7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter
1

 

1.

 

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

 

Μια ιστορία που μου μετέφερε ο Άγγελος Μίχας από την έκθεση που είχαμε πρόσφατα στην γκαλερί THE BOX για αυτή τη φωτογραφία: Ένα βροχερό μεσημέρι έφτασε στην γκαλερί ένα ηλικιωμένο ζευγάρι κάτω από μια ομπρέλα που με δυσκολία προχωρούσαν στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Έκαναν ένα πέρασμα από όλες τις φωτογραφίες και φτάνοντας ξανά στην έξοδο να πάρουν την ομπρέλα τους ο Άγγελος τους βοήθησε και τους ρώτησε αν τους άρεσε η έκθεση. Η γυναίκα απάντησε μας άρεσε, συγγνώμη που είμαστε έτσι βιαστικοί αλλά δυστυχώς από το Ιπποκράτειο που νοσηλευόμαστε μας άφησαν για μια ώρα να κάνουμε μια βόλτα και πρέπει να επιστρέψουμε. Οπότε ο Άγγελος για να νικήσει την έκπληξη του τους ρωτά, ξεχωρίσατε κάποια φωτογραφία; Η γυναίκα δείχνοντας την συγκεκριμένη με ένα χέρι που έτρεμε, λέει: αυτή η γυναίκα φεύγει … σωπαίνει για λίγο και ξαναλέει, φεύγει και χάνεται. Και έφυγαν.

 

2.

 

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

 

Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησα να πάω σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι με αγώνες πάλης που γίνεται σε μια ορεινή περιοχή του νομού Ροδόπης. Ήταν δυο ώρες περίπου απόσταση από το σπίτι μου στην Κομοτηνή μέσα από ένα ορεινό χωματόδρομο. Πρόκειται για ένα πανηγύρι, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον φωτογράφων από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού. Είχα τη διάθεση να βγάλω πολλές φωτογραφίες τις τρεις μέρες που θα διαρκούσε το πανηγύρι. Όταν έφτασα, άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου και αντίκρισα αυτή τη σκηνή. Έβγαλα μια φωτογραφία και ένιωσα τόση ικανοποίηση, που δεν έβλεπα πλέον το λόγο να αναζητήσω άλλες. Έκλεισα την πόρτα και πήρα το δρόμο της επιστροφής.

3.

 

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

Ένα μεσημέρι οδηγούσα στην μποτιλιαρισμένη παραλία της Θες/νίκη όταν αντιλήφτηκα το σκύλο να περπατά και τα τρία κυματάκια στο βάθος να οδηγούν το μάτι στη βάρκα, άρπαξα την φωτογραφική μηχανή που πάντα έχω δίπλα μου και έβγαλα την φωτογραφία. Επειδή στην προσπάθεια μου να κάνω την λήψη ακαριαία δεν κράτησα καλά την φωτογραφική μηχανή η φωτογραφία βγήκε με αυτή την κλήση και με τον πάσαλο στο κάτω αριστερό μέρος του κάδρου, αντίθετα από αυτό που επιθυμούσα να κάνω. Αργότερα στο κομπιούτερ προσπάθησα να ισιώσω τον ορίζοντα ώστε η φωτογραφία να είναι όπως θα την έβγαζα αν είχα το χρόνο να κρατήσω καλά την φωτογραφική μηχανή και διαπίστωσα ότι η τύχη έφερε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

4.

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

Κάθε χρόνο στα μέσα του Μαΐου, κάνουμε την ετήσια έκθεση της Φωτογραφικής ομάδας Κομοτηνής. Πέρσι την ημέρα που στήναμε την έκθεση και προσπαθούσαμε να βρούμε την κατάλληλη θέση για την κάθε μια φωτογραφία, στάθηκα με κλειστά μάτια για δυο λεπτά ώστε να μπορέσω να διαχειριστώ την πολύ οπτική πληροφορία που είχα δεχτεί και όταν τα άνοιξα διαπίστωσα ότι κάποιος είχε αφήσει την φωτογραφία του Δημήτρη Αλεξόπουλου ακριβώς εκεί δημιουργώντας ένα ισορροπημένο κάδρο σε συνδυασμό με την γραμμή του δαπέδου. Το μόνο που έκανα ήταν να το αποτυπώσω.

5.

 

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

Μια παγωμένη χειμωνιάτικη βραδιά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επέστρεφα στο αυτοκίνητο μου μέσα σε απόλυτο σκοτάδι και ξαφνικά ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο βάζει μπροστά και ανάβοντας τα φώτα του για ελάχιστα δευτερόλεπτα ως να φύγει δημιούργησε αυτή την αίσθηση του αιωρούμενου αμαξιού.

6.

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

Στην Κωστάντζα της Ρουμανίας την δεύτερη μέρα του χρόνου, το μεσημέρι, πηγαίνουμε όλη η παρέα για να φάμε. Σε έναν κάθετο δρόμο σε απόσταση τρία οικοδομικά τετράγωνα μακριά, αντιλαμβάνομαι μια κυρία που είναι έξω στο πεζοδρόμιο με ένα μπουρνούζι λαχανί με κόκκινα λουλούδια και κόβει ξύλα με το τσεκούρι. Τρέχω να τη βγάλω φωτογραφία και να επιστρέψω για να μην αναγκάσω την παρέα μου να περιμένει μέσα στο κρύο, όταν φτάνω και προσπαθώ να δημιουργήσω ένα ενδιαφέρον κάδρο ανακαλύπτω μέσα από το σκόπευτρο της φωτογραφικής μηχανής το παιδάκι να με παρακολουθεί με το συγκεκριμένο βλέμμα, αμέσως αφήνω την κυρία με το εντυπωσιακό μπουρνούζι και πολύ προσεκτικά καταφέρνω να βγάλω τη φωτογραφία πριν ο μικρούλης αλλάξει στάση και βλέμμα.

7.

7 φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση και οι ιστορίες τους Facebook Twitter

Είμαι σε διακοπές στην Κρήτη μαζί με την οικογένεια μου, το προηγούμενο βράδυ μου τηλεφωνεί ο γιατρός του πατέρα μου για να μου ανακοινώσει ότι ο πατέρας μου έχει καρκίνο και του μένουν δυο μήνες ζωής, όλη τη νύχτα την περνώ προσπαθώντας να το διαχειριστώ , το πρωί σηκώνομαι και κάνω αυτή τη φωτογραφία.

________________

 O Πέτρος Κοτζαμπάσης μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο "Εμμονές"

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια