Θεοί ανάμεσά μας

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
0

 

Αυτό είναι το τρίτο μεγάλης κλίμακας project της φωτογράφου Dina Goldstein για το 2014. Η δουλειά της επιδιώκει την ανάλυση της θρησκευτικής πίστης στα πλαίσια των σύγχρονων δυνάμεων της τεχνολογίας, της επιστήμης και του λαϊκισμού. Η σειρά παίζει με αφηγηματική και θρησκευτική εικονογραφία με στόχο να επικοινωνήσει τον τρόπο που η οργανωμένη πίστη έχει διαστρεβλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τον καταναλωτισμό και την απληστία. Το project προκαλεί τους θεατές ανεξαρτήτου πίστης ή θρησκείας, να περιπλανηθούν σε ένα ταξίδι στο δόγμα και το πώς μεταφράζεται στον 21ο αιώνα. 

 

Στο πρότζεκτ της Goldstein θα δείτε εκτός από μια προβοκατόρικη αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, δεκάδες θεότητες που προσπαθούν να συνδεθούν με το σήμερα.

Το πρότζεκτ παρουσιάζεται μέσα από το LIFO.gr για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Οι χαρακτήρες

1. Ιησούς


Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter

To θρυλικότερο dinner party της ιστορίας επιδιώκει να απεικονίσει τη μεταχείριση των αδυνάμων από την κοινωνία.
Τοποθέτησα τον Ιησού και τους Αποστόλους του, μία συμμορία του Δρόμου, επίτηδες στη συγκεκριμένη γειτονιά του Βανκούβερ. Είναι η πιο φτωχή περιοχή του Καναδά, σημείο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, αλκοολισμού και ψυχασθένειας.
Ο Ιησούς και οι Απόστολοι δοκιμάζουν το μενού των ανθρώπων αυτών: φτηνά, συσκευασμένα noodles, φτηνή μπύρα και τόνος από κονσέρβα, την ίδια στιγμή που ο Ιούδας σχεδιάζει την προδοσία του Ιησού. Στο Βανκούβερ έχουν δοθεί τόσα χρήματα γι' αυτή τη γειτονιά, η οποία όμως παραμένει εστία βίας, εθισμένων και αστέγων. Όπως ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού για χρήματα, έτσι και εδώ έχουν επωφεληθεί πολλοί από τις προσπάθειες να βοηθηθούν οι άποροι της περιοχής, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν τίποτα.

2. Σατανάς

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Μυστικός δείπνος στο Ανατολικό Βανκούβερ. Αυτή η εικόνα είναι εμπνευσμένη από το «Μυστικό Δείπνο» του Leonardo Da Vinci, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα στο Μιλάνο./ Dina Goldstein


Ποιος δεν έχει ευχηθεί να ήταν ο Σατανάς, έστω για μια μέρα, ώστε να μπορεί να δράσει χωρίς ίχνος συνείδησης;
Ο δικός μου σύγχρονος Μεφιστοφελής, είναι ένας οδηγός ενός γερανού της τροχαίας που παίρνει το αυτοκίνητο μιας ηλικιωμένης η οποία τον παρακαλάει κάνοντάς τον να το ευχαριστιέται ακόμη περισσότερο. Η εικόνα αυτή είναι μία κριτική για το πόσο αυστηροί μπορούν να γίνουν οι νόμοι της κοινωνίας μας. Ο Σατανάς έχει την εξουσία να πάρει το αμάξι της ηλικιωμένης, είναι όμως σωστό να το κάνει; Σαν κοινωνία δημιουργούμε νόμους με στόχο να κάνουμε την κοινωνία ένα μέρος δίκαιο για όλους, κι όμως αποτυγχάνουμε τόσο συχνά σε αυτό.

3. Ελοχίμ 

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Σατανάς/ Dina Goldstein


Ελοχίμ ή Γιαχβέ είναι το όνομα του Θεού στην Εβραϊκή Βίβλο. Από τους πρώιμους μετα-βιβλικούς χρόνους το όνομα Γιαχβέ είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται, εκτός από μία φορά το χρόνο από τον Μέγα Ιερέα. Σε κάθε άλλη περίπτωση είχε αντικατασταθεί από τον όρο «Αντονάι» που σημαίνει «ο κύριός μου». Στην αφήγησή μου τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του μένουν ανεκπλήρωτα. Ζει σε ένα φτηνό σπιτάκι και αναλαμβάνει περιστασιακές δουλειές προκειμένου να επιβιώσει. Είναι η αποτυχία της ανθρωπότητας προσωποποιημένη; Ή η ιδέα του Θεού είναι από μόνη της ελαττωματική; Αν ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ' εικόνα του Θεού, είναι λογικό να μπορεί και εκείνος να αποτύχει.
Γιατί η καλοσύνη και η ειρήνη είναι φαινόμενα τόσο σπάνια, ενώ ο πόλεμος, η σκληρότητα, ο πόνος και η καταστροφή του περιβάλλοντος αυτά που επικρατούν;

4. Δαρβίνος

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Ελοχίμ/ Dina Goldstein


Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν Βρετανός επιστήμονας που ανέπτυξε τη θεωρία της εξέλιξης.
Σαν νέος, ο Δαρβίνος ήταν βαθιά θρησκευόμενος, σε σημείο που σκεφτόταν να γίνει ιερέας. Αντί γι' αυτό όμως, κυνήγησε τη ζωή της επιστήμης ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για να μελετήσει το περιβάλλον και τα είδη των ζώων. Οι παρατηρήσεις του πάνω στις ποικιλίες των πουλιών Finch στα νησιά Galapagos τον βοήθησαν να σταθεροποιήσει τη θεωρία του περί φυσικής επιλογής. Οι περίφημες θεωρίες του είναι βασισμένες σε επιστημονική μέθοδο, σύμφωνα με την οποία κάνεις μια υπόθεση και μετά από πειράματα αποδεικνύεται εάν είναι σωστή ή λανθασμένη. Ο Δαρβίνος ήταν ένας από τους πολλούς επιστήμονες που βοήθησαν την κοινωνία να εξελιχθεί έξω από τα πλαίσια του μυστικισμού, των προλήψεων και της πίστης. Η επιστήμη όμως δεν έχει απάντηση για τα πάντα και ακόμα και αυτή πέφτει στην παγίδα των τυχαίων περιστατικών που ορίζουν τη ζωή.

5. Μωάμεθ

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Δαρβίνος/ Dina Goldstein


Οι Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη ιστορία ως διδάσκαλοι και φιλόσοφοι και η σύγχρονη εποχή οφείλει πολλά στην Χρυσή Εποχή του Ισλάμ, η οποία άνθισε ανάμεσα στον 7ο και τον 13ο αιώνα. Οι Μουσουλμάνοι έκαναν πολλές ανακαλύψεις πάνω στα μαθηματικά, τη χημεία, τη φυσική, την ιατρική, την αστρονομία και την ψυχολογία. Όλα αυτά, εκατοντάδες χρόνια προτού η επιστήμη φτάσει στην Ευρώπη.
Αυτό το κομμάτι εξερευνά το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της Ανατολής, και ειδικά των Ισλαμικών αρχών και των κοσμικών ιδεών της Δύσης, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της παγκόσμιας ανησυχίας. Ο φονταμεταλισμός βρίσκεται σε έξαρση και συνδυάζει τη σκοτεινή εποχή των βασανιστηρίων με τη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία των social media. Κάθε πλευρά έχει βαθιά ριζωμένα πιστεύω που βασίζονται σε άκρως αντίθετες ιδεολογίες. Μπορούν τα περιεχόμενα και οι ιδέες διαφορετικών θρησκειών να συνυπάρξουν μέσα σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται;

Περιθωριακές Θρησκείες

1. Σαϊεντολογία- Xenu

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Μωάμεθ, ο προφήτης/ Dina Goldstein

Η αμφιλεγόμενη σαϊεντολογία, δημιουργήθηκε από τον Ron L. Hubbard. Η φήμη της οφείλεται εν μέρη στους διάσημους πιστούς του Χόλιγουντ αλλά και εξαιτίας των ασυνήθιστων δογμάτων της στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ένα από αυτά είναι ο μύθος του Xenu, ο οποίος εδώ παρουσιάζεται στη θέση ενός ψυχιάτρου, με αφορμή το μέρος της θρησκείας αυτής που θεωρεί την ψυχιατρική βάρβαρη και διεφθαρμένη. Σύμφωνα με την Σαϊεντολογία, ο Xenu πήρε τον έλεγχο των κατοίκων της γης με τη βοήθεια των Θήτα, οι οποίοι ήρθαν από το διάστημα και έφεραν το άγχος και την αυτο- αμφισβήτηση στους ανθρώπους. Με στόχο να αποβάλλουν την διαφθορά που άφησαν πίσω τους οι Θήτα, μέσω της διαδικασίας της διανοητικής, οι δάσκαλοι της Σαϊεντολογίας κάνουν συζητήσεις με τα μέλη τους, τις οποίες καταγράφουν μέσα από μια διαδικασία ελέγχου. Το πορτρέτο δείχνει πώς εκείνοι που ελέγχουν το μυαλό και τις καρδιές των ανθρώπων μέσα από τα δόγματα βιάζονται να καταδικάσουν όλα όσα προωθούν την ελεύθερη και ανεξάρτητη σκέψη.

2. Βουντού – Η βασίλισσα του Βουντού

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Σαϊεντολογία, Άρχοντας Xenu/ Dina Goldstein

Το όνομα προέρχεται από τον Θεό Vodum από τον λαό Yoruba της Δυτικής Αφρικής. Οι σκλάβοι μετέφεραν μαζί τους τη δική τους θρησκεία, όταν εξαναγκάζονταν να φύγουν από την Αϊτή και άλλα νησιά των Δυτικών Ινδιών. Πρόκειται για ένα δαιμονοποιημένο και δραματοποιημένο θρησκευτικό σύστημα, που σαν τις συμβατικές θρησκείες προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο και να δώσει απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «Γιατί είμαστε εδώ;». Η φωτογραφία αυτή κάνει αναφορά στο Βουντού και στους σκλάβους της Αφρικής. Το σκηνικό είναι ένα σπίτι έτοιμο να κατεδαφιστεί και μια νέα γυναίκα που μεγάλωσε εκεί περιτριγυρίζεται από φαντάσματα και αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας. Πίσω στο βάθος  βρίσκεται o Papa Legba, θεότητα της θρησκείας. Είναι η σύνδεση του ανθρώπινου και του πνευματικού κόσμου. Ο διαχωρισμός ζωής και θανάτου είναι πολύ ρευστός σε αυτή τη θρησκεία. Το φίδι αναπαριστά τον Damballa Veve, το θεό της γονιμότητας και πατέρα όλων των άλλων θεοτήτων. Τα πόδια του κοτόπουλου είναι έθιμο της θρησκείας και προσφέρουν προστασία ενώ διατηρούν τους άρρηκτους δεσμούς οικογενειακής αγάπης.

3. Wicca – Ο κερασφόρος θεός και η θεά του φεγγαριού

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Βουντού – Η βασίλισσα του Βουντού/ Dina Goldstein

Wicca ονομάζεται η σσύγχρονημορφή της μαγείας, η οποία πηγάζει από μια μεγάλη ποικιλία παγανιστικών μοτίβων και τελετουργικών.
Στην Wicca, το θηλυκό και το αρσενικό θεωρούνται εξίσου ιερά. Σαν σύγχρονη θρησκεία δεν είναι ιδιαίτερα σεβαστή, εξαιτίας της παρερμηνείας της και του τρόπου που παρουσιάζεται από τις ταινίες του Χόλιγουντ. Στην Wicca η θηλυκή θεότητα συμβολίζεται από το φεγγάρι, σύμβολο της Μητέρας Γης και της γονιμότητας. Ο αρσενικός θεός έχει κέρατα, τα οποία συμβολίζουν τα κερασφόρα ζώα που κυνηγούσαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα. Ορισμένοι μελετητές αναφέρουν ότι οι Χριστιανοί έδωσαν κέρατα στον Σατανά για να δαιμονοποιήσουν τον θεό της Wicca. Περιλαμβάνει ακόμα τελετή και τελετουργικό σύνδεσης του θεϊκού με το ανθρώπινο και δεν προωθεί την αποδοχή ενός μόνο θεού. Είναι κάτι που συνδέεται με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και γι' αυτό οι δικοί μου θεοί ζουν έξω, στην ύπαιθρο.

Ασιατικές Θρησκείες

1. Ινδουισμός - Ganesha

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Wicca – Ο κερασφόρος θεός και η θεά του φεγγαριού/ Dina Goldstein


Αυτός είναι ο Ganesha, μία από τις πιο γνωστές θεότητες του Ινδουισμού και ο Άρχοντας των εμποδίων. Αναγνωρίζεται εύκολα από το κεφάλι ελέφαντα και μέσα στους αιώνες τον έχουν αναπαραστήσει με κάθε μέσο τέχνης και εικονογράφησης. Το πορτρέτο αυτό αντανακλά τις εμπειρίες από τη δική μου παιδική ηλικία. Σαν μετανάστρια στον Καναδά, ήμουν συχνά θύμα bullying λόγω της διαφορετικότητάς μου και της αδυναμίας μου στα αγγλικά. Στην εικόνα μπορεί κανείς να δει ότι αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους δεν είναι μόνο το τι τρώνε και το πώς ντύνονται αλλά και το σε τι πιστεύουν. Το να έχεις υπάρξει θύμα σε κάνει να εσωτερικεύεις τα συναισθήματα και τα πιστεύω σου. Με το να είσαι ανοιχτός σε άλλους τρόπους σκέψης και να ακούς ιστορίες από ανθρώπους που έχουν έρθει από διαφορετικά μέρη μπορεί να ενισχύσει και να εξελίξει τη ζωή σου.

2. Ινδουισμός - Lakshmi

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Ganesh/ Dina Goldstein

Είναι η Ινδουιστική θεά του πλούτου, της ομορφιάς και των χρημάτων. Δεν υποτίθεται ότι η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να ενσαρκώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά; Τα τέσσερα χέρια της συμβολίζουν τις πολλές της υποχρεώσεις. Πρέπει να είναι όμορφη και ελκυστική για τον σύντροφό της και να φέρνει στο σπίτι τουλάχιστον το μισό οικογενειακό εισόδημα. Παράλληλα είναι και στην κουζίνα, υπεύθυνη για την οργάνωση και τη διαχείριση του νοικοκυριού. Το μαύρο φίδι που την πλησιάζει είναι δηλητηριώδες. Εάν η Lakshmi αποτύχει να εκτελέσει άψογα τις τόσες υποχρεώσεις της, τι θα συμβεί στην οικογένεια, την κοινωνία και τους ακόλουθούς της;

3. Βουδισμός 

Θεοί ανάμεσά μας Facebook Twitter
Lakshmi/ Dina Goldstein


Η λέξη «Budha» σημαίνει «αυτός που έχει αφυπνιστεί» ή ο «πεφωτισμένος». Ο Βουδισμός συνδέεται με την αναζήτηση της αλήθειας και την απόρριψη των τριών δηλητηρίων που μας εμποδίζουν να φτάσουμε εκεί: την άγνοια, την προσκόλληση και την αποστροφή, οι οποίες εξισώνονται με τις ιδέες της Δυτικής Ψυχολογίας για το ναρκισσισμό, την επιθυμία και το μίσος. Τα τρία δηλητήρια είναι αποτέλεσμα της άγνοιας, που δεν είναι απλά η άρνηση του να αναζητά κανείς την αλήθεια, αλλά η ενεργή παρανόηση του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Είναι η τυφλή υπόθεση ότι τα πράγματα είναι στην ουσία διαφορετικά. Τοποθέτησα τον Βούδα σε ένα σούπερ μάρκετ για να δείξω πόσο απόμακρα ζούμε και υπάρχουμε από τις αξίες του Βουδισμού, τον οποίο εμείς οι Δυτικοί τιμούμε μέσα από τη γιόγκα και τον διαλογισμό.
Η ειρωνεία είναι ότι εξακολουθούμε να βυθιζόμαστε στα δηλητήρια όταν ψωνίζουμε στα σούπερ – μάρκετ. Είναι ένα προσωπείο, κρύβουν την αλήθεια πίσω από ταμπέλες όπως «Οργανικό». Ικανοποιούν το ναρκισσισμό και την επιθυμία μας, διαχωρίζοντας ακόμα πιο έντονα εκείνους που έχουν από εκείνους που δεν έχουν. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να ψωνίσουν από τόσο πολυτελή καταστήματα και τους μένει το φαγητό κατώτερης ποιότητας.

Μaking of the project:

 

 

*Όλο το υλικό παραχωρήθηκε από την Dina Goldstein για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ