Απεργία της ΓΣΕΕ

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
4
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Αν προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ή δεν σας αρέσουν τα γλυκά είναι προτιμότερο να διακόψετε την ανάγνωση εδώ. Ακολουθεί ποστ το οποίο αφιερώνεται σε εθιστικό μαγαζί - αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων που μετά την πρώτη κουταλιά ορκίστηκαν πίστη στην βιτρίνα του. 

Αυτό το μαγαζί στην Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη στου Ψυρρή θα μπορούσε να ανήκει σε μια μυστική κολεκτίβα μαμάδων που συνεργάζονται και μοιράζονται γνώση με σκοπό να σερβίρουν τα πιο νόστιμα, σπιτικά και θεαματικά γλυκά της Αθήνας. Η αυτοδίδακτη ζαχαροπλάστισσα που κρύβεται πίσω από το Σερμπετόσπιτο είναι αρκετή για να βάλει κάτω ένα λόχο μαγείρισσες. Τα πάνω από 40 γλυκά που είναι απλωμένα στα ψυγεία του κρύβουν την πολίτικη καταγωγή της, την αγάπη για την κουζίνα από μικρή ηλικία, φροντίδα για τον κόσμο και σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο.

Με το που μπεις μέσα θα σου "επιτεθούν" οι σερβιτόροι του μαγαζιού που αντικαθιστούν τα ταμπελάκια στην βιτρίνα και αρχίζουν να σου εξηγούν το υπερθέαμα που βλέπεις και να σε βοηθήσουν να βάλεις σειρά στο μυαλό σου. Προτού καν παραγγείλεις θα αρχίσουν τα κεράσματα και ενώ εσύ θα κατασκοπεύεις τα βουνά παγωτού πάνω σε σοκολατένια γλυκά και τις ποικιλίες που καταβροχθίζονται στα τραπέζια θα συνειδητοποιήσεις πως μια και μοναδική επιλογή είναι σχεδόν απίθανη.

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

  

Η Νάνσυ άνοιξε αυτό το μαγαζί όπως ακριβώς το ονειρευόταν πριν από περίπου ένα χρόνο, έχοντας πολυετή θητεία στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που επίσης άφησε εποχή. Αρχικά το κόνσεπτ προέβλεπε ένα μαγαζί με λίγα και καλά γλυκά που φιλοδοξούσε να γίνει στέκι στου Ψυρρή. Τα τραπεζάκια έξω γέμιζαν, ο κατάλογος συνεχώς μεγάλωνε και ακόμη και τώρα κάθε μέρα θα βρεις και κάτι διαφορετικό. Το μόνο που δεν περιορίζεται εδώ είναι η ποιότητα και η γεύση.

Τα γλυκά αλλάζουν κάθε μέρα και η Νάνσυ συνεχίζει να μαζεύει συνταγές. Οι σταρ στο Σερμπετόσπιτο είναι πολλοί: Σοκολατόσουπα, Κορμός, προφιτερόλ, σουφλεζί, πειραγμένες πορτοκαλόπιτες, εκμέκ, μαστιχωτές κρέμες και καϊμάκι παγωτό πάνω σε old fashioned πάστες και φυσικά το διάσημο Κιουνεφέ που αποκλείεται να σου θυμίσει κάτι που να έχεις ξαναδοκιμάσει. "Όταν ήμουν ταξίδι για τον μήνα του μέλιτος μας τηλεφώνησε ένας φίλος από την Ξάνθη και μας είπε πως η γιαγιά που έκανε το πιο ξακουστό και νόστιμο κιουνεφέ στην πόλη, δέχτηκε να μας δει. Τα παρατήσαμε και την άλλη μέρα βρεθήκαμε από την Πάρο στην Β. Ελλάδα για να την συναντήσουμε, να δούμε την προετοιμασία και να πάρουμε την συνταγή. Η κρέμα που έμαθα από αυτή την παλιά μαγείρισσα είναι και ένα από τα μυστικά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και που αποκλείεται ποτέ μου αν αποκαλύψω." Όσο και αν την πιέσω, το μόνο που μου αποκαλύπτει είναι πως φτιάχνεται από δύο τυριά που παραδοσιακά κανείς δεν χρησιμοποιεί για το κιουνεφέ και που ακόμη και η ίδια δεν περίμενε πως συνθέτουν αυτό το αποτέλεσμα.

Αν πάντως για σένα γλυκό σημαίνει σοκολάτα τότε το θα πρέπει να οπωσκαιδήποτε να διαλέξεις μεταξύ σοκολατόσουπας και σουφλεζί με μπισκότο ή μπανάνα. Ανάρπαστο γίνεται όμως σύμφωνα με την Νάνσυ το προφιτερόλ και το γλυκό της αγάπης (σοκολατόπιτα με επικάλυψη πραλίνας και ζεστή ρευστή σοκολάτα). "Γενικά η σοκολάτα πουλάει πολύ. Για τον Έλληνα γλυκό σημαίνει σοκολάτα. Το 90% την προτιμά και το υπόλοιπο 10% απλά λέει ψέμματα. Πάντως υπάρχουν και γλυκά που ξεκίνησαν από πλάκα, πειραματισμό ή από ένα λάθος, αλλά έγιναν κλασικά. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και ακόμη και η ίδια η συνταγή θα έχει κάθε μέρα διαφορές. Δεν θα φας ποτέ ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως αυτό που συμβαίνει και με τα σπιτικά γλυκά γιατί και τα δικά μας δεν είναι βιομηχανοποιημένα. Λίγο παραπάνω σιρόπι την μία μέρα, άλλη σοκολάτα την άλλη και "πείραγμα" ανάλογα με τα υλικά που φτάνουν κάθε μέρα."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κιουνεφέ με πολίτικη δική της μυστική συνταγή. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Ποια είναι τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις στον μέγιστο βαθμό το Σερμπετόσπιτο; Εκτός από όρεξη για καλό και αληθινό γλυκό χωρίς την συνθετική ετοιματζίδικη γεύση, χρειάζεται και πρόβλεψη χώρου. Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο. Εδώ ωστόσο θα συναντήσεις αυτό το φαινόμενο της πληρότητας από την πρώτη κουταλιά που σημαίνει πως αυτό που τρως θα σε καλύψει. Κοινώς δεν τρως σαβούρα! Και αυτό η Νάνσυ όχι απλά δεν το διαπραγματεύεται αλλά λέγοντας το χτυπά ασυναίσθητα και το χέρι στο τραπέζι. "Είμαι περήφανη για τα γλυκά μου και την ποιότητά μου. Σαβουρογλυκό για να σου κόψει την λιγούρα, εδώ δεν θα βρεις. Μπορεί κάποιος να πει πως τα δικά μου τα γλυκά είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά που βρίσκεις σε κοινά ζαχαροπλαστεία, αλλά εγώ προτιμώ να σου κεράσω το δεύτερο παρά να σου σερβίρω κάτι τσαπατσούλικο που δεν θα θες να το ξαναφάς. Μπορεί να μην σου αρέσουν όλα γιατί η γεύση και η μνήμη της είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, αλλά όταν κάτι είναι σωστά φτιαγμένο θα το καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σοκολατόσουπα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σμυρνέικη λεμοναδα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κορμός Σοκολάτας. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το «γαμογλυκό», το γλυκό του γάμου της Nάνσυ
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σουφλεζί: σοκολατένιο γλυκό με μπισκότο

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη (Ψυρρή)

210 3211323

4

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Όποιος δεν θέλει να γίνει 800 κιλά πραγματικά ας μην περάσει απέξω..! Δεν γίνεται να αντισταθείς στον πειρασμό έστω και περνώντας έξω από το μαγαζί και τα γλυκά τους είναι απίστευτα!
Οι φωτογραφίες πάντως αδικούν τα γλυκά!! Σαν παρέα εμείς πήραμε το γλυκό της αγάπης και προφιτερόλ!! Μπορώ να πω πως ήταν λες και μπήκα στο εργοστάσιο σοκολάτας.. Παντού λιωμένη σοκολάτα, παγωτό καϊμάκι να σπάει τη πολλή γλύκα και ένα κουτάλι (μεσαίο) ανάμεσα σε μικρό και μεγάλο ίσα ίσα για την κατάλληλη μικρομεγάλη μπουκιά..Πωπωωωω ακόμη το βλέπω μπροστά μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τιμές, οι οποίες ήταν άψογες για τις ποσότητες που έβαζε!!Αν βρεθείτε ποτέ εκεί και δεν έχετε γεμάτο στομάχι (δεν θα αντέξετε, το εγγυώμαι), δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!!! Α!! Αν είστε μεγάλη παρέα, μη πάρετε τα ίδια, κρίμα είναι, έχει τόσοοοοοο πολλά!!!!