Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
0
Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO

Ο καιρός στον Κρόκο Κοζάνης το απόγευμα της Παρασκευής ήταν βροχερός. Στην πόρτα μας υποδέχεται ο Μανόλης και η Ζωή. Ιδρυτές και εμπνευστές της επιχείρησης «Ρίζες Ελληνικά Delicatessen». Μας προσφέρουν μαρμελάδα μαύρο κεράσι χωρίς ζάχαρη και πατέ πιπεριάς Φλωρίνης και μας ξεναγούν στο χώρο του εργαστηρίου τους. «Μόνο φρέσκα υλικά θα βρεις εδώ μέσα». Από φρέσκα υλικά είναι φτιαγμένο και το δικό τους γευστικό story. Το μαγνητόφωνο γράφει.

Το 2003 από τη Θεσσαλονίκη βρεθήκαμε στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, έχοντας στο μυαλό μας ότι η παραμονή μας εκεί είναι για μερικά χρόνια, μέχρι να αποκτήσουμε την οικονομική δυνατότητα για τη δική μας επιχείρηση. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι αμέτρητες ώρες δουλειάς και η καθημερινότητα αναβάλανε συνεχώς τον αρχικό μας στόχο. Η οικονομική κρίση μας έδωσε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις επιθυμίες και τις προτεραιότητές μας.

Η επαρχία αποτελεί διέξοδο στην κρίση, αρκεί να υπάρχει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο, να έχει δηλαδή έμπνευση, καινοτομία και ρεαλισμό, καθώς και το απαιτούμενο κεφάλαιο για την επένδυση.



Η απόφαση ήταν συνειδητή επιλογή μας και μάλλον αυτό την έκανε εύκολη. Όταν κατασταλάξαμε για το αντικείμενο της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, τον επόμενο μήνα το σπιτικό μας στην Αθήνα είχε μπει σε χαρτόκουτα, οι αναμνήσεις της πρωτεύουσας στην καρδιά και στο μυαλό μας, έτοιμοι για μετακόμιση. Ήταν τόσο μεγάλη η χαρά για τη δημιουργία του εργαστηρίου μας, που η μετοίκισή από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνη έγινε σε κλίμα χαράς. Εν μία νυκτί λοιπόν αφήσαμε πίσω μας την πρωτεύουσα.

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO
Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO


Από τον Αύγουστο του 2011 λοιπόν, είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Κρόκος.
Αν και είναι τόσες οι υποχρεώσεις ενός σπιτιού με 3 μικρά παιδιά και μίας νεοσύστατης επιχείρησης, που η καθημερινότητά μας εξελίσσεται ή στο σπίτι ή στο εργαστήριο, οι διαφορές ωστόσο σε σχέση με την Αθήνα είναι πολλές. Πλέον, περνάμε περισσότερη ώρα με τα παιδιά μας, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο σε προσωπική επικοινωνία, σπάνια κοιτάμε τι ώρα είναι, ένδειξη για την αλλαγή των εποχών αποτελεί πλέον η φύση και όχι ο ρουχισμός μας, ο χρόνος μέσα στο αυτοκίνητο έγινε ελάχιστος, το κινητό τηλέφωνο δεν είναι κολλημένο στο αυτί μας.

Αναμφισβήτητα η επαρχία προσφέρει αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού, της παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της αξιοποίησης ιδιαίτερων φυσικών πόρων. Ναι αποτελεί η επαρχία διέξοδο στην κρίση, αρκεί να υπάρχει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο, να έχει δηλαδή έμπνευση, καινοτομία και ρεαλισμό, καθώς και το απαιτούμενο κεφάλαιο για την επένδυση.

Το δικό μας επιχειρηματικό εγχείρημα αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε 2010, η υλοποίησή του άρχισε το καλοκαίρι του 2012 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013. Αν και η προηγούμενη επαγγελματική μας δραστηριότητα δεν είχε καμία σχέση με το χώρο των τροφίμων, τολμήσαμε να το επιχειρήσουμε λόγω της αγάπης μας για το νόστιμο ελληνικό φαγητό. Συνεπώς απαιτήθηκε πολύ έρευνα, πολύ διάβασμα, πολλές συναντήσεις και αμέτρητες ώρες γευστικών δοκιμών.

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO
Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO

 

Ο οικογενειακός περίγυρος υποδέχτηκε το νέο μας επιχειρηματικό ξεκίνημα με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Όλοι τους αγκαλιάσανε την επιχειρηματική μας προσπάθεια. Ο καθένας με τον τρόπο του, όλοι τους συμμετείχαν και συμμετέχουνε στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Όλοι μαζί μπορούμε. Το μεγαλείο της ελληνικής οικογένειας.

Στις Ρίζες μαγειρεύουμε και συσκευάζουμε 3 κατηγορίες προϊόντων. Αλείμματα μεγάλης πυκνότητας με βάση την πιπεριά Φλωρίνης σε παραδοσιακές και οικογενειακές συνταγές από τη Φλώρινα και την Πέλλα, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα καθώς δεν περιέχουν πηκτίνες και έτοιμα φαγητά, μεζέδες και συνοδευτικά κλασσικές γεύσεις της Ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Στις Ρίζες θα βρει κανείς προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία παρασκευάζονται με τις καλύτερες πρώτες ύλες, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων αλλά χειροποίητα και κυρίως χωρίς τη χρήση τεχνητών πρόσθετων και συντηρητικών.

Προϊόντα εμπνευσμένα από οικογενειακές και παραδοσιακές συνταγές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας με μία πιο προσωπική ή σύγχρονη προσέγγιση. Προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε άρτιες υγειονομικά εγκαταστάσεις, τηρώντας αυστηρά σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005. Συσκευασμένα σε επιμελημένης αισθητικής συσκευασίες και ενδείξεις ετικέτας πλήρως προσαρμοσμένες στην κοινοτική νομοθεσία.

Οι ώρες που περνάμε στο εργαστήριο διαφοροποιούνται ανάλογα την εποχή. Για το λόγο ότι χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα υλικά στον καιρό της φυσικής τους ωρίμανσης, από το τέλος της άνοιξης και μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, βρισκόμαστε στο εργαστήριο περισσότερες από 12 ώρες καθημερινά. Ο χειμώνας και η αρχή της άνοιξης περιλαμβάνουν εμπορικές δραστηριότητες, συναντήσεις με πελάτες και παραγωγούς, συμμετοχές σε εκθέσεις, οπότε ο χρόνος στο εργαστήριο είναι περιορισμένος.

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO
Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO

 

Τα στάδια της παραγωγής είναι παραλαβή των Α΄υλών, διαλογή και πλύσιμο, επεξεργασία ανάλογα με τη συνταγή και μαγείρεμα. Ακολουθεί η αποστείρωση και το γέμισμα των βάζων, για να μεταφερθούν στη συνέχεια στο χώρο φύλαξης των έτοιμων προϊόντων, για την ετικέτα και τη φύλαξή τους, μέχρι να φτάσει η στιγμή της μεταφοράς τους στα ράφια καταστημάτων.

Βραβεύτηκαν τρία προϊόντα μας, αποσπώντας συνολικά 4 Χρυσά Αστέρια. To «πατέ πιπεριάς Φλωρίνης» βραβεύτηκε με 2 χρυσά αστέρια, η «μελιτζανοπιπερια συνταγή από τις Πρέσπες» και η «πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης, καυτερή» βραβεύτηκαν με 1 χρυσό αστέρι.

Οι πρώτες ύλες μας είναι ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Λαχανικά και φρούτα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτός ήταν άλλωστε κι ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να επιστρέψουμε στην Κοζάνη. Εδώ υπάρχει ένας θησαυρός πρώτων υλών μοναδικής ποιότητας.

Από το Μάρτιο φέτος όπου ξεκινήσαμε την εμπορική μας δραστηριότητα, η αποδοχή των προϊόντων μας από τον κόσμο είναι ιδιαιτέρα μεγάλη, πολλές φορές ενθουσιώδης κι αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά. Στους έξι μήνες που τα προϊόντα μας βρίσκονται στα ράφια καταστημάτων, παρατηρήσαμε ότι από τα αλείμματα πιπεριάς Φλωρίνης μεγαλύτερη κινητικότητα έχει η μελιτζανοπιπεριά και το πατέ, ενώ από τα αλείμματα φρούτων το μαύρο κεράσι με ροδόνερο και το δαμάσκηνο.

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO
Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO

 

Τα προϊόντα μας μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen, το Δίκταμο, το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Mia feta – feta bar και πολύ σύντομα στο e-shop "yolenis.com". Βρισκόμαστε επίσης σε συζητήσεις με διανομείς του εξωτερικού.

Τον περασμένο μήνα κατακτήσαμε 3 βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό των Great Taste Awards. Βραβεύτηκαν τρία προϊόντα μας, αποσπώντας συνολικά 4 Χρυσά Αστέρια. To «πατέ πιπεριάς Φλωρίνης» βραβεύτηκε με 2 χρυσά αστέρια, η «μελιτζανοπιπερια συνταγή από τις Πρέσπες» και η «πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης, καυτερή» βραβεύτηκαν με 1 χρυσό αστέρι.


Τα Great Taste Awards είναι ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος διεθνής διαγωνισμός γευσιγνωσίας. Θεωρούνται τα όσκαρ της γεύσης. Διεξάγονται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά Πάνω από 400 κριτές αξιολογούν περίπου 10.000 προϊόντα τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο με 50 ημέρες τυφλής γευσιγνωσίας.

Η βράβευση μας γέμισε χαρά και ευθύνη. Χαρά επειδή από τα πρώτα μας βήματα τα προϊόντα μας επιβραβεύονται σε ένα τόσο σημαντικό διεθνή διαγωνισμό για τη γεύση και την ποιότητά τους, ανοίγοντας δρόμους για τις αγορές της Ευρώπης και του εξωτερικού. Ευθύνη, επίσης, για να προχωρήσουμε με την ίδια συνέπεια στην ποιότητα για την οποία διακριθήκαμε.

Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO
Από την Αθήνα στον Κρόκο Κοζάνης Facebook Twitter
Φωτο: Ζάχος Χασιώτης/LIFO

 

Εκτός σπιτιού και εργαστηρίου οι δραστηριότητές μας είναι, ο κήπος του σπιτιού μας, ο λαχανόκηπός μας το καλοκαίρι, η συλλογή βοτάνων και άγριων χόρτων τα οποία υπάρχουν σε εξαιρετική ποικιλία και ποιότητα στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, η συλλογή μανιταριών στο Βόιο Κοζάνης και στα Γρεβενά, καθώς επίσης η συμμετοχή μας σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες τοπικών φορέων που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ή σε δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου.

Ο ελεύθερος χρόνος μας στο μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει ένα βρεφικό καροτσάκι μία τσάντα με τα απαραίτητα και τρία παιδιά. Για βόλτες σε πάρκα, παιδικές χαρές, στην εξοχή και σε πόλεις γύρω από την Κοζάνη. Όταν δεν περιλαμβάνει παιδιά, περιλαμβάνει φίλους σε καφέ, εστιατόρια ή σπίτια. Κι όταν περιλαμβάνει μόνο εμάς, έχει διαδρομές στη φύση ή ξεκούραση στη βεράντα του σπιτιού μας με μουσική, βιβλία ή τον υπολογιστή μας.

Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνονται νέα προϊόντα στην κατηγορία των ετοίμων φαγητών – μεζέδων, πάντα εμπνευσμένα από παραδοσιακές συνταγές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της περιοχής μας.

 

 

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM