H Βjork έγινε 49 χρονών

 H Βjork έγινε 49 χρονών Facebook Twitter
Έχει δανείσει την φωνή της σε συνθέτες κλασικής μουσικής, παραγωγούς χορευτικής μουσικής, σκηνοθέτες και εικαστικούς και έχει δουλέψει σχεδόν με τους πάντες από τον David Attenborough μέχρι τον Dave Longsteth...
4

 

Τα χρόνια περνούν και η Bjork μόλις έκλεισε τα 49. Ανήκει στο ζώδιο του Σκορπιού. Το Fact για να τα γιορτάσει παρουσίασε 11 από τα πιο σπάνια κομμάτια της, τις πιο σημαντικές συνεργασίες της αλλά και διαφορετικές εκτελέσεις πασίγνωστων τραγουδιών της.  Έχουν περάσει, γράφουν, 37 χρόνια από τότε που η ιδιοφυής Ισλανδή με το περίεργο επίθετο Björk Guðmundsdóttir κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στα 12 της χρόνια σαν παιδί θαύμα. 

Το Debut, ο πρώτος της προσωπικός δίσκος σαν ενήλικη κυκλοφόρησε το 1993 αλλά πριν και μετά από αυτό η Bjork έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά την μουσική. Έχει πειραματιστεί με όλα τα είδη από την jazz μέχρι τη house μουσική ενώ έχει κάνει άπειρες συνεργασίες. 

Έχει δανείσει την φωνή της σε συνθέτες κλασικής μουσικής, παραγωγούς χορευτικής μουσικής, σκηνοθέτες και εικαστικούς και έχει δουλέψει σχεδόν με τους πάντες από τον David Attenborough μέχρι τον Dave Longsteth. Γνωστούς και άγνωστους, ανερχόμενους καλλιτέχνες. Πέρσι κυκλοφόρησε το υπέρ-φιλόδοξο πρότζεκτ της Biophilia και τώρα για πρώτη φορά μετά από 4 δεκαετίες ενεργής παρουσίας στην μουσική, κάνει ένα απαραίτητο διάλειμμα.

Αυτά είναι 11 κρυμμένα διαμάντια στην δισκογραφία της που δείχνουν το πολύπλευρο ταλέντο της. 

BJÖRK - 'Arabadrengurinn' ( Björk, Fálkinn, 1977)

 


 

BJÖRK GUÐMUNDSDÓTTIR & TRÍÓ GUÐMUNDAR INGÓLFSSONAR - ‘Kata-Rokkar’ (Gling-Gló, Smekkleysa, 1990)

 


 

NEARLY GOD - 'Keep Your Mouth Shut' (Nearly God, Island Records, 1996)

Η συνεργασία της με τον Tricky


 

BJÖRK & EVELYN GLENNIE - 'Oxygen' (Evelyn Glennie: Her Greatest Hits, RCA, 1997)

 


 

PLAID - 'Lilith' (Not For Threes, Warp, 1997)

 


 

BJÖRK - 'All Is Full Of Love (µ-ziq 7 Minute Mix)' (One Little Indian, 1999)

 


 

BJÖRK & JOHN TAVENER - 'Prayer of the Heart' (A Portrait, Naxos, 2004)

 


 

BOGDAN RACZYNSKI & BJÖRK - 'Who Is It (Shooting Stars & Asteroids Mix)' (Rephlex, 2005)

 


 

ANTONY AND THE JOHNSONS - 'Flétta' (Swanlights, Rough Trade 2010)


 

DIRTY PROJECTORS & BJÖRK - 'On and Ever Onward' (Mount Wittenberg Orca, Domino, 2010)

 


 

Χρόνια πολλά!

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Και το Oxygen... ένα σχετικά άγνωστο διαμαντάκι, που ενώ δεν έχεις ιδέα τί μπορεί να λέει όταν τραγουδάει, σε πιάνει ένας γλυκός λυτρωτικός πόνος.Να παραπέμψω και σε αυτό το b-side. Aπίστευτη, συγκλονιστική live εκτέλεση του So broken από την εποχή του Vespertine, όλο το ταλέντο και η ουσία της Bjork σε ένα -παραδόξως-σπανιολικο τραγούδι:http://www.youtube.com/watch?v=zBSbZ06uxa8
Δεν ξέρω πολλά τραγούδια της αλλά αυτό είναι αγαπημένο μου:"You haven't seen elephants, kings or Peru!I'm happy to say I had better to doWhat about China? Have you seen the Great Wall?All walls are great, if the roof doesn't"fall!https://www.youtube.com/watch?v=3V1Lov1U9mU