Έφυγε σε ηλικία 60 ετών ο Κύπριος ραδιοφωνικός παραγωγός Πανίκος Αντωνίου

Έφυγε σε ηλικία 60 ετών ο Κύπριος ραδιοφωνικός παραγωγός Πανίκος Αντωνίου Facebook Twitter
0

Έφυγε σε ηλικία 60 ετών ο Κύπριος ραδιοφωνικός παραγωγός Πανίκος Αντωνίου Facebook Twitter

 

Το περασμένο Σάββατο έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο νοσοκομείο της Λάρνακας, όπου νοσηλευόταν, ο Κύπριος ραδιοφωνικός παραγωγός Πανίκος Αντωνίου. Το γιατί στο διαδίκτυο δεν υπάρχει καμία πληροφορία γι' αυτόν τον άνθρωπο εξηγείται από τους φίλους του, που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους σε τούτο το μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του: ''Ο Πανίκος υπήρξε συνώνυμο της αξιοπρέπειας και ποτέ δεν προκάλεσε θόρυβο γι'αυτό που ήταν ή για τη δουλειά του''...

 

Κι όμως! Ο Πανίκος Αντωνίου ήταν ο πρώτος που διάβασε Μαργκερίτ Ντιράς από τις εκπομπές του, τότε που κανείς στην Κύπρο δε γνώριζε το όνομα της Ντιράς και όλοι οι σταθμοί, πέραν του ΡΙΚ, θεωρούνταν παράνομοι.

 

Ο Αντωνίου γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου της ελεύθερης επαρχίας της Αμμοχώστου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε στην Αγγλία για σπουδές, όπου γνώρισε τον ποιητή Ηλία Κωνσταντίνου, τον σύντροφο της ζωής του. Με την επιστροφή τους στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνου άνοιξε το περίφημο βιβλιοπωλείο ''Αμοργός'' στη Λεμεσό και ο Αντωνίου ξεκίνησε τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές του υπό καθεστώς παρανομίας, όπως είπαμε.

 

Οι συγκεκριμένες εκπομπές άφησαν εποχή, παρ' όλο που τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το τέλος του, ο Πανίκος Αντωνίου ταυτίστηκε με το μέσο, στο οποίο εργάστηκε κατά κόρον, το Κανάλι 6. Βαθύς γνώστης της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, μύησε το κυπριακό ακροατήριο σε άγνωστες ηχογραφήσεις ρεμπέτικων, αλλά και στις πιο σπάνιες στιγμές του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων συνθετών.

 

Παραγωγός έντονα πολιτικοποιημένος, κάποιοι στην Κύπρο θα θυμούνται για χρόνια τα καυστικά σχόλια του από μικροφώνου, πάντα υπέρ των αδυνάτων αυτού του κόσμου.

 

Ο Πανίκος Αντωνίου και ο Ηλίας Κωνσταντίνου τη δεκαετία του 1980

 

Ο πρόωρος και άδικος χαμός του συντρόφου του, το 1995, τον βύθισε στο πένθος και τον έκανε να αποτραβηχτεί στο σπίτι του, κρατώντας λίγους και καλούς φίλους. Λέγεται πως εδώ και 20 χρόνια, ο Αντωνίου ''είχε χάσει το γέλιο του'' με μόνη του διέξοδο την καλή μουσική και τη δουλειά του στο ραδιόφωνο.

 

Την τελευταία διετία χτυπήθηκε και από τον καρκίνο. Ο πρωτεργάτης της ελεύθερης κυπριακής ραδιοφωνίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.

 

* Αν μου επιτρέπεται ένα πιο προσωπικό σχόλιο, το 2003 ο Πανίκος Αντωνίου είχε παρευρεθεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ ''Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού'' στη Λευκωσία. Με είχαν εντυπωσιάσει οι γνώσεις του σε μία σύντομη κουβέντα που κάναμε. Γνώριζε σε βάθος όλους τους Έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές και το έργο τους. ''Καλή συνέχεια'' μου είχε ευχηθεί τότε. ''Καλό ταξίδι'' του εύχομαι εγώ τώρα από δω...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ