πιο νοσηρό μυαλό να δώσουν μια "spooky" ατμόσφαιρα, αλλά θέλει προσπάθεια!
Η ταινία κυκλοφόρησε στο εξωτερικό κάτω απ' τον τίτλο "Love on Horse" (πιο ανθρώπινος και ταιριαστός) με αγγλικούς υπότιτλους!

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε dvd από την clipart.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια