Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας

Έξι υπέροχα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας Facebook Twitter
4

 

 

Επισκεφθήκαμε έξι παλιοβιβλιοπωλεία στην Αθήνα. Τα επιλέξαμε επειδή έχουν και πολύ καλή παρουσία και καταλόγους στο διαδίκτυο.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε, πριν ξεκινήσετε για το κυνήγι θησαυρών, να ενημερωθείτε πλήρως για αυτά τα οποία διαθέτουν.

Από τη βόλτα μας καταλάβαμε ότι ένα μεγάλο ενδιαφέρον των αγοραστών και συλλεκτών παλαιών βιβλίων κινείται γύρω από τις πρώτες εκδόσεις της λογοτεχνίας, την ιστορία, τη λαογραφία και τη νομική.
Τα επόμενα παλαιοβιβλιοπωλεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Φροντίστε να έχετε χρόνο. Και οι έξι παλαιοβιβλιοπώλες μας είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αυτό που σας λείπει.

1. 

Ο κύριος Δημήτρης Ρέτσας είναι παλαιοβιβλιοπώλης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι 73 ετών και ούτε λόγος να βγει στη σύνταξη. Το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι η ζωή του.

«Το παλιό βιβλίο το αγαπούσα από μικρός. Ημουν συλλέκτης, ψώνιζα σε αυτό το δρόμο και εδώ έκανα και το μαγαζί μου. Ημουν επιμελητής και διορθωτής. Κάποια στιγμή η δουλειά δυσκόλεψε και έκανα το βήμα.»

Τα βιβλία που κυνηγάει ο Δημήτρης Ρέτσας είναι τα σπάνια και τα δυσεύρετα, πρώτες εκδόσεις λογοτεχνίας με εικονογράφηση, ιστορικά και λαογραφικά.

 

 

 

Στο μαγαζί του στο Μοναστηράκι, υπάρχουν μόνο βιβλία, γύρω στους 7.000 τόμους.

«Υπάρχουν και μόδες», μας λέει. «Μπορεί μια έκδοση του Εγγονόπουλου σε μια εποχή να πιάνει καλύτερη τιμή από μια του Παλαμά. Καμιά φορά ακόμα και οι συλλέκτες μπερδεύουν τη συλλογή με την επένδυση. Ο κόσμος που συλλέγει παλαιά και σπάνια βιβλία είναι πάντα λίγος. Εμένα, προσωπικά μου αρέσει πολύ το ψιλολοΐδι, ένα μικρό ας πούμε φυλλαδιάκι που μπορεί να είναι αριστούργημα»

 

http://www.retsasbooks.gr/

Παλαιοβιβλιοπωλείο Δημήτρη Ρέτσα. Άστιγγος 6, Μοναστηράκι, Αθήνα 10555.

Τηλ.: 210 3251405, 210 6232373, Κιν.: 6982715347

2.

 

Τον Αύγουστο του 2006, η Εύη Φλίνδρη έφτιαξε το παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας, στην οδό Κιάφας. Με σπουδές στη φιλοσοφική αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με αυτά που αγαπά.
«Αποκλείω από το μαγαζί μου τα βιβλία που δε θα διάβαζα. Την κακή λογοτεχνία, ή βιβλία για τις θετικές επιστήμες».

Ανακαλύπτει τα βιβλία που την ενδιαφέρουν κυρίως στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Με το μπλογκ της δουλεύει με όλη την Ελλάδα.

«Δε μου αρέσει να παίρνω παραγγελίες για να βρω κάτι. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι και μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν από άλλους».

Είναι ελαστική στις τιμές και στα ράφια υπάρχει πλούσια συλλογή βιβλίων ιστορίας, τοπικής ιστορίας, νομικά και θεατρικά βιβλία και παρτιτούρες.

 

http://bibliothiras.blogspot.gr/

ΠΑΛΑΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΡΑΣ

Οδός: Κιάφας 4
Περιοχή: Κέντρο Αθήνας
Τηλ. : 210 3301786
Κινητό: 694 808 95 48
Email: [email protected]

3.

Μετά από 22 χρόνια στο εξωτερικό ο οικονομολόγος Λάκης Βουγιούκας έκανε αλλαγή πλεύσης και το 2006 άνοιξε το παλαιοβιβλιοπωλείο του στην οδό Τζαβέλλα. «Σαν φοιτητής προτιμούσα να δώσω μια λίρα και να πάρω ένα παλιό βιβλίο του Ντίκενς αντί για ένα καινούργιο που είχε την ίδια τιμή".

"Το βιβλίο είναι σαν φετίχ για μένα. Η αγορά έχει ανοίξει πολύ σήμερα με το διαδίκτυο και μας βοηθά πολύ. Είναι όμως εντελώς διαφορετική. Τίποτα πάντως δεν υποκαθιστά το ίδιο το βιβλιοπωλείο. Οσα χρόνια και να ασχολούμαι με τα βιβλία είναι απίστευτο να βλέπω κάθε φορά πόσο ωραία βιβλία κυκλοφορούν. Πάντα στενοχωριέμαι όταν πουλώ ένα ωραίο βιβλίο αλλά η πώληση σε καθιστά ικανό να αγοράσεις».

Στα ράφια υπάρχουν πολλά περιηγητικά βιβλία, ξένα περιοδικά από το 1830 έως το 1900, βιβλία ιστορικού λαογραφικού και τοπικού περιεχομένου. Προμηθεύεται τα βιβλία από το εξωτερικό, από δημοπρασίες, παζάρια και ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

http://tzavella3.blogspot.gr/

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected], τηλεφωνικά (2103802816 και 6947549945), με fax: 2103210873 ή επισκεπτόμενοι το χώρο μας στη Τζαβέλλα 3, Εξάρχεια . Οι ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου/καταστήματος είναι 2-8 μμ τις καθημερινές.

4.

Ο Δημήτρης Γκεζερλής έκανε το χόμπι του δουλειά και από το 2007, άνοιξε με τον αδερφό του παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος και λίγο αργότερα και στην οδό Θεμιστοκλέους.

«Το 90% του τζίρου μας το κάνουμε από πολύ παλιά και σπάνια βιβλία και κυρίως απευθυνόμαστε σε συλλέκτες. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το βιβλίο, αλλά για την έκδοση. Βιβλία αναζητάμε σε δημοπρασίες, παλιές βιβλιοθήκες και ψάχνουμε κάποια πολύ ειδικά βιβλία».

Στα ράφια είδαμε βιβλία αποκρυφιστικά, ένα εγχειρίδιο για καθαρισμό αλόγων του 1920, ένα εγχειρίδιο δύτου του 1905 και ένα για την πυροβολική. Υπάρχουν κάποια παλαιά αλλά όχι σπάνια βιβλία με τιμές που ξεκινούν από 4 ευρώ και άλλα που φτάνουν και τις 2.500.

 

 

 

http://www.gezerlis-books.gr/

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΣΟΛΩΝΟΣ 99, ΑΘΗΝΑ 106-78
ΥΠΟΚ/ΜΑ: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 23-25,ΑΘΗΝΑ 106-77

ΤΗΛ +30.210.3813190- +30.6936.957259 - +30.6938687797

5.

Ψηλά στην Ιπποκράτους, στο παλαιοβιβλιοπωλείο Ιστωρ, μόλις περάσεις την πόρτα, ακούς όπερα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε σκηνή από ταινία. Ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Πανουτσόπουλος, το αγόρασε πριν από 17 χρόνια από έναν άλλο παλαιοβιβλιοπώλη.

 

 

«Πήγα να πάρω ένα βιβλίο και αγόρασα το μαγαζί», μας λέει.

Μέσα στους 40.000 τόμους μπορείτε να βρείτε βιβλία ακόμα και από ένα ευρώ. 

"Το βιβλίο δε με ενδιαφέρει σαν συλλεκτικό είδος ή σαν αντίκα. Με ενδιαφέρει περισσότερο από τη μεριά του αναγνώστη που θέλει να διαβάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί και με ένα παλιότερο βιβλίο και με ένα πιο καινούργιο. Θα ήθελα να είναι πιο εξοικειωμένος ο κόσμος με τα παλαιοβιβλιοπωλεία.

Είναι πιο εύκολο να με βρει κάποιος από την Ισπανία, από αυτόν που μένει στη διπλανή πολυκατοικία».

 

 

http://www.booksistor.gr/

"Βιβλιοπωλείο Ίστωρ" - Ιπποκράτους 157 τηλ: 210.64.35.762

6.

 

 

 

Στον Γιώργο Ζούκα, μπορείτε να πάτε με ραντεβού. Θα βρείτε απίστευτα βιβλία, μέσα στους 10.000 τόμους που κατακλύζουν το γραφείο του.

Εκτός από παλαιά βιβλία θα βρείτε και σχεδόν καινούργια, μερικά αδιάβαστα, ατσάκιστα τα οποία θα αγοράσετε με μεγάλη έκπτωση.

Μετά από 30 χρόνια στο χώρο του βιβλίου, το 2007 αποφάσισε να κάνει το δικό του χώρο. Μπορείτε να βρείτε βιβλιογραφίες, ακόμα και ειδικές κατηγορίες, ιστορικά βιβλία της δεκαετίας του 40 και του 50 και μεγάλη ποικιλία λογοτεχνικών βιβλίων.

Ο Γιώργος Ζούκας προμηθεύεται τα βιβλία του αποκλειστικά από άλλα βιβλιοπωλεία και δεν αγοράζει ποτέ από ιδιωτικές βιβλιοθήκες που διαλύονται. 

 

 Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

http://vivlioanihneftis.wordpress.com/

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 693-9613081.

*****

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια