Οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν οι Illusion

Οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν οι Illusion Facebook Twitter
φωτ:Elizabeth Rovit/GREKAMAG.GR
0


 

Muse - Origin Of Symmetry

 

Γεννημένος Θεσσαλονίκη, μια χρονιά μετά το Τσέρνομπιλ, παιδί των αθάνατων 90ς και των πρωινών Σαββατιάτικων παιδικών η πρώτη μου επαφή με την rock μουσική έγινε περίπου στα μέσα της πρώτης γυμνασίου. Για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι, είχε κλείσει το σχολείο και όλα τα παιδιά πήγαμε σε ένα αμφιθέατρο πιο δίπλα γιατί έπαιζε μια rock μπάντα live. Έβλεπα την μπάντα σαν κάτι εξωπραγματικό... Δεν είχα ξανακούσει - δει κάτι τόσο ωραίο στην ζωή μου.. Ειδικά όταν έπαιξαν και το ''Λιωμένο παγωτό'' έπαθα μεγάλο κακό. Απ' ότι καταλαβαίνετε από εκεί και πέρα άλλαξε ο τρόπος που άκουγα μουσική και ειδικά μετά από ένα aiwa φορητό κασετόφωνο που μου έκανε δώρο ο πατέρας μου, άρχισα να γράφω μανιωδώς κασέτες και δεν πήγαινα πουθενά χωρίς αυτό το μικρό θαύμα..

Μεταφερόμαστε στο Αγρίνιο πια, την πόλη που μετακόμισα όταν πήγαινα πρώτη λυκείου, περήφανος κάτοχος ενός sony discman πλέον, που πάλι ήταν αχώριστος φίλος. Βρισκόμουν στο σπίτι ενός πολύ καλού φίλου και ξαφνικά παίζει ένα κομμάτι στον υπολογιστή του, που από το ξεκίνημα μέχρι και το τέλος του, είχα πάρει πάλι εκείνο το βλέμμα που είχα και στο γυμνάσιο όταν άκουσα για πρώτη φορά rock μπάντα.. Το κομμάτι λεγόταν ''Plug In Baby'', η μπάντα Muse και ο δίσκος Origin Of Symmetry. Απ' ότι καταλαβαίνετε από εκείνη την ημέρα και έπειτα ξεκίνησα να μαζεύω λεφτά για να αγοράσω την digipack έκδοση σε ένα δισκοπωλείο του Αγρινίου που το πουλούσε σε μια εξωφρενική τιμή (δεν θυμάμαι πόσο γιατί ήταν σε δραχμές). Όταν το έπιασα στα χέρια μου για πρώτη φορά, μου έκανε τρελή εντύπωση το artwork και το βιβλιαράκι και όταν μπήκε στο discman δεν βγήκε ξανά για μήνες..

Ο συγκεκριμένος δίσκος αλλά και η ίδια η μπάντα ήταν ουσιαστικά η αφορμή να πω ότι αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου! Οι Muse είναι μια από τις μεγαλύτερες μου επιρροές συνθετικά και ο παραπάνω δίσκος πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα των 00ς.

- Γιάννης Παναγιωτίδης

 

 

In UteroNirvana

 

Ήμουν στην τρίτη λυκείου θυμάμαι, όταν έψαξα για πρώτη φορά σε βάθος τους Νirvana, όπου πέρα από το ''Smells like Teen Spirit'' ομολογώ πως δεν ήξερα και πολλά κομμάτια τους. Έτσι λοιπόν, έπεσα πάνω στο άλμπουμ ''In Utero'',

το οποίο ακούγοντάς το ένιωσα ότι αυτή η μπάντα έπαιζε αυτό ακριβώς που ήθελαν να ακούσουν τα αυτιά μου. Ήταν το άλμπουμ το οποίο άλλαξε μέσα μου όλο τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και ακούω τη μουσική, αλλά το κυριότερο τον τρόπο με τον οποίο παίζω ντραμς, λόγω του Dave Grohl τον οποίο θαυμάζω περισσότερο από κάθε άλλο ντράμερ. Ο ήχος αυτού το δίσκου, η αίσθηση που έχει όταν τον ακούς ότι “νιώθεις σαν να ακούς μια μπάντα να τα σπάει στο διπλανό δωμάτιο” , με έκαναν να τον ακούσω και να τον ακούω μέχρι σήμερα άπειρες φορές, νιώθοντας κάθε φορά τα ίδια συναισθήματα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας της έλλειψης χρόνου στο σπίτι λόγω του αρκετού διαβάσματος για τις πανελλήνιες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τις ώρες της πληροφορικής στο σχολειό τις ξόδευα βλέποντας βίντεο και διαβάζοντας για την ζωή του Kurt Cobain, τον οποίο θεωρούσα και θεωρώ τον μεγαλύτερο rocker που πέρασε ποτέ

Μάλιστα είναι και ο τελευταίος δίσκος που αγόρασα σε φυσική μορφή, το 2013, όταν πήρα την deluxe anniversary edition για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία του.

-Γιώργος Ψυχογυιός

 

 

Dig out your soul - Oasis

 

Το κύκνειο άσμα της υπερμπάντας από το Μάντσεστερ έμελλε να είναι όχι μόνο η πρώτη δισκογραφική δουλειά που αγάπησα ως σύνολο, αλλά και η αφορμή για να μπω στον πλούσιο κόσμο της βρετανικής ποπ-ροκ.

Ήταν φθινόπωρο του 2008 και μόλις είχα σχολάσει από την βάρδια μου σε καφετέρια. Μάλιστα ήταν ημέρα μισθοδοσίας, οπότε αποφάσισα να πάω στο γειτονικό δισκάδικο και να κάνω εποικοδομητικά την πρώτη σπατάλη του μήνα. Μέσα στις σειρές των νέων κυκλοφοριών, το μάτι μου δεν μπορούσε παρά να πέσει στο επιβλητικό avant garde κολλάζ του εξωφύλλου του "Dig Out Your Soul". Κάτι τα έντονα χρώματα, κάτι η πυρηνική έκρηξη, κάτι οι υποσχέσεις που αφήνει ο τίτλος, βρέθηκα λίγες στιγμές αργότερα στο ταμείο με τον πιο πρόσφατο δίσκο "εκείνης της μπάντας που λέει το Wonderwall".

Με το που έβαλα το cd να παίξει κατάλαβα ότι κάτι πολύ καλό πρόκειται να συμβεί. Οι σκληρές κιθάρες και το στιβαρό groove του "Bag It Up" με χτύπησαν κατευθείαν στο στομάχι και εν συνεχεία παραδόθηκα στις μελωδικές διφωνίες των αδελφών Gallagher. Το ψυχεδελικά φασαριόζικο τελείωμα μαρτυρεί τη γενικότερη "colossal" αισθητική που διακατέχει τον δίσκο. Άλλωστε μεγάλο μέρος του ηχογραφήθηκε στο θρυλικό Abbey Road του Λονδίνου και οι Oasis είχαν όλο τον χρόνο (και το χρήμα) για να πειραματιστούν.

Aπό το "The Shock of the Lightning", μέχρι και το "Ain't Got Nothin' " ο δίσκος είναι γεμάτος με ριφ από εκείνα που στέλνουν τα πιτσιρίκια για εκμάθηση κιθάρας και την πομπώδη ποιητική ασάφεια στους στίχους του Noel. Λείπει το εύκολο ποπ χιτάκι, από αυτά που έχουν γράψει οι Oasis με το κιλό στο παρελθόν, αντί γι' αυτό όμως έχει δοθεί μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με σαφή προσανατολισμό ηχητικά.

Πολλές φορές ακόμη και σήμερα όταν ακούω κομμάτια όπως τα "Falling Down" και "Soldier On", μένω με μια υπέροχη αίσθηση νοσταλγίας αλλά και θλίψης, το συναίσθημα που έχεις περίπου μόλις ξυπνήσεις από ένα υπερβολικά ευχάριστο όνειρο. Κι αυτό ίσως συνοψίζει το άστατο ταξίδι των αδελφών Gallagher που τελείωσε λίγους μήνες αργότερα, μετά από άλλον έναν τσακωμό τους.

-Αλέξανδρος Σιάμος

 

 

________________

Οι Illusion θα εμφανιστούν για ένα live στο six dogs την Πέμπτη 9 Ιουλίου, μαζί με τους Graviola και τους Valentines Night, για να γιορτάσουν την συμπλήρωση ενός χρόνου από την κυκλοφορία του πρώτου τους ομώνυμου album.

Με αφορμή το live τους στο six d.o.g.s οι Illusion έχουν ετοιμάσει 100 συλλεκτικές κασέτες, κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει μοναδικό κωδικό για το κατέβασμα του άλμπουμ και σε ψηφιακή μορφή.

Περισσότερα για τους Illusion στην σελίδα τους στο Facebook και στο site της μπάντας

 


0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM