To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του

To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του Facebook Twitter
Μια ιστορική στιγμή του Τρίτου: η ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή "Το τρίτο στεφάνι". Διακρίνονται ο συγγραφέας με τη μικρή του ανηψιά, η Γεωργία Βασιλειάδου να ακουμπάει στον ώμο του συνθέτη Δημήτρη Λέκκα, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιώργος Παυριανός
0

To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του Facebook Twitter
Ιλάν Σολωμόν

 

Ρωτήσαμε 4 βασικούς παραγωγούς του Τρίτου, να μας πούν πώς βλέπουν από τα μέσα το πιο εκλεκτό και ενδιαφέρον ραδιοφωνικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Αυτές είναι οι απαντήσεις τους.

 

To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του Facebook Twitter
Χρίστος Παπαγεωργίου

 

Ιλάν Σολωμόν - Βραδυνή Ζώνη


Τι ΤρίΤο;
Το Τρίτο Πρόγραμμα δεν είναι Όραμα, δεν είναι Μεγάλη Ιδέα. Είναι μία Φυσική Αναγκαιότητα ενός ζωντανού πνευματικού οργανισμού. Το νοιώσαμε όσοι από τους συντελεστές του βρεθήκαμε έστω και μία μέρα έξω από αυτό, αλλά κυρίως όσοι ξαφνικά το έχασαν από τα ραδιόφωνα τους τον περσινό Ιούνιο. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ακαριαίες, εντυπωσιακά δυσανάλογες με τα ως τότε ποσοστά ακροαματικότητας του ενός και μοναδικού σταθμού των ελληνικών ερτζιανών που υπερασπίζεται τα Γράμματα, τις Τέχνες, την Καλή κυρίως Μουσική, από το βαθύ σκοτάδι.
Το Τρίτο Πρόγραμμα είναι ζωντανό άρα δεν είναι Όραμα αλλά έχει Όραμα. Το ξέρουμε όσοι βρεθήκαμε, σχεδόν πρωτοβουλιακά, να το ανασυστήσουμε από το εννεάμηνο σκοτάδι. Και ήμασταν σχεδόν όλοι εκεί, ξεπερνώντας δισταγμούς και αιτιάσεις. Με πολύ λιγότερα μέσα από τα παλιά χρυσά χρόνια, το σημερινό Τρίτο είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός που ΕΝΏΝΕΙ το ακροατήριό του μέσα από τα οράματα και τα έργα των δημιουργών.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ζει την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και προτείνει διέξοδο με τον παράγοντα Άνθρωπος στο προσκήνιο.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούει την Μεγάλη Κλασική Μουσική Παράδοση αλλά ακούει και τα έργα των όπου γης λαών της εποχής της Παγκοσμιοποίησης.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούει τους λογοτέχνες, πεζογράφους και ποιητές, ιστορικούς και ερευνητές της επιστήμης, τους δημιουργούς της 7ης Τέχνης, τους ανθρώπους του Θεάτρου και τα έργα τους.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούγεται στο σπίτι, στην σχολή, το αυτοκίνητο, το μαγαζί, στο γραφείο, στο ταξί, στο λεωφορείο, στην βάρδια του ταξιδιώτη ναυτικού, στο κουβούκλιο του νταλικέρη που περνάει νύχτα τα σύνορα με τα Σκόπια. Για όλους αυτούς τους φίλους ακροατές και τις ακροάτριες εμείς καθημερινά δημιουργούμε τις εκπομπές μας. Και για τη νέα γενιά: τα παιδιά που ακούνε μουσικά παραμύθια, τα παιδιά που παιδεύονται μ' ένα μουσικό όργανο, τους σπουδαστές που με τη μουσική τους ονειρεύονται ένα πιο φωτεινό μέλλον. Για τους φοιτητές που διαβάζουν, τους καλλιτέχνες σε ώρα δημιουργίας, για τους εργαζόμενους που ξυπνούν νωρίς για τη δουλειά, όταν την έχουν.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούγεται παντού γιατί το θέλουν οι ακροατές και οι άνθρωποί του.

 

Διονύσης Μαλούχος - Πρωινή Ζώνη

 

Τρίτο- όπως ανάσα

Δυο λέξεις με τον ίδιο αριθμό γραμμάτων, που πολλοί αισθάνονται αν όχι συνώνυμες, σίγουρα με παρόμοια λειτουργία. Κρίσιμη για την ανθρώπινη φύση, αλλά και την κοινωνική οργάνωση. Σημαντική για τη συνολική λειτουργία, αλλά και ένδειξη ζωής. Θα μπορούσε κάποιος να απαριθμήσει έννοιες που είναι απόλυτα συγγενείς με τη συγκεκριμένη λέξη-έννοια και «ανασαίνουν» ανάμεσα στα πέντε αυτά γράμματα: Μουσική, ανθρώπινη φωνή, πολιτισμός, συνακρόαση, αισθητική απόλαυση, ενημέρωση, επαφή, ραδιόφωνο, γνώση, απάντηση, στιγμή, ποίηση, ήχος, εκπομπή, διαδραστικό, μαζί, προσμονή, νότες, επικοινωνία, χαμόγελα, φράσεις, χρώματα, θέατρο, παράδοση, φαντασία, ελπίδα, θαυμασμός, κινηματογράφος, πρόσωπα, ιστορία, ορχήστρες, Τέχνη, αρχείο, συνάντηση, αναμετάδοση, συναυλίες, βιβλία, τάσεις, μνήμη, χαρά, ρυθμός, παράδειγμα, συνομιλία, σχήμα, περιγραφή, γέλιο, νότες, αφιέρωμα, τραγούδι, βινύλιο, μικρόφωνο, έμπνευση, χορός, υπομονή, διαφορετικότητα, μοναδικό, ωραίο, ικανοποίηση, μαγνητοταινία, σύνδεση, πομποί, ζωντανό, κείμενο, μύθος, έρωτας, εισαγωγή, ακούω-ακούμε, δέσιμο, ευχαριστώ, δέκτης, σενάριο, αλήθεια, αναμνήσεις, αντίστιξη, συλλογικό, δέχομαι, συντονισθείτε, συχνότητες, πρόγραμμα, παραγωγοί, καλλιτέχνες, ακροατές.

Ακούτε Τρίτο.

 

Χρίστος Παπαγεωργίου - Μεσημεριανή Ζώνη

Το Τρίτο ως ο διαχρονικά μεσάζων και κοινωνός του κλασσικά Ωραίου: Ωραίο: Ανάγκη της ψυχής όπως ο ήλιος είναι για την όραση και η αλήθεια είναι για το πνεύμα. Με παρόμοια κοινωνικά συμπτώματα όπως: Όταν είμαστε με τους άλλους να προβάλουμε την δική μας διαφορετική άποψη, αλλά όταν μένουμε με την άτενγκτη ειλικρίνεια του εαυτού μας, να πιστεύουμε βασικά όλοι το ίδιο.Γνωρίζουμε δηλαδή όλοι βαθιά μέσα μας τι είναι αλήθεια και προς τα πού είναι το ωραίο όπως και ποιος είναι ο ήλιος ώστε στην κρίσιμη στιγμή της ουσιαστικής μας ανάγκης, να στρεφόμαστε αλάνθαστα και σίγουρα προς το «Ηλίου φαεινότερον» Όμορφο και Αληθινό. Είναι αυτό το απλό φαινόμενο που καθορίζει την έννοια του Κλασσικού (ενίοτε γραμμένο κλασσικά με δύο «σίγμα»), αυτή την έννοια που ανέκαθεν υπηρετεί το Τρίτο πέρα από αλλαγές και εποχές.

 

Κάτια Καλλιτσουνάκη - Απογευματινή Ζώνη

Ποιο είναι το κοινό του τρίτου προγράμματος;
Φίλοι της κλασικής μουσικής, των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων, της jazz, της world music αλλά και του ελληνικού τραγουδιού. Λάτρεις των ζωντανών συναυλιών και των μεγάλων ξένων φεστιβάλ που αναμεταδίδονται μέσω της EBU. Φίλοι της ποίησης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της όπερας, του κινηματογράφου, του χορού και των τεχνών. Συλλέκτες ιστορικών ηχογραφήσεων, ερευνητές, θαυμαστές συγκεκριμένων εκπομπών, επαγγελματίες των χώρων του πολιτισμού και απλοί ακροατές όλων των ηλικιών. ''Ακριβές μειοψηφίες'' κατά τον Ελύτειο ορισμό, που θεωρούν το Τρίτο Πρόγραμμα σταθερή αξία στο χρόνο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην ψυχαγωγία και στην επιμόρφωση εκτός όρων αγοράς, και προσφέροντας σε μας ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να επιδιώκουμε συνεχώς το καλύτερο αποτέλεσμα,τόσο συλλογικά όσο και ατομικά.

____

Επίλογος - Τρείς τελευταίες λέξεις για το ΝΕΟ Τρίτο:

Το Τρίτο είναι πάντα ΕΝΑ. Ταγμένο να δείχνει το δρόμο προς το ΕΑΝ ενός πάντα αναγκαίου καλύτερου κόσμου. Για αυτό όσα δίνει είναι πάντα ΝΕΑ.

Τρίτο - όπως - Τέχνη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM