''Ο γύρος του θριάμβου'' είναι το δισκογραφικό πορτραίτο του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου

''Ο γύρος του θριάμβου'' είναι το δισκογραφικό πορτραίτο του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου Facebook Twitter
0

''Ο γύρος του θριάμβου'' είναι το δισκογραφικό πορτραίτο του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου Facebook Twitter

 

Ο Δημήτρης Λέντζος από την αρχαία Ολυμπία είναι ένας σημαντικός στιχουργός στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι των τελευταίων δέκα - δεκαπέντε ετών. Κι αν εμφανίστηκε σε μία περίοδο που το έντεχνο και η δισκογραφία του έπνεαν τα λοίσθια, κατά ένα τρόπο φάνηκε να αντικαθιστά το κενό που προξένησε ο απροσδόκητος χαμός του εξίσου σημαντικού συναδέλφου του, Ηλία Κατσούλη. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι συνεργασίες του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέτες σαν τον Χρήστο Λεοντή, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Μιχάλη Τερζή, τον Μιχάλη Νικολούδη, τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.α.

 

Τον Λέντζο μάς σύστησε στα μουσικά δρώμενα ο Λεοντής με τον κύκλο τραγουδιών ''Έρωτας Αρχάγγελος'', που είχε αποκλειστικά δικούς του στίχους. Εκείνος ο δίσκος είχε κυκλοφορήσει από τον δραστήριο ''Μετρονόμο'' του Θανάση Συλιβού (για την ακρίβεια ήταν η πρώτη δισκογραφική εξόρμηση του ''Μετρονόμου'') και έκτοτε σχεδόν όλες οι επόμενες εργασίες του Λέντζου είχαν τη σφραγίδα του. Μιλάμε για μεμονωμένα τραγούδια και σε δίσκους νεότερων δημιουργών, όπως του συνθέτη - πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.

 

''Ο γύρος του θριάμβου'' είναι το δισκογραφικό πορτραίτο του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου Facebook Twitter

Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής με τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο

 

Έτσι σήμερα, πάντα από τον ''Μετρονόμο'', κυκλοφορεί το διπλό CD - συλλογή τραγουδιών του Δημήτρη Λέντζου υπό τον τίτλο ''Ο γύρος του θριάμβου''. Παρακάμπτω ηθελημένα τον κάπως βερμπαλιστικό τίτλο, εφόσον ποιος γύρος του θριάμβου να υπονοείται την εποχή της διάλυσης των πάντων; Σίγουρα όχι του καλού στιχουργού, που παραμένει ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων της παρέας. Κι αν πάλι έπρεπε ένας τίτλος τραγουδιού να έδινε και τον τίτλο σε ολόκληρο το άλμπουμ, προσωπικά θα προτιμούσα αυτός να ήταν τα ''Λαϊκά Τροπάρια'' ή οι ''Μικρές επιθυμίες'' από τα αντίστοιχα κομμάτια σε μουσική των Π. Θαλασσινού και Νίκου Πλατύραχου. 

 

23 τραγούδια περιλαμβάνονται στον ''Γύρο του θριάμβου'' με τη συμμετοχή 14 συνθετών και 16 ερμηνευτών: Μεταξύ όλων αυτών, οι Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ζαχαρίας Καρούνης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Γκότσης, Μιχάλης Τερζής, Χρήστος Λεοντής, Ηρώ Σαΐα, Μπέττυ Χαρλαύτη, Βασίλης Λέκκας, Φίλιππος Πλακιάς, Πάνος Μπούσαλης, Νίκος Ανδρουλάκης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης κλπ.

 

Δεν θα μου έφτανε ούτε καν ο διαδικτυακός χώρος για να αναφερθώ σε κάθε ένα τραγούδι ξεχωριστά. Εδώ περισσότερο ''κρίνεται'' ο Λέντζος, μια και έχουμε ένα αμιγώς δικό του concept, και λιγότερο οι συνθέτες με τα τραγούδια και τους ερμηνευτές τους. Εκ του συνολικού αποτελέσματος, λοιπόν, είτε ακούγοντας προσεχτικά τα κομμάτια κανείς, είτε απλά μελετώντας το ένθετο με τους στίχους σαν μία μικρή ποιητική συλλογή, ο δημιουργός δικαιώνεται!

 

''Ο γύρος του θριάμβου'' είναι το δισκογραφικό πορτραίτο του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου Facebook Twitter

Ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής με τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο

 

Οι επιρροές του Λέντζου είναι πάνω απ' όλα το δημοτικό τραγούδι (''Έγκλημα πάθους'') και η αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου του (''Η μεταγωγή ενός αγίου''), όπως και η ελληνορθόδοξη παράδοση (''Μεγάλο Σάββατο'', ''Η αμαρτία'') με μία παπαδιαμάντεια λογική (''Η Κλυταιμνήστρα''). Εκτιμώ που το ζητούμενο του ως στιχουργός δεν είναι το αέναο ''σ' αγαπώ - μ' αγαπάς'' και ενδεχομένως γι'αυτό ακριβώς, όποτε γράφει ερωτικό στίχο, να γίνεται ουσιαστικός και όχι επιδερμικός (''Παλίρρια'', ''Θα σβήσω τα αστέρια''). Υπάρχει όμως κι ένα τραγούδι, το συγκλονιστικό ''Σημείωμα'' σε μουσική Στάθη Γκότση με τη Φωτεινή Βελεσιώτου, το οποίο αναδεικνύει την πολιτική υπόσταση του στιχουργού! Εδώ ο Λέντζος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ζωγραφίζει ποιητικά τη ζοφερή ζώσα πραγματικότητα:

 

Στο Κερατσίνι δεν κοιμούνται τα παιδιά

στα κρύα σπίτια ανάβουν πάλι το μαγκάλι

το γάλα τέλειωσε, τα χρόνια αδειανά

κράτα τα όνειρα ψηλά και το κεφάλι.

 

Δυο χρόνια άνεργος, τα στόρια χαμηλά

στη Δραπετσώνα δε θα σπάσει η απεργία

στο καφενείο πια κανένας δεν γελά

το μεροκάματο λειψό στα ναυπηγεία.

 

Δυο λόγια μόνο στο σημείωμα ξερά

ταινία και έπεσαν οι τίτλοι πια του τέλους

''Πάντα στον ύπνο μου δοκίμαζα φτερά

να παραβγώ για μια φορά με τους αγγέλους''

 

 

Αν πρέπει τώρα να σχολιαστούν και τα τραγούδια (CD γαρ και όχι ποιητική συλλογή), θα έλεγα πως είναι τέτοια η φύση της συλλογής αυτής, συμπεριλαμβανομένου του track list, ώστε να θυμίζει τις κασέτες με ''έντεχνο'' που γράφαμε από το ραδιόφωνο τη δεκαετία του 1990 κυρίως. Μπαλάντες, λαϊκότροπα, αμιγώς λαϊκά τραγούδια, ερμηνευμένα άρτια από μία πλειάδα ούτως ή άλλως άρτιων τραγουδιστών. Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο κάνω σε κάποια που με άγγιξαν πιο πολύ: Στα κομμάτια του Στάθη Γκότση που αποτελούν υπόδειγμα σύνθεσης και ενορχήστρωσης, στις ''Μικρές επιθυμίες'' του Νίκου Πλατύραχου με τη Βίκυ Καρατζόγλου, την πλέον αβάν γκαρντ νότα της συλλογής, στο ''Η άγνωστη η εντολή'' του Μιχάλη Νικολούδη με τη Μπέττυ Χαρλαύτη, όπου ο συνθέτης γίνεται άνθρωπος - ορχήστρα σε rabab, κλασική κιθάρα, πλήκτρα, κρουστά και μπάσο, καθώς και στο ''Θα σβήσω τα αστέρια'' του καλού συνθέτη Μιχάλη Τερζή με τη στεντόρια φωνή του Κρητικού Νίκου Ανδρουλάκη.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ