Ο ιδιοκτήτης του Μagaze απαντά για το περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο ιδιοκτήτης του Μagaze απαντά για το περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτό: Παναγιώτης Θάνος
47

Πριν από λίγες ημέρες, ένα περιστατικό που καταγγέλθηκε ως ρατσιστικό και ομοφοβικό έλαβε χώρα στο Magaze της Αιόλου και πήρε διαστάσεις. Σύμφωνα με ανάρτηση αυτόπτη μάρτυρα που έγινε στο antivirus, ένα γκέι ζευγάρι που καθόταν στο εσωτερικό του μαγαζιού δέχθηκε επίπληξη για τη διαχυτικότητά του. Στη συνέχεια, έγινε κάλεσμα μέσω του facebook για διοργάνωση δράσης έξω από το μαγαζί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό. Πράγματι, πολλά ομόφυλα ζευγάρια βρέθηκαν στην Αιόλου για να φιληθούν δημόσια και φώναξαν σχετικά συνθήματα υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, όπως δημοσιεύσαμε χθες στο LiFO.gr.

Θεωρούμε ότι είναι καλό σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ως δημόσιος χώρος να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες. Το περιστατικό απλώς έφερε σε αμηχανία τους συνεργάτες μου, γι' αυτό και έκαναν τη σύσταση. Φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα ξεσηκωθεί τέτοια μαζική αντίδραση και επίθεση λάσπης απέναντί μας.

Το ζήτημα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα συζητήθηκε πολύ, ειδικά στα social media. Οι μεν υποστηρικτές του μαγαζιού θεώρησαν κακόβουλη και υποκινούμενη τη δράση, ενώ όσοι βρέθηκαν σε αυτή, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν και σε ακτιβιστικούς κύκλους, θεωρούσαν απαράδεκτη την επίπληξη με βάση το αυτονόητο δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται δημόσια όπως επιθυμεί. 

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Κωστή Μίλλα, ιδιοκτήτη του Magaze, και του ζητήσαμε να πάρει θέση για το ζήτημα. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι το περιστατικό συνέβη όντως στο εσωτερικό του μαγαζιού την προηγούμενη εβδομάδα. "Ένα ζευγάρι αγοριών καθόταν στον πίσω χώρο και είχαν γίνει πολύ διαχυτικοί μεταξύ τους. Ύστερα από προτροπή του συνεταίρου μου, η σερβιτόρα με πολύ ευγενικό τρόπο τους έκανε σύσταση να γίνουν λίγο πιο κόσμιοι. Το ίδιο θα γινόταν και σε στρέιτ ζευγάρι, όπως έχει γίνει εξάλλου στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι είναι καλό σε ένα μαγαζί που λειτουργεί ως δημόσιος χώρος να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες. Το περιστατικό απλώς έφερε σε αμηχανία τους συνεργάτες μου, γι' αυτό και έκαναν τη σύσταση. Φυσικά δεν περιμέναμε ότι θα ξεσηκωθεί τέτοια μαζική αντίδραση και επίθεση λάσπης απέναντί μας και έχουμε μείνει αποσβολωμένοι να παρακολουθούμε τα όσα έχουν εξελιχθεί από εκείνη τη μέρα, τα οποία μάλιστα δεν ξεκίνησαν από το ίδιο το ζευγάρι αλλά από κάποιους που φέρονται ως αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό".

 

Ο ιδιοκτήτης του Μagaze απαντά για το περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία έξω από το Μagaze - Φωτό: Παναγιώτης Θάνος

Ο κ. Μίλλας συνεχίζει: "Το Magaze έχει αποδείξει στην εννιαετή πορεία του τις διαθέσεις του, χαρακτηρίζεται gay-friendly και έχει σταθερό κοινό το οποίο μάλιστα αντέδρασε σε όλο αυτό που προέκυψε. Σαφώς και δεν υπάρχει η παραμικρή ρατσιστική, ομοφοβική ή φασιστική τάση από την πλευρά μας. Δεν μπορώ να πάρω θέση ως προς το ποια είναι τα όρια της δημόσιας έκφρασης και το τι είναι σωστό ή λάθος. Έχουμε δεχθεί παρόμοια επίθεση στο παρελθόν όταν ζητήσαμε από έντυπο να μην μας συμπεριλάβει στην γκέι κατηγορία στις ατζέντες του, απόφαση που πήραμε όχι φυσικά επειδή δεν είμαστε περήφανοι για το κοινό μας ή επειδή ντρεπόμαστε για κάτι, αλλά επειδή θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί και φιλικοί με όλους. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν όλη αυτή η αντίδραση ήταν υποκινούμενη από κάπου αλλά δεν μπορώ και να πιστέψω ότι μια τόσο σκληρή στάση με βρισιές, κατάρες και εξευτελιστικά λόγια για εμάς μπορεί να προκύψει από μια απλή σύσταση, που, επαναλαμβάνω, θα γινόταν και σε στρέιτ ζευγάρι. Δεν θέλησα να πάρω θέση σε αυτό ή να στείλω κάποια επίσημη ανακοίνωση στα media γιατί πολύ απλά δεν πίστευα ότι θα μπορώ να συνεννοηθώ. Από όσο μπορώ να ξέρω, όσοι πρωτοστάτησαν στην ακτιβιστική αυτή δράση δεν γνωρίζουν το μαγαζί και την πορεία του, δεν είναι πελάτες μας".

Ρωτώντας τον κ. Μίλλα αν θα είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον με την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών, μας απαντά: "Αν αισθανθούμε ξανά αμήχανα με κάποια κατάσταση, ενδεχομένως να κάνουμε πάλι κάποια σύσταση. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να είμαστε πάντως πιο διαλλακτικοί".

47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Μετα το εξαιρετικα σύντομο ανεκδοτο "Αλβανος εφοπλιστης" πριν μερικα χρονια, γιατι τωρα παιζει να ειναι και πραγματικοτητα, το συγχρονο συντομοτερο ανεκδοτο ειναι "το Μαγκαζε ειναι ενα gay-friendly στεκι" οπου ξεκαρδιζεται και το παρδαλο κατσικι.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ GAY-FRIENDLY στην Αθηνα, και γενικα στις θεοκρατικες δημοκρατιες δεν υφισταντι αυτες οι εννοιες.. Αν μερικοι κριναν οτι επεσε η πελατεια του καταστήματατος και εργαστηκαν ωστε να του γινει μια διαφημιση της κακιάς της ώρας, καλως και δεν υπαρχει καμμια μομφη.. Αλλα οχι οτι ΟΛΟ ΑΥΤΟ δεν ειναι προβοκατσια υπερ του συγκκριμενου μαγαζιου, ετσι?
"Get a room people!" Όντας κάφρος δεν χάνω ευκαιρία να το πω σε ζευγάρια που βλέπω να προσπαθούν να ρουφήξουν το μεδούλι ο ένας του αλλού. Ωστόσο δεν έχω τολμήσει να το πω σε gay ζευγάρι διότι φοβάμαι ότι θα με πούνε ομοφοβικό ... χαρακτηρισμό που λαμβάνω πολύ πιο προσβλητικό απότι το περιστασιακό μ***κας,βλάκας και λοιπά. Γιατί να μην μπορώ να είμαι καθολικά κάφρος χωρίς να φοβάμαι ότι θα προκαλέσω ολόκληρη την ελληνική gay κοινότητα ;;
Πες μου πόσα γκέι ζευγαρια έχεις δει σε τρυφερή στιγμή, πες μου πόσα απ αυτά το εχουν παρακάνει δημοσίως (πηγαίνω σε γκέι και μη μαγαζιά 20 χρόνια, δεν έχω δει να το παρακάνουν, ισα ισα με την παρουσία ακόμη και μιας στρειτ παρέας όλοι οι γκέι αυτολογοκρίνονται και ουτε καν ακουμπιούνται, είμαστε πρωταθλητες σ αυτό!), σύγκρινε το ποσοστό των στρειτ ζευγαριών και πόσα το έχουν παρακάνει, και σου δίνω το ελύθερο να κράξεις όποιον θελεις. Μιλας σε μια χώρα όπου η γκέι ορατότητα είναι κοντά στο μηδέν.
χαχαχαχα.... απλα γελαω, κυριως με τα πρωτα σχολια. ετρεξαν ολοι οι ενθερμοι υπερασπιστες των γκει να τα "χωσουν" στον ιδιοκτητη για την "απαραδεκτη" συμπεριφορα του. προσωπικα, δεν εχω κανενα θεμα με τους γκει και, μαλιστα, ανοιγοντας να διαβασω το αρθρο ημουν σιγουρη πως θα διαβασω οντως για αναρμοστη συμπεριφορα απεναντι στο ζευγαρι απο τη μερια της διευθυνσης. ολα ωραια και καλα αλλα πραγματικα κατι δεν μου κολλουσε απο την αρχη στο ολο θεμα. ενα μαγαζι που θεωρειται "gay friendly" (το θεμα της ταμπελας δε θα το θιξω γιατι αποτελει μεγαλη συζητηση και το point μου δεν ειναι αυτο εν προκειμενω), ουσιαστικα μας λετε οτι "θιχτηκε" απο απλα φιλια και αγκαλιες απο ενα γκει ζευγαρι. πως ειναι δυνατον να γινεται πιστευτο αυτο. δεν αντιλεγω για το οτι εγινε παρατηρηση, απλα το να ηταν οντως προκλητικοι δεν μας περναει καθολου απ' το μυαλο; μαλλον οχι, γιατι μενουμε στο γεγονος οτι ηταν γκει και αμεσως μπαινει μπροστα η δικαιολογια της ομοφοβιας. κι αλλα ζευγαρια γκει εχουν υπαρξει σ' αυτο το μαγαζι και τετοια παρατηρηση δεν τους εχει γινει για φιλακια κι αγκαλιτσες (στηριζομαι στα δικα σας σχολια). τι μπορει να συνεβη εκεινη τη φορα και "ηρθε σε αμηχανια" το προσωπικο και οι υπευθυνοι του μαγαζιου; ειμαστε σοβαροι; ας μην ειμαστε κοντοφθαλμοι κι ας αφησουμε επιτελους τη μυγα στην ακρη. για αυτους που υποστηριζουν οτι η απαντηση του ιδιοκτητη "δεν πειθει", εχετε σκεφτει οτι δε θελει να δωσει συνεχεια στο ζητημα η ακομα και να μη θελει να θιξει το ζευγαρι γι' αυτο δε μπαινει σε λεπτομερειες; επισης το συμβαν ανεφερε ενας μαρτυρας κι οχι το ιδιο το ζευγαρι. το ζευγαρι μπορει να μην ηθελε να ασχοληθει η μπορει και να καταλαβε οτι προκαλουσε γι' αυτο και να μην εδωσε λανθασμενη συνεχεια στο θεμα. αλλα ουτε αυτο μπορουμε να το σκεφτουμε γιατι μενουμε στο δεντρο και, εν τελει, χανουμε το δασος. γκει η στρειτ, η υπερβολικη "τρυφεροτητα" σε δημοσιους χωρους φερνει αμηχανια και αυτο θα πρεπει να λαμβανεται υποψιν απο ολους. φυσικα και θα γινοταν παρατηρηση και σε στρειτ ζευγαρι, το οποιο εχω δει να συμβαινει περισσοτερες φορες απ' οτι σε γκει. απλα πρεπει να καταλαβαινουμε οτι η ελευθερια εκφρασης του ενος σταματα εκει που ξεκινα η ελευθερια του αλλου και επειδη οι γκει δεχονται σαφως κακοβουλη κριτικη (δεν αντιλεγω πως υπαρχει προκαταληψη και ομοφοβια γυρω μας και μαλιστα σε μεγαλο βαθμο) και αρνητικα σχολια δε σημαινει οτι αυτο τους δινει το ελαφρυντικο να συμπεριφερονται προκλητικα σε δημοσιο χωρο και η οποια επιθεση σ' αυτη την κατασταση να κατηγορειται ως ρατσιτικη συμπεριφορα. λυπαμαι, αλλα με αυτα που εχω αρχισει να βλεπω συμπεραινω αυτο που εχει αναφερει καποιος σε παραπανω σχολιο (αντιτιθεμενος βεβαια στην αποψη) οτι η γκει κοινοτητα θυματοποιει την ιδια της την υποσταση με σκοπο την αυτοπροβολη. με συγχωρειτε, απλα θεωρω οτι καποια πραγματα και συμπεριφορες φτανουν τα ορια του κομπλεξισμου. ας ηρεμησουμε λιγο κι ας μην τραγικοποιουμε τα παντα γυρω μας χωρις να λαβουμε υποψιν ολες τις παραμετρους.
Να επαναλαβουμε ότι για το συγκεκριμένο μαγαζί εχουν ξαναγίνει αναφορες και ΕΠΙΣΗΣ έχει αρνηθεί στο παρελθόν να συμπεριληφθεί στους γκέι οδηγούς και ακόμα και να μοιραζονται γκέι περιοδικά εντός του. Με 80% γκέι πελατεία, υπάρχει πρόβλημα. Μην κολλατε στο τελευταίο περιστατικό.
Είναι απλά απαράδεκτη η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση του Magaze και του εν λόγο ιδιοκτήτη... Το χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις... Και μην είμαστε και αφελής βρε παιδιά το μαγαζί δεν είναι friendly είναι gay... Όταν οι μισοί (για ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΛΟΙ) σου υπάλληλοι είναι gay και όλοι σου οι πελάτες ( οκ εξαιρούνται οι κολλητές τους ) επίσης τότε χεστώ.... Πραγματικά δεν με πείθει ... Και ναι δεν θα ξαναπατήσω..
Μου αρεσε η απάντηση σου. Το θεμα παντως ειναι επειδή συζητήθηκε πολυ στα κοινωνικά δίκτυα, αν τελικα ενα φιλί μπορει να προκαλέσει σάλο. Αν δεν ηταν όντως ενα φιλί ή κάτι περισσότερο κανεις δεν το επιβεβαίωσε. Αυτό που διάβασα παραπάνω και με προβλημάτισε ειναι οτι οπως δηλώνει σερβιτόρος στο Γκάζι για ενα φιλί δεν κάνουν θεμα. Ομως που θα αισθάνονται άνετα οι πολύχρωμοι ανθρωποι εκτός απο ενα χώρο ολικής αποδοχής! Φυσικα σε αλλα καφέ με στρειτ κόσμο εχω δει να το κάνουν σχεδόν μπροστά μας και μετα στη τουαλέτα....εχω την εντύπωση παντως οτι οι gay σε χώρους που αισθάνονται άνετα γνωρίζουν τα όρια τους...κι επιμένω οτι παντού στο εξωτερικό υπαρχουν χώροι και περιοχες που αισθάνονται άνετα και δεν προκαλούν...εδω απλα ειμαστε για τα μπάζα....ακόμα και στην προοδευτική Αθηνα. Φανταστείτε στην επαρχία. Κρίμα. Θα πάω Ιρλανδία τουλάχιστον να νιώθω οτι δεν θα με κατατρέχει το ελληνικό δαιμόνιο της βλαχιάς...κι οπως λέει ο Σουρρης στο τραγούδι του Δυστυχία μου ΕΛΛΑΣ "στον ενα πόδι λουστρίνι και στο άλλο τσαρούχι...".
χα χα ειναι τουλαχιστον ΑΣΤΕΙΑ τα σχολια,και απορω γιατι τα λενε ,ειναι ντροπη!! εγω παω συχνα με τον δεσμο μου,γκει,στο μαγκαζε,παντα φιλιομαστε ,ειμαστε αγκαλια και αρκετα διαχυτικοι!! αλλα παντα κοσμιοι!!αν το ζευγαρι ηταν ετοιμο να κανει και σεξ,ε δεν ειναι και ξενοδοχειο,ουτε ειναι υποχρεωμενοι να βλεπουν την πο@#$α του καθενος,γιατι κατι τετοιο θα εγινε,σωστα τους εγινε παρατηρηση, εμενα ποτε δεν μου εγινε,παντα ηταν φιλικοι μαζι μας,ευτυχως που υπαρχουν τετοια μαγαζια και πινουμε ανετα το καφεδακι μας και μπορω να φιλαω ανετα το αγορι μου
Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έγινε και χωρίς να είμαι ενάντια στους ομοφυλόφιλους,εγώ είμαι με το μέρος του μαγαζιού και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους gay (ούτε είμαι). Προφανώς και δεν έδιναν απλά φιλάκια. Αν το μαγαζί μάζευε gay κόσμο δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ένα ζευγάρι θα φιλιόταν. Και θα πω και ένα παράδειγμα που έζησα για να καταλάβετε. Πριν κάποιους μήνες που είχα βγει με την παρέα μου ήταν δίπλα μας ένα STRAIGHT ζευγάρι (το τονίζω) και κόντεψαν να το κάνουν δίπλα μας. Τότε πραγματικά ευχόμουν να υπήρχε κάποιος που να τους έκανε παρατήρηση γιατί πραγματικά ήταν πολύ άσχημο όλο αυτό. Αν κι αυτό το ζευγάρι κόντευε να πηδηχτεί στο μαγαζί, καλά κάνανε και τους έκαναν παρατήρηση. Υπάρχουν και τα ξενοδοχεία για αυτή τη δουλειά. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι άλλοι που βγήκαν να πιουν το ποτό/καφέ τους να τους βλέπουν είτε είναι gay,είτε straight. Αν πάλι έδιναν απλά ένα φιλάκι,ζητώ συγνώμη, αλλά δεν νομίζω να έγινε παρατήρηση για ένα απλό φιλάκι.
Απ οτι φαίνεται η παρατηρηση εγινε όντως για απλά φιλιά, τα οποία ηταν μαλλον πολλα σε αριθμό απ ότι εχω καταλάβει. Το κυριότερο είναι ότι εχουν ακουστεί πολλα ίδια για το συγκεκριμένο μαγαζί. Τι διάολο όλοι οι ξαναμμένοι εκεί πηγαίνουν; Αναρρωτιέμαι απλά.
Βαζω τα χερακια μου και βγαζω τα ματακια μου,εγω δεν ηξερα οτι ειχανε ζητησει να μη συμπεριληφθουν στην γκει κατηγορια εντυπου.Και να σκεφτεις οτι το θεωρουσα το πιο παλιο γκει καφε μπαρ της Αθηνας...Ενημερωτικα σημερα βρεθηκα στην πλατεια Αγιας Ειρηνης και ολη η παρεα μου συμφωνησε να μην κατσουμε στο μαγκαζε για ποτο.. Μια ενδειξη διαμαρτυριας απο εμας τα πλεον παλια σας πελατακια..
Ισχύει οτι είχα σημειώσει αρχικά στο fb. Οτι οι απαντησεις του ιδιοκτήτη ηταν ασαφείς χωρις να μπαίνει στην ουσία των γεγονότων. Αρκετοί φιλοι με ρώτησαν ως που προσδιορίζει ο ίδιος την λέξη διαχυτικοτητα. Προσωπικά δεν εχω δει πουθενά σε οδηγούς ή άλλου το όνομα του μαγαζιού και απορώ γιατι ασχολούμαστε. Το gay friendly σημαινει οτι σέβεται εξίσου την σχεση ατόμων ίδιου ή διαφορετικού φύλου χωρις να θέτει κόκκινες γραμμές. Προφανώς ενα φιλί δεν ειναι διαχυτικοτητα. δυστυχως δεν απαντα στην ουσία. Ειλικρινά θελω ενα μέρος ή μια περιοχή που άτομα σαν όλους μας θα αισθάνονται οτι μπορούν να ειναι μαζί με το δικό τους φίλο ή σχεση και το κυριότερο. Ποια ειναι τα σημεία που θα αισθανόμαστε οικεία, ασφαλή, ανθρωπίνα κλπ. Μπορει να με πείτε ρομαντικό αν υπηρχε μια λεωφόρο Liberty κάπου οπως στη σειρά queer as folk όπου ολα θα ηταν συγκεντρωμένα μαζί....εννοώ μαγαζιά για καφέ, κλαμπ, κλπ. Να ξέρετε φιλοι μου οτι επειδή μιλώ με άτομα εντός και εκτός Αθηνων έχουν τον ίδιο προβληματισμό. Κάποια στιγμή θα επανέλθω για αυτό το θεμα......Τελος να επισημάνω οτι το μαγαζάκι δρν ειχε καν μια ένδειξη σαν φιλικό αφού απο οτι μου είπαν φιλοι δεν εχει καν μια rainbow flag....αφήστε που και για τους επαγγελματίες ολα εινσι θεμα παιδείας....σε αυτή τη χώρα...
Διαβασα με προσοχη ολα τα σχολια σε ολα τα αρθρα που γραφτηκαν απο την LIFO για το συγκεκριμενο θεμα. Σε αυτους που λενε οτι αυτο δεν συμβαινει στα str8 ζευγαρια εχω μια ερωτηση... Εχουν δουλεψει ποτε σε μαγαζια που συχναζει μικτος πλυθυσμος; Gay & Str8; Εγω εχω δουλεψει επι δυο χρονια στο Γκαζι. Στα περισσοτερα "friendly" ή που εστω γνωριζουν την ποικιλομορφια της πελατειας τους επικραττει αυτη ακριβως αυτη η αντιληψη. Υπερβολικη ενδειξη "στοργης" δεν γινετε αποδεκτη απο οπου και αν προερχεται.Εγω προσωπικα ως gay σερβιτορος εχω κανει παρατηρηση τοσο σε str8 ζευγαρι οσο και σε ζευγαρι gay γυναικων (δεν μ ετυχε περιστατικο με αντρες). Το οριο για το τι ειναι προκλητικο ή οχι το βαζει το μαγαζι και η διευθυνση του και ειναι θεμιττο εφοσον ειναι το ιδιο σε ολες της κατηγοριες πελατων. Προσωπικα εχω παει πολλες φορες στο μαγαζι και με τον ραντεβου μου ή τον συντροφο που ειχα ανα καιρους εχουμε δειξει αρκετη οικειοτητα καθως και εχουμε φιληθει. Ποτε δεν μου εγινε παρατηρηση οσο κοσμο και να ειχε το μαγαζι. Οποτε μαλλον οι παρατηρητες που ανεβασαν το συγκεκριμενο θεμα κατι δεν λενε καλα.
Θα μου επιτρέψεις να μη δώσω την αναλογη βαρύτητα στο σχόλιο σου, επειδή είναι η πρώτη φορά που σχολιάζεις. Και φυσικά δεν εχουμε ερθει απ τον Άρη. Επιπληξεις σε στρέιτ ζευγαρια γίνονται όταν πραγματικά το παρακάνουν. Σε γκέι ζευγαρια γίνεται όχι μόνο οταν το παρακάνουν (σωςτό αλλα νομίζω σπανιότατο) αλλά και όταν ο μαγαζατορας ανησυχεί μηπως χαρακτηριστεί το μαγαζι και τυχόν χασει τη στρέιτ πελατεία του. Πράγμα που έμμεσα ομολογεί και ο ιδιοκτητης με τους γκέι οδηγούς κλπ. Έχω μεγαλη αμφιβολία ότι τα στανταρτς των παρατηρησεων είναι τα ίδια για στρειτ και γκέι. Το όριο για το τι είναι προκλητικό το βαζει το μαγαζί σαφώς, οπως και οι υποψήφιοι πελατες θα κρίνουν αν τους ταιριάζει το συγκεκριμένο όριο. Δεδομένου ότι δεν είναι το πρωτο περιστατικό σ αυτο το μαγαζι, (όλοι αυτοι οι ασχετοι μεταξύ τους εχουν βαλει στόχο το ίδιο;) οι γκέι της Αθήνας πρεπει να το σκεφτούν σοβαρα.
Κύριε Διακοσάββα, νομίζω πως παραλέιψατε να ρωτήσετε τον Κύριο Μίλλα τί ακριβώς εννοούσε όταν έλεγε 'αμηχανία' τί σημαίνει 'ένοιωσαν αμήχανα οι υπάλληλοι'? και που είναι το όριο? Καθώς, κατά την ταπέινη μου γνώμη αυτό θα όριζε την ομοφοβική, ή μή, διάθεση και δεν θα χωρούσαν κι ένα κάρο υποθέσεις για το ζήτημα. Ευχαριστώ.
Αβίαστα η πρώτη ερώτηση που μας βγαινει είναι τελικά τι χαραχτηρίζει ένα μαγαζί ώστε να φέρει τον τίτλο gay-friendly?Γιατί,άν ένα μαγαζί που επιθυμεί να φέρει τον τίτλο,θεωρεί πως το κάνει gay-friendly απλά επειδή πάνε δέκα,είκοσι,τριάντα γκέι μάλλον κάπου υπάρχει ένα λάθος. Και απο το μαγαζί και απο τους γκέι που το υποστηρίζουν.Την ίδια ώρα που η κοινότητα κάνει βήματα προς την ορατότητα της έρχεται ένα μαγαζί ,που θεωρείται απο τα αγαπημένα απο μια μερίδα του γκέι κοινού,και επιθυμεί να λέγεται gay-friendly και σου ορίζει πως εσύ με τον σύντροφο σου στο μαγαζί θα πρέπει να συμπεριφέρεστε ως κολλητοί και όχι ως σχέση γιατι αυτό δεν είναι και τόσο κόσμιο για τον χώρο τουΤα συμπερασματα...ας τα βγαλει ο καθενας μας
"Το συγκεκριμενο μαγαζι ποτε δεν ηθελε να αναφερεται ως gay friendly"... σε ελληνικούς οδηγούς. Τι "περίεργο", όμως, που το συναντούσες σε αγγλόφωνους οδηγούς και το συναντάς ακόμη και σήμερα σε αγγλόφωνα site, στην gay (friendly) κατηγορία. Για μένα καλώς έχει η διαμαρτυρία. Όσ@ δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου ή δεν είναι μέχρι 20 χρονών, θα θυμούνται ότι αυτή δεν είναι η 1η φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απ' την άλλη έχουμε και τα κάτωθι πρόσφατα περιστατικά -αν και δεν μ' αρέσει να βγάζω την ζυγαριά- πιο σημαντικά:https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2015/05/21/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CF%81%CE%B1/"Οι δυο κοπέλες, οι οποίες μας ανέφεραν το περιστατικό, εξήγησαν πως οι ίδιες δεν παρενέβησαν, διότι φοβήθηκαν τον μαινόμενο άνδρα, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά «εμένα ο πατέρας μου μ’ έμαθε να είμαι καλός με τους ανθρώπους και κακός με τα ζώα και ‘σεις είστε ζώα, γιατί είστε π****ηδες κι αδερφές»."http://www.parallaximag.gr/observatory/ena-thlivero-epeisodio-se-leoforeio-toy-oasth
Τα όσα γράφονται είναι αλήθεια απίστευτα!!Όποιος γνωρίζει το μαγαζί και τους ιδιοκτήτες, ξέρει καλά πως κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης εκεί.Gay ή straight όλοι συχνάζουν εκεί χωρίς διακρίσεις.Όμως αν κάποιοι μπέρδεψαν τον προσωπικό χώρο μιας κρεβατοκάμαρας ή ενός ξενοδοχείου με τα τραπέζια στο πίσω μέρος του MAGAZE, τότε gay ή straight πολύ καλά τους έκαναν παρατήρηση.Καλό είναι πρωτού καταδικάσουμε και να δαιμονοποιήσουμε, να έχουμε ιδία άποψη και να γνωρίζουμε την κουλτούρα του κάθε χώρου...την ιστορία του.Μπράβο Κωστή για τη στάση σου!!
Το ότι δε θέλει το μαγαζί τους γκέι οδηγούς, ενώ θέλει τα γκέι λεφτα, είναι ήδη μια διάκριση. Υποθέτοντας ότι όλοι οι γκέι που έχουν παραπονεθεί έχουν άδικο. Που δε νομίζω...
Μπράβο Ρινακι για το σχόλιο, με καλύπτει Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Α!!!Κι ένα "ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΗ" κι από μένα!!!Τα λέμε χαλαρά για καφέ ή ποτάκι στο Magaze, στο στέκι που όσοι πράγματι το γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν προσέβαλε ποτέ κανέναν!!!
@tktkτόσο φτηνός πια!!!!το παίζεις cool και με εντελώς ελεύθερες απόψεις, αλλά ούτε καν σου περνάει από το μυαλό ότι η επίθεση σου, σε κατατάσσει στους βάλλοντες την ελευθερία της έκφρασης και της επιλογής των άλλων! Ούτε καν! Αρκεί η επιλογή σου να είναι η σωστή! Να ξέρεις μόνο ότι κι αυτό είναι μια μορφή φασισμού!!! Και την έχεις επιλέξει με τα χεράκια σου!!!***για τα πρακτικά, όχι μόνο στο εν λόγω μαγαζί, αλλά παντού, το ποτό μου το πληρώνω πάντα… έτσι, για να έχω το δικαίωμα να υποστηρίζω και τα λεγόμενα μου! Οπότε μήπως ξέρεις κάτι παραπάνω από μένα;;;
ναι, ακριβώς! μετά τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τον Στάλιν και τον Πολ Ποτ ανακαλύψατε τον επόμενο φασίστα - είναι ο tktk που τόλμησε να θίξει το Μαγκαζέ. Σειρά για να τον καταχεριάσουν έχουν και οι νέοι μας αναγνώστες Ρηνιώ, Ειρηναίος, Ειρηνούλα και Ρένος...
Ανεβηκε η πλατεια και πλεον δε χρειαζεται ο κυριος την ειδικη του πελατεια. Θα βρεθουν αλλοι να του γεμίζουν το μαγαζί, ετσι;Προσωπικα ειχα σταματησει να πηγαινω ετσι κι αλλιως γιατι το θεωρω ακριβο.Σημερα βγηκε και μια τριτοδευτερη ξεχασμενη τραγουδιαρα στο ΦΒ και γκρινιαζε, γιατι λεει γινονται γκει παρελασεις, αφου οι γκει ειναι παντου και δεν τους ενοχλει κανεις, οτι και καλα τους βολευει η θυματοποιηση για να αυτοπροβαλλονται και αλλα εμετικα. Εχουμε δρομο ακομα.
Εχω παει στο συγκεκριμενο μαγαζι ακριβως επειδη θεωρειται γκει friendly , και εχω και την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι πελατες του ειναι ομοφυλοφιλοι και οι φιλοι/φιλες τους . Η απαντηση του ιδιοκτητη προσωπικα ΔΕΝ με καλυπτει . Δεν προβλεπω να ξαναπαω στο μελλον .
Τώρα πραγματικά έπεισε κανέναν ο ιδιοκτήτης ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι ομοφοβική;Απλώς,προφανώς θεωρούν τους gay πελάτες β' κατηγορίας που τους θέλουν για τα λεφτά τους αρκεί να μην "προκαλούν" την straight πελατεία του μαγαζιού.Τώρα είναι στο χέρι των gay θαμώνων να τους επιβραβεύσουν ή να τους τιμωρήσουν για τη συμπεριφορά τους.
Συμφωνώ μαζί σου. Αλλά γιατί είναι στο χέρι μόνο των gay; Και εμένα ως straight με προσβάλλει αυτή η συμπεριφορά. Δεν είμαστε άλλου είδους πολίτες από τους gay. Τα ίσα δικαιώματα για όλους αφορούν τους πάντες. Όπως ακριβώς θεωρώ αδιανόητη και προσβλητική την ταμπέλα "gay friendly" διότι υπονοεί εμφανώς ότι οι gay είναι διαφορετική κατηγορία ανθρώπων από τους άλλους και γι' αυτό κάποιοι τους ανέχονται και κάποιοι όχι. Παρότι ασφαλώς κατανοώ την αναγκαιότητά της ως κάποια λύση ανάγκης, τέλος πάντων, - ίσως τη μόνη(;) - υπό τις ασφυκτικές συνθήκες καμουφλάζ που τους επιβάλλονται. Να κάνουν, λοιπόν, και οι straight πελάτες εμπάργκο, αν δεν επείσθησαν από τις εξηγήσεις, αν δεν τους καλύπτει μια τέτοια τοποθέτηση και μια τόσο ψυχρή αντίδραση. Προσωπικά, δεν τον πίστεψα τον ιδιοκτήτη. Έμεινα άναυδη από τις γενικολογίες του, τα μπρος-πίσω, τις υπεκφυγές του, πάνω σε ένα θέμα που αφενός τον αφορά άμεσα (συνέβη στο μαγαζί του), έπειτα η κατηγορία αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο και σοβαρό ζήτημα (διάκριση), και που αφετέρου έλαβε τόσο μεγάλη έκταση... Θα περίμενα τουλάχιστον μια σαφή θέση που να δίνει μια καθαρή εικόνα τόσο για το τί ακριβώς συνέβη (έστω από την δική του πλευρά) ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ και όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρος (αν θα τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο) όσο και για την πολιτική που έχουν ως μαγαζί σχετικά - και βεβαίως αν αυτή ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση ή εδώ παρέκκλιναν από αυτήν αυθαίρετα και αδικαιολόγητα (και αν το έκαναν, να απολογηθεί απερίφραστα). Όχι ήξεις αφήξεις.
Υποκρισία! Στο παρελθόν έχει αρνηθεί σε εθελοντές του Athens Pride να αφήσουν ενημερωτικά φυλλάδια! Η απάντηση του μαγαζιού ήταν οτι δεν είναι gay το μαγαζί, λες και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενημερώσεις κάποιον. Τα gay-friendly ανήκουν στο παρελθόν μαζί με όλους του ντουλαποποιημένους υποστηρικτές τους. Άκου gay-friendly....
Θα περίμενε κανείς ότι ο ιδιοκτήτης θα το μάζευε και θα ζητούσε συγνώμη για την άστοχη παρατήρηση της σερβιτόρας. Αλλά όχι, δεν άλλαξε γραμμή.Ειδικά τη στιγμή η καταγγελία δεν έγινε από το ίδιο το γκέι ζευγάρι, αλλά από την παρέα δίπλα, που ντράπηκε για λογαριασμό του μαγαζιού, δείχνει το πόσο αναίτια έγινε η παρατήρηση στα παιδιά.
Πριν από ένα μήνα ήμουν σε ένα μαγαζί με την κοπέλα μου (είμαι άντρας), είχαμε πιεί μερικά ποτά παραπάνω και χαμουρευόμασταν εμφανώς, ίσως και κάπως προκλητικά. Η σερβιτόρα ήρθε και μας ζήτησε ευγενικά να είμαστε λίγο πιο διακριτικοί. Ντραπήκαμε, μαζευτήκαμε και το θέμα τέλειωσε εκεί.Δεν έχω ιδέα τι έγινε στο Μαγκαζέ, αν ήταν παρόμοια περίπτωση ή αν οι ιδιοκτήτες είναι μισαλλόδοξοι, δεν έχω πάει καν ποτέ στο συγκεκριμένο μαγαζί και δεν ξέρω αν πράγματι είναι τακτική που ακολουθούν με όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων. Αλλά έχω την υποψία πως οι περισσότεροι που αποφάσισαν να τους καταδικάσουν επίσης δεν έχουν πολλή παραπάνω πληροφόρηση. Και προσωπικά δέχομαι πως δεν είναι όλοι οι χώροι κατάλληλοι για να βγάλω όλες μου τις κάψες.
Καταλαβαίνεις ότι το θέμα έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις απο ένα στρέιτ ζευγάρι που τυχόν παρεκτράπηκε. Η δική μας δίωξη είναι συστηματική. Όταν αυτό συμβαίνει και σε δικά μας μαγαζιά, αυτό είναι εξοργιστικό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τους γκέι είναι απλώς ότι φάνηκε ότι είναι γκέι πχ ένα φιλί. . Δε μου φαίνεται πιθανό ότι όσοι γκέι παρεκτρέπονται, να το κάνουν μόνο σ αυτό το μαγαζί. Και τό ότι δε θελουν να αποκαλούνται γκέι μαγαζί, θα πρεπε κάτι να σου λέει. Το πρόβλημα δεν είναι στην παρεκτροπή... είναι στην γκέι παρεκτροπή... που σημαίνει απλά: μη δουν οι στρέιτ πελάτες ότι το μαγαζί μαζεύει γκέι...
Φίλε μου, όπως ακριβώς είπες, το συγκεκριμένο έγινε θέμα γιατί η παρατήρηση έγινε σε ένα γκέι ζευγάρι. Δηλαδή γιατί θεωρήθηκε πως γίνεται διάκριση σε βάρος των γκέι, γι'αυτό και στη δικιά μου περίπτωση δεν άνοιξε ρουθούνι (και σωστά) . Μόνο που για να τεκμηριωθεί διάκριση, θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ανάλογες συμπεριφορές από στρέιτ ζευγάρια στο συγκεκριμένο μαγαζί γίνονται ανεκτές. Εγώ στα δύο άρθρα που διάβασα για το θέμα δεν βρήκα κάτι τέτοιο, μόνο υποθέσεις και δηλώσεις του μαγαζιού πως την ίδια τακτική ακολουθούν για όλα τα ζευγάρια. Απλά είμαι έκπληκτος που πάρα πολλοί είναι απόλυτα σίγουροι πως το μαγαζί λέει ψέματα και ας μην το ήξεραν καν ως όνομα (δεν μιλάω για εσένα φυσικά που δεν σε γνωρίζω, αλλά γενικά).Το ότι δεν θέλει να αποκαλείται γκέι μαγαζί και βέβαια μου λέει κάτι, πως δεν θέλει να απευθύνεται μόνο σε γκέι κοινό. Δεν βλέπω επίσης κάτι αθέμιτο. Αν κάποιος αισθάνεται άνετα μόνο σε γκέι μαγαζιά ας το αποφεύγει. Αν επίσης κάποιος, γκέι η στρέιτ, είναι πολύ εκδηλωτικός με τον/την σύντροφο του, επίσης ας το αποφεύγει (αυτό θα κάνω και εγώ :) )
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κάνει παρατήρηση σε στρέιτ ζευγάρι. Και φαίνεται ότι επειδή θελουν εκτός απ τους γκέι που γεμίζουν το μαγαζί τους, και στρέιτ πελάτες οι οποιοι ίσως θιχτούν αν το μαγαζί περιληφθεί στους γκέι οδηγούς. Παλιότερα δεν ήθελαν καν να μοιράζονται γκέι περιοδικά στο κατάστημα τους, μηπως και πάλι θιχτούν οι στρέιτ πελάτες τους. Υπάρχει και άλλο gay friendly μαγαζι στην ίδια πλατεία, οπου δεν έχει προκύψει ποτέ ανάλογο ζήτημα. Αν το μαγαζί ήταν " περήφανο" για το κοινό του, δε θα αρνιόταν να συμπεριληφθεί στους γκέι οδηγούς. Μήπως οι ιδιοκτήτες ντρέπονται για τους πελατες τους;Ναι να είμαστε γκέι, αλλά να μην φαίνεται αυτό ποτέ. Μόνο να πληρώνουμε. Αυτή η εποχη έχει περάσει. Ειδικά σε μαγαζιά που το 80% της πελατειας τους είναι γκέι. Πολλά άλλα μαγαζια την πάτησαν ετσι, επειδή οι στρέιτ έχουν πολλές επιλογές. Οι γκέι είναι πιστοί στα στέκια τους. Αυτό όμως αλλάζει ειδικά με τετοια ντροπή των ιδιοκτητών, η οποία είναι εμφανέστατη. Προσπαθούν να τα ρίξουν σε "ασχετους ακτιβιστές" ενώ τα περιστατικά είναι πολλά και διάφορα. Ας κρατήσουν λοιπόν τους στρέιτ πελατες τους.