Vinyl Diaries: 'Eνα απόκοσμο στοιχειωμένο soundtrack και βαριές δόσεις μονότονης τέκνο

Vinyl Diaries: 'Eνα απόκοσμο στοιχειωμένο soundtrack και βαριές δόσεις μονότονης τέκνο Facebook Twitter
1

 

Ένα από τα αγαπημένα μου δισκάδικα στην Αθήνα είναι το Junk. Έχει μια ιδιαίτερη minimal αισθητική. Στους τοίχους του μπορείς να δεις από artwork της Kim Gordon, μέχρι και προβολέα της ρώσικης πρωτοπορίας. Στα ράφια του βρίσκεις βινύλια πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής, soundtracks, field recordings, επανεκδόσεις ελληνικής post-punk , περίεργες συλλογές world music, και πολλά άλλα. Εξού και το moto του δισκάδικου είναι 'Extraordinary music for extraordinary people'.

 

 

 

Γι' αυτό και αποφάσισα κάθε εβδομάδα να ζητώ από τον ιδιοκτήτη του, τον Βασίλη, να μου προτείνει δυο δίσκους, είτε με μια συγκεκριμένη θεματική ή που απλώς πιστεύει ότι αξίζει να τους ακούσει κανείς. Και εγώ σαν χαρούμενο πεντάχρονο, θα τους παίρνω σπίτι μου, θα φτιάχνω τεράστιο καφέ, θα χουχουλιάζω στην πολυθρόνα μου και θα περνάω λίγες ώρες ονειροπόλησης , αποκλεισμένη, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα του έξω κόσμου...

Αυτήν την εβδομάδα άκουσα :

 

Broadcast - Berberian Sound Studio

Label: Warp Records

 

 

 Η Trish Keenan των Broadcast πέθανε στα 42 από πνευμονία. Ο θάνατος της ήταν μεγάλο πλήγμα για τον κόσμο της μουσικής αλλά κυρίως για τον σύντροφό της και μέλος των Broadcast, James Cargill. Μαζί έγραψαν τέσσερα υπέροχα άλμπουμ κατά την διάρκεια των zeros (με προσωπικό μου αγαπημένο το πρώτο τους The Noise Made by People) και άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στην ιστορία της μουσικής.


Η Keenan, την εποχή λίγο πριν τον θάνατό της, δούλευε μαζί με τον Cargill πάνω στο soundtrack ενός ψυχολογικού θρίλερ με τίτλο Berberian Sound Studio, μια ανεξάρτητη, στιλιστικά εξαιρετική και ονειρική ταινία με θέμα έναν τεχνικό ήχου ο οποίος 'χάνει τα λογικά του' ενώ εργάζεται στα παρασκήνια μιας κακόγουστης ταινίας τρόμου. Ήταν το τέλειο προτζεκτ για τους Broadcast, των οποίων η μουσική πολλές φορές ήταν σαν να στέλνει μηνύματα στο υποσυνείδητο με την φωνή της Keenan να μπορεί να κάνει όλες τις λέξεις να λαμπυρίζουν με δριμύτητα , σαν να κάνει μάγια.


Ο Cargill, πήρε τις ηχογραφήσεις της Keenan, κάνοντας έτσι ένα υπέροχο tribute στην μνήμη της νεκρής αγαπημένης του, και συνέθεσε ένα πανέμορφο, 'γαλήνιο και στοιχειωμένο ηχητικό patchwork' , όπως το περιγράφει και το npr music. Σπάνια ένα soundtrack ακούγεται τόσο άνετα και σαν μια αυτούσια ακουστική εμπειρία.

 

 

 

Great Dose of Monotonous Techno

Label: Digitalis

 Είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται ο τίτλος.


Μια τέλεια επανέκδοση της Digitalis ,σε πεντακόσιες κόπιες (οι πρώτες 200 σε λευκό βινύλιο-δεν το πρόλαβα γαμώτο) και κωδικό μέσα για ψηφιακό download. Η Digitalis ανακάλυψε αυτό το εύρημα του 1992 που είχε αρχικά κυκλοφορήσει από την Börft Records σε κασέτα. Η παραγωγή είναι από τον Σουηδό Ü ή αλλιώς και Joel Brindefalk (RIP) και το remaster της Digitalis έγινε από τον φίλο του Andreas Tilliander (aka Mokira και TM404) .

 

Joel Brindefalk


Δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω γι' αυτόν τον δίσκο... Υποτονική, acid , μονότονη τέκνο στην πιο pure μορφή της, που μας παραπέμπει στα στοιχειωμένα αναλογικά electronics που ιδιοποιήθηκε ο Αphex Twin στις αρχές των '90s.
Αν ήμασταν στα '90s πιθανόν να ακούγαμε το Great Dose of Monotonous Techno σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο club ή σε κάποιο απομακρυσμένο πάρτι σε λιβάδι χορεύοντας σαν υπνωτισμένα ζόμπι υπό την επήρεια MDMA κάτω από το σφυροκόπημα των δυσοίωνων σκοτεινών beat. Εν έτη 2013, ακούγεται όμως εξίσου πορωτικά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άπειρα τσιγάρα και νοσταλγική διάθεση.

 

 

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια