Η Πόλη που χάνεται

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter
0

Με αφορμή την έκθεση στον Ιανό της Σταδίου

 

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter

 

Από πότε άρχισες να φωτογραφίζεις την Κωνσταντινούπολη;

Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκα εκεί. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω για να πλαισιώσω την έρευνα μου, που ήταν για τον κοσμοπολιτισμό της Πόλης και τις μειονότητες. Βέβαια,τότε δεν ήξερα ακόμα να φωτογραφίζω και απλώς κατέγραφα ό,τι έβλεπα και με ενδιέφερε. Ουσιαστικά έμαθα να φωτογραφίζω χάρη στη φίλη μου Αθηνά Καζολέα που είναι φωτογράφος και ταξιδεύουμε πολύ συχνά μαζί.

 

Τι διάστημα καλύπτουν οι φωτογραφίες της έκθεσής σου;

Οι παλιότερες είναι από το 2006, μέχρι σήμερα.

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter

 

Οι αλλαγές στις ιστορικές γειτονιές όλα αυτά τα χρόνια είναι ισοπεδωτικές...  

Έχουν όλα αλλάξει. Το Ταρλάμπασι δεν υπάρχει πια, όπως και πολλά κτήρια έχουν εξαφανιστεί. Η καταστροφή είναι ιλιγγιώδης. Καθώς υπάρχει η έννοια της καταγραφής στις φωτογραφίες μου, οι αλλαγές είναι ολοφάνερες.

 

Τι σε ενδιέφερε κυρίως να καταγράψεις;

Με ενδιέφερε πολύ η καταγραφή της μνήμης των απόντων, των μειονοτήτων, τι έχει απομείνει σήμερα. Κτήρια, νεκροταφεία, οτιδήποτε έχει αποτυπωθεί στον αστικό ιστό της πόλης, και οι ίδιοι οι μειονοτικοί που έχουν απομείνει. Όλα αυτά με ενδιαφέρουν, ό,τι χάνεται  κι όχι οπωσδήποτε μόνο σε σχέση με τις μειονότητες Τα Χάνια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, οι χρυσοχόοι, οι στιλβωτές, οι σιδεράδες, ένας μικρόκοσμος γύρω από το Καπαλί Τσαρσί. Βιοτεχνίες, κοσμηματοπώλες, μικρής κλίμακας επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί αιώνες και σιγά σιγά χάνονται.

 

Δέχονται να φωτογραφηθούν εύκολα όλοι αυτοί που πλησίαζεις;

Ναι, πολύ εύκολα, τους αρέσει κιόλας. Είναι πολύ συνεργάσιμοι. Οι Τούρκοι γενικά σου ανοίγουν το μαγαζί τους, το σπίτι τους, είναι πάρα πολύ εξυπηρετικοί. Ποζάρουν εύκολα για σένα.

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter

 

Αποκαλύπτεις την ταυτότητα σου ή υπάρχει πρόβλημα;

Μόνο θετικά αντιμετωπίζουν την ελληνική μου ταυτότητα. Στις κατεχόμενες εκκλησίες στου Παπα - Εφτίμ στο Γαλατά θα μπορούσε, θεωρητικά, να υπάρχει πρόβλημα, αλλά εκεί δεν τους είπα ότι είμαι από την Ελλάδα. Κατά τα άλλα σε αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συμπάθεια αν πεις ότι είσαι Έλληνας, σου ανοίγουν ευκολότερα τις  πόρτες.

 

Οι μαχαλάδες παραμένουν ίδιοι πάντως, όσο κι αν το κέντρο αλλάζει…

Δεν νομίζω, βλέπω να χάνονται. Συντελείται ήδη η εξαφάνιση τους. Δεν είναι βέβαια ακόμα παρελθόν, εκτός από μία ζώνη που ήδη κατεδαφίζεται κοντά στο Ταρλάμπασι. Γκρεμίζουν αδιακρίτως, ακόμα και κτήρια που είναι σε καλή κατάσταση. Ολόκληρες γειτονιές, τα ξύλινα σπίτια, οπότε δεν είναι απλώς ένας φόβος, το βλέπω, έχει ξεφύγει.

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter

 

Εννοώ τις λαϊκές συνοικίες -όπως το Φατίχ-, που βρίσκονται έξω από το τουριστικό άξονα της Πόλης.

Κι εκεί κατεδαφίζουν τα παλιά κτήρια και τα αντικαταστούν με τσιμεντένια. Μία ολόκληρη περιοχή πίσω από τη Μονή Παντοκράτορα , το Ζεϊρέκ, το οποίο υποτίθεται είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο, δεν προστατεύεται καθόλου.  Μη ξεχνάμε ότι στην Τουρκία είναι όλα διαβλητά. Δε λειτουργεί το καθεστώς προστασίας της κληρονομιάς.

 

Αυτήν την ανάγκη της καταγραφής της μνήμης, τη συμμερίζονται νέοι Τούρκοι; Έχουμε την φωτογραφική κληρονομιά του Αρά Γκιουλέρ και της γενιάς του, αλλά ανήκει σε παλιότερη εποχή.

Ναι, αρκετοί. Η Πόλη του Αρά Γκιουλέρ ήταν μία άλλη πόλη, μικρότερη και πολύ ωραιότερη. Ατμοσφαιρική και πολύ φτωχότερη.

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter

 

Εξακολουθεί να υπάρχει η φτώχεια παλιότερων δεκαετιών;

Υπάρχει πάρα πολύ φτώχεια, το έχει ακόμα αυτό. Τρομερά φτωχοί άνθρωποι. Στο Ταρλάμπασι, στην παλιά πόλη…

 

Σου έχουν ζητήσει λεφτά να τους φωτογραφίσεις;

Όχι και ούτε θα τα έδινα, εκτός αν σου ανοίξει κάποιος μία εκκλησία μία συναγωγή. Κάτι που δεν μπαίνεις εύκολα και έκανε κόπο για σένα.

 

Η αστική τάξη είναι παντελώς απούσα στις φωτογραφίες σου.

Γιατί με ενδιαφέρει η πόλη που χάνεται. Η παλιά αστική τάξη, οι  δυτικότροποι Τούρκοι αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο να χαθούν. Πολλοί φεύγουν από την Τουρκία ή μετακομίζουν στην επαρχία. Με την εσωτερική μετανάστευση βρίσκουν αβάσταχτη τη ζωή στην Πόλη. Αλλά δεν με ενδιέφερε να καταγράψω τη ζωή τους φωτογραφικά. Συνομιλώ μαζί τους και καταγράφω τις ιστορίες τους γιατί είναι ο κοινωνικός μου περίγυρος, αλλά να τους φωτογραφίσω δεν με ενδιέφερε.

 

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter
Έργο της Όλγας Αλεξοπούλου

 

Η Πόλη που χάνεται Facebook Twitter
Έργο της Όλγας Αλεξοπούλου

 

Οι εικόνες της Όλγας Αλεξοπούλου συμπληρώνουν τις φωτογραφίες σου;

Η Όλγα είναι πάρα πολύ στενή μου φίλη από το 2006 που εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Οι καλλιτεχνικοί της χάρτες έχουν κοσμήσει τα δύο μου βιβλία Κωνσταντινούπολη, η πόλη των απόντων και Διαδρομές. Πηγαίνουμε μαζί βόλτες, φωτογραφίζουμε μαζί, ανακαλύπτουμε μέρη, αλλά δεν ταυτίζεται οπωσδήποτε η αισθητική μας. Σε μία χαοτική πόλη που έχει τόσα πρόσωπα, ένα μωσαϊκό με τόσες εκφάνσεις, είναι σαν καλειδοσκόπιο όπου ο καθένας βλέπει και εστιάζει σε διαφορετικά σημεία. Η έκθεση είναι μία σύμπραξη των δύο μας επάνω σε μία Κωνσταντινούπολη που δεν θα έχουμε για πολύ καιρό, στους χαμάληδες και τους ανθρώπους, την παράδοση. Στους χάρτες της Όλγας αποτυπώνονται τα μνημεία και στις φωτογραφίες μου η κληρονομιά των μειονοτήτων. 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ